Jak oceniacie lekcjie religi?
Autor |
Wiadomość |
Iwona19
|
 Re: Jak oceniacie lekcjie religi?
Ale ja uczestniczyłam zawsze, gdy tylko mogłam (chyba, że byłam chora, ale wtedy to cały tydzień zazwyczaj nie było mnie w szkole). Z żadnej lekcji nigdy nie uciekałam (raz jedynie byłam zmuszona przez klasę do ucieczki z historii, ; wtedy cała klasa uciekła, ale kiedyś powiedziałam nauczycielce, że byłam do tego zmuszona). A lekcje religii to owszem mogę opłacać.
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
Śr cze 27, 2012 19:45 |
|
|
|
 |
ARHIZ
|
Iwona19 - możesz nazywać mnie hinduistą/hindusem (nie mylić z Indusem), o co chodzi chyba już powiedziano - o brak faworyzowania jednego ze światopoglądów za pieniądze wszystkich. -Vi- - może nie uczestniczyć, jak da specjalny papierek od rodziców. No i nie będzie mieć dobrej oceny w średniej  Cytuj: Ale ja uczestniczyłam zawsze, gdy tylko mogłam Ale nie każdy chce uczestniczyć. Cytuj: A lekcje religii to owszem mogę opłacać. Śiwaizmu?
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
Śr cze 27, 2012 19:48 |
|
 |
piok333
|
piok333 napisał(a): finansuje się inicjatywy ARHIZ napisał(a): A jakież to organizacje antyklerykalne są finansowane z katolickich podatków? Polecam uważniejszą lekturę - nie pisałem ani słowem o organizacjach antyklerykalnych, choć nie wykluczam takich możliwości. Cytuj: A na muzułmanów też katolicy płacą? Jeśli polskie meczety są współfinansowane przez państwo, to owszem. Cytuj: A mówiąc o wierze Polaków, masz na myśli nasze rodzime wierzenia, czy będące koniecznością polityczną chrześcijaństwo? Polska jako państwo jest datowana od chrztu. Pisałem o religii, która budowała naszą państwowość. Pogańskie wierzenia zostały oficjalnie odrzucone przez Mieszka. Cytuj: Prusy chrztu nie przyjęły - przeżył ktoś? Nikt nie przeżył? Myślę, że potomkowie Prusów nadal żyją na terenach północno wschodniej Polski i obwodu kaliningradzkiego, część z nich zapewne zgermanizowała się i wyemigrowała do Niemiec. Cytuj: A katecheza wliczana do średniej jest właśnie dyskryminacją - wszystkich, którzy na religię nie chodzą Niewliczanie oceny katechezy do średniej tak, jak kazde inne traktowanie tej oceny jako "gorszej", jest dyskryminowaniem tego przedmiotu. Cytuj: 5 z religii może mieć każdy, osoby niechodzące na religię są pozbawione pozytywnej oceny tylko dlatego, że mają inny światopogląd. Szóstkę z religii może mieć każdy, również niewierzący - nie ocenia się tam wiary, ale wiedzę o nauczanej religii (w świetle przepisów nie musi to być katolicyzm). Może chodzić i otrzymać szóstkę nawet jeśli ma inny światopogląd.
_________________ http://img407.imageshack.us/img407/7421/mjdomtowieczno1.jpg
|
Śr cze 27, 2012 22:04 |
|
|
|
 |
piok333
|
Iwona19 napisał(a): piok333 napisał(a): To dobrze, że lekcje katechezy są w szkole. Dzieci i młodzież mają możliwość poznać religię Polaków - tę, na której wznosiło się państwo polskie. To bardzo dobre, że poznają religię, która do kraju naszych przodków wprowadził Mieszko I. Budowanie poczucia tożsamości jest bardzo istotne w dzisiejszym, oderwanym od swych korzeni, świecie.
Katecheza powinna być finansowana z pieniędzy podatników. To oczywiste. Skoro z pieniędzy chrześcijańskich podatników finansuje się inicjatywy antykościelne, antychrześcijańskie lub antyreligijne, to choćby dla zwykłej przyzwoitości należy finansować wszelkie przedsięwzięcia zgodne z duchem wyznawanej przez nich religii.
