Jak oceniacie lekcjie religi?
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Jak oceniacie lekcjie religi?
Iwona19 napisał(a): Jajko napisał(a):
Uważam, że szkoła nie jest miejscem KRZEWIENIA I UMACNIANIA WIARY. Szkoła powinna UCZYĆ, a nie umacniać w wierze. Jestem zwolennikiem religioznawstwa.
Więc gdzie wiara może być umacniana skoro nawet wielu uczniów na Msze św. nie chce chodzić bo np. w niedzielę wolą sobie telewizję oglądać? A dlaczego młodzież która woli oglądać TV i nie ma zamiaru iść do kościoła w niedzielę ma być przymusowo zmuszana do umacniania wiary? Czy to czasem nie od człowieka zależy czy chce wierzyć czy nie?
|
Śr cze 27, 2012 14:58 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ciekawe kto chodziłby na religię po godzinach? Ci, którzy tego chcą. Jak ktoś "ma to gdzieś" to nawet 4 godziny religii między przedmiotami nic mu nie pomoże. Serca mu to nie zmiękczy. Cytuj: nie wspominając już o niewierzących jw. Jeszcze nie słyszałem o cudownym nawróceniu pod wpływem religii w gimnazjum. Cytuj: a przecież lekcja religii to jedna z metod ewangelizacji i nauki prawd wiary. Niestety wyjątkowo mizerna biorąc pod uwagę efekty. Cytuj: u mnie w gimnazjum tak było, a i tak wielu uczniów sobie katechetę olewało No widzisz - i działo się tak pomimo obowiązkowej religii w trakcie zajęć lekcyjnych. Sama sobie przeczysz. Cytuj: Więc gdzie wiara może być umacniana skoro nawet wielu uczniów na Msze św. nie chce chodzić bo np. w niedzielę wolą sobie telewizję oglądać? jw. Skoro nie chce mu się chodzić na msze i - jak już mówiłem - ma to gdzieś to ta lekcja naprawde w niczym mu nie pomoże. Choćby katachetka przemawiała nie wiem jak mądrze to jeśli człowiek sam się nie otworzy to jak grochem o ścianę. Albo jesteś skrajnie oderwana od rzeczywistości i żyjesz w swoim lukrowanym światku albo jesteś niepoprawną optymistką.
Ostatnio edytowano Śr cze 27, 2012 15:05 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
Śr cze 27, 2012 15:03 |
|
 |
Iwona19
|
Val. Ja znam osoby, które są wierzące (tak mówią), a zdarza się, że do kościoła nie pójdą właśnie z takiego powodu.
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
Śr cze 27, 2012 15:04 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Iwona19 napisał(a): Ciekawe kto chodziłby na religię po godzinach? Wiele uczniów wierzących nie mogłoby chodzić bo np. autobus byłby w ten czas do domu, nie wspominając już o niewierzących, a przecież lekcja religii to jedna z metod ewangelizacji i nauki prawd wiary. Ja Ci powiem Iwonko co robiłam w liceum, gdy religię miałam w środku - chodziłam do bufetu z kumpelą na pyszne hot-dogi, albo czytałam książkę  W ostatniej klasie religia była już na ostatniej lekcji, więc mogłam iść wcześniej do domu i zająć się istotnymi dla mnie sprawami  Iwona19 napisał(a): Więc gdzie wiara może być umacniana (...) W przeznaczonych do tego miejscach - kościołach, salkach katechetycznych. Tak jak napisał Jajko - szkoła nie jest miejscem krzewienia i umacniania wiary.
|
Śr cze 27, 2012 15:37 |
|
 |
Iwona19
|
-Vi- napisał(a): Ja Ci powiem Iwonko co robiłam w liceum, gdy religię miałam w środku - chodziłam do bufetu z kumpelą na pyszne hot-dogi, albo czytałam książkę  W ostatniej klasie religia była już na ostatniej lekcji, więc mogłam iść wcześniej do domu i zająć się istotnymi dla mnie sprawami  I nikt się nie czepiał? U mnie za opuszczenie lekcji (nieważnie czy to była religia czy inny przedmiot) była rozmowa z dyrektorem lub wychowawcą. Wszelkie takie rzeczy miały wpływ na ocenę z zachowania. -Vi- napisał(a): szkoła nie jest miejscem krzewienia i umacniania wiary.
