Jak oceniacie lekcjie religi?
Autor |
Wiadomość |
piok333
|
 Re: Jak oceniacie lekcjie religi?
akruk napisał(a): piok333 napisał(a): Wątpię, by homoseksualista żyjący w wolnym związku rzeczywiście słuchał swojego sumienia, a jeśli nawet, to jest to sumienie błędne. Nie jest "prawdziwym Szkotem". Wyobraźmy sobie Hamisha McDonalda, Szkota, siedzącego z swoją ulubiona gazetą, Glasgow Morning Herald, i napotykającego artykuł o grasującym na południu Anglii przestępcy: "Seksualny maniak z Brighton znów atakuje". Hamish jest zaszokowany i oznajmia, że "Żaden Szkot nie zrobiłby czegoś takiego". Następnego dnia znowu siedzi i czyta Glasgow Morning Herald, ale tym razem napotyka artykuł o mężczyźnie z Aberdeen, w północnej Szkocji, przy którego brutalnych wyczynach seksualny maniak z Bighton wydaje się niemal dżentelmenem. To pokazuje, że Hamish wygłaszając swoją opinię nie miał racji, ale czy to przyzna? Nie wydaje się. Tym razem mówi: "Żaden prawdziwy Szkot nie zrobiłby czegoś takiego". Antony Flew, Thinking About Thinking (1975) W tej sytuacji pozwolę sobie zacytować pewne nader trafne stwierdzenie: Johnny99 napisał(a): A ty potrafisz czasem nie zgrywać głupka?
_________________ http://img407.imageshack.us/img407/7421/mjdomtowieczno1.jpg
|
Wt lip 03, 2012 16:29 |
|
|
|
 |
piok333
|
akruk napisał(a): piok333 napisał(a): Czyżbyś nie wiedział, że muzułmanie uważaja chrześcijan za politeistów...  A Hindusów też uważają za politeistów?  Bo już nie wiem, czy te politeistyczne dziecka to wierzom w tego samego jednego i jedynego boga, co Ty, czy jakoś inaczej może... Tobie też polecam Lewisa: Cytuj: Pięknie przedstawił to C.S. Lewis w "Ostatniej bitwie", ukazując relacje między kultem Tasza a kultem Aslana
|
Wt lip 03, 2012 16:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
piok333 napisał(a): akruk napisał(a): piok333 napisał(a): Wątpię, by homoseksualista żyjący w wolnym związku rzeczywiście słuchał swojego sumienia, a jeśli nawet, to jest to sumienie błędne. Nie jest "prawdziwym Szkotem". Wyobraźmy sobie Hamisha McDonalda, Szkota, siedzącego z swoją ulubiona gazetą, Glasgow Morning Herald, i napotykającego artykuł o grasującym na południu Anglii przestępcy: "Seksualny maniak z Brighton znów atakuje". Hamish jest zaszokowany i oznajmia, że "Żaden Szkot nie zrobiłby czegoś takiego". Następnego dnia znowu siedzi i czyta Glasgow Morning Herald, ale tym razem napotyka artykuł o mężczyźnie z Aberdeen, w północnej Szkocji, przy którego brutalnych wyczynach seksualny maniak z Bighton wydaje się niemal dżentelmenem. To pokazuje, że Hamish wygłaszając swoją opinię nie miał racji, ale czy to przyzna? Nie wydaje się. Tym razem mówi: "Żaden prawdziwy Szkot nie zrobiłby czegoś takiego". Antony Flew, Thinking About Thinking (1975) W tej sytuacji pozwolę sobie zacytować pewne nader trafne stwierdzenie: Johnny99 napisał(a): A ty potrafisz czasem nie zgrywać głupka? A potrafisz tak zdefiniować "sumienie", żeby osoby, których poglądów moralnych nie podzielasz, nie były po prostu "nieprawdziwymi Szkotami" o "błędnym" sumieniu?
