Autor |
Wiadomość |
Metalik
|
Roszwor napisał(a): Metalik napisał(a): I jeszcze jedno!
Nie nazywajcie mi tu Jeziorańskiego patriotą,bo nim nie jest. Jak ktoś nie zna historii to niech się nie wypowiada na jego temat. Wystarczy sobie przypomnieć jego postawę w sprawie Jedwabnego,jak to sie trząsł cały i jęczał coś o przepraszaniu Żydów w imieniu Całego narodu polskiego.Tak się patriota nie zachowuje.Nawet niektórzy Żydzi przeciwni byli tym przeprosinom a taki Jeziorańsi bezczelnie nazywający się patriotą robi sobie kpiny z narodu. Podobnie jest z Kuroniem i Miłoszem (pseudoautorytety)
Cofne sie jeszcze. Bede nazywal Jana Nowaka-Jezioranskiego patriota bo nim byl. Malo kto sie zasluzyl dla niepodleglej Polski tak jak on. I to ty dajesz przyklad kompletnej nieznajomosci historii, a raczej historii wyjatkowo subiektywnej. J.N-J przez cale zycie pokazywal odwage, na jaka mnie, i mysle ze ciebie rowniez, z pewnoscia nie byloby stac. Daj mi przyklad zdania w ktorym powiedzial, ze jest patriota. No prosze. Co do Jedwabnego i wielu lat przedwojennej Polski to Zydow trzeba by przepraszac na kolanach, bo to co sie dzialo z chrzescijanstwem nie ma nic wspolnego. Z czlowieczenstwem rowniez. I jesli patriota nie jest patriota, bo uwaza, ze za bledy trzeba przepraszac, to...dziekuje bardzo.
Na historii to ja się akurat bardzo dobrze znam.A jeśli chodzi o Jedwabne to widzę,że jedynym źródłem Twoich informacji była książka Grossa i wyborcza.Żeby poznać prawdę trzeba zazwyczaj skorzystać z kilku źródeł.
Ps.Nie napisałem,że to Ty nazwałeś Jeziorańskiego patriotą.
Ps.2.Gdybyś znał historię to byś wiedział,że Żydzi wyrządzili Polakom w czasie wojny a także przed bardzo dużo złego.NAWET POLSCY PATRIOCI ŻYDOWSKIEGO POCHODZENIA CI TO POWIEDZĄ--tak więc nie jest to antysemityzm ale fakt historyczny.
|
N lut 27, 2005 18:07 |
|
|
|
 |
Metalik
|
Alus napisał(a): "Jest ich tak mało" - wystarczy, jest to zasadniczy trzon ideowo-polityczny RM. "Słowa uczą, przykłady pociągają"...uwiarygodnieniem prawdziwości głoszonych haseł, opinii, koncepcji, jest świadectwo życia. Nie twierdzę, że ludzie się nie zmieniają, ale... - Jezus mówił:"Kto jest bez grzechu niech pierwszy rzuci kamień"....nie zmazuje się swoich błędów, przewinień, wskazując, uwydatniając winy innych. Ty żądasz nazwisk - jako słuchacz RM przekonany o prawdziwości głoszonych tam opinii, argumentów, winieneś poznać kto to mówi, jakie racje nim kierują, jakie są jego dokonania.
Nadal czekam na nazwiska.
|
N lut 27, 2005 18:09 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie doczekasz sie, bo nie przyjęłam metod stosowanych w RM.
Interesowały mnie te postacie to poszperałam - informacje bez trudu są dostępne w wielu źródłach.
|
N lut 27, 2005 18:31 |
|
|
|
 |
Metalik
|
Alus napisał(a): Nie doczekasz sie, bo nie przyjęłam metod stosowanych w RM. Interesowały mnie te postacie to poszperałam - informacje bez trudu są dostępne w wielu źródłach.
Mieszasz się.
|
N lut 27, 2005 18:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie mieszam.
Powiedziałam raz i ostatecznie, że nazwiskami nie będę operować.
Jak ktoś naprawdę słucha RM, to zna nazwiska osób tam występujacych, nadających ton, potrafi dopasować fakty do osób.
