Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 18:38

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 337 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 23  Następna strona
 Dlaczego ŚJ z uporem trwają w odstępstwie ? 
Autor Wiadomość
"Czy korzystasz, podczas studiowania Pisma, z publikacji Świadków Jehowy ? Jaki autorytet mają one dla Ciebie ? Czy kiedykolwiek nie zgadzałeś się z interpretacją Pisma w nich przedstawioną ? Czy masz prawo na zborze powiedzieć, że nie zgadzasz się z tym a tym, co przeczytałeś w Strażnicy lub Przebudźcie Się! ?"

Odpowiadam:
Czytam publikacje Świadków Jehowy gdyż są to bardzo mądre publikacje naukowe, przyrodnicze i religijne na podstawie Pisma Świętego. Gdy miałem jakieś niejasności, z którymi się nie zgadzałem i rozmawiałem na ten temat ze Świadkami Jehowy. Na naszą różnicę zdań bardzo chętnie i na podstawie Pisma Świętego mi wszystko wyjaśnili. A gdy miałem niejasności co do wiary katolickiej pytałem swojego proboszcza o wyjaśnienie to się tłumaczył, że nigdy nie miał czasu. A gdy przyszedł po kolędzie, gdy położyłem Pismo Święte na stole i chciałem z nim na podstawie Pisma Świętego porozmawiać to uciekł jak tchórz i nie było z kim rozmawiać. A dla tchórzy, kłamców, rozpustników, zabójców, bałwochwalców Bóg przygotował specjalną nagrodę "Jezioro Ognia" Obj. 21:8.

Pt paź 23, 2009 10:34

Czytam publikacje Świadków Jehowy gdyż są to bardzo mądre publikacje naukowe

Ja też czytam, ale pytam, czy korzystasz z nich podczas studiowania Pisma. Nie odpowiedziałeś na pytanie, jaki przyznajesz im autorytet. Czy zaistniał kiedyś przypadek, że po wyjaśnieniach Świadków Jehowy nadal nie zgadzałeś się z ich interpretacją ?

Czy uważasz, że Twój proboszcz skończy w " jeziorze ognia " ? Czy cieszysz się z tego ?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt paź 23, 2009 10:38

Napisałeś, że te spowiedzi były nieważne, bo jednym z ich warunków jest zadośćuczynienie i silne postanowienie poprawy. Muszę Ci Jumik to wyjaśnić, że masz bardzo niski poziom wiedzy na ten temat i brak doświadczenia życiowego, bo tyle krzywdy co katolik katolikowi narobił i w dalszym ciągu robi, nigdy nie zadośćuczynił a żal wykazał wtedy gdy żałował, że więcej nie nakradł i nie oszukał swojego wspólwyznawcę. A o silnym postanowieniu poprawy nie ma nawet mowy! Gdyż katolicy są coraz gorsi i coraz pazerniejsi na pieniądze, traktuje katolik katolika jak śmiecia i maszynkę do robienia pieniędzy. Tak jak ich pasterze, a Chrystus przestrzegał przed płatnymi pasterzami "Bo najemny pasterz ucieknie od owiec gdy wilk przyjdzie" Ew. Jan 10:12. Pasterze teraz podali sobie ręce z wilkami i rozproszyli owce i one poszły szukać pożywienia na zachód i tam są za popychadło. W dalszym ciągu kłamiesz Jumik i wyparłeś się tego co mówicie, gdyż mówicie człowiekowi śmiertelnemu i grzesznemu w Rzymie, że to jest wasz Ojciec Święty. Dla prawdziwych Chrześcijan Ojciec Święty jest nie w Rzymie, nie w Watykanie tylko w niebie, gdyż mówimy w pacierzu "Ojcze nasz, który jesteś w niebie". Tą ciemnotę, którą wy macie w głowie lub niezrozumienie chcesz zrzucić na mnie.
Na Świadków Jehowy szatan nie może patrzeć dlatego, że nie są jego ludem! Bo żaden człowiek na kuli ziemskiej nie był, nie jest i nie będzie zabity, żadna kobieta na całej kuli ziemskiej nie była zgwałcona przez Świadka Jehowy, żaden człowiek nie był okradziony przez Świadka Jehowy. Zastanów się Jumik kim są przepełnione więzienia, jak nie katolikami. Kiedy ci co wyjdą z więzienia zadośćuczynią swoim ofiarom i kiedy kler katolicki zadośćuczyni narodom za wyprawy wojenne, za wojny krzyżowe, za inkwizycje i palenie ludzi na stosie? Kiedy katolicy wraz ze swoimi pasterzami zmyją krew ze swoich rąk? Ja gdy byłem w wojsku uczyli mnie katolicy wraz z kapelanem na czele, jak zabijać ludzi i w jaki sposób, żeby innych nazabijać jak najwięcej a nie pozwolić zabić siebie. Może byś Jumik odpowiedział, kiedy to Chrystus nauczał, żeby obchodzić dzień zmarłych, żeby się modlić na różańcu, kiedy Chrystus kilka razy na dzień odprawiał mszę i brał za nie pieniądze, czy Chrystus gdy wypędzał złe duchy z ludzi, uzdrawiał ich, wskrzeszał umarłych to używał do tego kropidła lub kadzidła i kto w wieczór ostatniej wieczerzy wziął pieniądze czy święty Piotr jak papierze się pod niego podszywają czy Chrystus? Pieniądze wziął Judasz na przód a później Go zdradził, tak samo bierze pieniądze ksiądz na przód a później odprawia mszę, więc odpowiedź jest jasna, że księża katoliccy naśladują Judasza a nie Piotra ani Chrystusa. Niech księża katoliccy nie nazywają Świadków Jehowy sektą, niech się przyjrzą sobie, kim oni są, niech najpierw wyjmą belkę ze swojego oka, żeby wyciągnąć drzazgę z oka Świadków Jehowy Ew. Mat. 7:5. Niech księża katoliccy nie łapią Chrystusa za słowa i niech nie przypisują sobie gdy Chrystus powiedział "Co rozwiążecie na ziemi będzie rozwiązane w niebie, a co zwiążecie na ziemi będzie związane w niebie" bo Chrystus to powiedział do Apostołów i oni co mieli rozwiązać na ziemi to rozwiązali i zostało rozwiązane w niebie i co mieli związać na ziemi, to związali i jest związane w niebie. A kler katolicki niech pokaże trochę pokory i niech przestrzega tego co Apostołowie związali i rozwiązali (bez szemrania) żeby nie usłyszeli na sądzie Bożym słów od Chrystusa "Idźcie precz ode mnie, nie znam Was, bo czyniliście bezprawie" Ew. Mat. 7:21-23. Ja to piszę nie ze złości czy z nienawiści do was, tylko z miłości bo naprawdę szkoda was, bo księża katoliccy swoje owce prowadzą na manowce.