Dla mnie jest.
_________________ "Wszystko badajcie! Trzymajcie się tego, co dobre, a unikajcie wszystkiego, co złe" (1 Tes 5, 21-22)
|
Śr cze 27, 2012 15:44 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Iwona19 napisał(a): I nikt się nie czepiał? U mnie za opuszczenie lekcji (nieważnie czy to była religia czy inny przedmiot) była rozmowa z dyrektorem lub wychowawcą. Wszelkie takie rzeczy miały wpływ na ocenę z zachowania. No jeszcze by tego brakowało, żeby szkoła publiczna karała ludzi za niechodzenie na religię Nie miałam oceny na świadectwie i zaliczonych "nauk przedmałżeńskich" (u nas to się łączyło z chodzeniem na zajęcia). I tyle. Iwona19 napisał(a): Dla mnie jest. Słuszne spostrzeżenie - dla Ciebie  Państwo jest świeckie a szkoła publiczna. Nie powinno tu być miejsca na religię, a co najwyżej na religioznawstwo 
|
Śr cze 27, 2012 15:53 |
|
 |
ARHIZ
|
Iwona19 napisał(a): ARHIZ napisał(a): Lekcje religii, jeżeli miałyby już być w szkołach, i to opłacane przez podatników - powinny zaznajomić ucznia ogólnie z religiami, ateizmem, deizmem itd. Ogólnie poglądami religijnymi, około-religijnymi itd. Byłby czas na dyskusje i czas na zapoznanie się z chociażby podstawowymi światopoglądami.
u mnie w gimnazjum tak było, a i tak wielu uczniów sobie katechetę olewało. Szkoda, bo był dobry w swojej pracy i starał się. Ale wciąż była to katecheza. Ile godzin poświęciliście na omówinienia podstawowych odłamów buddyzmu? A kaodaizm? Ateizm? Czy prowadzący nie przedstawia innych poglądów w świetle chrześcijaństwa? I wreszcie - jakie były ilościowo proporcje nauki o katolicyzmie, oraz nauki o innych religiach? Wiem, że katecheza może być fajna, ale to nie to samo co religioznawstwo - a tylko w takie formie widzę religię w szkole. Cytuj: Więc gdzie wiara może być umacniana skoro nawet wielu uczniów na Msze św. nie chce chodzić bo np. w niedzielę wolą sobie telewizję oglądać? A to już chyba problem katolickich duchownych. Jak chcą krzewić, to niech krzewią - za swoje pieniądze, lub pieniądze tych, którzy chcą na to płacić. Iwona19 napisał(a): Val. Ja znam osoby, które są wierzące (tak mówią), a zdarza się, że do kościoła nie pójdą właśnie z takiego powodu. To co to za wierzący? Ja też mogę powiedzieć, że jestem żydem - ale od samego stwierdzenia nim nie będę. Iwona19 napisał(a): -Vi- napisał(a): -Vi- napisał(a): szkoła nie jest miejscem krzewienia i umacniania wiary.
Dla mnie jest. Wytłumacz mi, dlaczego Twoim zdaniem jeden, wybrany światopogląd ma być krzewiony w publicznych szkołach za pieniądze wszystkich podatników, łącznie z tymi, którzy się z tym światopoglądem nie zgadzają.
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
Śr cze 27, 2012 15:59 |
|
 |
piok333
|
To dobrze, że lekcje katechezy są w szkole. Dzieci i młodzież mają możliwość poznać religię Polaków - tę, na której wznosiło się państwo polskie. To bardzo dobre, że poznają religię, która do kraju naszych przodków wprowadził Mieszko I. Budowanie poczucia tożsamości jest bardzo istotne w dzisiejszym, oderwanym od swych korzeni, świecie.
