Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 9:52

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 
 Cenzura i łamanie prawa na forach religijnych. 
Autor Wiadomość

Post Cenzura i łamanie prawa na forach religijnych.
Witam wszystkich.
Na jednym z istniejących forów religijnych spotkałem się z dziwną praktyką. Zaczęto zmieniać moje posty usuwając z nich kluczowe fragmenty tekstu. Zapytałem o to ogół uczestników tego forum.
Link poniżej.

http://watchtower.org.pl/forum/index.php?showtopic=2064

Niestety, wbrew przyjętym obyczajom i prawu kraju, w którym żyjemy obowiązującemu wszystkich uczestników życia publicznego, znowu zmieniono jeden z moich postów.
Naruszono po raz kolejny moje prawa zawarte w ustawie o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Na tamtym forum są posty podpisane moim imieniem, a których w tej formie ja bym nie podpisał.
Ostrzegłem lojalnie administratorów, że jeżeli dalej będą łamać obowiązujące przepisy i normy obyczajowe podejmę przewidziane prawem kroki.
Link z ostrzeżeniem poniżej.

http://watchtower.org.pl/forum/index.php?showtopic=2156

W odpowiedzi na moje ostrzeżenie zawieszono moje konto.
Kiedy próbuję wejść na stronę widzę tablicę forum z między innymi takim napisem.

Wystapił błąd:

Twoje konto zostało tymczasowo zawieszone. Zawieszenie trwa do końca 2006-09-18 11:32.

Słowo się jednak rzekło, a Jezus naucza:

Mateusza 5:37
Niechże wasze stówo Tak znaczy Tak, wasze Nie - Nie: gdyż co jest ponad to, Jest od niegodziwca.

Odnoszę wrażenie, że administratorzy tego forum nie zdają sobie sprawy, że Bóg jest w pełni świadomy, co też uczynili.

Zgodnie z zapowiedzią, sprawę zgłosiłem już w prokuraturze.

Sura 9:14-16
Zwalczajcie ich!
Bóg ukarze ich przez wasze ręce i okryje ich wstydem; i dopomoże wam zwyciężyć ich.
On uleczy piersi ludzi wierzących, i On usunie zawiść z ich serc.
Bóg nawraca się ku temu, komu chce. Bóg jest wszechwiedzący, mądry!
Czy wy sądzicie, że będziecie pozostawieni w spokoju, skoro Bóg jeszcze nie zna tych spośród was, którzy walczyli i nie wzięli sobie - poza Bogiem, Jego Posłańcem i wiernymi - nikogo jako bliskiego przyjaciela?
Bóg jest w pełni świadomy tego, co wy czynicie!

W związku z powyższym mam dwa pytania:

1. Co myślicie o tego typu praktykach ?

2. Co byście zrobili na moim miejscu ?

Pozdrawiam Jacek.

Cz cze 22, 2006 18:39
Zobacz profil WWW

wg mnie jest to poprostu prowokacja i szukanie haka na kogoś aby narobić mu trochę szkody(złośliwość i zawiść Bóg też widzi). ja takie forum bym poprostu opuscił (zresztą jest cos jak regulamin forum ktory nalezy czytac i tam zwykle jest dopiete wszystko tak aby oni mieli zawsze racje... i w przypadku twojej porażki oni z kontry będą mogli cie oskarżyć o nieprzeczytanie regulaminu a kożystanie z forum (tez przestempstwo:P).
Daj sobie poprostu spokuj.. niewiem czyje to forum czy chrzescijanskie czy jehowe czy buddyjskie ale radził bym ci nie byc złośliwym i znaleźć inne o podobnej tematyce na którym nikt by nie kasował postów...Bo to chyba nie jest powód do wszczynania rozprawy w sądzie...

