| Autor |
Wiadomość |
|
meritus
|
Wojtku37
Proponuję jednak te bzdury z postkomunistycznego Wprost włożyć między bajki, zwłaszcza do tej o "puczu w Watykanie" sprzed paru lat. A jakie decyzje kwestionował ?
Przypominam, że ks. Jankowski został w sposób obelżywy pomówiony. Nikt go za to nie przeprosił. Ojciec kłamstwa ich mistrzem.
Proponuję też nie wchodzić na poziom hasłowy w stylu "ksenofobia", bo ja mogę również powiedzieć "pomidor" i to będzie tyle samo znaczyło, o ile nie będzie miało odniesienia do faktów.
Warto też odróżnić wypowiedzi słuchaczy: sam słyszałem jedną, wyraźnie skomentowaną, od wypowiedzi samego radia. W Radiu Maryja nie krytykuje się biskupów.
Alusie
Prawdy nie określa się w powszechnym głosowaniu. Większość biskupów nie zgadza się z bluzgami Wałęsy.
|
| Pn mar 07, 2005 14:25 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Pisałam wyraźnie, że nikt nie ma monopolu na Prawdę.
"Ja jestem Droga, Prawda i Życie" J 14,6... my wszyscy zmierzamy, z lepszym lub gorszym efektem, ku prawdzie. Tak należy postrzegać rzeczywistość.
W dzisiejszym NDz jest Oświadczenie prowincjała o. Zdzisława Klafki CSsR i czytamy:..."możemy popełniać błędy"..."a za potknięcia przepraszamy" - właśnie o to chodzi.
Nikt nie jest nieomylny, nieskalany i tak należy postrzegać siebie i innych.
Szacunek dla siebie samego jest uwarunkowany szacunkiem dla innych - "Cokolwiek więc chcecie aby wam ludzie czynili, czyńcie innym także, bo na tym polega Zakon i Prorocy" Mt 7,12.
Ps. Skąd posiadasz wiadomości, że "większość biskupów" - ktoś robił sondę i liczył?, czy takie jest zdanie o. Rydzyka?
|
| Pn mar 07, 2005 15:50 |
|
 |
|
Wojtek37
|
 Re: Radio Maryja sektą.
Tess napisał(a): Ojciec Rydzyk jest zwolennikiem prawdy a wszelkie ataki na Radio Maryja to dzielo demona.Tak to trzeba nazwac po imieniu.
Z całym szacunkiem, ale jak kiedyś Go słuchalem, to nie mogę się podpisać pod Twoim stwierdzeniem, bracie.
_________________ Bardzo mało modli się ten, co przywykł modlić się tylko wtedy, gdy klęczy
św. Jan Kasjan
|
| Pn mar 07, 2005 16:52 |
|
|
|
 |
|
Metalik
|
Wojtek37 napisał(a): Tess napisał(a): Ojciec Rydzyk jest zwolennikiem prawdy a wszelkie ataki na Radio Maryja to dzielo demona.Tak to trzeba nazwac po imieniu.
Z całym szacunkiem, ale jak kiedyś Go słuchalem, to nie mogę się podpisać pod Twoim stwierdzeniem, bracie.
To podaj przyklad,bracie
Ale nie przepisany z GW albo wprost
|
| Pn mar 07, 2005 18:38 |
|
 |
|
Love
|
To podaj przyklad,bracie
Ale nie przepisany z GW albo wprost
Zaczniemy nagrywać Tobie audycje, żeby nie było zakłamania i faworyzować inne media.
|
| Pn mar 07, 2005 21:54 |
|
|
|
 |
|
Tess
|
Wojtek37 napisał(a): Tess napisał(a): Ojciec Rydzyk jest zwolennikiem prawdy a wszelkie ataki na Radio Maryja to dzielo demona.Tak to trzeba nazwac po imieniu.
Masz prawo do swojego0 zdania.Szanuje je
Sam Ojciec Swiety wyrazal sie pozytywnie o Radiu Maryja a tu znalazlo sie setki oskarzycieli.A moze czas najwyzszy spojrzec na siebie  ??
