Zespoły muzyczne związane z ugrupowaniami wrogimi Kościołowi
Autor |
Wiadomość |
Sareneth
|
Dziwne, żę JAckson nie przedstawił jeszcze zła Enyi, Ery, Gregorians i innych "New Agowych" zespołów...
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
Cz lut 05, 2009 17:53 |
|
|
|
 |
Owieczka_in_black
|
A co ma wspólnego Metallica z satanizmem? 
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
Pt lut 06, 2009 23:18 |
|
 |
jogurt
|
Wiesz, w Lepper Massiah'u zrobili podtekst do kościoła. Nie wiadomo tylko jakiego. No ale zrobili podtekst i to się liczy.
|
N lut 08, 2009 18:50 |
|
|
|
 |
worek
|
|
Pn lut 09, 2009 16:05 |
|
 |
Stephanos
|
Cytuj: słucham bardzo Ciężkiej muzyki ale jakoś kotów i kur w ofierzę po nocy na cmentarzu nie składam
Na razie. Nie wiadomo co będzie dalej. Znam kilka osób,które podobnie
uważały a teraz nie mogą się pozbierac. Z wielkim trudem próbuja
powrócic do Boga.
_________________ Złe rozmowy psują dobre obyczaje
|
Pn lut 09, 2009 22:17 |
|
|
|
 |
worek
|
co masz na myśli mówiąć na razie
przez ponad 20 lat sie mi nie zmieniło
trochę dystansu trzeba mieć do siebie ludzie bo czasem to mi się płakac chce...
a jak by ksiądz fanatyk w niedziele na kazaniu Ci powiedział idź i zabij 3 żydów to byś poszedł i zabił??
|
Wt lut 10, 2009 8:20 |
|
 |
Johnny99
|
Aż mi się chce sparafrazować ks. Tischnera - nie znam nikogo, kto odszedłby od wiary pod wpływem słuchania Metalliki, znam natomiast co najmniej kilku, którzy odeszli pod wpływem przykrych doświadczeń z Kościołem..
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt lut 10, 2009 10:25 |
|
 |
worek
|
Johnny99 Poprostu się muszę z Tobą zgodzić  co jest aż dziwne  a jednak możliwe
|
Wt lut 10, 2009 10:33 |
|
 |
Sandbender
|
a sluchaliscie tych panów
Mają chyba nawet cover Metallica. Mi się osobiście nie podoba jako muza ale szacunek, za jak napisał SET-ATUM, dystans. Poza tym muzyka to jedno, słowa to drugie.
Jeśli ktoś ma słaba psychikę i jest podatny na różnego rodzaju indoktrynację to generalnie ma problem, ale to nie jest wina muzyki.
|
Wt lut 10, 2009 10:35 |
|
 |
Johnny99
|
Jeśli ktoś jest naprawdę wierzący, to nie odejdzie od wiary tylko dlatego, że ktoś mu zaśpiewa, że Szatan jest fajny. W żadne przekazy podprogowe nie wierzę, i uważam, że katolik wręcz nie powinien w nie wierzyć. Nawet jeśli istnieją jakieś psychologiczne środki wpływania na podświadomość, to potrzebna jest zawsze moja zgoda na to, by zaczęły działać. A ja nie po prostu zamierzam jej udzielać, niezależnie od tego czego słucham i co czytam. Nie można nikogo omamić, zahipnotyzować itd. bez jego zgody.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt lut 10, 2009 10:37 |
|
 |
worek
|
jeśli ktoś jest myślący, posiada normalną ocenę sytuacji to po przesłuchani kilku kawałków muzycznych nie zacznie zabijać ludzi, bezcześcić cmentarzy itd.
|
Wt lut 10, 2009 12:14 |
|
 |
Johnny99
|
Sam kiedyś grałem w zespole wykonującym ostrą muzykę. Nie śpiewaliśmy tekstów satanistycznych, ale przy okazji występów ( a nie graliśmy na festiwalach chrześcijańskich ) spotykaliśmy różnych ludzi. I szczerze mówiąc nie spotkałem żadnego metala, który brałby poważnie to, co jego ulubione zespoły śpiewają - na teksty albo nikt nie zwracał uwagi, albo je dobrotliwie wykpiwał. Wiem, że są też muzycy zaangażowani w satanizm, ale jest ich niewielu, i zapewne gdyby nie trafili akurat na to, znaleźliby sobie inną " atrakcję ". Sam fakt, że ktoś słucha chrześcijańskiej muzyki nie zrobi z niego chrześcijanina ( na to również widziałem przykłady ) - tak samo jest na odwrót.
|
Wt lut 10, 2009 12:23 |
|
 |
Stephanos
|
Cytuj: Jeśli ktoś jest naprawdę wierzący, to nie odejdzie od wiary tylko dlatego, że ktoś mu zaśpiewa, że Szatan jest fajny
Jeśli ktoś jest naprawdę wierzący to nie będzie słuchał takich bluznierstw
|
Wt lut 10, 2009 20:09 |
|
 |
Johnny99
|
To ma tyle samo sensu, co stwierdzenie: " jak ktoś jest naprawdę wierzący, to nie będzie dyskutował z ateistami ".
|
Wt lut 10, 2009 20:12 |
|
 |
Stephanos
|
Cytuj: Jeśli ktoś ma słaba psychikę i jest podatny na różnego rodzaju indoktrynację to generalnie ma problem, ale to nie jest wina muzyki.
A co to znaczy miec silną psychike?Znam wielu "silnych",którzy teraz płacą za błędy przeszłości.Dla szatana nie ma ludzi silnych i bardzo się cieszy z tego kiedy ludzie go lekceważą bądz wyśmiewają. Tylko Bóg jest silny!
|
Wt lut 10, 2009 20:16 |
|
|
|