Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 21, 2025 18:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 167 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Następna strona
 Co myslice o krzyzu, religii w szkole? 
Autor Wiadomość

Post Re: Co myslice o krzyzu, religii w szkole?
żar napisał(a):
religię - zastępujemy etyką, która nie jest obowiązkowa i problem z głowy:)

Nie jest to tak "i problem z głowy". Gdzie my żyjemy i w kręgu jakiej kultury rozwijał się nasz (polski) naród? Elementem naszej kultury jest także chrześcijaństwo i odejście od chrześcijaństwa jest w naszych warunkach początkiem tzw. "końca". Żadna etyka i podobne teoretyczne nauki nie zastąpią żywej wiary opartej na Słowie Bożym, Liturgii i Wspólnocie (czyli opartej na życiu chrześcijańskim). Wystarczy nie niszczyć czegoś, co daje człowiekowi wiarę, nadzieję i miłość oraz nie niszczyć czegoś, co było i jest motorem cywilizacji...

zsoborniki

Pn lut 28, 2011 20:54

meritus napisał(a):
Cytuj:
W szkołach państwowych mogą być przeprowadzane zajęcia różnych grup wyznaniowych...

Nie przeoczyłem. Stwierdzasz fakt w 1 punkcie. A w kolejnych formułujesz swoje ideologiczne postulaty.

Cytuj:
Spróbuj odnieść się do niego bez typowego dla katolickiego kręgu, niemalże obligatoryjnego, podejrzenia o próbę zamachu/spisku...

Imputujesz mi jakieś dziwne motywacje, co stawia pod znakiem zapytania twoje intencje.

To raczej Ty mi zaimputowałeś motywację usunięcia możliwości nauczania religii w szkole, co jak byk stoi w sprzeczności w punkcie 1, co sam przyznajesz.
"Pojechałem" z tym spiskiem/zamachem, też racja. Ale zauważyłem, ze wystarczy tylko rzucić hasło "religia w szkole", a wielu z was (katolików) dostaje białej gorączki, nawet gdy obiektwynie rzecz biorąc rozwiązanie mogłoby przynieśc również wam jakąś korzyść.

Pn lut 28, 2011 21:20

Szyszkownik - do tej pory czekam na doprecyzowanie twoich poglądów na ten temat, bo nie jestem w stanie wydestylować jednoznacznego poglądu z Twojego postu. Czy punkt pierwszy jest czymś więcej niż stwierdzeniem faktu?

Wt mar 01, 2011 14:48

Nawet jeżeli prawo dopuszcza to co postulowałem w punkcie pierwszym, to jest to jedynie martwy zapis w większości przypadków. To ma sens wtedy, gdy pozostałe postulaty byłyby spełnione.

Powiedzmy, że do dyrektora jakiejś szkoły w miejscowości X przychodzi "dziwny" jegomość, ubrany w pomarańczowe szaty itd. Mówi, że jest przedstawicielem jakiegoś zaraejestrowanego sądownie wyznania (powiedzmy Towarzystwo Świadomości Krisny) i mówi, że siedmioro rodziców chciało aby on prowadziła zajęcia dla ich dzieci itd. Czy wtedy rzeczywiście dyrektor po upownienie się co do legalności owego związku wyznaniowego, otrzymaniu wniosków od zainteresowanych rodziców, udzieliłby pozwolenia na udostepnienie jakiejś salki w szkole itd? Raczej w to wątpię. Znając życie i polską rzeczywistość, zasięgnąłby opini księdza, który zagrzmiałby że to przecież straszna sekta itd. itp. Mogłaby z tego wyjść niezła awantura, bo oczywiście inni rodzice też mieliby coś naprzeciwko itd (nakręceni przez księdza grzmiącego z abony). Taka jest mentalność ludzi w Polsce...

Wprowadzenie w życie pozostałych punktów, o których pisałem zapewniłoby symetrię. Państwo nie wspiera żadnego wyznania, a jednocześnie umożliwia praktykowanie, poznawanie swoich religii wszystkim tym, którzy tego chcą. Czy wolność religijna nie była ważnym postulatem Jana Pawła II?
Oczywiście wiem, że nie dojdzie do takiego postawienia sprawy jak zaproponowałem. Byłaby to rezygnacja z uprzywilejowanej pozycji KK w Polsce.

Postarajacie się mnie zrozumieć. Nie walczę z katolicką katechezą w szkole. Jednakowo boli mnie, gdy ktoś publicznie profanuje krzyż katolicki (jak miało to miejsce latem zeszłego roku), jak również podtrzymywanie poglądu przez zwolenników katolickiej ścieżki, że "extra eclesia nulla salus".

