Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt gru 16, 2025 19:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
 Katecheta - duchowny a świecki. 
Autor Wiadomość

Tego nie rozumiem. Jak konkurencyjną? O dostęp do miejsc pracy? I tylko tyle? W takim razie nie miejsce na dyskutowanie tego na forum WIARA. Tyle z mojej strony.

Nie można ukryć, że jednak osoby duchowne i konsekrowane są w powszechnej świadomości traktowane inaczej niż świeccy.
Nawet, jeśli kwestia miejsc pracy ma tutaj znaczenie to jest to tylko jedna z wielu, o których można tutaj mówić. Nawet, jeśli weźmiemy pod uwagę tylko tę sprawę to i tak warto zapytać, czy kryterium przyjęć w tym zawodzie powinien być fakt posiadania święceń?
Jeśli nie, a jestem o tym przekonany to wypada sobie odpowiedzieć, co powinno być takim kryterium, co powinno się składać na ocenę katechety. Trzeba odpowiedzieć na pytania, które zadałem w poprzednim poście.

Śr lis 30, 2005 2:48

A nie macie wrażenia, że w ogóle takie kategoryzowanie jest sztuczne? Ksiądz księdzu nierówny, świecki świeckiemu również. Autorytet też raczej nie zależy od ubrania... Może po prostu powinni uczyć ci, którym to najlepiej wychodzi?

W końcu to nie ma być przechowalnia dla tych, którzy nie znaleźli inaczej pracy, żeby mieli środki do życia...

Śr lis 30, 2005 7:43

A nie macie wrażenia, że w ogóle takie kategoryzowanie jest sztuczne? Ksiądz księdzu nierówny, świecki świeckiemu również. Autorytet też raczej nie zależy od ubrania... Może po prostu powinni uczyć ci, którym to najlepiej wychodzi?

W końcu to nie ma być przechowalnia dla tych, którzy nie znaleźli inaczej pracy, żeby mieli środki do życia...

Oczywiście masz racje. Jednak w powszechnej świadomości istnieje takie rozróżnienie, które musi mieć jakiś powód. Nie trudno zauważyć, że te dwie grupy katechetów są jednak mimo wszystko odmiennie traktowani. Dlatego zapytałem:

Cytuj:
jakie są ceche charakterystyczne katechety duchownego, jakie cechy charakteryzują katechetę świeckiego i w końcu jaki powinien być ideał katechety?

Śr lis 30, 2005 11:34

w szkle której uczę są i ksieża i świeccy i jest różnica - wszystko ma swoje plusy i minusy.
A co do Śląska to rzeczywiście świeccy katecheci są tu szanowani - ale zawdzięczamy to starszemu pokoleniu katechetek, które były i jeszcze są genialnymi pedagogami. Nie wiem gdzie one się tego uczyły, ale i pamiętajac moje katechetki i widząc je potem na praktykach byłam pod ogromnym wrażeniem - i świadectwa i umiejętności pedagogicznych.
Znam taką szkołę w której z problemami z uczniem idzie się nie do pedagoga ale katechetki. Co wiecej widziałam jak najgorsze urwisy się poprawiały bo ona ich o to poprosiła i nie chcieli jej zawieść.
Jeśli my - młode pokolenie tego nie zepsujemu to tez będą nas szanować.
Ale do tego trzeba pracować.
Mnie boli i wkurza to, ze księża (katechetom też sie zdaża, ale rzadziej) często po prostu nie uczą. Na czterech z którymi pracowałam jeden prowadzi lekcje - tylko w formie wykładu, ale za to jest tak świetą osobą, ze wystarczy jego swiadectwo, moze się obyć bez jakiś metod aktywizujacych.
Ale przejmowałam klasy po księżach, którzy stawiali oceny za kawały a przerobili tylko kilka lekcji na rok. To jest dla mnie straszne.
I u nas jest tak, że na wstępie wiekszy szacunek ma ksiądz, ale potem młodzi oceniają juz za pracę i stosunek do nich - po prostu na wszystko trzeba sobie zapracować.
Moim doświadczeniem jest też to, ze w pierwszych klasach L.O. woleliby księdza, ale gdy w trzeciej klasie mówimy o chrześcijańskim małżeństwie to wolą osobę swiecką i są bardziej otwarci, zwłasza, jeśli ona w szczęsliwym małżeństwie zyje. Ogólnie katechetę swieckiego zaczynaja szanować jak widzą, ze zyje tym co mówi. To wystarczy.

Pt gru 02, 2005 22:26

Historia vitae magistra est - historia jest nauczycielką życia.
Historia, jaką przedstawiła Estel, świadectwo, jakie dała nie pozostawia cienia wątpliwości i nie wymaga żadnego komentarza.

Estel, Tobie i innym katechetom pracującym na tak trudnej roli jaką jest kształtowanie młodego człowieka, z całego serca życzę Bożego błogosławieństwa.
Szczęść Wam Boże.
:)

So gru 03, 2005 15:32

Cz gru 08, 2005 18:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2