Pt paź 23, 2009 11:28

Ładny popis antyklerykalizmu, ale nie martw się, z czasem to przejdzie ;)

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt paź 23, 2009 11:37
Cieszę się Johnny, że czytasz publikacje Świadków Jehowy. Ich publikacje mają dla mnie wielki autorytet. Sprawdzam publikacje Świadków Jehowy czy piszą prawdę na podstawie Pisma Świętego, ale to nie znaczy, że kieruję się nimi podczas czytania Pisma Świętego. Po rozmowie ze Świadkami Jehowy mam swoje zdanie na ten temat i zgadzam się z nimi. A jeśli chodzi o proboszcza, który stchórzył, nie cieszę się z tego, że według nauki Chrystusa tchórze i kłamcy i zabójcy skończą w jeziorze ognia, nie cieszę się z tego wręcz jest mi bardzo smutno i przykro, gdyż do tego czasu nie zmienili swojego postępowania i sami się celowo pchają w to jezioro ognia Obj. 21:8

Pt paź 23, 2009 11:42
Cieszę się Johnny, że czytasz publikacje Świadków Jehowy. Ich publikacje mają dla mnie wielki autorytet. Sprawdzam publikacje Świadków Jehowy czy piszą prawdę na podstawie Pisma Świętego, ale to nie znaczy, że kieruję się nimi podczas czytania Pisma Świętego. Po rozmowie ze Świadkami Jehowy mam swoje zdanie na ten temat i zgadzam się z nimi. A jeśli chodzi o proboszcza, który stchórzył, nie cieszę się z tego, że według nauki Chrystusa tchórze i kłamcy i zabójcy skończą w jeziorze ognia, nie cieszę się z tego wręcz jest mi bardzo smutno i przykro, gdyż do tego czasu nie zmienili swojego postępowania i sami się celowo pchają w to jezioro ognia Obj. 21:8

Pt paź 23, 2009 11:43

Pt paź 23, 2009 11:45

Ich publikacje mają dla mnie wielki autorytet.

Skąd wynika ten autorytet ? Na jakiej podstawie im ten autorytet przyznajesz ?

Cytuj:
Sprawdzam publikacje Świadków Jehowy czy piszą prawdę na podstawie Pisma Świętego

Zdajesz sobie sprawę, że Pismo Święte można rozumieć różnie ? W jaki sposób sprawdzasz, czy "prawda" zawarta w publikacjach ŚJ jest rzeczywiście prawdą ? Odwołujesz się np. do innych wersetów Biblii niż te, które dany tekst w publikacji ŚJ wskazuje jako podstawę swoich twierdzeń ? Czy przeczytałeś całe Pismo Święte ?

Cytuj:
ale to nie znaczy, że kieruję się nimi podczas czytania Pisma Świętego.

