Autor |
Wiadomość |
Tess
|
Alus napisał(a): Ps.modlę się za Kościół i kapłanów, więc o. Rydzyk też jest objęty moją modlitwą 
Droga Alus
Masz wielkiego plusa + u mnie 
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
Cz mar 10, 2005 3:02 |
|
|
|
 |
meritus
|
Wojtku37
W Radiu Maryja jest zasada ogólna, że się nie krytykuje biskupów. Tyle. Zasada zasadą, ludzie dzwonią i różne rzeczy plotą. Ponownie mówię, że słyszałem sam jedną wypowiedź atakującą dwóch biskupów, ale została ona ucięta i skrytykowana.
Słyszałem wypowiedzi słuchaczy, którzy ze smutkiem wypowiadali się o krzywdzących RM wypowiedziach dwóch biskupów. Jeden ze słuchaczy zapytał, że jak przyjdzie co do czego, to kto będzie ich bronił ? Jestem przekonany, że Ci ludzie będą bronili nawet bpa Pieronka, gdy go się spróbuje tak opluwać jak ks. Jankowskiego, bpa Śliwińskiego, czy abpa Paetza.
Wojtku37 odnośnie jeszcze tych skandalicznych wypowiedzi Marcina Króla o "seansach nienawiści", "kamerdynerze" itp. Marcin Król, obecnie redaktor naczelny "Wprost", był sekretarzem KC PZPR ds propagandy.
|
Cz mar 10, 2005 16:10 |
|
 |
Wojtek37
|
Ja mimo wielu zastrzeżeń do RM - nie uważam go za sektę, czy też sekciarskie zakusy. Inna sprawa to polityka, którą stara sobie zawłaszczyć, Ale KRzK zawsze radził sobie z kapłanami -politykami , I zawsze popadali oni w ekskomunikę.
_________________ Bardzo mało modli się ten, co przywykł modlić się tylko wtedy, gdy klęczy
św. Jan Kasjan
|
Cz mar 10, 2005 23:33 |
|
|
|
 |
Wojtek37
|
Drogi bracie Meritrusie - sam widziałem w Gdańsku Oliwie pod siedzibą abp. Gocłowskiego, co wykrzykiwali i jakie transparenty mieli Ci co są za RM. Bo na głos O. Rydzyka tak postąpili, i nie mów mi że to nie są Fakty?
Jak myślisz czemu to służy?.
Pewnie zarządasz dowodów, lecz a nie robiłem zdjęc i nie prowadzę stenogramów , ale mieszkając w Trójmieście wiele sie widzi. Jak się che dostrzedz prawdę!.[/list]
_________________ Bardzo mało modli się ten, co przywykł modlić się tylko wtedy, gdy klęczy
św. Jan Kasjan
|
Cz mar 10, 2005 23:39 |
|
 |
meritus
|
Wojtku37
Przed kurią nie przypominam sobie żadnych manifestacji ostatnio.
Nie rozumiem dlaczego akurat Radio Maryja ma być pozbawione prawa mówienia na tematy polityczne ? Proszę mi wskazać jakiś wiążący dokument prawny. Mamy wolność słowa, media katolickie mają obowiązek głoszenia prawdy na wszystkie tematy, o czym mówi odpowiedni dekret II Soboru Watykańskiego. Taki Tygodnik Powszechny może mieć "Dział Polityczny", jego dzienikarze wypowiadają się w prasie będącej na bakier z etyką chrześcijańską - im wolno ?
|
So mar 12, 2005 13:30 |
|
|
|
 |
Tess
|
Radio Maryja ma prawo mowic na wszystkie tematy.Powinno jednak wybierac te, ktore sluza zbudowaniu wiary.Mniej polityki nie zaszkodziloby. 
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
So mar 12, 2005 23:13 |
|
 |
Wojtek37
|
I mówić że Lech Wałęsa to sprzedawczyk i że sprzedał "Okrągły Stół", co?