Jezeli o. Rydzyk nie dopisal w tym czy tamtym to na milosc Boska wybaczmy mu ochoczym sercem i przestanmy potepiac i osadzac gdyz jaka miara osadzamy taka nas osadza.
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
| Wt mar 08, 2005 0:10 |
|
 |
|
Love
|
Droga tess.
Z tego co widzę nikt nie neguje poprawności audycji uduchowienia społecznego poprzez puszczanie w eter mszy, rekolekcji itd. Negowane są audycje, które ś od początku nafaszerowane kłamstwem, które to naginają historię wcale nie tak odległą,. Urodzeni po 80 roku mogą tego nie pojmować,. Dziwie się ludziom starszym, aczkolwiek nie do końca. Wiek sprawia, że wierzy się w to co się słyszy, a nie to co jest poparte faktami,. Przykre,. Jak napisałaś cenisz sobie zdanie innych. Nie sądzę,. Apelować do mego rozsądku Hmm... uznaj to za moją interpretację faktów.
--
Pozdrawiam
|
| Wt mar 08, 2005 0:57 |
|
 |
|
Tess
|
Love napisał(a): Droga tess.
Z tego co widzę nikt nie neguje poprawności audycji uduchowienia społecznego poprzez puszczanie w eter mszy, rekolekcji itd. Negowane są audycje, które ś od początku nafaszerowane kłamstwem, które to naginają historię wcale nie tak odległą,. Urodzeni po 80 roku mogą tego nie pojmować,. Dziwie się ludziom starszym, aczkolwiek nie do końca. Wiek sprawia, że wierzy się w to co się słyszy, a nie to co jest poparte faktami,. Przykre,. Jak napisałaś cenisz sobie zdanie innych. Nie sądzę,. Apelować do mego rozsądku Hmm... uznaj to za moją interpretację faktów.
-- Pozdrawiam
Nie wierze w twoja interpretacje lecz szanuje twoj poglad.Klamstw nie da sie tam uslyszec, no chyba zbyt duze zaangazaownaie sie w problemy trapiace nasza Ojczyzne.To i tak lepsze niz sluchanie mediow bedacych pod kontrola europeskich bonzow gdzie prawdy nie uzyczysz.
P.S. Nie jestem kobieta  pozwole sobie zauwazyc 
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
| Wt mar 08, 2005 3:09 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Tess
"Wybaczmy mu ochoczym sercem" - wybaczenie jest podstawą pokoju, miłości.
Ale wybaczenie musi być przyjęte - jeśli ktoś całe lata, stale, systematycznie wypomina, oburza się, wietrzy podstępy, spiski, to co w takim układzie?
O.Rydzyk nie umie zapomnieć urazów, przebaczyć.
Był okres, że dość często słuchałam RM. Nie pamiętam daty, ale pamiętam, że była późna godzina - 24-1 w nocy, audycja "koncert na życzenie". W pewnym momencie przerwana muzyka - telefon o. Rydzyka, który dzwoni z trasy i apeluje "rozdzierajacym" głosem o modlitwę w jego intencji. Cóż się stało?
Otóż jadą samochodem, razem z drugim bratem i na trasie zostali zatrzymani przez patrol policji i wylegitymowani. Policjanci sprawdzili dokumenty i teraz kontynuują podróż.
Co tak zbulwersowało o. Rydzyka? - fakt, że pozwolili sobie nie dostrzec, nie uwzględnić, że mają do czynienia z osobami duchownymi i na sprzeciwy o. Rydzyka odpowiedzieli, że "Prawo obowiązuje wszystkich, duchownych także" i dla nich nie ma znaczenia kogo legitymują.
O. Rydzyk łamiącym się głosem prosi o modlitwę: "Bo co nas jeszcze może w dalszej drodze spotkać, boimy się" i podobne dalsze przedstawianie wizji zagrożenia.
I zaczęło się....dzwoniły panie, panowie, z płaczem, łkaniem, modląc się w intencji "zagrożonego Ojcaa".
Dla mnie to był cyrk, przedstawienie.
Zwykła kontrola drogowa urosła do rangi zamachu. Jestem przekonana, że po latach gdyby spytać o. Rydzyka o ten incydent zapewne określiłby to jako "atak na RM i Kościół".
