Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 10, 2025 5:09

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Czy ja zawsze mam rację? 
Autor Wiadomość
Post Czy ja zawsze mam rację?
Kiedyś na czacie rozpoczęłam dłuższą dyskusję o wyświęcaniu kobiet w Krk; oczywiście jak zawsze wszyscy mnie napadli, ale to dobrze, lubię być w mniejszości...

Twierdziłam, że brak kobiet-księży to tylko z powodu tego, że w Krk rządzi męska oligarchia... wszyscy pozostali zaś, zakrzykiwali mnie, że to wynika z Biblii, że apostołowie, że Chrystus kobiet nie włączył do 12-ki itd.

Że, kobieta nie może być księdzem nie dlatego, że sobie tak męski kler wymyślił, tylko że takie jest prawo boskie i że nigdy Krk nie bedzie wyświęcał kobiet.

Nieoczekiwane wsparcie przyszło dla mnie od jezuity, ks. Dariusza Kowalczyka:
"Jeżeli ktoś chce być w Kościele katolickim, musi przyjąć, że na razie nie ma w nim możliwości wyświęcania kobiet. (...) Jeżeli ktoś ma nadzieję i uważa, że wolą Bożą jest, by kobiety były w Kościele kapłanami, to powinien działać w inny sposób. (...) Katolik może mieć nadzieję na zmianę mocą Ducha Świętego stanowiska Kościoła w sprawie święceń kobiet."

He, he, he... oliwa na wierzch wypływa, choć czasem trwa to jakiś czas...

Śr cze 09, 2004 19:13

Jedna jaskółka nie czyni wiosny, a triumfujesz, jakby to powiedział jakiś biskup z Kurii Rzymskiej, a tymczasem to wypowiedź nieznanego nikomu jezuity (jeszcze nie wiadomo też, skąd wzięta). Nie podniecaj się tak, bo nie ma o co.

Śr cze 09, 2004 19:23
Jedna jaskółka nie czyni wiosny,

Nie jedna, nie jedna... i dobrze o tym wiesz.

Cytuj:
a triumfujesz, jakby to powiedział jakiś biskup z Kurii Rzymskiej,

Biskup wyświęcił, ale jesli chcesz kogoś z Watykanu, to chyba Hans Keung wystarczy?
"Papież jest gorliwym czcicielem Maryi, głosi najwyższy ideał kobiety. W tym samym czasie (...) odrzuca nowoczesne kobiety, odmawia im prawa do święceń (...). Prowadzi to do rozdziału wewnetrznych przekonań od zewnetrznych i konformistycznych zachowań"

Cytuj:
a tymczasem to wypowiedź nieznanego nikomu jezuity (jeszcze nie wiadomo też, skąd wzięta).

No tak...
Raz zapomniałam podać źródła i od razu gromadzą się nad moją osobą czarne, złowieszcze chmury podejzenia o manipulację....

Ale czy naprawdę trzeba kończyć studia by w 1 minutę przepastować kawałek tekstu i znaleźć?
http://www.google.pl/search?hl=pl&ie=UT ... iet%22&lr=

Śr cze 09, 2004 20:03

A widziałaś księdza nie wyświęconego przez biskupa, bo ja nie. Toż jeden z komentarzy, który kazdy sobie może napisać na swojej stronie internetowej.
A Hans Keung to może autorytet dla Ciebie, ale nie dla Kościoła, skoro został suspendowany za nie przez papieża.
Jeśli chcesz pokazać, że stanowisko Kościoła zmienia się w tej kwestii, to szukaj wypowiedzi uznanych autorytetów, a ludzi z marginesu kościelnego

Śr cze 09, 2004 20:12
A Hans Keung to może autorytet dla Ciebie, ale nie dla Kościoła,

Concilium - Międzynarodowy Dziennik Teologiczny Założycielami pisma są najznakomitsi teologowie rzymskokatoliccy XX. wieku jak np.: Karl Rahner SJ, Yves Congar OP czy ks. Hans Kueng. (kosciol.pl)

Warto też spojrzeć:
http://encyclopedia.thefreedictionary.com/Hans%20Kueng

Cytuj:
skoro został suspendowany za nie przez papieża.
Jeśli chcesz pokazać, że stanowisko Kościoła zmienia się w tej kwestii, to szukaj wypowiedzi uznanych autorytetów, a ludzi z marginesu kościelnego

Kueng jak widać jest uznany; był uznawanu i szanowany od czasó II Soboru Watykańskiego.
A co do suspendowania, to właśnie o tym mówię, że JPII jest w opozycji do ogromnej części Koscioła katolickiego.