Wt mar 01, 2011 17:40

zsoborniki napisał(a):
żar napisał(a):
religię - zastępujemy etyką, która nie jest obowiązkowa i problem z głowy:)

Nie jest to tak "i problem z głowy". Gdzie my żyjemy i w kręgu jakiej kultury rozwijał się nasz (polski) naród? Elementem naszej kultury jest także chrześcijaństwo i odejście od chrześcijaństwa jest w naszych warunkach początkiem tzw. "końca". Żadna etyka i podobne teoretyczne nauki nie zastąpią żywej wiary opartej na Słowie Bożym, Liturgii i Wspólnocie (czyli opartej na życiu chrześcijańskim). Wystarczy nie niszczyć czegoś, co daje człowiekowi wiarę, nadzieję i miłość oraz nie niszczyć czegoś, co było i jest motorem cywilizacji...

Niestety nie wystarczy. Czasy się zmieniły, a myślę, że będzie jeszcze gorzej... Zgodziliśmy się co do tego, że tzw. rzeczywistość medialna wywiera obecnie przemożny wpływ na wielu ludzi, zwłaszcza młodych. To nie przypadek. Logika rozwoju cywilizacji, szczególnie kapitalizmu, może prowadzić na do wniosku, że w interesie tych którzy stoją za mediami (jak powiedział pewien medioznawca "Trzeba mieć złoto aby cieszyć się wolnością mówienia"), leży chęć eksploracji ludzkiej psychiki i wywierania wpływu na nią... Jest tak ponieważ popędy i namiętności drzemiące w człowieku, stanowią z biznesowego punktu widzenia, niewyczerpane zródło konsumpcyjne. Tak więc lobby biznesowe ma na celu stymulowanie pragnien i potrzeb, aby móc je zaspokajać z zyskiem. Obecnie media (zarówno te prywatne jak i publiczne), są tak naprawdę "tubą propagandową" biznesu oddziaływującego na emocję, psychikę itd. Szczególnie młodzi ludzie stanowią główny cel, ze względu na łatwość manipulacji, emocjonalność itd.
Tak jak mówi się czasmi o rabunkowej gospodarce przyrodniczej, tak można powiedzieć o rabunkowej gospodarce "mentalnej". Młodzi ludzie (i nie tylko młodzi) są wykorzystywanie przez biznes, ktyóry nie dba o to jakie będą długowalowe skutki takiej a nie innej polityki medialnej (egocentryzm, hedonizm, apatia, agresja - to co Jan Paweł II nazywał kulturą śmierci).

Myślę, że jesteśmy zgodni co do oceny tego zjawiska... Pamiętam spotkania Jana Pawła II z Dalajlamą, w czasie których obaj wskazywali na te negatywne zjawiska. Myślę, jednak że róznimy się co do metody. Otóż ja widziałbym ratunek przed tak silnym atakiem medialnym w buddyjskiej praktyce medytacji/uważności. To bardzo prosta metoda, stosowanie której nie pociąga za sobą konieczności porzucenia wiary katolickiej.
Katecheza w obecnej formie nic nie pomoże, ponieważ zbyt słabo wpływa na sferę emocjonalną...
Medytacja, to potężne narzędzie, dzięki któremu można szybko rozpoznać pojawiające się stany mentalne i ich rezultaty. Dzięki medytacji można uczyś się współczucia, poprzez pracę z emocjami. Szkoda, że metody te roziwjane na wschodzie od ponad 2500 lat, spotykają się z oporem polskego Kościoła, który widzi w nich zagrożenie...
Dzięki wielkiem, moralnemu autorytetowi Kościoła w Polsce i zaskakująco efektywnym, buddyjskim metodom kształtowania umysłu, charakteru, można byłoby w naszym kraju naprawdę dużo zdziałać.

Wt mar 01, 2011 18:10

szyszkownik napisał(a):
Powiedzmy, że do dyrektora jakiejś szkoły w miejscowości X przychodzi "dziwny" jegomość, ubrany w pomarańczowe szaty itd. Mówi, że jest przedstawicielem jakiegoś zaraejestrowanego sądownie wyznania (powiedzmy Towarzystwo Świadomości Krisny) i mówi, że siedmioro rodziców chciało aby on prowadziła zajęcia dla ich dzieci itd. Czy wtedy rzeczywiście dyrektor po upownienie się co do legalności owego związku wyznaniowego, otrzymaniu wniosków od zainteresowanych rodziców, udzieliłby pozwolenia na udostepnienie jakiejś salki w szkole itd? .