"Kłamstwa nie da się tam usłyszeć" - rewelacje p. Wyszkowskiego o Wałęsie i Okragłym Stole....wypowiedzi bp. Orszulika, Gocławskiego dementujące ....kto w takim razie kłamie????????
|
| Wt mar 08, 2005 9:43 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Jezeli o. Rydzyk nie dopisal w tym czy tamtym to na milosc Boska wybaczmy mu ochoczym sercem i przestanmy potepiac i osadzac gdyz jaka miara osadzamy taka nas osadza.
Tym razem jednak miarka sie przebrała.........Propagowanie ubeckich prowokacji majacych na celu dyskredytacje byłego prezydenta. Promowanie "psycholi" politycznych.........a na koniec twierdzenie, ze to "katolicki głos".....toz to jawna kpina i robienie ludziom wody z mózgu.
Takimi metodami posługuje sie katolicki zakonnik????
On sie nie duzo różni od dawnych UB-oli.......a jego przełozeni nie sa od niego lepsi.....Czy nie dociera do ich umysłów, ze jedna łyzga dziegciu psuje cała beczke miodu?.
Zenujące zachowanie kiepskich mnichów......
....ale jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo, ze chodzi o KASĘ.......Przełozeni niechetnie pozbeda sie takiej "kury znoszacej złote jajka" jaka jest Rydzyk
" Bo coz co nas podnieca, to sie nazywa KASA......."
pozdrówka
|
| Wt mar 08, 2005 9:53 |
|
 |
|
Metalik
|
Belizariusz napisał(a): Cytuj: Jezeli o. Rydzyk nie dopisal w tym czy tamtym to na milosc Boska wybaczmy mu ochoczym sercem i przestanmy potepiac i osadzac gdyz jaka miara osadzamy taka nas osadza. Tym razem jednak miarka sie przebrała.........Propagowanie ubeckich prowokacji majacych na celu dyskredytacje byłego prezydenta. Promowanie "psycholi" politycznych.........a na koniec twierdzenie, ze to "katolicki głos".....toz to jawna kpina i robienie ludziom wody z mózgu. Takimi metodami posługuje sie katolicki zakonnik???? On sie nie duzo różni od dawnych UB-oli.......a jego przełozeni nie sa od niego lepsi.....Czy nie dociera do ich umysłów, ze jedna łyzga dziegciu psuje cała beczke miodu?. Zenujące zachowanie kiepskich mnichów...... Bez urazy ale to Ty swoim tekstem pokazałeś "prawdziwą miłość chrześcijańską". Może byś wreszcie posłuchał,a nie opierał się na szmatłowcach. ....ale jak nie wiadomo o co chodzi to wiadomo, ze chodzi o KASĘ.......Przełozeni niechetnie pozbeda sie takiej "kury znoszacej złote jajka" jaka jest Rydzyk " Bo coz co nas podnieca, to sie nazywa KASA......." pozdrówka
|
| Wt mar 08, 2005 16:32 |
|
 |
|
Wojtek37
|
meritus napisał(a): W Radiu Maryja nie krytykuje się biskupów.
Bracie mój kochany, raczysz nadwyrężać mój intelekt, bo skoro ja twierdzę, a słuchałem RM prawie od samego początku jego powstania i to naprawdę bardzo często, bo myśla em, że to radio jest spoiwem miłości Bożej w tej naszej nieszczęśliwej i podzielonej Polsce. Ale podczas wyborów na prezydenta kieddy wygrał Kwaśniewski zmieniłem zdanie.
Ale Ty tego pewnie nie pamiętasz, i nie czytałem wtedy żadnych tygodników, żeby było jasno.
_________________ Bardzo mało modli się ten, co przywykł modlić się tylko wtedy, gdy klęczy
św. Jan Kasjan
|
| Wt mar 08, 2005 21:08 |
|
 |
|
Tess
|
Alus napisał(a): Tess "Wybaczmy mu ochoczym sercem" - wybaczenie jest podstawą pokoju, miłości. Ale wybaczenie musi być przyjęte - jeśli ktoś całe lata, stale, systematycznie wypomina, oburza się, wietrzy podstępy, spiski, to co w takim układzie?
