Autor |
Wiadomość |
Wizard
|
 Dom wariatów
Podaje link do artykulu , ktory mnie zaciekawil:http://info.onet.pl/965023,11,item.html
Po przeczytaniu zastanawiam się ile jeszcze w Polsce pozostało normalnych ludzi ?! Katolicy pozostający pod urokiem ks. Jankowskiego o mało co nie zlinczowali kamerzyste. Ks. Jankowski zaprasza na Eucharystie oszołomów z Samoobrony i LPR aby go bronili przed złymi dziennikarzami. Po jednej stronie ks. Jankowski . Samoobrona , LPR . mlodziez wszechpolska , Rydzyk i jego media, a po drugiej stronie FiM , APP Racja itp . Dom wariatów , który chyba nie nadaje się już do leczenia. Ja się tylko zastanawiam czy pozostały środek może przywrócić Polsce normalność :/ Co do ks. Jankowskiego , który chyba coraz bardziej zadowolony z tego szumu medialnego jaki się wytworzył wobec jego osoby chce wykorzystać swoje kolejne 5 minut tylko czy z tego może coś dobrego wyniknąć ? Ks. Jankowski to taki drugi Wałęsa , który jest tak dumny , iż przyczynił się do rozpadu komunizmu , że teraz myśli jakoby pozjadał wszystkie rozumy. Jak Wałęsa skończył swoją polityczną przygodę wszyscy wiemy ciekawy jestem jak skończy ks. Jankowski :/
_________________ Każdy jest czarodziejem własnego życia !
|
Pn sie 16, 2004 1:50 |
|
|
|
 |
Gość
|
ZDEJM TE CIEMNE OKULARY. BO PATRZYSZ A NIE WIDZISZ.
|
Pn sie 16, 2004 8:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wizardzie.
"Problem" Jankowskiego, to problem dosyc zlozony. Barwna postac, naszej sceny publicznej.
Nie mozna mu odmowic dobra, ktore uczynil dla Polski i Kosciola. Nie mozna takze powiedziec, ze nie uczynil zadnego zla.
Jego co niektore wystapienia, byc moze przeszlyby gladko jakiemus wikaremu z Pcimia Dolnego. Jednakze w wypadku tak znanej osoby sa po prostu gorszace i calkowicie zbedne.
Wedlug mnie abp. Goclowski powienien byc bardziej stanowczy w stosunku do swojego badz co badz podleglego pralata Nie wiem czy ulega on jakims naciskom, czy tez po prostu boi sie.
Jezeli jest prawda co napisano na onecie (mam na mysli mezalians z Samoobrona), to jest to naprawde zalosny fakt. Nie powinno sie dopuszczac do wystapien przestepcow, ktorzy dla politycznej kariery, chca bronic Jankowskiego (mam tu na mysli, oczywiscie Hojarska).
Swoimi wystapieniami doprowadzaja do tego, ze osoba pralata stanie sie jeszcze bardziej znienawidzona i grono jego wrogow sie powiekszy.
Nie wiem, czy jest to kolejna prowokacja dziennikarzy podrzednych gazet, czy tez swiadoma zgoda osob zainteresowanych.
Poczekamy, zobaczymy.....
Jezeli zas chodzi o Walese.....paradoksem jest to, ze osoba, ktora ma ogromne zaslugi wzgledem kraju. Jest ceniona za "polityczny zmysl" poza jego granicami, a tak opluwana przez wlasnych rodakow.
To chyba norma wsrod Polakow...dewiacyjna norma.
Czego swiadectwem byly ostatnie wybory parlamentarne, gdzie zdecydowana wiekszosc osiagnely partie historycznie skompromitowane, oraz te ktore sa kontynuatorami zbrodniczego systemu komunistycznego.