św. Jan Kasjan
|
N mar 13, 2005 19:50 |
|
 |
Wojtek37
|
Dziś właśnie w TV widziałem jak skandowali zwolennicy RM przeciwko Wałąsie. Sam nie jestem Jego fanem, ale to żenada do czego RM zawołuje.
św. Jan Kasjan
|
N mar 13, 2005 19:52 |
|
 |
Tess
|
Wojtek37 napisał(a): I mówić że Lech Wałęsa to sprzedawczyk i że sprzedał "Okrągły Stół", co?
No niestety.Walesa potrzebuje sie poprawic.Zapomnial jak to bylo za komuny  ????????
Pozdrawiam
|
N mar 13, 2005 20:15 |
|
 |
Tess
|
Wojtek37 napisał(a): Dziś właśnie w TV widziałem jak skandowali zwolennicy RM przeciwko Wałąsie. Sam nie jestem Jego fanem, ale to żenada do czego RM zawołuje.
Zenada dla RM nie jest to, ze wystepuje ono przeciw Walesie lecz to, ze w ogole wystepuje przeciw polityce.Przeciez na falach RM powinna byc zachowana przyzwoitosc a sluchacze powinni byc pobudzani do poboznosci.
Wyobrazmy sobie Pana Jezusa angazujacego sie w podobne bezsensowne sprawy 
Pozdrawiam
|
N mar 13, 2005 20:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja podobnie jak Wojtek37, nie jestem fanką Wałęsy, ale to naprawdę żenada.
Wałęsa nie grzeszy pokorą, ale prawdą niezbywalną jest, że on jest symbolem przemian w Polsce.
Dzięki poświęceniu, determinacji tysięcy podobnych do niego, upadł system totalitarny nie tylko w Polsce, ale w całej Europie Wsch.
Oburzają nas stereotypy, kawały "o głupich Polakach" a cały czas usilnie zapracowujemy na taki stosunek świata do nas... zauważyć trzeba jak inne narody hołubią, chlubią sie, eksponują swoich narodowych bohaterów.
A w Polsce?.... opluć, zdewaluować wszystko co się da:Wałęsa, Solidarność, Okrągły Stół, J. Nowak Jeziorański, Miłosz, etc....-"Jak nas widzą, tak nas piszą".
|
N mar 13, 2005 21:00 |
|
 |
Tess
|
Droga Alus
Pieknie piszesz, jednak czas najwyzszy aby poboznosc w Polsce stala sie faktem powszechnym.W przeciwnym razie nie bedzie dobrze i obca dlon polozy reke nad umeczonym narodem.
Pozdrawiam 
Pozdrawiam
|
Pn mar 14, 2005 3:18 |
|
 |
Roszwor
|
Cytuj: A w Polsce?.... opluć, zdewaluować wszystko co się da:Wałęsa, Solidarność, Okrągły Stół, J. Nowak Jeziorański, Miłosz, etc....-"Jak nas widzą, tak nas piszą".
Zaraz wam tu jeden powie, ze nasi bohaterzy narodowi to zdrajcy. Sluchacz RM jak sie zdaje. Cos nadmieni o Kuroniu, Miloszu, Jezioranskim, Walesie. Potem przejdzie do "kwestii żydowskiej" i zbrodniach jakich Żydzi dokonali. Typowa mentalnosc sluchacza?
_________________ Kto przeczy, że istnieją idee, ten jest poganinem, bo przeczy, że istnieje Syn
|
Pn mar 14, 2005 7:06 |
|
 |
elka
|
Cytuj: jednak czas najwyzszy aby poboznosc w Polsce stala sie faktem powszechnym
tess, to moze podaj nam receptę, jak to zrobić?
_________________ Staraj się o pokój serca, nie przejmując się niczym na świecie, wiedząc, że to wszystko przemija.[św. Jan od Krzyża]
|
Pn mar 14, 2005 7:47 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
|
Pn mar 14, 2005 9:02 |
|
|
|