Śr cze 09, 2004 20:28

Kueng był wybitnym teologiem, ale te czasy się skończyły. Informacja zamieszczona na kosciol.pl mówi o czasach, kiedy to pismo powstawało. Dawno jednak ono nie publikowało żadnego artykułu swojego założyciela. Ciekawe, dlaczego?
Cytuj:
A co do suspendowania, to właśnie o tym mówię, że JPII jest w opozycji do ogromnej części Koscioła katolickiego.

Mam zgoła odmienne zdanie, ale nie będę się z Tobą kłócił. Ci z marginesu są zawsze bardzo krzykliwi, ale nie ma się co nimi przejmować. W Kościele nigdy nie było i nie będzie demokracji i całe szczęscie. Chrystus powierzył Piotrowi i jego następcom zadanie czuwania nad depozytem wiary i oni są gwarantem trwania w prawdzie. Będę wierzył tak, jak naucza papież, a nie jakiś tam teolog.

Śr cze 09, 2004 21:14
Post czy ja zawsze mam rację
A czy nie sądzisz, że kobietom Stwórca powierzył najważnejszą funkcję - wychowywanie przyszłych pokoleń.
Przecież to kobiety kształtują oblicze ziemi, to od nich w 80% zależy jakimi ludźmi będą ich dzieci, jaki świat będą tworzyć, co uznają w życiu za najważniejsze.
Spytaj większości księży - powiedzą Ci jak ogromny wpływ na ich wybór miały ich matki.
To matka uczy pierwszej modlitwy, mowi o Bogu i modli się w intencji rodziny.

Śr cze 09, 2004 22:22
Kueng był wybitnym teologiem, ale te czasy się skończyły. Informacja zamieszczona na kosciol.pl mówi o czasach, kiedy to pismo powstawało. Dawno jednak ono nie publikowało żadnego artykułu swojego założyciela.
Ciekawe, dlaczego?

No tak, był wibitnym teologiem i nagle przestał nim być...
Ciekawe dlaczego?

Cytuj:
Chrystus powierzył Piotrowi i jego następcom zadanie czuwania nad depozytem wiary i oni są gwarantem trwania w prawdzie. Będę wierzył tak, jak naucza papież, a nie jakiś tam teolog.

Informuję cię, że Kueng nagrabił sobie podważaniem dogmatu nieomylności, poglady Kuenga na temat kapłaństwa kobiet raczej nie budziły w papieżach sprzeciwu.

Cz cze 10, 2004 11:28

Informuję cię, że Kueng nagrabił sobie podważaniem dogmatu nieomylności, poglady Kuenga na temat kapłaństwa kobiet raczej nie budziły w papieżach sprzeciwu.

Jeszcze mi powiedz, który to z papieży przychylał się do udzielania święceń kobietom? :hahaha: :hahaha: :hahaha:

Cz cze 10, 2004 15:15

Agni po co wojujesz o wyswiecanie kobiet? Czy chcialabys zostac kaplanem w Kosciele Rzymsko-Katolickim? z tego co piszesz wnioskuje, ze raczej nie. Wrecz z kazdej mozliwej strony atakujesz Kosciol. Wiec zupelnie nie rozumiem Twego zapalu o kaplanstwo kobiet.

Prosze nie mow o rownouprawnieniu, ze nie wolno zakazywac czegos kobietom. Przepraszam ale uwazam, ze akurat Ty masz najmniej do powiedzenia w tej kwestii. Pozwol dyskutowac na ten temat kobietem zwiazanym z Kosciolem, ktore moglby byc potencjalnymi kandydatkami do kaplanstwa. Ja osobiscie nie znam takich kobiet, pewnie dlatego, ze kobieta moze spelniac sie w Kosciele nie bedac kaplanem.

