Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 02, 2025 19:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona
 Skala Bonewitsa 
Autor Wiadomość

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

So cze 28, 2008 19:15
Ja miałam na myśli, co odpowie na powyższe pytania :-) bo nie musi tego widzieć tak, jak Wy.

ja tam słucham i dałbym niekiedy więcej a niekiedy mniej. ogólnie średnio by wyszło to samo sądzę.

So cze 28, 2008 20:37

Postaram się w przyszłym tygodniu przedstawic kolejną analizę, tym razem Scjentologów. Tylko musze sobie odświeżyć informacje na ich temat:)

So cze 28, 2008 20:50

Zrób analizę New Age. Ostatnio przeszkadza tylu ludziom...

...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...

N cze 29, 2008 12:18

Ciekawe, co by na ten temat powiedział ktoś, kto SŁUCHA Radia Maryja :-)

I ten słuchający stale Radia Maryja i ten przypadkowy a myślący powiedziałby to samo: "Bardziej nierzetelnej, stronniczej i niezrozumiałej w intencjach oceny faktów (analizy?) dawno nie słyszałem." :shock:
Niezła manipulacja ale czemu ma służyć? Myślę, że cytowany o.Rydzyk jednak ma rację.
A co do helikoptera ... o co to chodzi? :D

N cze 29, 2008 12:41

N cze 29, 2008 12:54

I ten słuchający stale Radia Maryja i ten przypadkowy a myślący powiedziałby to samo: "Bardziej nierzetelnej, stronniczej i niezrozumiałej w intencjach oceny faktów (analizy?) dawno nie słyszałem." :shock:
Niezła manipulacja ale czemu ma służyć? Myślę, że cytowany o.Rydzyk jednak ma rację.

To napisz mi proszę w którym miejscu analiza ta jest nierzetelna czy stronnicza?
Skoro jesteś słuchaczem RM to napisz jak to wygląda z twojego punktu widzenia.
A co do moich intencji to patrz pierwszy post.

Sareneth
Musze przyznać że dotąd tylko słyszałem o New Age z nazwy - nie przyglądałem się temu zjawisku ani od strony społeczności ani poglądów. Więc trudno by mi było coś napisać ze względu na moją bardzo ograniczoną wiedze w tym temacie.
Może ty się o taką analizę pokusisz? :clever:

N cze 29, 2008 16:15

Może. Ale obawiam się, że RM tym razem nie bedzie wobec mnie takie wyrozumiałe i naprawdę mnie przeklnie...

N cze 29, 2008 16:40

New Age nie jest religią, chociaż wiele osób uważa, że już na to miano zasługuje. Dużo osób na forum zgodzi się z tym. A teraz analiza. posiłkowałem się kilkoma źródłami, własnymi doświadczeniami i opinią innych ludzi.

N cze 29, 2008 17:04

1.Wewnętrzna kontrola: zakres wewnętrznej politycznej i społecznej władzy sprawowanej przez przywódcę lub przywódców nad członkami; brak jasno określonych praw w organizacji dla jej członków

W New Age jednym z podstawowych zasad jest brak przywódcy. Każdy jest sobie równy 1

2. Zewnętrzna kontrola: zakres zewnętrznego politycznego lub społecznego wpływu pożądanego lub osiągniętego; nacisk na kierowanie członkami; zewnętrzne zachowanie polityczne i towarzyskie

W niektórych momentach pojawiała się 3

3. Mądrość/wiedza, którą się sobie przypisuje przywódców: zakres nieomylności przypisywany lub sugerowany, kiedy chodzi o decyzji lub interpretacje doktrynalne lub interpretacje pisma; ilość i skala niesprawdzonych i/lub niesprawdzalnych kwalifikacji, do których rości się prawo

Szanowana jest decyzja każdego człowieka. Każdy jest równy. Brak przywódców 1

4. Mądrość/wiedza przypisywana przywódcy lub przywódcom przez członków; zakres zaufania co do decyzji lub interpretacji doktrynalnych lub interpretacji pisma; zakres wrogości okazywany przez członków wewnętrznym lub zewnętrznym krytykom i'lub wobec prób weryfikacji

Z powodu już przedstawionych 1

5. Dogmaty: sztywność nauczanych koncepcji; zakres doktrynalnej nieomylności

Liczne odłamy i różnice między nimi powodują różne doktryny, ale istnieją nipodważalne 7

6. Rekrutacja: zakres nawracania; wymaganie od wszystkiich członków, by przyprowadzali nowych

Ludzie sami odkrywają New Age, i sami przystępują do niej 2

7. Fasadowe grupy : ilość grup - filii, używających innych nazw niż nazwa głównej grupy, zwłaszcza kiedy powiązania są ukryte

Ruch New Age jest wielopostaciowy 8

8. Bogactwo: ilość pieniędzy i/lub majątku pożądanego lub posiadanego przez grupę; nacisk na datki ze strony członków; styl życia przywódcy lub przywódców w porównaniu do zwykłych członków

