Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt wrz 05, 2025 20:21

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Kursy Przedmałżenskie - jak to teraz z tym jest? 
Autor Wiadomość

Post Kursy Przedmałżenskie - jak to teraz z tym jest?
Mam pytanie związane z kursami przedmałżeńskimi. Otóż niedawno mój brat dostał się do liceum. Plan lekcji jest tak fatalnie rozłożony, że ma takie dni w których kończy zajęcia o godzinie 18:45. Zza moich czasów kursy można było zaliczać w szkole. Młody pytał się katechetę jak to jest i podobno szkoły nie przeprowadzają już takich kursów. Co innego z kolei mówią moi znajomi. Jak to w końcu jest? Kursy u mnie w parafii są w czwartki o 18:00- tego samego dnia co brat kończy lekcję o 18:45. Dojeżdża on autobusem do domu 12km. I czy jest możliwe pogodzenie w jakiś sposób tego? Czy te kursy nadal są wymagane przez księży przed wstąpieniem w związek małżeński?

Wt wrz 30, 2008 16:24

Kurs nadal jest wymagany, ale uczęszcza się na niego przed zawarciem małżeństwa optymalnie ze swoją wybranką. Jeżeli Twój brat nie jest w takiej sytuacji to po co już teraz chce robić taki kurs? A jeżeli jest to przecież nie musi go robić w swojej parafii.

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Wt wrz 30, 2008 16:31
(...) ale uczęszcza się na niego przed zawarciem małżeństwa (...)

Niekoniecznie. Ja ukończyłam taki kurs 14 lat temu. Czym innym jest kurs przedmałeński, który nie ma granicy czasu jeśli chodzi o odległość od planowanego ślubu, a czym innym dni skupienia dla narzeczonych, na które trzeba jeździć już po daniu na zapowiedzi ;-)

Natomiast nie wiem, czy brat opata w ogóle może uczestniczyć w takim kursie. O ile się nie mylę, warunkiem jest skończone 18 lat- osoba rozpoczynająca liceum tyle nie ma (chyba, że powtarzała kilka razy klasę w podstawówwce lub gimnazjum, albo mowa o liceum dla dorosłych)

Wt wrz 30, 2008 17:16

Jest kurs przedmałżeński obecnie wymagany i spotkania w poradni (sztuk 3). Ewentualnie w sytuacji wyjątkowej może proboszcz zadecydować inaczej.

Wt wrz 30, 2008 22:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]