Jak nie potrafisz - Twój problem 
|
N lut 27, 2005 18:40 |
|
|
|
 |
Roszwor
|
Cytuj: Na historii to ja się akurat bardzo dobrze znam.A jeśli chodzi o Jedwabne to widzę,że jedynym źródłem Twoich informacji była książka Grossa i wyborcza.Żeby poznać prawdę trzeba zazwyczaj skorzystać z kilku źródeł.
Nie tylko ksiazka Grossa, choc uwazam ze to bardzo dobra lektura. Rowniez ksiazki ks. Musiala, tudziec rozmaite pamietniki Cytuj: Ps.Nie napisałem,że to Ty nazwałeś Jeziorańskiego patriotą. A ja spytalem, czy slyszales kiedys, zeby Jezioranski nazwal sam siebie patriota? Bo tak napisales. Cytuj: Ps.2.Gdybyś znał historię to byś wiedział,że Żydzi wyrządzili Polakom w czasie wojny a także przed bardzo dużo złego.NAWET POLSCY PATRIOCI ŻYDOWSKIEGO POCHODZENIA CI TO POWIEDZĄ--tak więc nie jest to antysemityzm ale fakt historyczny. Pewnie tak. Ale to Żydzi sa najbardziej przesladowanym narodem w historii. Przez wszystkie wieki, tepi sie ich i morduje. Czemu? Aczkolwiek to temat na inny watek. Cytuj: 2.Niech go zamkną w więzieniu jak coś nakradł.Sam(a) się go spytaj.idź i porozmawiaj z nim.Tylko tak można poznać człowieka. Czemu o.Rydzyk nie oczyscil sie z zarzutow? Czemu nie wyjasnil wszystkich niejasnosci? Mowiac jego jezykiem: jak nie chce wyjasnic, to pewnie ma cos do ukrycia. Cytuj: 3.Skoro osoby pochodzenia żydowskiego występują w radiu to... To chyba o niczym nie swiadczy, wazna jest tresc. Cytuj: 4.Zajrzyj do słownika co oznacza to słowo.potem tak przez miesiąc posłuchaj,wejdź na to forum i mi powiedz.
Jest to np. nachalna propaganda o UE. Jest to tez, wskazywanie ktorzy politycy sa w porzadku, a ktorzy nie. Itd.
_________________ Kto przeczy, że istnieją idee, ten jest poganinem, bo przeczy, że istnieje Syn
|
Pn lut 28, 2005 9:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
13-go stycznia 2000 r. Radio Maryja zaprosiło do studia p. Dariusza Ratajczaka oraz prof. Ryszarda Bendera z KUL-u i Petera Rainę (hindus zamieszkały w Polsce, autor szeregu książek poświęconych historii Kościoła polskiego).
Ryszard Bender stwierdził, że Oświęcim nie był obozem zagłady, ale obozem pracy i że Żydzi pełnili różne funkcje obozowe.
Peter Raina - oświadczył, że w Polsce nie ma niepodległej prasy, jest tylko prasa żydowska i że Polska powinna być dumna z takich historyków jak p. Dariusz Ratajczak....który stwierdził:
"Podsumowując ten wątek możemy stwierdzić bez popełnienia większego błędu, że cyklon B stosowano w obozach do dezynfekcji, nie zaś do mordowania ludzi". - audycja nocna z 13 na 14 stycznia 2000
W zakończeniu audycji prezenter Radia Maryja podkreślił, że to radio zawsze mówi prawdę
[słuchacz:] „Nie mówi się zboczeniec na homoseksualistę, tylko kochający inaczej, nie mówimy złodziej, tylko uczciwy inaczej, nawet, przepraszam ojca, w Radio Maryja często jest takie mruganie, rozumiemy się prawda, pewien naród rządzi. Dlaczego nikt nie powie Żydzi?” [prowadzący ks. Janusz Dyrek:] „Chodzi o konsekwencje” (8.10.2003)
[słuchacz:] „Szatanem dla Polski, tej nowej i starej był KOR, to KOR miał niesamowite możliwości zdobywania wszelkich przyczółków” [podpowiedź prof. Ryszarda Bendera, wykładowcy Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego:] „a w nim [w KOR] bracia lóż [masońskich]!” [słuchacz:] „Nie Tylko! Współzałożycielem KOR był Macierewicz…” [prowadzący audycję ks. Cydzik przerywa:] „No, ale widzi pan, tak ładnie pan powiedział, a na koniec… Nie wygląda pan na słuchacza Radia Maryja i na człowieka wierzącego, który staje z otwartą przyłbicą” (13.10.2002)
[zaproszony do studia Krajski, wykładowca katolickiego Uniwersytetu imienia Stefana Wyszyńskiego w Warszawie:] „To są właśnie metody, które by wskazywały na to, że za tym stoi masoneria” [słuchacz:] „Nie jest dziełem przypadku, że symbol masonerii wszelkich odmian, cyrkiel przecinający kotwicę, jest kombinacją gwiazdy Dawida”. (29.09.2002)
1995, lato Podczas kampanii prezydenckiej, o. Rydzyk obwinił kandydata UW Jacka Kuronia o zbrodnie stalinizmu, łącznie z Katyniem i wywózkami na Sybir. Zasugerował też, że lata spędzone przez Kuronia w więzieniu były elementem politycznej gry. O innej kandydatce - Hannie Gronkiewicz-Waltz - mówiono w Radiu per "ta pani". Na antenie słuchacze przekonywali, że nie należy na nią głosować, bo jest Żydówką i masonką.
