Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So gru 07, 2024 14:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
 Czy nauczyliście się czegoś sensownego na religii? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy nauczyliście się czegoś sensownego na religii?
Witam wszystkich.
Lekcji religii nie powinno być w szkole z kilku powodów a ocena z takiej lekcji czy dodatkowo wliczanie tej oceny do średniej to moim zdaniem duża pomyłka.

Pierwszym moim pytaniem jest: czy religia w szkole a zwłaszcza jej ocena są potrzebne do zbawienia?
W zależności od odpowiedzi na to pytanie pojawią się następne wątpliwości.
Dla mnie lekcja religii i jej ocenianie w szkolnym systemie oceniania to jest normalna transakcja. Jest wykonana praca (wysiłek edukacyjny) to musi być za to zapłata czyli ocena.
Tak więc z próby zrozumienia Boga, swojej wiary i tego jak chrześcijanin ma dążyć do zbawienia robi się coś co jest przeciwieństwem (tak jak ja to rozumiem) chrześcijański wartości i robi się z tego normalną materialną transakcję.

Pogłębianie swojej wiedzy i rozumienia Boga powinno być dla chrześcijanina bezinteresowne w sensie ziemskim, materialnym. Uczeń, człowiek nie ma widzieć interesu w tym aby pogłębiał swój stosunek do Boga a tymczasem religia w szkole i jej ocena właśnie są czymś takim.

Jak się naucza tej religii w szkole to wiadomo, zależy od nauczyciela ale ja miałem takich księży, którzy wyśmiewali jedynego świadka Jehowy, który był u nas w klasie.
Pamiętam jeszcze, że jak ktoś dostał tróję to człowiek tak się czuł jak by Bóg kochał tylko na tróję właśnie a reszta klasy dawała mu do zrozumienia, że jest gorszy i pójdzie do piekła.
Tak wiec religia powinna wrócić do salek przykościelnych i być nie na ocenę.

Pt wrz 20, 2024 20:18

robertrock napisał(a):
Popieram!

"Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).

Wt wrz 24, 2024 6:11

Jerzy_67 napisał(a):
robertrock napisał(a):
Popieram!
Najpierw chciałem napisać, że w pełni popieram. Ale po chwili refleksji uznałem, że nie ma sensu stosować półśrodki. Bo przecież lepiej całkowicie zakazać. I zagrozić karą śmierci. Lub przynajmniej więzienia. Tusk powinien powołać czerezwyczajki i wyposażyć ich w nagany. Aby od razu rozwiązywali problemy.

Nauka w salkach przykościelnych wymagałaby dostosowanie placówek do spełnienia wszystkich rygorów jakie spełniają budynki szkolne. Prace budowlane wymagają projektów, zgód, zatwierdzeń, pieniędzy. I okresowych kontroli. Potem zatrudnienia personelu. A jeśli ten pozostanie ten sam, to jakość nauczanie religii nie zmieni się.
Poza tym, w salkach katechetycznych nie powinno się uczyć religii, tylko prowadzić katechezę. No i jeszcze jedno: Program nauczanie religii jest do dupy.

Wt wrz 24, 2024 8:55
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3