Jeszcze raz napiszę, Kościoły i inne związki wyznaniowe muszą nie tylko być prawnie zarejestrowane, ale również muszą mieć podpisane odpowiednie porozumienia z MEN i mieć przygotowaną kadrę. Jak na dzień dzisiejszy w szkole może prowadzić zajęcia osoba z wykształceniem wyższym kierunkowym z danego przedmiotu, bądź ukończonymi studiami podyplomowymi w tym kierunku, którego chce nauczać Do tego wszystkiego musi mieć jeszcze przygotowanie pedagogiczne. I wierz mi wśród warunków jakie muszą spełnić przedstawiciele innych wyznań czy religii aby prowadzić naukę swojej religii w szkole nie ma zgody miejscowego proboszcza Kościoła rzymskokatolickiego, niezależnie od tego co ty myślisz na ten temat.

Wt mar 01, 2011 21:20

szyszkownik

Z wielkim szacunkiem do twoich przekonań... ale w chrześcijaństwie, przynajmniej w takim jak ja je praktykuję, jest również miejsce na medytację, kontemplację, skrutację Pisma Św. Jest także bardzo cenna modlitwa różańcowa i jeszcze parę innych jak to nazywasz narzędzi, dzięki którym można szybko rozpoznać pojawiające się stany mentalne i ich rezultaty. I, przynajmniej ja doświadczam, że nie spotykają się z oporem polskiego Kościoła. Mieszkam w Polsce i praktykuję w polskim Kościele.

zsoborniki

Wt mar 01, 2011 21:30

zsoborniki napisał(a):
szyszkownik

Z wielkim szacunkiem do twoich przekonań... ale w chrześcijaństwie, przynajmniej w takim jak ja je praktykuję, jest również miejsce na medytację, kontemplację, skrutację Pisma Św. Jest także bardzo cenna modlitwa różańcowa i jeszcze parę innych jak to nazywasz narzędzi, dzięki którym można szybko rozpoznać pojawiające się stany mentalne i ich rezultaty. I, przynajmniej ja doświadczam, że nie spotykają się z oporem polskiego Kościoła. Mieszkam w Polsce i praktykuję w polskim Kościele.

To dobrze. Nie wiem czy wiesz, że to nie ma aż takiego znaczenia gdzie się mieszka i w jakim kościele się praktykuje... Obaj znajdujemy się na ścieżkach widoących tak naprawdę do Tego Samego, choć jest to różnie nazywane. Najpierw jesteśmy ludźmi, potem narodami, członkami takiego czy innego wyznania. Życzę ci aby Twoje aspiracje się wypełniły :-) .

Wt mar 01, 2011 23:52

Danka napisał(a):
Jeszcze raz napiszę, Kościoły i inne związki wyznaniowe muszą nie tylko być prawnie zarejestrowane, ale również muszą mieć podpisane odpowiednie porozumienia z MEN i mieć przygotowaną kadrę. Jak na dzień dzisiejszy w szkole może prowadzić zajęcia osoba z wykształceniem wyższym kierunkowym z danego przedmiotu, bądź ukończonymi studiami podyplomowymi w tym kierunku, którego chce nauczać Do tego wszystkiego musi mieć jeszcze przygotowanie pedagogiczne. I wierz mi wśród warunków jakie muszą spełnić przedstawiciele innych wyznań czy religii aby prowadzić naukę swojej religii w szkole nie ma zgody miejscowego proboszcza Kościoła rzymskokatolickiego, niezależnie od tego co ty myślisz na ten temat.

Wierzę ci, ale obaj wiemy że to co zapisane na papierze, nie zawsze pokrywa się z rzeczywistością. Ale to już inna kwestia. Rozumiem, że księża prowadzący katechezę mają wymagane przygotowanie pedagogiczne?

Wt mar 01, 2011 23:54

szyszkownik napisał(a):
Rozumiem, że księża prowadzący katechezę mają wymagane przygotowanie pedagogiczne?

Mają, bo takowe przewiduje program studiów.

Śr mar 02, 2011 7:30

Danka napisał(a):
szyszkownik napisał(a):
Rozumiem, że księża prowadzący katechezę mają wymagane przygotowanie pedagogiczne?

Mają, bo takowe przewiduje program studiów.

:evil: A już myślałem, że może nie mają i że będę miał do czego się przyczepić i dopiec katolikom... ;-)

A tak poważnie to rozumiem, że przedstawiciel jakiegoś zalegalizowanego wyznania religijnego, jeśli ma wymagane przygotowanie pedagogiczne i odpowiednią ilość chętnych, może z powodzeniem wnioskować o umożliwienie przeprowadzanie zajęć w szkole. Nawet jeśli byłby to przedstawiciel wyklętych krisznowców (ale legalnych w sensie prawnym)?

Cz mar 03, 2011 22:36

Polska nie jest krajem wyznaniowym dlatego żadnych symboli religijnych ani religii w szkołach być nie powinno.
A już na pewno etaty katechetów nie mogą być utrzymywane z podatków bo te płacą wszyscy nie tylko katolicy!