Komisja Episkopatu ds. środków społecznego przekazu stwierdziła wtedy: "Niektóre media katolickie, np. Radio Maryja, stały się niestety narzędziem rozpowszechniania nieprawdy, a czasem nawet pomówień dotyczących kandydatów".
....mam szukac dalej?
|
Pn lut 28, 2005 10:54 |
|
 |
jo_tka
|
Proponuję poczytać - bardzo rozsądny moim zdaniem komentarz:
http://www.wiara.pl/komentarz.php?id2=1109582316
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Pn lut 28, 2005 11:07 |
|
 |
Roszwor
|
Belizariusz napisał(a): 13-go stycznia 2000 r. Radio Maryja zaprosiło do studia p. Dariusza Ratajczaka oraz prof. Ryszarda Bendera z KUL-u i Petera Rainę (hindus zamieszkały w Polsce, autor szeregu książek poświęconych historii Kościoła polskiego). Ryszard Bender stwierdził, że Oświęcim nie był obozem zagłady, ale obozem pracy i że Żydzi pełnili różne funkcje obozowe. Peter Raina - oświadczył, że w Polsce nie ma niepodległej prasy, jest tylko prasa żydowska i że Polska powinna być dumna z takich historyków jak p. Dariusz Ratajczak....który stwierdził: "Podsumowując ten wątek możemy stwierdzić bez popełnienia większego błędu, że cyklon B stosowano w obozach do dezynfekcji, nie zaś do mordowania ludzi". - audycja nocna z 13 na 14 stycznia 2000
W zakończeniu audycji prezenter Radia Maryja podkreślił, że to radio zawsze mówi prawdę :o
Kiedy czlowiek slyszy cos takiego to, za przeproszeniem, cholera moze wziasc. I jesli tak wyglada chrzescijanstwo praworzadnych katolikow to...ech, szkoda mowic. Katolicki głos w twoim domu 
_________________ Kto przeczy, że istnieją idee, ten jest poganinem, bo przeczy, że istnieje Syn
|
Pn lut 28, 2005 11:16 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przykład tworzenia "rzeczywistości" RM:
"List apostolski "Szybki rozwój" jest tak skomponowany, że może być potraktowany jako dokument gratulacyjny dla RM z okazji niedawnego jubileuszu tej rozgłości" - NDz. 28.022005r, prof Bajda.
Kwestia interpretacji 
|
Pn lut 28, 2005 11:26 |
|
 |
Metalik
|
Większość z was w ogóle nie wie co to jest antysemityzm.
Jest różnica między prawdą a nienawiścią.Jak powiem,że Niemcy napadli nas w 1939 r. to nie będę nazwany germanofobem,jeśli natomiast powiem,że Żydzi w oddziałach komunistycznych mordowali Polaków,to już jestem antysemitą,a nawet hitlerowcem.To jest zwykła poprawność polityczna.
Ps.Gross nie jest historykiem,a na dodatek swoje wypociny oparł o relacje żydowskiego ubeka (źródło informacj bardzo wiarygodne  )
1600 zamordowanych to bajka.
Ps.2 Żydzi wcale nie byli barankami,które pokornie szły na rzeź,ale sami mają wiele na sumieniu.Ale osoby tu piszące nie mają bladego pojęcia o historii,zarówno Polski,jak i powszechnej.Cała wasza wiedza to wynik propagandy pismaków prasowych.