Pozdrawiam
|
| Wt mar 08, 2005 23:45 |
|
 |
|
Tess
|
Alus napisał(a): Tess "Wybaczmy mu ochoczym sercem" - wybaczenie jest podstawą pokoju, miłości. Ale wybaczenie musi być przyjęte - jeśli ktoś całe lata, stale, systematycznie wypomina, oburza się, wietrzy podstępy, spiski, to co w takim układzie? Wszystko oddac Panu Bogu.U Niego lipa nie przechodzi i nie ma znaczenia to czy ktos jest ksiedzem, premierem czy zebrakiem.Pan oddaje zgodnie z zasluga.Modlitwa ma tu wielkie znaczenie w przeciwienstwie do krytyki. Alus napisał(a): O.Rydzyk nie umie zapomnieć urazów, przebaczyć. Był okres, że dość często słuchałam RM. Nie pamiętam daty, ale pamiętam, że była późna godzina - 24-1 w nocy, audycja "koncert na życzenie". W pewnym momencie przerwana muzyka - telefon o. Rydzyka, który dzwoni z trasy i apeluje "rozdzierajacym" głosem o modlitwę w jego intencji. Cóż się stało? Otóż jadą samochodem, razem z drugim bratem i na trasie zostali zatrzymani przez patrol policji i wylegitymowani. Policjanci sprawdzili dokumenty i teraz kontynuują podróż. Co tak zbulwersowało o. Rydzyka? - fakt, że pozwolili sobie nie dostrzec, nie uwzględnić, że mają do czynienia z osobami duchownymi i na sprzeciwy o. Rydzyka odpowiedzieli, że "Prawo obowiązuje wszystkich, duchownych także" i dla nich nie ma znaczenia kogo legitymują. Zastawianie sie byciem duchownym jeszcze pogarsza sytuacje lecz nie osadzajmy a raczej modlmy sie. Alus napisał(a): O. Rydzyk łamiącym się głosem prosi o modlitwę: "Bo co nas jeszcze może w dalszej drodze spotkać, boimy się" i podobne dalsze przedstawianie wizji zagrożenia. A wiec nalezy sie modlic. Alus napisał(a): I zaczęło się....dzwoniły panie, panowie, z płaczem, łkaniem, modląc się w intencji "zagrożonego Ojcaa". Dla mnie to był cyrk, przedstawienie. A powinienes sie byl modlic a nie odbierac tego jako cyrk. Alus napisał(a): Zwykła kontrola drogowa urosła do rangi zamachu. Jestem przekonana, że po latach gdyby spytać o. Rydzyka o ten incydent zapewne określiłby to jako "atak na RM i Kościół". "Kłamstwa nie da się tam usłyszeć" - rewelacje p. Wyszkowskiego o Wałęsie i Okragłym Stole....wypowiedzi bp. Orszulika, Gocławskiego dementujące ....kto w takim razie kłamie????????
Chetnie wysluchalbym interpretacji o. Rydzyka.Na swiecie jest wielu przeciwnikow Kosciola a RM zdaje sie byc atakowane i demonizowane przez tych, ktrozy winni kochac ksiezy w szczegolnosci gdyz im Pan tak wiele powierzyl.
Pozdrawiam Alus 
Pozdrawiam
|
| Śr mar 09, 2005 0:17 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ks. prof. Florian Lempa:
"Dużo się mówi o potrzebie solidarności społecznej, ale to nie wystarcza. Kościół potrzebuje nie tylko nauczycieli, złotoustych kaznodziei, ale również świadków. Nie wystarczy przypominać o prawach człowieka, nie wystarczy pouczać państwa, jak ma rządzić, co ma robić, ale wydaje mi się, że przed samym Kościołem otwierają się liczne pola działalności, w którą mógłby się zaangazować w imię rzeczywistej opcji po stronie ubogich".
Cóż dodać...
Ps.modlę się za Kościół i kapłanów, więc o. Rydzyk też jest objęty moją modlitwą 
|
| Śr mar 09, 2005 9:08 |
|
|
|