Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 12:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 582 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 39  Następna strona
 Koniec religii w szkołach? 
Autor Wiadomość
Post Re: Koniec religii w szkołach?
Kael napisał(a):
@Yarpen_Zigrin: No wlasnie: jak ktos pisze inaczej, niz ty myslisz, to bzdury. Tak wlasnie katolicy robia sobie reklame.
Ty masz takie doswiadczenia, ja mam inne. Ktore sa "prawdziwsze"? Oczywiscie twoje.
Jak ktos mysli i mowi inaczej, to bzdury.

Kael, jak tworzysz krzywdzące np. moich rodziców oraz innych Polaków uogólnienia, to nie dziw się, że ci napisałem, że piszesz bzdury.

Pn sty 27, 2014 11:09
Jakie uogolnienia? Ze podalam konkretny przyklad?
No faktycznie, moze w twoim srodowisku wszyscy byli odwazni i nie chcieli robic kariery. W moim tez tacy byli. Np moi rodzice. Ale byli tez i inni i klamstwem jest pomijanie ich. Nie bylo tak, ze wszyscy byli cichymi bohaterami, bo inaczej nikt nie bylby w partii i nikt by nie byl dyrektorem.
Ale jak uwazasz, ze towja wersja historii jest prawdziwsza, to ucz tak twoje dzieci.
Ja moim mowie prawde.

Uogolnieniem, to jest to, co ty napisales:
Yarpen_Zirgin napisał(a):
Wiarę, Jajko, trzeba przekazać, bo sama w dziecku się nie pojawi. Jeżeli zaś rodzice, czyli osoby, z których dziecko najbardziej bierze wzór, wiarę olewają, to jak ma samo zacząć wierzyć? Babcia, choćby wychodziła ze skóry, ma niewielką szansę aby to uczynić.

Pn sty 27, 2014 11:13
Cytuj:
Jakie uogolnienia? Ze podalam konkretny przyklad?

Takie, że zapomniałeś dodać małe, ale ważne słowo, które spowodowało by, iż Twoja wypowiedź nie była by uogólnieniem: "niektórzy".

Cytuj:
No faktycznie, moze w twoim srodowisku wszyscy byli odwazni i nie chcieli robic kariery. W moim tez tacy byli. Np moi rodzice. Ale byli tez i inni i klamstwem jest pomijanie ich. Nie bylo tak, ze wszyscy byli cichymi bohaterami, bo inaczej nikt nie bylby w partii i nikt by nie byl dyrektorem.

Nie napisałem, że taki nie było. Wskazałem jedynie, że nie można pisać tak, jak gdyby wszyscy Polacy tak postępowali.

Pn sty 27, 2014 11:18
To moze mi wyjasnisz, gdzei w tym zdaniu mam dodac niektorzy, zeby to nie bylo uogolnienie?

Kael napisał(a):
@Yarpen_Zigrin: wiare mojemu koledze przekazala wlasnie babcia. To ona zaniosla go do chrztu, to ona chodzila z nim do kosciola. rodzice w tamtych czasach jezeli nawet wierzyli, to z powodow polityczno/karierowiczowskich sie ukrywali..

Moze sprobujesz czytac to, co ludzie naprawde pisza?

Pn sty 27, 2014 11:26

Przypatrzmy się człowiekowi, jego typowym postępowaniu w sferze dotyczącej wiary. Np. człowiek, który dowiedział się, zdał sobie sprawę o życiowej tragedii (śmiertelna choroba) i ktoś (drugi człowiek) mu mówi, że daleko zagranicą jest ktoś, kto uleczy taką chorobę, robi wszystko, stawia sobie za cel dostać się do niego za wszelką cenę. Zbiera pieniądze, prosi o pomoc innych, podejmuje inne działania by zostać uleczony. Dlaczego tak robi? Bo ma nadzieję uzdrowienia! Bo uwierzył w tą informację! Dla niego jest ona dobrą nowiną.
Podobnie się ma z wiarą w Jezusa Chrystusa. Podstawą uwierzenia jest zdanie sobie sprawy z życiowej tragedii, jaką jest grzeszne życie. Jak nie rozpoznam w sobie tego, jak nie uświadomię sobie jak mocno mnie grzech niszczy (jest on ościeniem śmierci), tak długo nie będę szukał pomocy. Nie będę nadstawiał ucha, otwierał ucha na Dobrą Nowinę. Muszę się znaleźć w określonej sytuacji, bym uwierzył na słowo innemu, który wskaże mi LEKARZA - Jezusa Chrystusa. Ode mnie zależy, czy uwierzyć głoszącemu! Ode mnie zależy, czy zrodzi się we mnie nadzieja uzdrowienia. Innym wariantem to odrzucenie propozycji. I tu tkwi cała tajemnica w człowieku, którego Stwórca uczynił wolnym. Daje mu przez głoszenie "tzw. głupstwa przepowiadania" Dobrej Nowiny (kerygmatu) prawo wyboru: wybieraj życie albo śmierć. Zależy więc wszystko tylko ode mnie samego.
Później są już skutki i konsekwencje mojego wyboru: czy potrafię swoją wiarę (swój wybór) przekazać innym, czy będę tym, który w określonej sytuacji podpowie innym o "możliwości wyleczenia" i wreszcie czy będę tym, który wzbudzi poprzez wiarę, nadzieję u innych.

