|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Autor |
Wiadomość |
MaciekDJ94
|
 Pytanie o spowiedź
Czy to prawda, ze gdy przed mszą czekamy na spowiedź i ksiądz akurat skończy dyżur i my nie zdążymy sie wyspowiadać to czy możemy przyjąć komunię św? Kiedyś czytałem własnie o tym, ze jezeli chcielsimy przystąpić do spowiedzi ale ksiądz skończył dyżur to możemy isc do komunii
|
Pt kwi 06, 2012 19:26 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Pytanie o spowiedź
przecież nie dostałeś rozgrzeszenia, jak możesz iśc do Komunii?
|
Pt kwi 06, 2012 20:10 |
|
 |
MaciekDJ94
|
Na tym forum gdzieś kiedyś czytałem nawet właśnie o takim czymś
|
Pt kwi 06, 2012 20:16 |
|
|
|
 |
WIST
|
Nie wydaje się aby była to prawda. Nie ma wyjątków. Jeśli masz grzech ciężki to spowiedź jest konieczna. Jeśli czytałeś to warto to przywołać, bo stwierdzenia w stylu kiedyś coś, gdzieś czytałem, nie są wystarczające. A nawet jeśli, to przecież nie jest encyklika, tylko forum. Wypowiedzi są różne, nawet jeśli nie pokręciłeś czegoś Ty, to nie znaczy jeszcze że tamta wypowiedz była prawdziwa.
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Pt kwi 06, 2012 20:23 |
|
 |
MaciekDJ94
|
A jeżeli sie nie wiem czy sie popełniło grzech ciężki i czy w ogolę grzech ale tez ma sie tą swiadoomosc, ze nie było może to dobre i chciało sie isc do spowiedzi ale benc ksiadz skończył dyżur?
|
Pt kwi 06, 2012 20:26 |
|
|
|
 |
WIST
|
Jeśli masz wątpliwości, to konfesjonał też jest najlepszym miejscem na ich rozwiązanie. Na przyszłość natomiast warto pomyśleć albo o spowiedzi w tygodniu, albo o wcześniejszym zajęciu sobie miejsca w kolejce. Podobnie warto zadać sobie trud i samemu rozeznawać swoje grzechy, bo nikt za Ciebie tego nie zrobi bo nie ma ani takiej możliwości, ani takiego prawa. Nawet kapłan stara się pomóc rozeznać,a nie za Ciebie oceniać.
Jeśli nadal pytasz o wyjątki to powtarzam że takich nie ma. Na tej samej zasadzie tylko kapłani mogą odprawiać Mszę, choćby nawet gdzieś na świecie byli ludzie pozbawieni kapłana, to nie znaczy że mogą sobie sami odprawiać. A jeśli gdzieś wyczytałeś że są to je tutaj przedstaw i koniecznie podaj źródło z którego czerpiesz te informacje. Jeśli jest to coś w stylu "kiedyś słyszałem, gdzieś wyczytałem" to lepiej się na tym nie opieraj, bo równie dobrze mogłeś być wprowadzony w błąd, albo sam przekręciłeś tamtą wypowiedz.
WIST
|
Pt kwi 06, 2012 20:32 |
|
 |
MaciekDJ94
|
Dzięki za pomoc ale nie jestem w stanie przytoczyć źródła niestety.
|
Pt kwi 06, 2012 20:42 |
|
 |
WIST
|
Proszę. Dobrze zatem że chcesz to zweryfikować. Natomiast jak dla mnie jest to absurdem i ważne abyś nie dał się wprowadzić w błąd. Do poczytania, Katechizm o spowiedzi. Warto przeczytać kanon 1457 napisał(a): Zgodnie z przykazaniem kościelnym: "Każdy wierny, po osiągnięciu wieku rozeznania, obowiązany jest przynajmniej raz w roku wyznać wiernie wszystkie swoje grzechy ciężkie". Ten, kto ma świadomość popełnienia grzechu śmiertelnego, nie powinien przyjmować Komunii świętej, nawet jeśli przeżywa wielką skruchę, bez uzyskania wcześniej rozgrzeszenia sakramentalnego, chyba że ma ważny motyw przyjęcia Komunii, a nie ma możliwości przystąpienia do spowiedzi. Dzieci powinny przystąpić do sakramentu pokuty przed przyjęciem po raz pierwszy Komunii świętej. http://www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkII-2-2.htm
WIST
|
Pt kwi 06, 2012 20:45 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
|