|
Wt lip 03, 2012 16:34 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
piok333 napisał(a): akruk napisał(a): piok333 napisał(a): Czyżbyś nie wiedział, że muzułmanie uważaja chrześcijan za politeistów...  A Hindusów też uważają za politeistów?  Bo już nie wiem, czy te politeistyczne dziecka to wierzom w tego samego jednego i jedynego boga, co Ty, czy jakoś inaczej może... Tobie też polecam Lewisa: Cytuj: Pięknie przedstawił to C.S. Lewis w "Ostatniej bitwie", ukazując relacje między kultem Tasza a kultem Aslana Nie, dziękuję. Bajki dla dzieci nie są dla mnie argumentem w rozmowie o rzeczywistych religiach. Z których niektóre SĄ politeistyczne. Choćbyś nie wiedzieć co udawał, nie są monoteizmami.
|
Wt lip 03, 2012 16:35 |
|
 |
piok333
|
akruk napisał(a): A potrafisz tak zdefiniować "sumienie" Nie muszę definiować sumienia. Nie posługujemy się nieokreślonymi terminami. Jeśli chcesz wiedzieć, czym jest sumienie, wystarczy zajrzeć: http://www.teologia.pl/m_k/zag03-05.htm#0 akruk napisał(a): Cytuj: Pięknie przedstawił to C.S. Lewis w "Ostatniej bitwie", ukazując relacje między kultem Tasza a kultem Aslana Nie, dziękuję. Nie, to nie. Ale właśnie w tej części Narnii Lewis logicznie i prosto ukazał, jak czciciele różnych bóstw oddają w rzeczywistości cześć Jedynemu Bogu.
|
Wt lip 03, 2012 16:45 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
piok333 napisał(a): akruk napisał(a): A potrafisz tak zdefiniować "sumienie", żeby osoby, których poglądów moralnych nie podzielasz, nie były po prostu "nieprawdziwymi Szkotami" o "błędnym" sumieniu? Nie muszę definiować sumienia. Nie posługujemy się nieokreślonymi terminami. Jeśli chcesz wiedzieć, czym jest sumienie, wystarczy zajrzeć: http://www.teologia.pl/m_k/zag03-05.htm#0 Dziękuję. Ta definicja brzmi: Cytuj: Sumienie to wewnętrzny głos skłaniający człowieka do czynienia dobra i do unikania zła. Dzięki rozumowi człowiek potrafi rozpoznać, co jest dobrem, a co złem moralnym. I z niej bynajmniej wcale nie wynika, że sumienie homoseksualistów, o których mowa powyżej, jest "sumieniem błędnym". Po prostu ogłosiłeś ich "fałszywymi Szkotami", bo tak ci było wygodnie. piok333 napisał(a): akruk napisał(a): Cytuj: Pięknie przedstawił to C.S. Lewis w "Ostatniej bitwie", ukazując relacje między kultem Tasza a kultem Aslana Nie, dziękuję. Nie, to nie. Ale właśnie w tej części Narnii Lewis logicznie i prosto ukazał, jak czciciele różnych bóstw oddają w rzeczywistości cześć Jedynemu Bogu. Już ci na to odpowiedziałem - w części, którą tak zgrabnie pominąłeś teraz przy cytowaniu.