Cz cze 22, 2006 18:55

Nazwa nazywa sie od "watchtower" - to jest jehowe forum :) to może wyjaśniać cenzure

Cz cze 22, 2006 19:19

wg mnie jest to poprostu prowokacja i szukanie haka na kogoś aby narobić mu trochę szkody(złośliwość i zawiść Bóg też widzi). ja takie forum bym poprostu opuscił (zresztą jest cos jak regulamin forum ktory nalezy czytac i tam zwykle jest dopiete wszystko tak aby oni mieli zawsze racje... i w przypadku twojej porażki oni z kontry będą mogli cie oskarżyć o nieprzeczytanie regulaminu a kożystanie z forum (tez przestempstwo:P).
Daj sobie poprostu spokuj.. niewiem czyje to forum czy chrzescijanskie czy jehowe czy buddyjskie ale radził bym ci nie byc złośliwym i znaleźć inne o podobnej tematyce na którym nikt by nie kasował postów...Bo to chyba nie jest powód do wszczynania rozprawy w sądzie...

A co z miłością ?

Księga przysłów wiąże karcenie z miłością. Proszę sprawdźmy”

Przysłów 12:1
Kto miłuje karcenie, ten miłuje poznanie, lecz kto nienawidzi upomnienia, jest nierozumny.

O wzajemnej miłości świadczy to czy się nawzajem ostrzegamy, napominamy i karcimy. Tak postępują prawdziwi przyjaciele.

Sura 9:71
"A wierzący mężczyźni i wierzące kobiety są dla siebie nawzajem przyjaciółmi. Oni nakazują sobie to, co uznane, a zakazują sobie tego, co naganne. Oni odprawiają modlitwę i dają jałmużnę, są posłuszni Bogu i Jego Posłańcowi. Tym Bóg okaże miłosierdzie. Zaprawdę, Bóg jest potężny, mądry!"

Gdybym sprawę pozostawił czy nie świadczyło by to o mojej nienawiści do administratorów tego forum ?

Jeżeli widzimy brata, który grzeszy czy to słowem czy uczynkiem musimy go skorygować. Jeżeli tego nie zrobimy będzie to świadczyło o nienawiści do niego.

Kapłańska 19:17
Nie wolno ci w swym sercu nienawidzić swego brata. Masz zdecydowanie upominać swego towarzysza, abyś razem z nim nie ponosił grzechu.

A kto nienawidzi jest zabójcą i nie ma szansy na życie wieczne.

1 Jana 3:15
Każdy, kto nienawidzi swego brata, jest zabójcą, a wiecie, że w żadnym zabójcy nie pozostaje życie wieczne.

Napominanie jest więc obowiązkiem.

Sura 6:69
I na tych, którzy są bogobojni, nie ciąży w niczym obowiązek żądania rachunku, lecz tylko napominania. Być może, oni będą bogobojni!

Cz cze 22, 2006 19:20
Zobacz profil WWW

czuje jechowe:P na 1 zdanie 100 cytatów z bibli odpowiada;P(conajmniej tak to wygląda jezeli nie estes jehowy to znaczy ze przebywanie na tamtym forum niewyszlo ci na dobre;P)
Noto skarć ich i upomnij;P ale nie twóż sztucznych problemów (postrasz sądem :PPP) bo niewiem czy warto marnowac czyjeś nerwy i pieniądze na to ...
co najwyzej zraził byś ich tylko do siebie iutwierdził przy swoim... tak dokonują sie podziały a to chyba nie jest wolą Bożą (zresztą gdzie tu było by miłosierdzie?)

Cz cze 22, 2006 19:34

czuje jechowe:P na 1 zdanie 100 cytatów z bibli odpowiada;P(conajmniej tak to wygląda jezeli nie estes jehowy to znaczy ze przebywanie na tamtym forum niewyszlo ci na dobre;P)
Noto skarć ich i upomnij;P ale nie twóż sztucznych problemów (postrasz sądem :PPP) bo niewiem czy warto marnowac czyjeś nerwy i pieniądze na to ...
co najwyzej zraził byś ich tylko do siebie iutwierdził przy swoim... tak dokonują sie podziały a to chyba nie jest wolą Bożą (zresztą gdzie tu było by miłosierdzie?)

Chuliganów trzeba karcić.

Jeżeli widząc swe uchybienia będziemy przymykać na nie oczy, a więc aprobować i poprzez akceptację niejako zachęcać się do grzechu staniemy się obłudnikami szerzącymi zepsucie.