Innymi słowy - jeżeli podczas lektury Pisma Świętego zrozumiesz pewien jego fragment w pewien sposób, a następnie zauważysz, że w publikacji ŚJ ten sam fragment jest rozumiany w sposób sprzeczny z Twoim, to pozostajesz przy swojej interpretacji, i próbujesz do niej przekonać innych ŚJ ?

Cytuj:
Po rozmowie ze Świadkami Jehowy mam swoje zdanie na ten temat i zgadzam się z nimi.

Czy posiadanie swojego zdania oznacza u Ciebie zgadzanie się ze zdaniem ŚJ ?

Cytuj:
A jeśli chodzi o proboszcza, który stchórzył, nie cieszę się z tego, że według nauki Chrystusa tchórze i kłamcy i zabójcy skończą w jeziorze ognia, nie cieszę się z tego wręcz jest mi bardzo smutno i przykro, gdyż do tego czasu nie zmienili swojego postępowania

Czy zrobiłeś coś, by zmienił swoje postępowanie ?

Pt paź 23, 2009 11:50
Jumik wiedz o tym, weź sobie to do serca i do umysłu, że Pisma Świętego nie da się interpretować tak jak komu pasuje, co swojej wiary. Bo Pismo Święte samo siebie tłumaczy innymi wersetami. Zrozum to. Ty tak samo nie filozofuj tylko tak interpretuj Pismo Święte jak jest napisane. Nie wolno dokładać do Pisma Świętego ani odejmować obj. 22:18-19. A co do proboszcza pytasz co zrobiłem dla niego, żeby uniknął potępienia. Nic się nie dało zrobić w tym kierunku, bo uciekał przed Pismem Świętym czyli przed słowem Bożym. Nie będę ci już więcej odpowiadał ani czytał twoich wypowiedzi, bo w tym kierunku masz zdolności umysłowe bardzo ograniczone na poziomie małego dziecka.

Pt paź 23, 2009 12:37

Ale komu to przejdzie? Tobie czy mnie?

Tobie, ja jestem znacznie mniej zażartym antyklerykałem ;)

Cytuj:
Pisma Świętego nie da się interpretować tak jak komu pasuje

Oczywiście że się da ;)

Cytuj:
Bo Pismo Święte samo siebie tłumaczy innymi wersetami.

Skąd to wiesz ?

Cytuj:
Ty tak samo nie filozofuj tylko tak interpretuj Pismo Święte jak jest napisane.

Co to znaczy ? Żeby mieć jakikolwiek pożytek z jakiegoś tekstu, trzeba go zrozumieć. A zrozumienie to już jest interpretacja. Twierdzenie, że jakiś tekst należy rozumieć tak, jak jest napisany, samo w sobie nic nie znaczy.

Cytuj:
Nie wolno dokładać do Pisma Świętego ani odejmować obj. 22:18-19

Dlaczego więc dokładacie do Pisma Świętego duże i małe litery lub interpunkcję ?

Cytuj:
Nic się nie dało zrobić w tym kierunku, bo uciekał przed Pismem Świętym

Przed Pismem Świętym czy przed Tobą ? ;)

Cytuj:
bo w tym kierunku masz zdolności umysłowe bardzo ograniczone na poziomie małego dziecka.

Czy osoby będące "na poziomie małego dziecka" nie mają być zbawione ?

Pt paź 23, 2009 12:44

Dyskutowałem ze świadkami Jehowy dość sporo i wielokrotnie zdarzało się, że świadkowi wykazywałem błąd jego doktryny na podstawie Pisma Świętego. Jego reakcja była podobna do widocznej w tym temacie w ostatnich postaw - przejście do ataku pod kątem agresywnego antykatolicyzmu.

Dlaczego świadkowie Jehowy trwają w odstępstwie?
Są przekonani, że nawet jeżeli ich dyskutant ma rację i mówi prawdę w przeciwieństwie do nich, to wiedzą, że ów jest przedstawicielem Babilonu Wielkiego skazanego na zagładę, że jest wysłannikiem Demona, który jest duchem inteligentnym oraz zrzucają odpowiedzialność na własne niedobory studium i zrozumienia doktryny Strażnicy nazywanej ich językiem prawdą biblijną.
Bardzo silne u świadków Jehowy jest ich przywiązanie do organizacji, zarówno doktrynalne, gdyż ich organizacja jest jedynie zbawcza, a pozostałe religie to Babilon Wielki. Odejście = potępienie.
Świadkowie Jehowy są również pod silną kontrolą zboru, zarówno pod kontrolą organizacyjną, jak i towarzyską. Mają obowiązek uczestniczyć w spotkaniach i składać na piśmie sprawozdania ze swojej działalności.