|
Wt lip 03, 2012 16:50 |
|
 |
piok333
|
akruk napisał(a): Ta definicja brzmi: Cytuj: Sumienie to wewnętrzny głos skłaniający człowieka do czynienia dobra i do unikania zła. Dzięki rozumowi człowiek potrafi rozpoznać, co jest dobrem, a co złem moralnym. I z niej bynajmniej wcale nie wynika, że sumienie homoseksualistów, o których mowa powyżej, jest "sumieniem błędnym". Coś ci się pomyliło  ja nie pisałem, że z powyższej definicji wynika, że sumienie homoseksualisty jest sumieniem błędnym Czytasz niezbyt uważnie moje słowa i zbyt pochopnie je interpretujesz  Prawie jak z listami św. Pawła akruk napisał(a): piok333 napisał(a): Nie, to nie. Ale właśnie w tej części Narnii Lewis logicznie i prosto ukazał, jak czciciele różnych bóstw oddają w rzeczywistości cześć Jedynemu Bogu. Już ci na to odpowiedziałem - w części, którą tak zgrabnie pominąłeś teraz przy cytowaniu. No wiem, ale twoja odpowiedź nie podważa ujęcia przedstawionego przez C.S. Lewisa 
|
Wt lip 03, 2012 17:02 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
piok333 napisał(a):  ależ ja sądzę, że tak właśnie robią, tylko inaczej mojego Boga rozumieją i inaczej nazywają Taaa, niemal każda religia tak twierdzi... Mój bóg jest najlepszy, a reszta ludzi tak naprawdę modli się do mojego boga, tylko o tym nie wie.... przyznasz, że jest to mało przekonujące, zwłaszcza, że każdy może dokładnie to samo powiedzieć i nie ma żadnych przesłąnek, aby komuś wierzyć bardziej...
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt lip 03, 2012 17:04 |
|
 |
piok333
|
akruk napisał(a): Ta definicja brzmi: Cytuj: Sumienie to wewnętrzny głos skłaniający człowieka do czynienia dobra i do unikania zła. Dzięki rozumowi człowiek potrafi rozpoznać, co jest dobrem, a co złem moralnym. Nota bene: tam jest znacznie więcej na temat sumienia, "w części, którą tak zgrabnie pominąłeś teraz przy cytowaniu" 
|
Wt lip 03, 2012 17:06 |
|
 |
piok333
|
Jajko napisał(a): Taaa, niemal każda religia tak twierdzi... Mój bóg jest najlepszy, a reszta ludzi tak naprawdę modli się do mojego boga, tylko o tym nie wie.... przyznasz, że jest to mało przekonujące, zwłaszcza, że każdy może dokładnie to samo powiedzieć i nie ma żadnych przesłąnek, aby komuś wierzyć bardziej... Najlepiej wierzyć Jajku, bo Jajko NA PEWNO wie lepiej  Ale już o tym wspominałem 
|
Wt lip 03, 2012 17:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
piok333 napisał(a): akruk napisał(a): Ta definicja brzmi: Cytuj: Sumienie to wewnętrzny głos skłaniający człowieka do czynienia dobra i do unikania zła. Dzięki rozumowi człowiek potrafi rozpoznać, co jest dobrem, a co złem moralnym. Nota bene: tam jest znacznie więcej na temat sumienia, "w części, którą tak zgrabnie pominąłeś teraz przy cytowaniu"  Owszem, jest tam jeszcze zdanie: Cytuj: ...Natchnienia Ducha Świętego doskonalą to naturalne poznawanie rozumu, stanowiącego fundament sumienia. - całkowicie wyprane z treści. "Ideologiczny ozdobnik", bez jakiegokolwiek praktycznego znaczenia, więc można go bez żadnej straty pominąć. Tym bardziej, że zasadniczą definicją sumienia jest faktycznie tylko pierwsze zdanie tego akapitu. piok333 napisał(a): akruk napisał(a): Ta definicja brzmi: Cytuj: Sumienie to wewnętrzny głos skłaniający człowieka do czynienia dobra i do unikania zła. Dzięki rozumowi człowiek potrafi rozpoznać, co jest dobrem, a co złem moralnym. I z niej bynajmniej wcale nie wynika, że sumienie homoseksualistów, o których mowa powyżej, jest "sumieniem błędnym". Coś ci się pomyliło  ja nie pisałem, że z powyższej definicji wynika, że sumienie homoseksualisty jest sumieniem błędnym A co ja cię prosiłem?!? Przecież nie o dowolną definicję "sumienia" - chyba potrafisz czytać ze zrozumieniem: akruk napisał(a): A potrafisz tak zdefiniować "sumienie", żeby osoby, których poglądów moralnych nie podzielasz, nie były po prostu "nieprawdziwymi Szkotami" o "błędnym" sumieniu?
