Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 5:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 495 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 33  Następna strona
 Satanizm:) 
Autor Wiadomość

Elizabeth nie ma możliwości nazwać satanistą kogoś, kto np. maluje sobie na ścianie pentagram czy coś podobnego, a nawet nie wie na czym sam satanizm polega :!:
Dlatego ludzie, którzy właśni tak postępują, niszczą cemantarze itp i rzekomo nazywają się satanistami dostali miano pseudosatanistów.
Pomijam tutaj pojęcie sekt satanistycznych, bo to oddzielna sprawa.

Śr mar 23, 2005 12:11

moje stwierdzenie ze szatan jest starszy od "boga" mialem na mysli to ze zostal wymyslony przed bogiem zanim jak uwazacie "bog" objawil sie abrahamowi bo to wtedy wg mnie powstal "bog" dla mnie, szatan jako istota nie istnieje, szatan w satanizmie jest tylko wykladnikiem teori mowie oczywiscie o prawdziwym satanizmie nie o tej kabale przedstawionej pod koniec "Bibli Szatana" czyli czarnej mszy i reszcie

a co do pseudosatanistow to sa dla mnie dzieciaki ktore uwazaja sie za satanistow pewnie nigdy nie czytaly bibli i chodza w niedziele z mamusia do kosciola

Śr mar 23, 2005 15:31
Zobacz profil WWW

Poniższe posty zostały usunięte ze względu na niezgodność z tematem.
Ostatnimi czasy zauważyłam, że macie wyjątkowa umiejętność jechania do Warszawy przez Pekin :D

Cz mar 24, 2005 8:19

Mozecie mnie oswiecic czym jest prawdziwy satanizm? :D Brzmi to dosc ciekawie i zapewne kazdy satanista mowi tak o swoim systemie. Jedni powiedza, ze prawdziwy satanizm to filozofia, a inni ze to np. Świątynia Seta.

Cz mar 24, 2005 8:58

Satanizm jest wiara w siebie nie w system, satanizm deklaruje calkowita swobode dzialania ale do pewnego stopnia jakimi sa normy moralne, czyli robta co chceta ale do pewnego stopnia

http://pajel99.xx.xx napisał(a):
Kim jest satanista? Co oznaczają określenia takie jak satanizm, satanista? Zaczynam twierdzić, że określenia te nie znaczą nic. Można znaleźć tyle określeń, interpratacji tych terminów, że można się w tym wszystkim pogubić.

Dlaczego tak jest?

W Polsce panuje moda na satanizm. Można o nim usłyszeć w telewizji, przeczytać w gazecie. Szkoda, że media nie opisują "prawdziwego" satanizmu tylko coś, co przypomina mi "mroczne chrześcijaństwo" - czarne msze, rytualne mordy zwierząt, a nawet ludzi(!), akty wandalizmu takie, jak dewastacje cmentarzy lub kościołów. Kto za to odpowiada? Pseudosataniści, których wizerunek stał się stereotypem satanisty wśród społeczeństwa. A więc co ludzie mylnie nazywają satanizmem:
I. Zło - istnieją ludzie, których fascynuje zło, kultywują je. Społeczeństwo błędnie określa ich satanistami.
II. Subkultury - zwróćmy uwagę na otaczających nas ludzi. Jak społeczeństwo nazwie człowieka ubierającego się na czarno, słuchającego metalu? Oczywiście satanistą.
III. Pozerstwo - spotykane, niestety coraz częściej. Można śmiało powiedzieć, że pozer profanuje satanizm. Obwiesi się taki pentagramami, poprzewraca kilka krzyży, w przerwie zabije kilka kotów i będzie rozpowiadał na wszystkie strony jaki to z niego wielki satanista. Czysta głupota. Ale czy jest sens tłumaczyć zatwardziałemu katolikowi, że człowiek ten jest idiotą chcącym zwrócić na siebie uwagę?

Czym zatem jest satanizm?
Myślę, że nie ma ogólnie przyjętej definicji satanizmu. W skrócie można powiedzieć, że satanizm to filozofia życiowa, w której pierwsze miejsce zajmuje człowiek i jego szczęście.

celowo nie podalem pelnego adresu strony zeby ten post nie zostal skasowany

Cz mar 24, 2005 9:20
Zobacz profil WWW

Jest to stawianie się na równi z Bogiem lub ponad i nic więcej dopisywać nie trzeba.
Nie chodzi tu o kult diabła czy inną smieszną otoczkę ale o "Wiedze"...

Cz mar 24, 2005 9:34

Satanizm nie jest stawianiem sie na rowni z bogiem bo boga niema, jest stawianiem wlasnego EGO na 1 miejscu poza tym satanizm jest pewna dowolnoscia nigdzie nie jest napisane czym on jest dokladnie jest poprostu wykozystaniem filozofi laveya w zyciu nawet nie wpelni, jest stylem zycia

Cz mar 24, 2005 9:49
Zobacz profil WWW

Jeżeli Boga nie ma to nie ma szatana.
Tzw. satanizm o ile można tak to nazwać jest o wiele wiele starszy niż żałosny Lavey....

Cz mar 24, 2005 10:04

a czy ja mowie ze istnieje szatan nie wierze w brednie duchowych istot typu aniol, bog, duch sw, szatan, demon dla mnie takie cos nie istnieje

Cz mar 24, 2005 10:11
Zobacz profil WWW

Może coś napiszesz o celebracjach i rytuałach sataniastów?

Cz mar 24, 2005 10:16

Rytuały wyglądają śmiesznie (albo przerażająco :) ). Tylko czy obrzędy innych religii nie wyglądają dla kogoś niewtajemniczonego śmiesznie lub co najmniej dziwnie?

Cz mar 24, 2005 10:23

Jesteś bliższy anarchi niż satanizmowi.
Skoro nie masz celu istnienia to po co wogule wegetować ?
Po co oczekiwać do śmierci jak nic po niej cię nie czeka ?
Dlaczego nie skrócisz swojej wegetacji skoro Twoje istnienie jest bezcelowe ?

Cz mar 24, 2005 10:52

Rytuały wyglądają śmiesznie (albo przerażająco :) ). Tylko czy obrzędy innych religii nie wyglądają dla kogoś niewtajemniczonego śmiesznie lub co najmniej dziwnie?

No dobrze, wobec tego spróbuj, choć trochę wtajemniczyć nieobeznanych, ażeby cokolwiek się dowiedzieli i zrozumieli.

Cz mar 24, 2005 11:06

Poniższe posty zostały usunięte ze względu na niezgodność z tematem.
Ostatnimi czasy zauważyłam, że macie wyjątkowa umiejętność jechania do Warszawy przez Pekin :D

jak zwykle były to moje posty.Uwziełas sie na mnie czy co?

Cz mar 24, 2005 21:24

Hehe, ja sobie ten dluuuuugiii post z cytatem z biblii szatana skopiowalam, bo bylam pewna ze zaraz go usuną ;)
przeciez to takie forum, a tu tekst z Czernej Biblii ;)

I nie widzę żadnego sensu w dalszej kłótni na temat satanizmu, bo i tak każdy ma swoje zdanie... patrząc kategoriami katolicyzmu nie da się nic dobrego powiedzieć o satanizmie i odwrotnie. tak to działa
I nie ma sensu dyskutowanie na temat prawdziwego satanizmu z ludźmi, którzy nie odróżniają pseudo satanizmu od tego w najczystszej postaci, albo mieszją w to jeszcze sekty satanuistyczne... Jaki wy widzicie w tym sens :?: :!:

Pt mar 25, 2005 1:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 495 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 33  Następna strona