|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
Anime, prosze o szybką odpowiedż
Autor |
Wiadomość |
kolendus
|
 Anime, prosze o szybką odpowiedż
Witam! Mam problem, a mianowicie ostatnio bardzo czesto ogladam na internecie anime. Obejrzalem juz z kilkaset odcinkow, bo to naprawde wciąga i lubie je oglądać ( np: Naruto, One Piece, Bleach). Teraz pytanie: Czy ogladanie anime w internecie jest legalne? Jesli ogladam na pierwszej lepszej stronie na ktorej są odcinki, to czy to jest zlamanie 5 przykazania, a wiec grzech ciezki? Nie chcialbym rezygnować z mojego hmm.. hobby. Bardzo lubie ogladac, ale nie chce mieć grzechu. Wiec jesli ogladam anime na internecie, to mam grzech?
|
So mar 24, 2012 19:36 |
|
|
|
 |
WhiteBlack
Dołączył(a): Śr mar 07, 2012 20:33 Posty: 18 Lokalizacja: Zielona Góra, Lubuskie
|
 Re: Anime, prosze o szybką odpowiedż
Nie widzę żadnego związku między oglądaniem anime w internecie a popełnianiem jakiegokolwiek grzechu. Wrzuć na luz ; )
|
So mar 24, 2012 20:26 |
|
 |
kolendus
|
Przepraszam , pomylilem 5 przykazanie z siódmym, nierozgarniety bylem, przepraszam. Chodzi mi o kradzież. Czy jesli ogladam takie anime , to lamie 7 przekazanie, bo ten kto wrzucil ten odcinek prawdopodobnie wrzucil go nielegalnie?
Ostatnio edytowano So mar 24, 2012 20:36 przez kolendus, łącznie edytowano 1 raz
|
So mar 24, 2012 20:31 |
|
|
|
 |
WhiteBlack
Dołączył(a): Śr mar 07, 2012 20:33 Posty: 18 Lokalizacja: Zielona Góra, Lubuskie
|
Kradzież? Proooszę. Ile było już dyskusji na ten temat. Oglądając film opublikowany na jakiejś stronie, nie popełniasz kradzieży. Ewentualnie, można mieć obiekcje do tego, co dany film publikuje.
|
So mar 24, 2012 20:35 |
|
 |
kolendus
|
Uff , bo juz mialem isc do spowiedzi. Dzięki wielkie za rozwianie moich wątpliwości i uratowanie mojego hobby. dzięki! 
|
So mar 24, 2012 20:37 |
|
|
|
 |
jumik
|
Witaj,  A ja uważam przeciwnie - oglądanie filmów w internecie (jeśli nie zostały legalnie umieszczone przez ich twórcę/prawnego właściciela, jeśli nie wyraził on takiej zgody) jest wg mnie złe, niemoralne. Choć prawo, o ile wiem, nie ściga pobierającego/oglądającego utwory/filmy/itp., a jedynie umieszczającego je nielegalnie, to jak moralne może być korzystanie z czegoś nielegalnie, niemoralnie umieszczonego? I to jest najlepszy przykład na to, dlaczego nie powinno się pytać w internecie czy coś jest grzechem. A co by było gdyby ktoś inny Ci odpowiedział, że to jest złe? (np. ja, bo tak uważam) Wtedy szedłbyś do spowiedzi, bo ktoś w internecie powiedział Ci, że tak jest? A teraz nie idziesz do spowiedzi bo ktoś Ci powiedział, że to nie jest złe? To nie ma sensu. Jak człowiekowi jest miło coś robić (np. oglądać te seriale anime z internetu), to bardzo łatwo podłapać stwierdzenie "to nie jest grzech", bo jest to fajne i pasuje do tego co by chciał robić. I już czuje się człowiek usprawiedliwiony. Ale dlaczego? Bo ktoś tak w internecie odpowiedział? A kim jest odpowiadający? Kapłanem? Twoim spowiednikiem? Twoim sumieniem? Nie, jest przypadkowym internautą. My wszyscy (ja też) jesteśmy przypadkowymi internautami. Nie możesz nas słuchać w tak ważnych sprawach. Nie można opierać swojego sumienia na przypadkowych ludziach. Gwoli ścisłości dodam, że moralność pobierania różnego typu utworów (w tym filmów) z internetu jest dyskutowana nawet wśród katolików (i nie tylko) i są różne opinie. Polecam więc przejrzeć wątek P2P, oprogramowanie, mp3, filmy, a moralnosc katolicka. i wyrobić sobie własną opinię (lub tam kontynuować ten temat) albo porozmawiać o tym z mądrymi kapłanami - oni będą lepszym źródłem wiedzy o moralności niż my - przypadkowi internauci. Trzymaj się i powodzenia w dobrym rozwiązywaniu wątpliwości moralnych!
_________________ Piotr Milewski
|
So mar 24, 2012 21:07 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 6 ] |
|
|