Autor |
Wiadomość |
Johnny99
|
 Re: Świadkowie Jehowy.
Tutte, nie zadawaj pytań, na które sam możesz sobie znaleźć odpowiedzi.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn kwi 26, 2010 12:12 |
|
|
|
 |
jajajaja
zbanowany na stałe
|
Madeline. napisał(a): Witam forumowiczów, Chciałam się wypowiedzieć na temat wiary Świadków Jehowy, ponieważ sama uczestniczyłam w studium biblijnym i uczęszczałam do zboru, a niestety poprzedni wątek został zamknięty. Mogę odpowiedzieć na Wasze pytania związane z tym tematem, bo jak zauważyłam niektórzy wypowiadali się bardzo źle, albo bardzo dobrze o ŚJ nie znając zasad ich działalności. Pozdrawiam gorąco.  Niestety albo mało "uczęszczałaś" albo nie rozumiałaś tego czego nauczają ŚJ. 1 w żadnej ich nauce nie ma zakazu czytania innych książek niż wydawane przez nich. mam znajomą ŚJ ,która jest na uniwersytecie kierowniczką Biblioteki. Chyba nie wydaje ci się że skończyła studia nie czytając innych ksiżek. 2 Cytuj: Jeśli dana osoba nie będzie przestrzegała ich zasad, zostanie wykluczona i nie będzie mogła brać udziału w życiu zboru do czasu, kiedy się nie nawróci i nie okaże skruchy.. Nie ich zasad tylko zasad biblijnych .No ale pewnie lepiej kraść i cudzołożyć bo to nic złego. To że ŚJ przestrzegają zasad biblijnych świadczy o nich tylko jak najlepiej. A jak ktos jest złodziejem to nie może być SJ. 3 Cytuj: Pragnęłam spojrzeć na to wszystko w obiektywny sposób, lecz ŚJ tego zabraniają. W jaki sposób można zakazać komuś patrzeć na wszystko w obiektywny sposób? 4 Cytuj: Jeśli chodzi o Biblię. ŚJ uznają tylko jeden, ich własny przekład Nowego Świata, który w niektórych miejscach naprawdę bardzo się różni od innych przekładów. znajdę ci setki cytatów w ich książkach z innych przekładów biblii.Biblii tysiąclecia, warszawskiej, gdańskiej wiec zmyślasz albo nie wiesz co mówisz. pudło. .
|
Pn kwi 26, 2010 12:44 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: 1 w żadnej ich nauce nie ma zakazu czytania innych książek niż wydawane przez nich Specjalnie się autorki dopytałem o tą "formalność" zakazu - i autorka wyjaśniła, jak ją rozumie. Zatem nie rozumiem, z czym masz problem. Cytuj: znajdę ci setki cytatów w ich książkach z innych przekładów biblii.Biblii tysiąclecia, warszawskiej, gdańskiej Oczekuję zatem przyznania, że ŚJ UZNAJĄ przekład Biblii Tysiąclecia.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pn kwi 26, 2010 12:50 |
|
|
|
 |
jajajaja
zbanowany na stałe
|
Johnny99 napisał(a): 1 w żadnej ich nauce nie ma zakazu czytania innych książek niż wydawane przez nich
Specjalnie się autorki dopytałem o tą "formalność" zakazu - i autorka wyjaśniła, jak ją rozumie. Zatem nie rozumiem, z czym masz problem. problem mam taki ,że autorka źle rozumie. więc prostuje złe rozumienie. Cytuj: znajdę ci setki cytatów w ich książkach z innych przekładów biblii.Biblii tysiąclecia, warszawskiej, gdańskiej
Oczekuję zatem przyznania, że ŚJ UZNAJĄ przekład Biblii Tysiąclecia. Co to znaczy "uznają"? Posługują się nim więc uznają.
|
Pn kwi 26, 2010 13:44 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: problem mam taki ,że autorka źle rozumie. Co to znaczy "źle rozumie" ? Autorka rozumie tak, jak napisała. Kto niby decyduje o tym, że to jest "złe" rozumienie ? Ty ? Zwracam uwagę, że sformułowania "formalne" użyłem JA. I rzeczywiście chodziło mi o inny sens tego słowa. Ale ponieważ autorka uściśliła to w taki sposób, że otrzymałem oczekiwaną informację, uznałem, że wszystko jest w porządku. Cytuj: Co to znaczy "uznają"? A co Ty przez to rozumiesz ?