So mar 05, 2011 23:07

MadziaK1987 napisał(a):
Polska nie jest krajem wyznaniowym dlatego żadnych symboli religijnych ani religii w szkołach być nie powinno.
A już na pewno etaty katechetów nie mogą być utrzymywane z podatków bo te płacą wszyscy nie tylko katolicy!

Z Polski próbuje się poprzez odpowiednie opisywanie w mediach "robić" i sugerować, ze jest krajem wyznaniowym. Temu uległa już duża część średniego pokolenia a młode pokolenie (któremu brak wychowania wiary) nie znając już tego, czym jest tak naprawdę życie chrześcijańskie, podnosi niesłuszny krzyk o niszczeniu tego, co ja nazywam trwałym fundamentem (skałą) w życiu człowieka.

Tą skałą jest Jezus Chrystus. Tak Bóg sprawił, że na tej ziemi, nasz naród przyjął w 966 roku w "symbolicznym chrzcie Polski" Jezusa Chrystusa za swój fundament i dlaczego, my Polacy, mamy się tego wstydzić, unikać, rozmieniać go na drobne w imię tzw. "tolerancji" widząc, że życie w dzisiejszej rzeczywistości opierające się na "piasku" wali się "na łeb, na szyję". Jak jest dzisiaj opisywana rzeczywistość? Ile jest przemocy wśród naszego pokolenia, ile alkoholików, narkomanów lub używających dopalaczy, ilu ludzi żyjących bez sensu życia, ile rozwalonych małżeństw a jak propagowane są wynaturzenia związane ze sferą seksualną...? Czy nie jest to wynik relatywizmu moralnego, którego Ty może jeszcze nie dostrzegasz?

Zobacz, iż jest to wynikiem budowania na piasku, na tym, do czego Ty zachęcasz, by nie nauczać zdrowych zasad na lekcjach religii w środowisku szkolnym. Ty także zachęcasz do ukrycia krzyża - symbolu trwałego fundamentu, na którym opiera się życie chrześcijańskie.

Jaki masz cel w takim prezentowaniu swoich niezbyt przemyślanych poglądów na tym katolickim forum? Spróbuj się zastanowić i odpowiedzieć na tak sformułowane moje pytanie.

Pozdrawiam Cię w Dzień Pański!
zsoborniki

zsoborniki

N mar 06, 2011 7:17

No cóż bardzo fajnie, że przyjęliśmy chrzest tylko teraz na szczęście każdy ma wolność sumienia i wyznania więc dlaczego dziecko ateisty ma brać udział w katechezie? A jeśli na nią nie chodzi dlaczego ksiądz, który wchodzi w skład rady pedagogicznej ma prawo decydować o jego np.ocenie z zachowania.
Już pominę fakt, że dla każdego Katolika sprawiedliwość powinna być fundamentem a nie próba nauczania wszystkich swoich zasad.
W europie, która nie ustanie powoływała się na naukę Kościoła mieliśmy co chwilę wojny. Teraz mamy nie wyznaniową Europę i najdłuższy w jej historii okres bez wojen.Ten argument za do mnie przemawia zupełnie.
Dlatego zabieram głos czuję się w obowiązku za swoim krajem się wstawić!

N mar 06, 2011 8:46

MadziaK1987 napisał(a):
Już pominę fakt, że dla każdego Katolika sprawiedliwość powinna być fundamentem a nie próba nauczania wszystkich swoich zasad.
W europie, która nie ustanie powoływała się na naukę Kościoła mieliśmy co chwilę wojny. Teraz mamy nie wyznaniową Europę i najdłuższy w jej historii okres bez wojen.Ten argument za do mnie przemawia zupełnie.
Dlatego zabieram głos czuję się w obowiązku za swoim krajem się wstawić!

A czy nauczanie zasad chrześcijańskich przynosi zło w ludzkich sercach? Czy zasady chrześcijańskie wymuszają czynienie zła?

A co do wojen. Dzisiaj istnieją inne spustoszenia w Europie niż w XX wieku wojny. Aborcja, eutanazja, narkotyki, alkoholizm, zepsuta moralność, mafie, korupcja, zabójstwa na tle pieniądza i można by wiele wymieniać... Przypatrz się statystykom: ile ludzi zginęło z powodów które wymieniłem a ile podczas wojen, o których Ty piszesz! Czy nie jest to plon odchodzenia od cywilizacji życia, ktorej częścią jest chrześcijaństwo?

Dzisiaj podobnie jak za czasów Chrystusa istnieje tzw. psychologia tłumu. Na pytanie Piłata: Kogo wybieracie Barabasza czy Chrystusa? Odpowiedź przeważnie pada w młodym, pozbawionym trwałego fundamentu pokoleniu: Wybieram Barabasza! I jak na tym wychodzi?

zsoborniki

N mar 06, 2011 9:15
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 167 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 12  Następna strona