Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr paź 01, 2025 17:32

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 13 ] 
 Obżarstwo w święta 
Autor Wiadomość
Post Obżarstwo w święta
Na początek przepraszam, jeśli ten temat był już poruszany, ale w wyszukiwarce wyświetliło mi zbyt dużo wyników po wpisaniu hasła "obżarstwo" i trudno było mi znaleźć odpowiedni wątek.

Święta tuż, tuż i w związku z tym naszły mnie rozważania na temat obżarstwa.
Obżarstwo jest grzechem, o czym można przeczytać w przypowieściach Salomona:
23.20-21 „Nie bywaj wśród upijających się winem lub obżerających się mięsem. Gdyż pijak i żarłok ubożeją, a ospali chodzą w łachmanach.”
28.7 „Kto trzyma się przepisów, jest rozumnym synem, lecz kto obcuje z żarłokami, przynosi ojcu hańbę.”
23.2 „I przyłóż sobie nóż do gardła, gdy chciwie jesz.”

W związku z tym mam pytanie: jak to się ma do świąt wielkanocnych i Bożego Narodzenia? Święta te są najważniejszymi wydarzeniami w religii chrześcijańskiej. Wierni przygotowują się do nich bardzo skrupulatnie, szczególnie zastawiając stół wieloma potrawami, które są zasadniczo wymagane w te święta i samoczynnie kuszą do obżarstwa. Nie ma świąt bez potraw (co samo w sobie jest dla mnie absurdalne). Czyż nie kłóci się to z tym co jest napisane w przypowieściach Salomona? Bo wychodzi, że pod tym względem grzeszymy najwięcej w święta, wszyscy bez wyjątku (no, może prawie wszyscy). Dziwię się też, że właściwie nikt nie zwraca na to uwagi i ludzie uważają to za coś normalnego. Na prawdę jest to dla mnie kuriozalne i mam nadzieję, że ktoś mi wyjaśni logicznie dlaczego tak jest i z czego to wynika.
Dziękuję za uwagę.

So kwi 07, 2012 12:35
Moderator

Post Re: Obżarstwo w święta
Uroczyste posiłki są cechą świętowania.
I nie chodzi o to, by nie jeść, ale jeść mądrze. Oczywiście, że jeśli święta ograniczą się tylko do jedzenie, to będzie to katastrofa. Święta to przede wszystkim czas przeżyć duchowych,a nie kulinarnych. Nie mniej mogą one ze sobą śmiało iść w parze :)

(J 8, 32b)

So kwi 07, 2012 12:46
szumi napisał(a):
Uroczyste posiłki są cechą świętowania.
I nie chodzi o to, by nie jeść, ale jeść mądrze. Oczywiście, że jeśli święta ograniczą się tylko do jedzenie, to będzie to katastrofa. Święta to przede wszystkim czas przeżyć duchowych,a nie kulinarnych. Nie mniej mogą one ze sobą śmiało iść w parze :)

No właśnie >jeść mądrze<. Ile osób je mądrze? Czy w ogóle ten temat jest poruszany przez KK? Nie znam żadnej osoby, która wykazałaby wstrzemięźliwość, łącznie z samym sobą. I odpowiedzmy sobie szczerze: dla ilu osób jest to prawdziwie przeżycie duchowe, a dla ilu zwykłe święta, jak co roku, kiedy można spotkać się z rodziną, powymieniać życzliwościami i właśnie najadać się do granic możliwości?

Jeśli uroczyste posiłki są cechą świętowania, to niejako wychodzi, że grzech jest też ich cechą. Uroczysty znaczy niecodzienny, nietypowy, podniosły, mający podkreślić rangę wydarzenia. Nie rozumiem w jaki sposób ilość wykwintnych potraw na stole ma podkreślić wydarzenie Bożego Narodzenia lub Wielkiej Nocy. Tłumaczone jest to symboliką, a dla mnie to jest zwykła pycha. Paradoksalnie ostatnia wieczerza również była obfita.

Ostatnio edytowano So kwi 07, 2012 13:13 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

So kwi 07, 2012 13:02
Moderator

Nie wiem, nie prowadzę statystyk.

Ja osobiście słyszałem od kilku księży, by święta nie obżerać się. Więc jednak mówią.

No i zdanie jednego z księży profesorów Uniwersytetu Szczecińskiego, powtarzane przed każdymi świętami: 'I życzę, byście te święta przeżyli, a nie przeżuli'.

I tego też nam życzę :)

(J 8, 32b)

So kwi 07, 2012 13:12
szumi napisał(a):
'I życzę, byście te święta przeżyli, a nie przeżuli'.
I tego też nam życzę :)
Amen!

So kwi 07, 2012 13:23
Hehe, takie gadki z pewnością przebijają się do społeczeństwa ;). Amen.

N kwi 08, 2012 4:53

Obżarstwo to czuły punkt prawie całego duchowieństwa.
A 30 % katolików w Polsce głoduje.

N kwi 08, 2012 7:07
Iroon napisał(a):

Co 3-ci sąsiad? Co trzecie dziecko? Skąd takie dane?
A może tak trochę odpowiedzialności za swoje słowo?