|
Pn kwi 26, 2010 13:52 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
Madeline. napisał(a): ''Nie czytajcie nic poza tekstami wydawanymi ze Strażnicy(...)'', zaliczamy to więc do formalnego zakazu. Skoro Madeline. nie jest członkiem zboru, to dlaczego powiedziała "my"? Czy chodzi o "odczucia" jej i innych członków zboru, czy o konkretny zapis gdzieś w statucie? W Kościele Katolickim też są pewne zakazy np. polecenia ks. proboszcza które za formalne zakazy KK chyba brać nie należy?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
Pn kwi 26, 2010 14:19 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Czy chodzi o "odczucia" jej i innych członków zboru, czy o konkretny zapis gdzieś w statucie? Ja to zrozumiałem właśnie w pierwszy sposób. "Formalny" oznacza tu "dany z góry wprost i z tej racji obowiązujący, przynajmniej w wewnętrznym przekonaniu". Cytuj: W Kościele Katolickim też są pewne zakazy np. polecenia ks. proboszcza które za formalne zakazy KK chyba brać nie należy? No właśnie zależy, bo o ile rozróżnia się różne "zakresy obowiązywania" określonych nakazów Kościoła, o tyle w żadnym wypadku nie oznacza to, że proboszcz przestaje być "pasterzem", którego słowa należy hmm, powiedzmy: respektować.
|
Pn kwi 26, 2010 14:22 |
|
 |
jajajaja
zbanowany na stałe
|
Johnny99 napisał(a): Co to znaczy "źle rozumie" ? Autorka rozumie tak, jak napisała. Kto niby decyduje o tym, że to jest "złe" rozumienie ?
fakty o tym decydują. jeśli takiego zakazu nie ma to autorka źle rozumie. Cytuj: Co to znaczy "uznają"? A co Ty przez to rozumiesz ? A co ja mam do sprawy? ja mogę coś uznawać ale nie oznacza, że będzie to według twojego zrozumienia za uznawanie Więc dopytuje co to znaczy" uznają." Ja jak coś uznaje(w tym wypadku BT) to wiem że to istnieje, czytam , cytuję z tego.
|
Pn kwi 26, 2010 14:33 |
|
 |
Elbrus
|
jajajaja napisał(a): A co ja mam do sprawy? W tym wątku mówimy o tym, co robią ŚJ. Cytuj: Ja jak coś uznaje(w tym wypadku BT) to wiem że to istnieje, czytam , cytuję z tego. Chodzi o to, czy w zborach dopuszczalne jest korzystanie z BT (np. podczas kazań, nauczania) i jak częsta jest praktyka cytowania fragmentów (i jakich) z tej (lub innych) wersji.
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
Pn kwi 26, 2010 14:41 |
|
 |
Madeline.
Dołączył(a): Cz kwi 22, 2010 9:19 Posty: 37 Lokalizacja: Katowice
|
Wszystko, co piszę jest prawdą.  Jeśli chodzi o te wydawnictwa... to może trochę źle to ujęłam. Można czytać książki, lecz nie te, które mogą negować jakąkolwiek z zasad ich wiary. Tym samym nie można oceniać obiektywnie będąc siostrą lub bratem w zborze. Temat Biblii jest następujący... Kiedyś ŚJ używali Biblii Tysiąclecia, ale odkąd wydano przekład Nowego Świata to tylko on jest dopuszczalny. Owszem, czasami ŚJ posługują się wersetami z Biblii Tysiąclecia, ale tylko po to by porównać ją ze swoim przekładem, by pokazać, że ten jest o wiele lepszy.
_________________ Jezus powiedział: ''Strzeżcie się, żeby was nie zwiedziono. Wielu bowiem przyjdzie pod moim imieniem i będą mówić ''Ja jestem'', oraz ''nadszedł czas''. Nie chodźcie za nimi.'' (Łk 21:8)
|
Pn kwi 26, 2010 15:16 |
|
 |
Madeline.
|
ŚJ nie mają spisanych nakazów i zakazów, dopiero w trakcie dowiadujemy się co jest dopuszczalne, a co nie.