Pozdrawiam :)

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Cz cze 10, 2004 15:32
Cytuj:
Jeszcze mi powiedz, który to z papieży przychylał się do udzielania święceń kobietom? :hahaha: :hahaha: :hahaha:

Serafin, dać ci palca to całą rękę zażądasz...
- dałam przykład jezuity
- było ci mało, chciałeś biskupa
- dostałeś biskupa, a nawet więcej niż jednego... wskazówka "że nie jedna jaskółka" (nie zaczaiłeś, więc dam drugą podpowiedź: Czechosłowacja)
- na deser dostałeś teologa prościótko z Watykanu i to nie byle jakiego
- a tobie znowu mało, teraz chcesz papieża...

- a jak ci dam zdanie papieża, który nie wykluczał kapłaństwa kobiet, to kogo zarządasz w nastepnej kolejności?

(Zielona Mrówko, tematem tego wątku nie są moje motywacje, tylko stanowisko Krk na temat potencjalnej zmiany tyczącej się wyświecaniu kobiet na księży)

Cz cze 10, 2004 22:58

Wybierzmy władze APP "Racja" !

Jako pierwszego kandydata proponuję L. Moczulskiego !
Jesteś za, Agni ?

Cz cze 10, 2004 23:10

Cytuj:
...poglady Kuenga na temat kapłaństwa kobiet raczej nie budziły w papieżach sprzeciwu.

Więc proszę o uzasadnienie tych słów lub ich odszczekanie.
Cytuj:
- dałam przykład jezuity
- dostałeś biskupa, a nawet więcej niż jednego... wskazówka "że nie jedna jaskółka" (nie zaczaiłeś, więc dam drugą podpowiedź: Czechosłowacja)

Na razie o kapłaństwie kobiet padło zdanie jakiegoś tam nikomu nieznanego jezuity, na dodatek w gazecie będącej dziennikiem, a nie w jakimś teologicznym czasopiśmie. Biskupów będących w Kościele popierających kapłaństwo kobiet jakoś się nie doszukałem w Twoich postach, a już tym bardziej teologa "prościutko z Watykanu". Daj znać, o kogo chodzi, to tam podskocze i zapytam się, bo nie mam daleko :)

Pt cze 11, 2004 1:40

Jedna jaskółka nie czyni wiosny.

ale kiedyś ta pierwsza musi przylecieć... :D

Pt cze 11, 2004 5:24
To Ty napisałaś, że:
Cytuj:
...poglady Kuenga na temat kapłaństwa kobiet raczej nie budziły w papieżach sprzeciwu.

Więc proszę o uzasadnienie tych słów lub ich odszczekanie.

Proszę uprzejmie.
Gdyby sprzeciw budziły, to by został za nie potraktowany.
Sprzeciw, wzbudził dopiero jego poglad na dogmat o nieomylności.

Cytuj:
Cytuj:
- dałam przykład jezuity

Na razie o kapłaństwie kobiet padło zdanie jakiegoś tam nikomu nieznanego jezuity, na dodatek w gazecie będącej dziennikiem, a nie w jakimś teologicznym czasopiśmie. Biskupów będących w Kościele popierających kapłaństwo kobiet jakoś się nie doszukałem w Twoich postach,

1. Biskup który wyświęcił te kobiety na statku.
2. Biskup który w Czechosłowacji wyświęcił na kapłana kobietę.
(nie chciało ci się o nim poszukać....)

PS. Kolejnych biskupów szukaj w Am. Połud.

Cytuj:
a już tym bardziej teologa "prościutko z Watykanu".

Ksiadz i teolog Hans Kueng, jedna z głównych postaci II Soboru Wat., współpracownik kolejnych papieży aż do JPII, autor wielu książek i prac teologicznych, do czasu jak JPII go potraktował traktowany jako jeden z najwazniejszych teologów Krk XX w.

Cytuj:
Daj znać, o kogo chodzi, to tam podskocze i zapytam się, bo nie mam daleko :)

Wiem, że nie masz daleko.

Pt cze 11, 2004 9:45
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona