Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 21, 2025 18:26

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Czy wyznawcy Swaroga muszą bać się Antychrysta ? 
Autor Wiadomość

Post Czy wyznawcy Swaroga muszą bać się Antychrysta ?
Witam wszystkich , którzy mają ochotę ze mną podyskutować na temat stosunku pogaństwa do grzechu w sensie rozumienia chrześcijańskiego. Mam na imię Jarosław i jak większość z was się orientuje , jest to imię słowiańskie , więc nie muszę już chyba więcej pisać o sobie , bo to wszystko wyjaśnia. To , że z punktu widzenia katolików pogańskie bóstwa , to diabły , demony i tym podobne piekielne istoty , wszyscy wiemy , ale jak wyznawcy wiary praojców widzą cały panteon chrześcijańskich aniołów , archaniołów i świętych ,a także ich przeciwieństwa , czyli moce z pizy

Pt lut 05, 2010 0:54

Post Re: Czy wyznawcy Swaroga muszą bać się Antychrysta ?
Przepraszam za błąd ! Miało być "z piekła rodem "

Pt lut 05, 2010 0:58

To chyba nie jest najwłaściwsze forum na tego typu pytania?

Pt lut 05, 2010 1:19

Witam Cię Igorze ! Dlaczego sądzisz , że nie jest to najwłaściwsze forum na tego typu pytania ? Przecież jest to portal ludzi otwartych i chyba żaden temat nie jest niewłaściwy dla światłych umysłów nawet , gdyby był to temat tabu. Myślę , że nie warto unikać niektórych tematów , bo właśnie niedomówienia prowadzą do nieporozumień i niepotrzebnych zatargów. Zaproponowałem taki temat , bo chociaż mam już swój punkt widzenia , który kształtowałem przez 30 lat , to jednak jestem bardzo ciekawy co inni o tym sądzą . Nie jestem wrogiem żadnej religii , więc nie ma obaw , że będę się z kimś kłócił , czy komuś ubliżał . Chcę jedynie poznać opinię innych - być może zmieni to mój tok myślenia.

Pt lut 05, 2010 9:36

Pytasz o punkt widzenia pogan a na tym forum stanowią oni zdecydowaną mniejszość. Jeśli zatem chcesz znać ich punkt widzenia to czy nie powinieneś zapytać na jakimś forum pogańskim? Nasze forum zrzesza w przeważającej części chrześcijan, więc logicznym mi się wydaje, że najłatwiej uzyskać tutaj właśnie chrześcijański punkt widzenia (który to Cię nie interesuje, jak mniemam na podstawie tego co napisałeś).

Sporą grupę u nas stanowią też ateiści/gnostycy, ale oni też chyba nie są adresatami Twojego pytania...

Pt lut 05, 2010 10:05

Kolego Igorze - jeśli wywnioskowałeś po tym co napisałem , że jestem poganinem , to muszę wyprowadzić Cię z błędu . Interesują mnie kontrowersyjne tematy i to jak inni ludzie się na nie zapatrują . Chodzi mi właśnie oto , aby poznać na ten temat punkt widzenia innych wyznań niż wiara pogańska , bo ich zdanie na ten temat już znam. Jeżeli chodzi o wchodzenie na fora pogańskie , to byłem na nich nie raz i muszę Ci powiedzieć , że jak widzę płonące swastyki i czytam jakieś bzdury o czystości rasowej , to dostaje mdłości.

Pt lut 05, 2010 10:45

A można wiedzieć na jakim forum pogańskim widziałeś swastyki? Pojawiam się na trzech, z tego co wiem największych i nie zaobserwowałem tam niczego takiego. Więcej, gdy ktoś wyskoczy z taką ideą jest krótko i konkretnie sprowadzany na koleiny rozumu.
Bez oszczerstw proszę!

Pt lut 05, 2010 10:57
Zobacz profil WWW

Cytuj:
bryzgun
1. Mam na imię Jarosław i jak większość z was się orientuje , jest to imię słowiańskie , więc nie muszę już chyba więcej pisać o sobie , bo to wszystko wyjaśnia.

2. Kolego Igorze - jeśli wywnioskowałeś po tym co napisałem , że jestem poganinem , to muszę wyprowadzić Cię z błędu .

Dla Iroga i dla mnie przekaz była jasny...

Cytuj:
To , że z punktu widzenia katolików pogańskie bóstwa , to diabły , demony i tym podobne piekielne istoty...

Rozumiem że zakładasz dla każdego Katolika to samo spojrzenie na pogańskiech bogów, czy na realne istoty które jednak bogami nie były, jedynie jakimiś kusiecielami itd. Cieawe to ale myślę że to obiegowe i uroszczone myślenie - wszystko co nie chrześcijanskie jest diabłem i szatanem. A może tak poprostu nigdy nie istniało?

Pt lut 05, 2010 11:11

bryzgun napisał(a):
Kolego Igorze - jeśli wywnioskowałeś po tym co napisałem , że jestem poganinem

Rzeczywiście tak wywnioskowałem, ale dla mojej odpowiedzi nie ma to najmniejszego znaczenia.
Nieważne jest w tym wypadku czy jesteś chrześcijaninem, poganinem, ateistą, gnostykiem, muzułmaninem czy jeszcze kimś innym. Wyraźnie pytasz o pogański punkt widzenia a to jest forum chrześcijańskie. Zdecydowana większość osób na tym forum może przedstawić Ci chrześcijański punkt widzenia - dlatego zasugerowałem, że to niewłaściwe forum na takie pytania.

bryzgun napisał(a):
Chodzi mi właśnie oto , aby poznać na ten temat punkt widzenia innych wyznań niż wiara pogańska , bo ich zdanie na ten temat już znam.

W pierwszym poście/pytaniu napisałeś coś dokładnie przeciwnego. Stwierdziłeś, że chrześcijański punkt widzenia jest Ci znany a chcesz poznać pogański punkt widzenia.
Zastanów się może dokładnie o co Ci chodzi i zadaj pytanie jeszcze raz bo ja osobiścię się już pogubiłem.

Pt lut 05, 2010 11:24

Widzę , że jakoś nie możemy dojść do porozumienia , gdyż jestem łapany za słówka , bo źle
sformułowałem zdanie w pierwszym poście . Chodziło mi o to , czy z punktu widzenia chrześcijan , rodzimowiercy mają powód obawiać się Antychrysta , skoro nie wierzą w Jezusa . Co do stwierdzenia , że poglądy chrześcijan są mi znane , to chodziło mi o to , że wiem jakie zdanie mają chrześcijanie na temat pogańskich bóstw. Teraz kilka słów do kolegi Rutiliusa , którego chcę przeprosić , jeżeli poczuł się urażony moją wypowiedzią , bo nie miałem zamiaru nikogo obrażać , a już na pewno nie rodzimowierców , ale naprawdę istnieją takie stronki , a umieszczone na nich zdjęcia przyprawiają o mdłości ( przynajmniej mnie ) .

So lut 06, 2010 1:48

Jako chrześcijanin uważam, że powinni się obawiać. Aczkolwiek nie jestem aż tak naiwny by sądzić, że faktycznie będą.

So lut 06, 2010 1:56

Jako jeden z redaktorów antychrysta zapewniam, że wyznawcy Swaroga nie muszą się nas bać :D chyba, że zaczną głosić iż Swaróg, to Bóg jedyny....

So lut 06, 2010 11:37
Zobacz profil WWW

Jest niedzielny wieczór - siadam przed kompem i przeglądam pogańskie fora . Znalazłem dobrze zapowiadający się wątek , więc wchodzę , czytam i szczęka mi opadła. Bryzgun !!!!! wyjdź z tego portalu , bo zostaniesz zjedzony żywcem . Tłumaczysz się jak dziecko , a reszta ma ubaw z tego , że mogą Cię poniżyć. Nie jesteś przekonany kim jesteś , albo boisz się do tego przyznać i to jest Twoja słaba strona , bo nie wiesz tak do końca , jakich racji masz bronić. Ja wyznaję wiarę moich przodków i wcale się tego nie wstydzę , bo nie ma czego . Inni mogą mówić i myśleć o mnie co im się żywnie podoba , a nawet pluć mi w twarz , lecz ja i tak wiem swoje i przekonań nie zmienię , ale Ty widocznie boisz się ośmieszenia i stąd Twoje niezdecydowanie. Dokładnie zrozumiałem o co Ci chodziło w Twoim pytaniu ( w przeciwieństwie do innych ) , ale dobrze Ci radzę , abyś przeszedł z tym na inne fora , gdyż nie rozmawia się z wilkami o jedzeniu trawy. Co do płonących swastyk , to mogę przysiąc na słońce , że takie stronki istnieją , bo sam się na takowe natknąłem , ale zawsze znajdzie się jakaś czarna owca , która robi tylko zamieszanie. Swarzyca , to pierwotny słowiański symbol słońca , a palenie go jest niczym innym jak bezczeszczeniem czyjejś wiary i uczuć , ale ten sam problem mają chrześcijanie z płonącymi krzyżami Ku-klux-klanu.

" Jak fenix z popiołów powróci swarzyca , a starzy bogowie ukażą swe lica "

SŁAWA

N lut 07, 2010 20:52

To i ja sie doloze... jako rodzimowierca... Plonace swastyki? Gdzie? Na stronach rodzimowiercow czy moze raczej skrajnych nacjonalistow, ktorzy trafiaja sie w najruzniejszych grupach spolecznych (w tym rowniez miedzy katolikami)? Nie bede ci podawal konkretnych linkow do wyznaniowych stron rodzimowierczych (bo pewnie zostalbym upomniany lub tez od razu zostalyby wyciete jako propagowanie innego systemu wyznaniowego) ale rodzimowiercy posiadaja swoje prawnie zarejestrowane w MSWiA zwiazki wyznaniowe (ich witryny bez problemu do odszukania w necie) i jesli chciales omawiac zagadnienia dotyczace ich wiary (z ich punktu widzenia) to tam pownienes przede wszystkim szukac odpowiedzi. Polecam ci tez odszukanie (takze w wersji skroconej w ramach niniejszego portalu Wiara.PL) arta pt; "Neopogaństwo, rodzimowierstwo i pseudorodzimowierstwo"...

Wracajac natomiast do kwestii zasadniczej poruszonej w tym watku... Tu nikt nie probuje lapac cie za slowka - jesli uwazasz, ze zle zostales zrozumialy, to postaraj sie to roaczej rozwinac, lepiej wyjasnic (a przede wszystkim wpierw zapoznaj sie z kilkoma wczesniejszymi watkami tutaj zamieszczonymi, a dot. systemu wyznaniowego jakim jest rodzimowierstwo)... Monoteizm maja z definicji zalozenie (wiare w istnienie jedynego Boga) bedace w opozycji do wszelkich politeizmow... i w ramach tychze monoteizmow, jako swoiste wyznanie wiary (dogmat), zalozenie to z ich punktu widzenia nie podlega dyskuji (choc nie bedac monoteista, moja odpowiedz nie musi byc tu wiazaca - nie poczuwam sie dostatecznie upowazniony do wypowiadaniu sie w ich imieniu, co wez prosze pod uwage). Generlanie polecam ci w niejako w tej materi ten watek: http://www.kosciol.pl/forum/viewtopic.p ... pic=131048

PS. "Czy wyznawcy Swaroga muszą bać się Antychrysta?" - z punktu widzenia wyznawcow Swaroga - nie sadze (chocby ze wzgledu na wlasciwe zdefiniowanie terminu Antychryst i ich podejscie do postaci Jezusa czy Szatana)... z punktu widzenia chrzescijan - byc moze...

Pn lut 15, 2010 14:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 14 ]