Co więcej, katecheza powinna być także wliczana do średniej, ponieważ wszelkie pomniejszanie znaczenia oceny z religii jest dyskryminacją tego przedmiotu względem innych przedmiotów w polskiej szkole. Popieram. Dziękuję 
|
Śr cze 27, 2012 22:06 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Na lekcjach religii kat. warto by wspomnieć dlaczego i po co wprowadzono do Polski całkiem obcy naszemu ludowi i tradycji kult jakiegoś żydowskiego boga. Warto wspomnieć, że nasi protoplaści nie przyjęli tej wiary z uśmiechem na ustach. No chyba, że uśmiech był poszerzony mieczem. Warto wspomnieć, że nasi przodkowie kultywowali swoją oryginalną wiarę i dopiero po wiekach przymusowej chrystianizacji o niej zapomnieli. Warto by to porównać do przymusowej rusyfikacji czy germanizacji. Warto wreszcie wspomnieć o barbarzyńskim traktowaniu świątyń przedchrześcijańskich, na gruzach których budowano kościoły. Co byście dziś powiedzieli, gdyby ktoś zburzył wasz kościół i na jego miejscu postawił Świątynię Jego Makaronowatości? Pewnie to samo mówili nasi przodkowie. Zgwałceni, wydziedziczeni, odarci z godności, pozbawieni prawa do kultywowania tradycji ojców, zmuszeni do oddawania czci jakiemuś obcemu bożkowi.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Śr cze 27, 2012 22:42 |
|
|
|
 |
piok333
|
Jajko napisał(a): nasi protoplaści nie przyjęli tej wiary z uśmiechem na ustach. Ot czarna legenda: domysły i antychrześcijańska propaganda. W rzeczywistości mogli czuć ogromną radość w sercu i poczucie ulgi, że wreszcie przyjmują to, czego pragnęli  A jak było naprawdę - część pewnie się cieszyła, część mniej, ale większość okazała Mieszkowi posłuszeństwo, co świadczy o pozytywnym nastawieniu. Jajko napisał(a): Zgwałceni, wydziedziczeni, odarci z godności, pozbawieni prawa do kultywowania tradycji ojców, zmuszeni do oddawania czci jakiemuś obcemu bożkowi. Tak, tak, typowe slogany antychrześcijańskiej czarnej legendy. Zwykła demagogia.
Ostatnio edytowano Cz cze 28, 2012 5:29 przez piok333, łącznie edytowano 1 raz
|
Cz cze 28, 2012 5:26 |
|
 |
JedenPost
|
piok333 napisał(a): Cytuj: A katecheza wliczana do średniej jest właśnie dyskryminacją - wszystkich, którzy na religię nie chodzą Niewliczanie oceny katechezy do średniej tak, jak kazde inne traktowanie tej oceny jako "gorszej", jest dyskryminowaniem tego przedmiotu. I słusznie. Jest (byłoby) traktowaniem go odmiennie, bo ma odmienny od pozostałych przedmiotów cel i charakter. piok333 napisał(a): Szóstkę z religii może mieć każdy, również niewierzący - nie ocenia się tam wiary, ale wiedzę o nauczanej religii (w świetle przepisów nie musi to być katolicyzm). Może chodzić i otrzymać szóstkę nawet jeśli ma inny światopogląd. Jest to niestety nieprawda. Po pierwsze - oceny otrzymuje się często za uczestnictwo w różnych spotkaniach połączonych z obrzędami religijnymi (np. rekolekcjach), po drugie - na samych lekcjach występują obrzędy (zbiorowa modlitwa), po trzecie - lekcje mają charakter raczej indoktrynacji niż nauczania. Kiedy w podstawówce odpowiedziałem na kartkówce z religii na pytanie "Kto posiada dar nieomylności" zaczynając od słów "Nikt nie jest nieomylny, jednak wg. Kościoła Katolickiego..." po czym podałem odpowiedź zgodną z katechizmem ta odpowiedź nie została mi uznana. Oceniono moją postawę i przekonania, nie wiedzę, zresztą katecheci zawsze wprost to deklarowali, uważając, że jest ich rolą kształtować nas na katolików i oceniać podług swoich w tym kształtowaniu sukcesów.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz cze 28, 2012 5:28 |
|
 |
piok333
|
JedenPost napisał(a): piok333 napisał(a): Niewliczanie oceny katechezy do średniej tak, jak kazde inne traktowanie tej oceny jako "gorszej", jest dyskryminowaniem tego przedmiotu. I słusznie Niesłusznie. Każda dyskryminacja jest niesprawiedliwością. Dyskryminowanie lekcji katechezy również. JedenPost napisał(a): piok333 napisał(a): Szóstkę z religii może mieć każdy, również niewierzący - nie ocenia się tam wiary, ale wiedzę o nauczanej religii (w świetle przepisów nie musi to być katolicyzm). Może chodzić i otrzymać szóstkę nawet jeśli ma inny światopogląd. Jest to niestety nieprawda. Jest to prawda. Takie są zasady. Opisane przez ciebie sytuacje są błędnym podejściem jakiejś katechetki czy katechety (wytyczne dla katechetów mówią jasno, że wiara nie podlega ocenie, lecz podlega jej wiedza o nauczanej religii). Opisane przez ciebie wypaczenia należy eliminować. Niemniej wypaczenie nie stanowi zasady, a właśnie ją łamie, co jest sprzeczne z duchem katechezy.