Katecheza powinna być finansowana z pieniędzy podatników. To oczywiste. Skoro z pieniędzy chrześcijańskich podatników finansuje się inicjatywy antykościelne, antychrześcijańskie lub antyreligijne, to choćby dla zwykłej przyzwoitości należy finansować wszelkie przedsięwzięcia zgodne z duchem wyznawanej przez nich religii.
Co więcej, katecheza powinna być także wliczana do średniej, ponieważ wszelkie pomniejszanie znaczenia oceny z religii jest dyskryminacją tego przedmiotu względem innych przedmiotów w polskiej szkole.
_________________ http://img407.imageshack.us/img407/7421/mjdomtowieczno1.jpg
|
Śr cze 27, 2012 17:43 |
|
 |
Iwona19
|
ARHIZ napisał(a): Ile godzin poświęciliście na omówinienia podstawowych odłamów buddyzmu? O ile dobrze pamiętam to było kilka. W liceum jakoś troszkę więcej. Pani w drugiej klasie chciała byśmy się bardziej zapoznali z innymi religiami oraz sektami. ARHIZ napisał(a): A kaodaizm? O tym nie było Tu najwięcej spośród wymienionych przez ciebie. Często było to również porównywanie poglądów chrześcijańskich i ateistycznych
|
Śr cze 27, 2012 18:53 |
|
 |
Iwona19
|
ARHIZ napisał(a): Czy prowadzący nie przedstawia innych poglądów w świetle chrześcijaństwa? Czyli jak? U nas jak były omawiane inne religie to mieliśmy przedstawione poglądy czy zasady obowiązujące w nich. No i oczywiście zawsze były jakieś pojęcia z danej religii, które trzeba było znać. ARHIZ napisał(a):
Wytłumacz mi, dlaczego Twoim zdaniem jeden, wybrany światopogląd ma być krzewiony w publicznych szkołach za pieniądze wszystkich podatników, łącznie z tymi, którzy się z tym światopoglądem nie zgadzają.
Jeżeli się nie zgadzasz z moją opinią to już twoja sprawa. W moim życiu wiara obecna jest niemalże w każdym środowisku i w każdej chwili. piok333 napisał(a): To dobrze, że lekcje katechezy są w szkole. Dzieci i młodzież mają możliwość poznać religię Polaków - tę, na której wznosiło się państwo polskie. To bardzo dobre, że poznają religię, która do kraju naszych przodków wprowadził Mieszko I. Budowanie poczucia tożsamości jest bardzo istotne w dzisiejszym, oderwanym od swych korzeni, świecie.
Katecheza powinna być finansowana z pieniędzy podatników. To oczywiste. Skoro z pieniędzy chrześcijańskich podatników finansuje się inicjatywy antykościelne, antychrześcijańskie lub antyreligijne, to choćby dla zwykłej przyzwoitości należy finansować wszelkie przedsięwzięcia zgodne z duchem wyznawanej przez nich religii.
Co więcej, katecheza powinna być także wliczana do średniej, ponieważ wszelkie pomniejszanie znaczenia oceny z religii jest dyskryminacją tego przedmiotu względem innych przedmiotów w polskiej szkole. [/quote] Popieram.
|
Śr cze 27, 2012 18:54 |
|
 |
ARHIZ
|
Iwona19 napisał(a): ARHIZ napisał(a): Ile godzin poświęciliście na omówinienia podstawowych odłamów buddyzmu? O ile dobrze pamiętam to było kilka. W liceum jakoś troszkę więcej. Pani w drugiej klasie chciała byśmy się bardziej zapoznali z innymi religiami oraz sektami. Ale z pewnością o religii chrześcijańskiej było więcej, niż o innych. Co do kaodaizmu (południowoazjatycka religia natywna), specjalnie podałem coś mniej popularnego. Oficjalnie na "inne religie" przeznaczone są podczas katechez dwie godziny, przy czym u mnie ksiądz subtelnie starał się przedstawiać te religie tak, by wypadały źle na tle chrześcijaństwa. Jeszcze co do sekt - nie wszystkie organizacje uważane przez chrześcijan za sekty, faktycznie są sektami. Iwona19 napisał(a): ARHIZ napisał(a): Czy prowadzący nie przedstawia innych poglądów w świetle chrześcijaństwa? Czyli jak? U nas jak były omawiane inne religie to mieliśmy przedstawione poglądy czy zasady obowiązujące w nich. No i oczywiście zawsze były jakieś pojęcia z danej religii, które trzeba było znać. ARHIZ napisał(a):
Wytłumacz mi, dlaczego Twoim zdaniem jeden, wybrany światopogląd ma być krzewiony w publicznych szkołach za pieniądze wszystkich podatników, łącznie z tymi, którzy się z tym światopoglądem nie zgadzają.