Wstyd rodacy....wstyd
|
Pn sie 16, 2004 10:31 |
|
|
|
 |
Wizard
|
Cytuj: Jego co niektore wystapienia, byc moze przeszlyby gladko jakiemus wikaremu z Pcimia Dolnego. Jednakze w wypadku tak znanej osoby sa po prostu gorszace i calkowicie zbedne. Jeśli mamy na myśli te same wystąpienia to każdy kapłan czy to z Klewek czy z Gdańska powinien być za nie ukarany i skierowany na jakieś rekolekcje , które zmuszą taką osobę nad przemyśleniem swoich czynów i słów...polecam Jezuitów. Cytuj: Wedlug mnie abp. Goclowski powienien byc bardziej stanowczy w stosunku do swojego badz co badz podleglego pralata Nie wiem czy ulega on jakims naciskom, czy tez po prostu boi sie. Ja też nie wiem choć pewnie jedno i drugie. Cytuj: Swoimi wystapieniami doprowadzaja do tego, ze osoba pralata stanie sie jeszcze bardziej znienawidzona i grono jego wrogow sie powiekszy. Ja bym powiedział trochę inaczej. Normalni ludzie się od niego odwrócą , oszołomy się przyłączą. Cytuj: Nie wiem, czy jest to kolejna prowokacja dziennikarzy podrzednych gazet, czy tez swiadoma zgoda osob zainteresowanych. O jaką prowokację ci chodzi? Cytuj: Jezeli zas chodzi o Walese.....paradoksem jest to, ze osoba, ktora ma ogromne zaslugi wzgledem kraju. Jest ceniona za "polityczny zmysl" poza jego granicami, a tak opluwana przez wlasnych rodakow. To chyba norma wsrod Polakow...dewiacyjna norma. Ależ ja bardzo szanuję Wałęse i doceniam jego zasługi względem kraju tylko wg. mnie ten Pan nigdy nie powinien zostać prezydentem bo moim skromnym zdaniem się do tego nie nadawał i nie nadaję , a poza tym jak już wspomniałem przy ks.Jankowskim , Wałęsie po obaleniu komunizmu duma uderzyła do głowy i myślał ,że jest najmądrzejszym człowieiem w Polsce po jego zachowaniu dziś można odnieść wrażenie , że dalej tak myśli. Belizariuszu łatwo jest kogoś cenić jak się z nim nie ma na codzień do czynienia więc nie ma co się dziwić , że ludzie z zagranicy tak cenią Wałęse . Gdybym ja mieszkał we Francji i pooglądał bym sobie kilka filmów dokumentalnych o tym człowieku to pewnie byłby on moim idolem niestety jak to mawiają nie wszystko złoto co blaskiem świeci. Chyba , że uważasz iż sfera polityczna Wałęse nie ceni no i tu bym się z tobą kolejny raz nie zgodził . Niedawno w TV pokazywali film dokumentalny w którym były wypowiedzi polityków z lewa i prawa , którzy twierdzili , że Wałęsa to świetny polityk. Cytuj: Czego swiadectwem byly ostatnie wybory parlamentarne, gdzie zdecydowana wiekszosc osiagnely partie historycznie skompromitowane, oraz te ktore sa kontynuatorami zbrodniczego systemu komunistycznego. Tu bym się zgodził z tobą po części. Ponieważ kilka skorumpowanych partii do sejmu nie weszło via UW i AWS. SLD weszło i chyba zawsze wejdzie do sejmu bo po prostu ma stały elektorat wachający się w okolicach 10%. Samoobrona wszysacy chyba wiedzą dlaczego weszła ( bieda przesłania ludziom rozum ) , LPR plus wtedy RM to duża siła więc też się nie ma co dziwić , PSL to partia legenda , która wg mnie powinna istnieć na scenie politycznej, PiS i PO to wg. mnie jedyne partie na które warto oddać głos. Poza tym Belizariuszu w Polsce jest podobno 90% katolików ...ile chodzi na niedzielną eucharystie ? Dla mnie to jest powód do wstydu , a nie to , że ktoś głosuję na SLD. Cytuj: ZDEJM TE CIEMNE OKULARY. BO PATRZYSZ A NIE WIDZISZ
Teofilu przy całym szacunku dla ciebie to zaczynasz mnie powolutko irytować. Jeśli nie masz nic mądrego do powiedzenia to zamilcz ... to taka dobra rada od smarkacza takiego jak ja. Pozdrawiam
|
Pn sie 16, 2004 12:57 |
|
 |
meritus
|
Wizard.