Ostatnio edytowano Wt lip 03, 2012 17:19 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 6 razy
|
Wt lip 03, 2012 17:09 |
|
 |
Jajko
|
piok333 napisał(a): Najlepiej wierzyć Jajku, bo Jajko NA PEWNO wie lepiej  Ale już o tym wspominałem  A jakiś komentarz MERYTORYCZNY będzie?? Czy tylko wycieczki osobiste?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Wt lip 03, 2012 17:11 |
|
 |
piok333
|
akruk napisał(a): Owszem, jest tam jeszcze zdanie: Cytuj: ...Natchnienia Ducha Świętego doskonalą to naturalne poznawanie rozumu, stanowiącego fundament sumienia. - całkowicie wyprane z treści. "Ideologiczny ozdobnik", bez jakiegokolwiek praktycznego znaczenia, więc można go bez żadnej straty pominąć. Tym bardziej, że zasadniczą definicją sumienia jest faktycznie tylko pierwsze zdanie tego akapitu A niby od kiedy to ty decydujesz, co tam jest ważniejsze, a co mniej ważne... Zalecam odrobinę pokory. akruk napisał(a): piok333 napisał(a): Coś ci się pomyliło  ja nie pisałem, że z powyższej definicji wynika, że sumienie homoseksualisty jest sumieniem błędnym A co ja cię prosiłem?!? Przecież nie o dowolną definicję "sumienia" - chyba potrafisz czytać ze zrozumieniem: akruk napisał(a): A potrafisz tak zdefiniować "sumienie", żeby osoby, których poglądów moralnych nie podzielasz, nie były po prostu "nieprawdziwymi Szkotami" o "błędnym" sumieniu? Ja potrafię czytać ze zrozumieniem, ale wątpię czy ty zrozumiałeś, co napisałem tutaj: Czytaj uważnie, a unikniesz nieporozumień  akruk napisał(a): A co ja cię prosiłem?!? Nie zauważyłem, by gdzieś było napisane, że muszę spełniać każdą twoją głupią "prośbę"... Zwłaszcza, gdy pod pozorem prośby ukryto imperatyw. Jajko napisał(a): piok333 napisał(a): Najlepiej wierzyć Jajku, bo Jajko NA PEWNO wie lepiej  Ale już o tym wspominałem  A jakiś komentarz MERYTORYCZNY będzie?? Czy tylko wycieczki osobiste? Komentarz merytoryczny jest następujący: Jajko podważa wiarygodność wypowiedzi teologów różnych wyznań, tymczasem wiarygodność jego własnych wypowiedzi jest nader wątpliwa, ponieważ opiera się na zadufanym przekonaniu, że wszystko wie lepiej od teologów tychże wyznań. Buta i pycha, którą Brzechwa bardzo zgrabnie określił słowami: "było sobie raz jajko mądrzejsze od kury" Paniał? --------------- I tyle w powyższych rozkminkach. Przypominam, że to temat o katechezie. O sumieniu i o zarozumiałości antykatolików możemy podyskutować gdzie indziej. Tu z mojej strony koniec off topa 
|
Wt lip 03, 2012 17:28 |
|
 |
piok333
|
akruk napisał(a): Ostatnio edytowano 03 lip 2012 16:19 przez akruk, łącznie edytowano 6 razy Sorki, jeśli cos zacytowałem jeszcze z poprzedniej wersji 
|
Wt lip 03, 2012 17:29 |
|
 |
Jajko
|
buta, pycha, głupie pytania - jak brak argumentów, lecisz ad personam. Co wcześniej już pokazywałem. CBDO. Ja nie podważam wiarygodności wypowiedzi teologów różnych wyznań. Ja tylko twierdzę, że większość religii mówi to samo i że nie ma żadnej przesłanki by wierzyć bardziej jednym teologom niż innym. No ale Ty wiesz lepiej 
|
Wt lip 03, 2012 17:41 |
|
|
|