zsoborniki

Pn sty 27, 2014 11:26

No ale przecież lekarzy jest wielu! Nie wszyscy muszą chodzić do tego samego specjalisty w celu usunięcia "ościenia śmierci". Jednym bardziej odpowiada ten, a innym tamten, no nie? A jeszcze inni są zdrowi albo tylko lekko podziębieni i nie czują potrzeby korzystana z usług lekarzy.

Pn sty 27, 2014 11:30

No pewnie, masz wybór. Ale gdyby nikt nie głosił o tym, co dał nam Bóg - nie miałbyś wyboru! Chrzścijaństwo jest jedną z propozycji.

zsoborniki

Pn sty 27, 2014 11:34

No więc jeden idzie do Jezusa, drugi do Wisnu, trzeci do Makumby, a inni leczą się sami. I fajnie aby dzieciaki wiedziały, że można się leczyć na różne sposoby.

Pn sty 27, 2014 11:37
@Jajko, oczywiscie, ze mozesz probowac u roznych lekarzy, badz samemu sie z bagna wyciagnac.
Tyle, ze doswiadzcenie chrzescijan jest takie, ze naprawde leczy tylko Jezus Chrystus. Czasem trzeba bylo wyprobowac innych, zeby zobaczyc roznice.

Pn sty 27, 2014 11:38

A doświadczenia innych są inne. Każdy chwali i poleca swoje. Obiektywnie nie sposób wybrać lepszego.

Pn sty 27, 2014 11:46
No to probuj. Do lekarza tez musisz sam pojsc. "Obiektywnie" niekoniecznie wybierzesz tego, kto ciebi w yleczy. Nawet katar moze miec znacznie glebsza przyczyne i lekarz ogolny sobie nie poradzi.

Pn sty 27, 2014 11:50
Kael napisał(a):
To moze mi wyjasnisz, gdzei w tym zdaniu mam dodac niektorzy, zeby to nie bylo uogolnienie?

W podkreślonym.

Kael napisał(a):
@Yarpen_Zigrin: wiare mojemu koledze przekazala wlasnie babcia. To ona zaniosla go do chrztu, to ona chodzila z nim do kosciola. rodzice w tamtych czasach jezeli nawet wierzyli, to z powodow polityczno/karierowiczowskich sie ukrywali..

Cytuj:
Moze sprobujesz czytac to, co ludzie naprawde pisza?

No właśnie czytam dokładnie to, co ludzie piszą, bo nie mam daru czytania w myślach. Dlatego widząc zdanie...
Cytuj:
rodzice w tamtych czasach jezeli nawet wierzyli, to z powodow polityczno/karierowiczowskich sie ukrywali.

...odczytuję je jako ogólne na temat wszystkich rodziców w czasach PRL, a nie w znaczeniu "niektórzy rodzice... itd.".

Pn sty 27, 2014 11:53
Moge byc nieuprzejma? Bzdura!
Pisze o konkretnej osobie i o rodzicach tej osoby. A jezeli ty czytasz "wszyscy" rodzice, to twoj problem.
Prosze nie dopisywac mi tego, co ty sobie czytasz.

Pn sty 27, 2014 11:55

Kael napisał(a):
"Obiektywnie" niekoniecznie wybierzesz tego, kto ciebi w yleczy.

Też tak uważam. Nie chcę więc wmawiać dzieciom, że lekarz do którego chodziła moja babcia jest najlepszy. Niech same sprawdzą.

Pn sty 27, 2014 11:58
No to teraz tylko je przekonaj, ze nie powinny sie leczyc same i bedzie dobrze.
A, i ty tez sie lepiej sam nie lecz. Czasem warto jednak wyprobowac lekarzy.

Pn sty 27, 2014 12:01
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 582 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 39  Następna strona