|
Cz cze 28, 2012 5:38 |
|
 |
JedenPost
|
piok333 napisał(a): JedenPost napisał(a): piok333 napisał(a): Niewliczanie oceny katechezy do średniej tak, jak kazde inne traktowanie tej oceny jako "gorszej", jest dyskryminowaniem tego przedmiotu. I słusznie Niesłusznie. Każda dyskryminacja jest niesprawiedliwością. Dyskryminowanie lekcji katechezy również. Powtórzę - katecheza ma inny cel i charakter niż lekcje normalnych przedmiotów, zatem słuszne i sprawiedliwe jest, by była traktowana inaczej. piok333 napisał(a): Niemniej wypaczenie nie stanowi zasady, a właśnie ją łamie, co jest sprzeczne z duchem katechezy. Taaak, jakiś czas temu w Polsce, kiedy nie nazywała się jeszcze RP, modne było mówienie, że system jest wszak dobry, tylko te wypaczenia i bolączki... 
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz cze 28, 2012 5:42 |
|
 |
piok333
|
JedenPost napisał(a): Powtórzę - katecheza ma inny cel i charakter niż lekcje normalnych przedmiotów, zatem słuszne i sprawiedliwe jest, by była traktowana inaczej. Może być inaczej traktowana przez uczniów, ale jako przedmiot ma prawo do równego traktowania z innymi. Poza tym w ten sposób można uzasadnić każdą religijną dyskryminację. JedenPost napisał(a): piok333 napisał(a): Niemniej wypaczenie nie stanowi zasady, a właśnie ją łamie, co jest sprzeczne z duchem katechezy. Taaak, jakiś czas temu w Polsce, kiedy nie nazywała się jeszcze RP, modne było mówienie, że system jest wszak dobry, tylko te wypaczenia i bolączki...  Chyba PRL... Co nie zmienia faktu, że wypaczenia są sprzeczne z zasadą.
|
Cz cze 28, 2012 5:49 |
|
 |
JedenPost
|
piok333 napisał(a): Poza tym w ten sposób można uzasadnić każdą religijną dyskryminację.
Sęk w tym, że obecność indoktrynacji religijnej jako przedmiotu w szkołach jest religijną dyskryminacją, zaś wliczanie ocen z tego przedmiotu do średniej ową dyskryminację pogłębia, ergo - odwracasz kota ogonem. piok333 napisał(a): Chyba PRL... Czytaj, bracie, uważnie: Cytuj: kiedy nie nazywała się jeszcze RP 
|
Cz cze 28, 2012 6:17 |
|
 |
Jajko
|
Warto jeszcze przypomnieć jak religia była wprowadzana do szkół. Obiecanki kleru były takie: 1. Zajęcia z religii będą na pierwszej i ostatniej godzinie lekcyjnej, by ci którzy nie chcą uczęszczać nie musieli siedzieć na korytarzu/w świetlicy, tylko mogli dłużej pospać albo wcześniej iść do domu. 2. Zajęcia z religii nie obciążą finansowo budżetu Pańśtwa. 3. Ocena z religii nie będzie wliczana do średniej.
I co? I g..no. Kler oszukał Naród. A teraz dąży do tego by te zajęcia były obligatoryjne.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz cze 28, 2012 8:44 |
|
 |
Danka
|
Jajko napisał(a): Warto jeszcze przypomnieć jak religia była wprowadzana do szkół. Obiecanki kleru były takie: 1. Zajęcia z religii będą na pierwszej i ostatniej godzinie lekcyjnej, by ci którzy nie chcą uczęszczać nie musieli siedzieć na korytarzu/w świetlicy, tylko mogli dłużej pospać albo wcześniej iść do domu. 2. Zajęcia z religii nie obciążą finansowo budżetu Pańśtwa. 3. Ocena z religii nie będzie wliczana do średniej.
I co? I g..no. Kler oszukał Naród. A teraz dąży do tego by te zajęcia były obligatoryjne. Jajko - w jakim dokumencie były te "obiecanki"? Jeżeli już to były to tylko wypowiedzi poszczególnych Hierarchów. Chciałam też przypomnieć, że przez bodaj 7 lat księża uczyli w szkole za "Bóg zapłać" .
_________________ Obróć twarz ku słońcu-a cień zostanie z tyłu
|
Cz cze 28, 2012 9:42 |
|
 |
Jajko
|
Czyli jednak przyznajesz że przynajmniej niektórzy hierarchowie oszukali Naród!! Dobre i to.
|
Cz cze 28, 2012 9:45 |
|
 |
Johnny99
|
Niby w jaki sposób? Każdy ma prawo mieć własne zdanie.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Cz cze 28, 2012 9:46 |
|
|
|