Sura 9:67
"Obłudni mężczyźni i obłudne kobiety nakazują sobie wzajemnie to, co jest zakazane, a powstrzymują się od tego, co jest uznane, i zaciskają ręce. Oni zapomnieli o Bogu i On o nich zapomniał. Zaprawdę, obłudnicy szerzą zepsucie!".

Oczywiście, jeżeli napomnienie nie pomaga musimy kogoś skarcić. Możemy tym uratować czyjeś życie.

Przysłów 19:18
Karz swego syna, gdy jeszcze jest nadzieja; i nie kieruj pragnienia swej duszy ku temu, by poniósł śmierć.

Być może skarcone osoby poprawią się, a Bóg może przebaczy im grzechy.

Sura 4:20
Karćcie mężczyznę i niewiastę złapanych na wszetecznym uczynku, choćby oboje wolni byli, a jeżeli tknięci żalem poprawią się, przebaczcie im. Bóg jest pobłażający i miłosierny.

Cz cze 22, 2006 19:44
Zobacz profil WWW

No dobrze Jacku... ale jak karcić? niema w twoich cytatach nic o kastracji códzołożników anio innych radykalnych metodach. Jeśli chcesz to karć ich ale nie przez sąd to tak jakby za kradzież ucinać ręke (a chyba nie o taką sprawiedliwość chodzi)
Zresztą "grzeszących upominać" wystarczy że ich upomnisz a karanie czy karcenie zostaw Bogu.

Cz cze 22, 2006 19:48

viewtopic.php?t=8302 :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz cze 22, 2006 19:57
Zobacz profil WWW

No dobrze Jacku... ale jak karcić? niema w twoich cytatach nic o kastracji códzołożników anio innych radykalnych metodach. Jeśli chcesz to karć ich ale nie przez sąd to tak jakby za kradzież ucinać ręke (a chyba nie o taką sprawiedliwość chodzi)
Zresztą "grzeszących upominać" wystarczy że ich upomnisz a karanie czy karcenie zostaw Bogu.

Jeżeli w sytuacji gdy niezbędne okazuje się skarcenie, a my zwlekamy narasta zło.

Kaznodziei 8:11
Ponieważ wyrok za zły czyn nie jest wykonywany szybko, przeto serce synów ludzkich całkowicie nastawiło się w nich na wykonywanie zła.

Karcenie niedoświadczonych może uczynić z nich roztropnych. Może nabiorą zrozumienia, może posiądą wiedzę ?

Przysłów 19:25
Uderz szydercę, by niedoświadczony stał się roztropny; należy też upominać odznaczającego się zrozumieniem, by poznał wiedzę.

Jeżeli widzimy brata, który grzeszy czy to słowem i uczynkiem musimy go skorygować. Jeżeli tego nie zrobimy będzie to świadczyło o nienawiści do niego.

Kapłańska 19:17
Nic wolno ci w swym sercu nienawidzić swego brata. Masz zdecydowanie upominać swego towarzysza, abyś razem z nim nie ponosił grzechu.

Cz cze 22, 2006 20:00
Zobacz profil WWW

Ja powiedziałem to co miałem powiedzieć i swoje zdanie podtrzymuje ( upomnij ich i opuść tamto forum)a ty zrobisz to co uważasz za słuszne.

Cz cze 22, 2006 20:32

Jehowce się boją poprostu Ciebie, żebyś ich nie nawrócił :D

-A wiecie kto był pierwszym Jehowcem na Ziemi?
-Judasz

A wiecie dlaczego? Bo to On pierwszy zdradził Chrystusa, podobnie jak Jehowce zdradzają teraz Chrystusa.

"Kościół nie może iść z duchem czasów - z tego prostego powodu, że duch czasów donikąd nie idzie. (...) Nie chcemy Kościoła, który, jak to piszą gazety, zmienia się wraz ze światem. Chcemy Kościoła, który zmieni świat".
[G.K.Chesterton]

Cz cze 22, 2006 21:24

A ja poproszę, żeby dyskusje o innych forach prowadzić na tych forach.

Cz cze 22, 2006 21:29
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 12 ]