_________________ Jezus powiedział: ''Strzeżcie się, żeby was nie zwiedziono. Wielu bowiem przyjdzie pod moim imieniem i będą mówić ''Ja jestem'', oraz ''nadszedł czas''. Nie chodźcie za nimi.'' (Łk 21:8)
|
Pn kwi 26, 2010 15:20 |
|
 |
Madeline.
|
Nie będziemy toczyć tutaj sporów. Najlepiej wiedzą Ci, którzy uczęszczali na zebrania do zboru. ŚJ przestrzegają zasad biblijnych, ale niektóre z nich nie mają argumentów w Biblii! Np. zakaz transfuzji krwi.
|
Pn kwi 26, 2010 15:23 |
|
 |
Madeline.
|
Co rozumiesz przez "życie zboru" ? Także np. spotkania nieformalne ?
Zakaz brania udziału w zebraniach, spotkaniach nieformalnych również. Jest to całkowite wykluczenie.
Jak wyglądało "domowe studium" u Ciebie w domu ? Czy są jakieś zasady, czy po prostu każdy "studiuje" jak chce i umie ? Mam na myśli zwykłe studium, nie to przygotowujące do chrztu.
Każde studium wygląda podobnie. ŚJ dobierają książkę wydawnictwa ''Strażnica'' (co jest oczywiste) do poziomu danej osoby, dodatkowo wręczają Pismo Święte ''Przekładu Nowego Świata''. Studium odbywa się w domu u Świadka, albo u tej osoby. Na zmianę czyta się teksty z książki na głos, a potem ŚJ zadaje pytania, które są zawarte w książce oraz pokazuje wersety, które są już przygotowane do danego tematu. Rozpoczęcie i zakończenie modlitwą, którą dyktuje Świadek. (własnymi słowami). Każde studium przygotowuje do chrztu. Oczywiście możesz je zawsze przerwać, ale musisz się spodziewać kolejnych wizyt ŚJ z pytaniami: ''dlaczego?'', jeśli nie wytłumaczysz im tego wcześniej.
Czy ktoś tłumaczył Ci kiedyś, dlaczego ŚJ używają wyłącznie formy "Jehowa", choć nie odmawiają poprawności innym?
Jeśli chodzi o imię ''Jehowa'' to jest ono słowem ''dziwologięm'', które powstało ze słowa Adonai (Pan) i tetragramu JHWH. Żydowscy masoreci WYMYŚLILI system wokalizacji wprowadzając samogłoski ze słowa Adonai do tetragramu JHWH (III-Xw. PO Chrystusie). A ŚJ to przyjęli. Tak naprawdę do dziś nie wiadomo, jak hebrajczycy wymawiali imię Boga (JHWH). Ojcowie Kościoła i pisarze pierwszych wieków chrześcijańskich odczytywali go jako Jahwe, a wymowę tę przyjęli od żydów zamieszkałych na terenie Palestyny oraz od Samarytan.
|
Pn kwi 26, 2010 15:46 |
|
 |
Elbrus
|
Madeline. napisał(a): ŚJ przestrzegają zasad biblijnych, ale niektóre z nich nie mają argumentów w Biblii! Np. zakaz transfuzji krwi. Jest to zasada niebiblijna, ale wg ciebie. Z Dz 15:20 wiemy, że apostołowie i Duch św. ustalili, żeby nie spożywać krwi (w tym np. uduszonych zwierząt). "Z życia" wiemy, że spożywanie czegoś nie musi dokonywać się drogą doustną (patrz narkotyki podawane dożylne), dlatego nie można mówić, że organizacja zabroniła czegoś, czego w Biblii nie ma. //mówię TYLKO (!) o transfuzji Jednak nie rozumiem jak ŚJ godzą zakaz transfuzji krwi, przy jednoczesnym dopuszczeniu transplantacji organów...
|
Pn kwi 26, 2010 16:45 |
|
 |
Madeline.
|
Owszem, jest wiele wersetów w Biblii, które mówią nam, aby nie spożywać krwi, która jest duszą. Ale pamiętajmy, że służba Bogu nie pozwala na to, aby od biblijnych nakazów umierać, co się tyczy właśnie zakazy transfuzji krwi przy zagrożeniu życia... Mój brat miał nowotwór serca, przy operacji była potrzebna transfuzja.... Mój ojciec będąc ŚJ nie pozwolił na to, żeby mój brat umarł, więc zataił ten fakt, że pozwolił lekarzowi na transfuzję przed ŚJ. Sądzę, że zrobił dobrze.
|
Pn kwi 26, 2010 16:55 |
|
|
|