Zanim zaczniesz określać kogoś wariatami lub oszołomami to zastanów się czy kogoś nie obrażasz.
Wydaje mi się, że członkowie Samoobrony są w większości katolikami i myślę że nie ma podstaw aby ich na Mszę nie zapraszać. O ile pamiętam papież nawet z Fidelem Castro się spotkał.
|
Pn sie 16, 2004 14:00 |
|
|
|
 |
Wizard
|
Tak meritus Papież się nawet z Castro spotkał ... pewnie też go prosił aby poparł KK przed atakami nieprzychylnych mu ludzi 
|
Pn sie 16, 2004 14:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
meritus
Oburzają Cię określenia Wizarda.
Jak w takim razie nazwiesz postawę kapłana:
Dnia 15.08.2004r; sanktuarium maryjne; msza św; kazanie, w którym kapłan koncentruje się na wydarzeniach "cudu nad Wisłą" w 1920r, padają słowa:
"Prawdziwy Polak i katolik, to taki co kocha Ojczyznę, Boga, Kościół i media katolickie: Radio Maryja, TV Trwam - reszta moi mili to tylko posługują się mową polską".
|
Pn sie 16, 2004 22:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Prawdziwy Polak i katolik, to taki co kocha Ojczyznę, Boga, Kościół i media katolickie: Radio Maryja, TV Trwam - reszta moi mili to tylko posługują się mową polską".
Gdyby przestawic kolejnosc - Boga, Kosciol i Ojczyne - oraz wykreslic te calkowicie zbedna reszte. To mozna by to zdanie uznac, za calkowicie normalne.
Jezeli jednak brzmialo ono w ten sposob w jaki podalas. To moze wyraznie swiadczyc o braku rozumu, lub tez chwilowej "slabosci" psychicznej osoby, ktora je wypowiedziala.
Istnieje jednak pewien warunek!
Warunkiem tym jest, ze to zdanie zostalo zacytowane precyzyjnie.
pozdrowka
|
Wt sie 17, 2004 1:28 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie jest to mój "wymysł" na użytek forum.
Przyznasz, że po usłyszeniu takich słow można odczuć pewien dysonans.
|
Wt sie 17, 2004 10:10 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
http://www.wiara.pl/wiadomosc.php?idena ... &archiwum=
Czyzby doszlo wreszcie do konkretnej decyzji abp Goclowskiego?
Najmadrzejszym posunieciem, byloby dobrowolne ustapienie pralata. Jestem bardzo ciekaw czy zdecyduje sie na ten krok.
Rzeczywiscie, usuniecie dekretem moze skutkowac reperkusjami w stosunku do arcybiskupa.
Przekonamy sie jednak, co bedzie dalej i o co w tym wszystkim chodzi.
Zobaczymy, czy mamy do czynienia z gleboko wierzacymi katolikami, poslusznymi swoim biskupom, czy tez tylko z fanatykami, ktorych jedynym celem jest utrzymanie za wszelka cene wladzy w reku.
Wszystko teraz w rekach Jankowskiego. Nawarzyl sobie piwa to powinien je sam wypic. Nie mam w tym momencie na mysli slabego oskarzenia o molestowanie , ta sprawa jest zbyt sliska by byla calkowicie prawdziwa .