Jeżeli się nie zgadzasz z moją opinią to już twoja sprawa. W moim życiu wiara obecna jest niemalże w każdym środowisku i w każdej chwili. Czyli rozumiem, że zgadzasz się zapłacić za organizowane przeze mnie lekcje o Śiwe, ponieważ w moim życiu wiara obecna jest niemalże w każdym środowisku i w każdej chwili? piok333 napisał(a): To dobrze, że lekcje katechezy są w szkole. Dzieci i młodzież mają możliwość poznać religię Polaków - tę, na której wznosiło się państwo polskie. To bardzo dobre, że poznają religię, która do kraju naszych przodków wprowadził Mieszko I. Budowanie poczucia tożsamości jest bardzo istotne w dzisiejszym, oderwanym od swych korzeni, świecie.
Co więcej, katecheza powinna być także wliczana do średniej, ponieważ wszelkie pomniejszanie znaczenia oceny z religii jest dyskryminacją tego przedmiotu względem innych przedmiotów w polskiej szkole. [/quote] Popieram.[/quote][/quote] A jakież to organizacje antyklerykalne są finansowane z katolickich podatków? A na muzułmanów też katolicy płacą? A mówiąc o wierze Polaków, masz na myśli nasze rodzime wierzenia, czy będące koniecznością polityczną chrześcijaństwo? (Prusy chrztu nie przyjęły - przeżył ktoś?) A katecheza wliczana do średniej jest właśnie dyskryminacją - wszystkich, którzy na religię nie chodzą. 5 z religii może mieć każdy, osoby niechodzące na religię są pozbawione pozytywnej oceny tylko dlatego, że mają inny światopogląd.
_________________ ॐ नमः शिवाय
"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction: http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage
|
Śr cze 27, 2012 19:09 |
|
 |
Iwona19
|
ARHIZ napisał(a): Ale z pewnością o religii chrześcijańskiej było więcej, niż o innych.
Przecież katecheci to katolicy (podobnie jak ja), a religia to nie religioznawstwo. Czego się spodziewać? ARHIZ napisał(a): Czyli rozumiem, że zgadzasz się zapłacić za organizowane przeze mnie lekcje o Śiwe, ponieważ w moim życiu wiara obecna jest niemalże w każdym środowisku i w każdej chwili?
O co tutaj ci chodzi?
|
Śr cze 27, 2012 19:24 |
|
 |
JedenPost
|
ARHIZ chce być traktowany tak samo jak Ty, widzisz w tym coś złego? On płaci za nauczanie Twojej religii, to chyba i Ty możesz zapłacić za nauczanie jego?
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Śr cze 27, 2012 19:28 |
|
 |
Iwona19
|
ARHIZ, jakiego jesteś wyznania, jeśli mogę spytać?
|
Śr cze 27, 2012 19:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): ARHIZ chce być traktowany tak samo jak Ty, widzisz w tym coś złego? On płaci za nauczanie Twojej religii, to chyba i Ty możesz zapłacić za nauczanie jego? Iwonka nie tylko powinna za to płacić, ale też i powinna w tych lekcjach uczestniczyć, po to by pobierać nauki o prawdach tamtej wiary 
|
Śr cze 27, 2012 19:39 |
|
|
|