Ruch jest nieformalny 1

9. Seksualna manipulacja członkami przez przywódcę lub przywódców grup; zakres kontroli nad seksualnością członków jeśli chodzi o orientację seksualną, zachowanie i/lub wybór partnerów

Brak przywódców 1

10. Seksualne faworyzowanie: awansowanie lub preferencyjne traktowanie zależne od seksualnej aktywności z przywódcą lub przywódcami grup

Brak przywódców 1

11. Cenzura: zakres kontroli nad dostępem członków do zewnętrznych opinii na temat grupy, jej doktryn lub przywódców

Dostęp jest otwarty 1

12. Izolacja: zakres wysiłku wkładanego w powtrzymywanie członków od komunikacji z nie-członkami, włączając rodzinę, przyjaciół

Grupa jest sama w sobie nieformalna 1

13. Kontrola nad odchodzącymi: intensywność wysiłków skierowanych ku powtrzymaniu lub odzyskaniu tych, któzy odeszli z grupy

Można wstąpić i wystąpić kiedy się chce 1

14. Przemoc: zakres akceptacji, kiedy stosuje się ją przez grupę lub dla grupy, jej dokktryn lub przywódcy lub przywódców

1

15. Paranoja: zakres strachu przed prawdziwymi lub wymyśłonymi wrogami; wyolbrzymianie siły przeciwników; przewaga teorii spiskowych

1

16. Ponurośc: zakres nieakceptacji żartów na temat grupy, jej doktryn lub jej przywódców

Nie stworzono jeszcze żartów na temat grupy, ale drażni nazywanie New Age religią lub sektą 5

17. Zrzeczenie się woli: zakres nacisku na to, że członkowie nie są odpowiedzialni za osobiste decyzje; stopień osłabienia jednostki przez grupę, jej doktryny lub jej przywódców

Każdy jest równy 1

18. Hipokryzja: zakres aprobaty dla zachowań, które grupa oficjalnie uznaje za niemoralne lub nieetyczne, kiedy są przejawiane przez grupę lub służą grupie, jej doktrynom i przywódcom; gotowość naruszenia zasad deklarowanych przez grupę dla politycznej, psychologicznej, społecznej, ekonomiczneh, wojskowej lub innej korzyści

1

Wyszło mi 38. Jeżeli ktoś uważa analizę za stronniczą proszę o napisanie w którym miejscu...

N cze 29, 2008 17:09

Wynika więc z tego że skala Bonewitsa nie jest adekwatna do badania takich zjawisk jak New Age bo nie posiada on takich cech jak określona społeczność czy przywódcy więc większośc czynników staje się bezprzedmiotowa.

N cze 29, 2008 17:22

Uważam, że można tą skalą analizować właśnie takie ruchy. To jest zwykły brak jakiegoś czynnika w ruchu. To jest tak samo, jakby był w religi tylko jeden fundamentalny ruch. Też dostanie ocenę 1, ale nie posiada "wielowątkowości".

N cze 29, 2008 17:39

A ja Wam teraz rzucę bombą. Z mojej własnej, druidycznej piaskownicy. Otóż sam Isaac Bonnewits jest neopoganinem, teoretykiem i praktykiem, głową amerykańskiego druidzkiego zrzeszenia American Druid Fellowship - kto mi na słowo nie wierzy, niech sprawdzi jego stronę, linka do niej nie podam, bo byłoby to sprzeczne z regulaminem forum. Ale link do jego strony pojawia się jako pierwszy przy poszukiwaniu w google frazy zbudowanej z jego imienia i nazwiska.

Co - choć zapewne niektórzy z Was będą innego zdania - nie stoi na przeszkodzie temu, by był człowiekiem rozumnym i gruntownie wykształconym religioznawcą. I nie czyni jego kwestionariusza bezużytecznym, ponieważ jest on powszechnie przyjmowany w socjologii religii, również na studiach religioznawczych w ich katolickim wydaniu - czyli jako specjalizacji teologii ;)

J. de la Rochefoucauld

N cze 29, 2008 20:53

Ta skala jest najlepsz, jaką do tej pory wymyślono...

Pn cze 30, 2008 8:34

Co - choć zapewne niektórzy z Was będą innego zdania - nie stoi na przeszkodzie temu, by był człowiekiem rozumnym i gruntownie wykształconym religioznawcą. I nie czyni jego kwestionariusza bezużytecznym, ponieważ jest on powszechnie przyjmowany w socjologii religii, również na studiach religioznawczych w ich katolickim wydaniu - czyli jako specjalizacji teologii ;)

Zgadzam się w 100% :D

Sareneth
Mozna takie zjawiska jak New Age analizować tą skalą ale wyniku nie można porównywać z wynikiem "tradycyjnych " grup(czyli wyposażonych w społeczność i przywództwo). Bo tym samym faworyzujemy nieformalne filozofie życiowe bo ze względu na nie posiadania wyżej wymienionych cech po prostu dostaną mniej punktów.

Pn cze 30, 2008 9:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna strona