Chodzi mi glownie o jego calosciowe poczynania na przestrzeni wielu lat. Co niektore byly bardzo kontrowersyjne i nie licujace z godnoscia kaplana.
pozdrowka
|
Śr sie 18, 2004 10:09 |
|
 |
Gość
|
Mamy jak widać wielu "niepokalanych", którzy nie mają oporów przed kamienowaniem grzeszników. Ciekawe tylko, kiedy ci "niepokalani", do spółki z tzw. "lewicą", zaczną stawiać stosy. A może odbudują komory gazowe i krematoria Oświęcimia?
|
Śr sie 18, 2004 14:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: A może odbudują komory gazowe i krematoria Oświęcimia? ...a moze by tak pomyslec czasem logicznie? Odsuniecie pralata Jankowskiego od kierowania parafia, nie jest rownoznaczne z upadkiem Kosciola. To tylko jeden pralat.....straszna krzywda mu sie nie stanie. Moze np. zostac kapelanem w jakims klasztorze. Czy koniecznie musi byc proboszczem?? Skoro abp. Goaclowski zareagowal, znaczy sie sprawa jest powazna. Przypomnijmy sobie, ze Jankowski juz raz zostal ukarany - zakazem wyglaszania kazan. Chyba jednak ta kara do niego nie przemowila w takim razie czas wiec na ostrzejsza reakcje. Cytuj: Kan. 1740 - Gdy posługiwanie jakiegoś proboszcza, na skutek jakiejś przyczyny, nawet bez jego poważnej winy, staje się szkodliwe lub przynajmniej nieskuteczne, może on zostać usunięty z parafii przez biskupa diecezjalnego.
Kan. 1741 - Przyczyny, dla których proboszcz może być usunięty z parafii zgodnie z przepisami prawa, są zwłaszcza następujące:
1° sposób postępowania, który przynosi kościelnej wspólnocie poważną szkodę lub zamieszanie;
2° nieudolność albo trwała choroba umysłowa lub fizyczna, która czyni proboszcza nieużytecznym w wypełnianiu jego zadań;
3° utrata dobrego imienia u uczciwych i poważnych parafian lub niechęć w stosunku do proboszcza, które według przewidywania szybko nie ustaną;
4° poważne zaniedbanie lub naruszanie obowiązków parafialnych, które trwa mimo upomnienia;
5° złe zarządzanie dobrami doczesnymi, z wielką szkodą Kościoła, ilekroć na zaradzenie złu brak innego środka.
Pkt 1 kan.1741 idealnie pasuje do obecnej sytuacji, szczegolnie gdy chodzi o zamieszanie.
Za mniejsze przewinienia proboszczowie sa usuwani. Czy w stosunku do Jankowskiego istnieja inne normy?
pozdrowka
|
Śr sie 18, 2004 16:32 |
|
 |
Serafin
|
Widzę, że zebrało się towarzystwo biegłych, którzy rewelacyjnie znają się na kierowaniu Kościołem...
Ja ks. Jankowskiego nie bronię... ani nie oskarżam, bo to nie do mnie należy. Jest to ksiądz, który albo robi koło siebie medialny szum, albo media robią szum koło niego, ale to ciągle jest proboszcz jednej parafii w odległej diecezji. Czy naprawdę musimy pozwalać, żeby to media kształtowały naszą katolicką świadomość?
|
Śr sie 18, 2004 20:12 |
|
 |
Wizard
|
Naprawdę nie moge się nadziwić , że jeszcze są ludzie , którzy tak zażarcie bronią kapłanów pokroju Jankowskiego.
Cytuj: Jest to ksiądz, który albo robi koło siebie medialny szum, albo media robią szum koło niego, ale to ciągle jest proboszcz jednej parafii w odległej diecezji. Czy naprawdę musimy pozwalać, żeby to media kształtowały naszą katolicką świadomość?
Jest to przede wszystkim ksiądz , który swoimi wypowiedziami i debilnymi pomysłami kompromituje KK w tym i mnie człowieka , który uważa się za katolika i chce by jak najmniej w moim Kosciele bylo takich ludzi jak ks.Jankowski .
|
Śr sie 18, 2004 20:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A skąd wiesz Wizardzie, jak to naprawdę wygląda
Na podstawie informacji medialnych 
|
Śr sie 18, 2004 21:08 |
|
|