Pn kwi 09, 2012 6:13

Kozioł napisał(a):
Iroon napisał(a):

Co 3-ci sąsiad? Co trzecie dziecko? Skąd takie dane?
A może tak trochę odpowiedzialności za swoje słowo?

Fakt i Onet podają, że jeszcze więcej %
A nasi wielebni pasterze mają to w d......
Oni się sami nakarmią......
Co tam.

Wt kwi 10, 2012 5:52
Cytuj:
Fakt i Onet podają, że jeszcze więcej %

Niezwykle wiarygodne źródła.....az zal d... sciska. Może jednak podasz linki do tych "naukowych" opracowań Faktu i Onetu..... internetowy socjologu?

Obżarstwo jest grzechem, jednak spotkania przy uroczyście i obficiej zastawionym stole z najbliższymi nie jest i nigdy nie będzie żadnym grzechem. Rodzina to najmniejsza, ale i najważniejsza komórka Kościołą. Bez szanującej sie i kochającej rodziny nie byłoby wspólnoty Koscioła, nie byłoby kapłanów. Codziennie modlimy sie "chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj". Bóg tak nas stworzył, ze bez pożywienia nie jesteśmy w stanie istnieć. W takie świeta jak Boże Narodzenie, czy Wielkanoc nie ma niczego zdrożnego, ze rodzina czyli Kościół spotykają sie przy stole i ucztują. Jest czas na post jest i czas na świętowanie poprzez wspólny posiłek.
Obżarstwo to nieumarkowanie w jedzeniu prowadzące do ciężkich stanów chorobowych, a nie do pełnego brzucha i zadowolenia.
Ktoś tutaj niezbyt rozumie czym jest obżarstwo...i swoje nieuctwo ktos inny probuje jak zwykle wytoczyć jako cięzkie działo przeciwko Kosciołowi.
Pozwólcie, ze zacytuję klasyke..."Głupota ludzka nie zna granic!"

Wt kwi 10, 2012 17:59

humalog napisał(a):
nie do pełnego brzucha i zadowolenia.
Ktoś tutaj niezbyt rozumie czym jest obżarstwo..

Najlepiej rozumią to nasi wielebni.
U mnie w rodzinie 30 latek ksiądz to tylko pełny brzuszek i fajne auto.

Wt kwi 10, 2012 19:06
humalog napisał(a):
Ktoś tutaj niezbyt rozumie czym jest obżarstwo...i swoje nieuctwo ktos inny probuje jak zwykle wytoczyć jako cięzkie działo przeciwko Kosciołowi.
Pozwólcie, ze zacytuję klasyke..."Głupota ludzka nie zna granic!"

Jeśli masz na myśli moja osobę, to bardzo mi przykro, że tak pomyślałeś. Jeśli mowa już o nieuctwie, to właśnie z tego powodu zacząłem ten temat, by ktoś mi logicznie odpowiedział, jak to ma się do tradycji kościelnych. Niestety konkretnej odpowiedzi nie uzyskałem, więc zacząłem szukać w innych częściach wielkiego Internetu i znalazłem satysfakcjonująca mnie odpowiedź, którą pozwolę sobie tu zacytować.

Cytuj:
(1) A Duch wyraźnie mówi, że w późniejszych czasach odstąpią niektórzy od wiary i przystaną do duchów zwodniczych i będą słuchać nauk szatańskich,
(2) uwiedzeni obłudą kłamców, naznaczonych w sumieniu piętnem występku,
(3) którzy zabraniają zawierania związków małżeńskich, przyjmowania pokarmów, które stworzył Bóg, aby wierzący oraz ci, którzy poznali prawdę, pożywali je z dziękczynieniem.
(4) Bo wszystko, co stworzył Bóg, jest dobre, i nie należy odrzucać niczego, co się przyjmuje z dziękczynieniem;
(5) albowiem zostają one poświęcone przez Słowo Boże i modlitwę.
(6) Gdy tego będziesz braci nauczał, będziesz dobrym sługą Chrystusa Jezusa, wykarmionym na słowach wiary i dobrej nauki, za którą poszedłeś.
1 List do Tymoteusza 4:1-6

(16) Niechże was tedy nikt nie sądzi z powodu pokarmu i napoju albo z powodu święta lub nowiu księżyca bądź sabatu.
(17) Wszystko to są tylko cienie rzeczy przyszłych; rzeczywistością natomiast jest Chrystus.
(18) Niech was nikt nie potępia, kto ma upodobanie w poniżaniu samego siebie i w oddawaniu czci aniołom, a opierając się na swoich widzeniach, pyszni się bezpodstawnie cielesnym usposobieniem swoim,
(19) a nie trzyma się głowy, z której całe ciało, odżywiane i spojone stawami i ścięgnami, rośnie wzrostem Bożym.
List do Kolosan 2:16-19

źródło

Jasno wynika z tego, że

Śr kwi 11, 2012 18:43
Nie Ciebie miałem na myśli, ale Iroona...wystarczy przeczytać jego ostatni post

Pt kwi 13, 2012 9:36
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 13 ]