Pt paź 23, 2009 23:05

Antyklerykalizm u wyznawców mniejszościowych wyznań to rzecz naturalna.
U owych wyznawców jego źródła to:
1. Już byli antyklerykałami zgorszonymi postepowaniem kleru - wtedy tym łatwiej jest im porzucic Kościół na rzecz innego wyznania.
2. Antyklerykalizm pojawia się pod wpływem "otwarcia oczu", nabrania przekonania że kler świadomie naucza kłamstw - i w tedy jest to antyklerykalizm wynikający z oburzenia. A taka postawa wywołana pod wpływem emocji z czasem słabnie.

Antyklerykalizm podobnie jak religijność może nasilać się z wiekiem lub u starszych wyznawców (którzy większość swojego życia należą do danego wyznania) być efektem przykrych doświadczeń z młodości, np. spotkaniem się z bezpośrednią, fizyczną agresją motłochu podburzanego przez kler lub napadami bojówek katolickich (czy oddziałów NSZ) co zdarzało się często w latach 50-tych.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

So paź 24, 2009 10:15

Arcana85 - jeżeli mówisz o napadach bohaterów z Narodowych Sił Zbrojnych, to postawy takie mogły powstać tylko u komunistów, bo z nimi, jako z okupantami walczyły te oddziały.

So paź 24, 2009 16:32

Arcana85 - jeżeli mówisz o napadach bohaterów z Narodowych Sił Zbrojnych, to postawy takie mogły powstać tylko u komunistów, bo z nimi, jako z okupantami walczyły te oddziały.

bohaterowie? Raczysz sobie żartować.
Chyba że rozbójników a nawet morderców nazywa się bohaterami.
NSZ walczyło ze wszystkim co nie było polskie i katolickie. Prześladowało mniejszości religijne.
Przeprowadzali napady rabunkowe w celu zdobycia funduszy na potrzeby organizacji (o prorytecie napadów rabunkowych - Zbigniew Siemaszko "NSZ" s. 178)
Z portalu historycy.org :
Cytuj:
W czasie swoich badań zetknąłem się z przypadkami napadów żołnierzy podzimia narodowego na świadaków Jehowy. Zaznaczam, że spostrzeżenia swe opieram na historii działań grup wywodzących się z oddziału Stefana Brzuszka "Boruty", operującego głównie w pow. chełmskim.Eksy i towarzyszące im niekiedy brutalne zachowania partyzantów były raczej wypadową indywidualnych zachowań. W przypadku żołnierzy z rozbitego oddziału "Boruty" można mówić o brutalnym postępowaniu z "innowiercami". Niemal każda akcja kończyła się pobiciem gospodarza, czemu towarzyszyło upokarzanie domowników poprzez zmuszanie do katolickiej modlitwy, połączone z groźbą pozbawienia życia.
Wydaje mi się, że prosty żołnierz widział w nich przeciwników, bo byli odmiennego wyznania, nie angażowali się po stronie podziemia (byli bierni), a więc stali po tej samej stronie barykady co komuniści.

„Głos Wolnych” z 25 lipca 1948 roku pisał: „Napastnicy próbujący nawrócić Świadków Jehowy na wiarę rzymsko-katolicką rekrutują się z band NSZ [Narodowych Sił Zbrojnych], WIN [Wolność i Niepodległość], Akcji Katolickiej, band ukraińskich, zawodowych złodziei i tkwiącej w niewiedzy ludności katolickiej […]. To biskupi kościoła rzymsko-katolickiego i podporządkowani im duchowni ponoszą odpowiedzialność za te barbarzyńskie prześladowania na tle religijnym.” (Głos Wolnych był ukazującym się w latach 1946-1948 organem prasowym Stowarzyszenia Myśli Wolnej w Polsce, cytat za:
Od nacjonalistycznych konfrontacji do porozumienia europejskiego,
red. Gerhard Besier, Wałbrzych 2004, s. 219.)
W raporcie sporządzonym przez Wilhelma Scheidera dla Ministerstwa Spraw Wewnętrznych, datowanym na 18 lutego 1948, opisano najdrastyczniejsze akty przemocy: doszło do 800 napadów na mieszkania Świadków Jehowy, odnotowano 256 grabieży, 4000 osób pobito, a 60 z nich zamordowano.

nieźli bohaterowie...

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

So paź 24, 2009 17:41

Głos Wolnych - pismo wolnomularskie, masońskie, ateistyczne. Nie dziwię się temu, co piszą. Drugie "źródło" - Ministerstwo Spraw Wewnętrznych - w 1948 roku takie ministerstwo w Polsce nie istniało. Było zaś Ministerstwo Bezpieczeństwa Publicznego - ubecja, zajmująca się zwalczaniem tego, co polskie i katolickie. Nie zajmujmy się domniemanymi raportami dla nieistniejących ministerstw, ok? :D

So paź 24, 2009 17:54
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 337 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 23  Następna strona