Ps.3 Nie słyszałem tej audycji w RM.Na podstawie jednak nieustannych ataków na to radio jestem w stanie uznać to za poprzekręcane wypowiedzi tych osób przez przeciwników.Obóz koncentracyjny początkowo był obozem pracy,a cyklon b rzeczywiście był uważany do dezynfekcji.W późniejszym okresie dopiero stały się to obozy zagłady z komorami gazowymi.Znana jest książka prezentowana przez RM,pt."Byłem Numerem",której autor był nawet gościem w TV Trwam.Są to relacje więźniów obozu auschwitz.Podobnych książek jest więcej,które można nabyć w fundacji "Nasza Przyszłość"--www.fnp.pl
|
Pn lut 28, 2005 18:06 |
|
 |
Roszwor
|
Za przeproszeniem, to juz jest smieszne. I smutne zarazem. Ze czlowiek wyksztalocny postrzega niby caly swiat, w swej zlozonosci, a jednak widzi tylko to co chce widziec. I nie umie przyznac ze kiedys gdzies zostal popelniony blad.
Wszystko jedno co Żydzi by nam robili, jest to ulamek tego, co my, Kosciol robil im na przestrzeni wiekow. Postawa ktora prezentujesz: nie przeprosze, albo oni niech przeprosza pierwsi z chrzescijanstwem nie ma nic wspolnego. A Gross jest historykiem, jego problem polega na tym, ze napisal cos czego nie jestes w stanie przyjac.
|
Pn lut 28, 2005 18:40 |
|
 |
jo_tka
|
Cytuj: Żydzi wcale nie byli barankami,które pokornie szły na rzeź,ale sami mają wiele na sumieniu.
Metalik - kto z nas nie ma niczego na sumieniu?
Czy w imię "sprawiedliwości" należało część z nich wymordować?
Mordercy są - usprawiedliwieni?
Jeśli jestem czemuś winna - zwłaszcza śmierci człowieka - to jestem winna niezależnie od tego, kim ten człowiek był, co mi zrobił i jakie były dodatkowe okoliczności. Wybielanie siebie nic tu nie pomoże.
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Pn lut 28, 2005 19:11 |
|
 |
Roszwor
|
Cytuj: 1600 zamordowanych to bajka.
Nawet gdyby zamordowano 10 to i tak bylaby to wielka plama na honorze. I i tak nalezaloby za nia przeprosic. Bo nie znalazl sie nikt, kto powiedzial by nie. A wiesz, ze po wojnie mordowano Żydow rowniez? Ze kiedy wrocili do swych domow, okazywalo sie, ze nie maja czego szukac? Ze wszystko zagrabione?
|
Pn lut 28, 2005 19:35 |
|
 |
Metalik
|
Roszwor napisał(a): Za przeproszeniem, to juz jest smieszne. I smutne zarazem. Ze czlowiek wyksztalocny postrzega niby caly swiat, w swej zlozonosci, a jednak widzi tylko to co chce widziec. I nie umie przyznac ze kiedys gdzies zostal popelniony blad. Wszystko jedno co Żydzi by nam robili, jest to ulamek tego, co my, Kosciol robil im na przestrzeni wiekow. Postawa ktora prezentujesz: nie przeprosze, albo oni niech przeprosza pierwsi z chrzescijanstwem nie ma nic wspolnego. A Gross jest historykiem, jego problem polega na tym, ze napisal cos czego nie jestes w stanie przyjac.
Ułamek?????? Człowieku ty sie tu nie ośmieszaj.Gdybym Ci zaczął wymieniać wszystkie rzeczy jakie nam Żydzi wyrządzili to by na tym forum miejsca zabrakło.I nie oskarżaj Kościoła,bo zachowujesz się jak Judasz.
A Gros nie jest historykiem,nie ma nawet tytułu magistra z historii.Ma inny zawód.Gdybym ja napisał książkę o medycynie (nie jestem lekarzem) to nazwałbyś mnie lekarzem?--Wątpię.
Ps.Z punktu widzenia moralności 1600 czy 300 to oczywiście nie ma znaczenia,ale jeśli chodzi o fakt historyczny to trzeba być dokładnym i mówić prawdę.
|
Wt mar 01, 2005 9:09 |
|
|
|