Autor |
Wiadomość |
ateista111
|
Wojtek37 napisał(a): ddv163 napisał(a): Największym z wielu absurdów, do których doszli "Badacze Pisma Świętego" jest twierdzenie o śmierci Pana Jezusa nie na Krzyżu (o czym wielokrotnie mówi nam Ewangelia), lecz przez wbicie na pal... .[sic] Poza tym metody werbowania do ich stowarzyszenia są takie same jak dla wielu innych sekt. takiego bubla dawno nie widziałem - gdzieś to bracie wyczytał, oni uważają że został Jezus ukrzyżowany na palu, czyli na nim powieszony. Co jest oczywiście daleko idącą manipulacją z ich strony. Ale takie kwiatki są jeśli odrzuca się to co mówi tardycja w Kościele - a u protestantów też się niejedne znajdzie. Więc ddv163 - mam nzdzieję, że to tylko pomyłka co żeś napisał .!
Calkowita pomylka.
Na pal to był wbity Azja-Tuhajbejowicz(sam widziałem w TV).
A słowo pal wzięlo z tłumaczenia greckiego słowa "tauros",które znaczy pal a nie krzyż ( dosłowne tłumaczenie) i tak to przyjmują ŚJ. Z kolei ukrzyżowanie znały już wcześniejsze religie , zanim pojawiło się w KK.
|
Pn cze 26, 2006 19:15 |
|
|
|
 |
marcin_jarzębski
|
Cytuj: Na pal to był wbity Azja-Tuhajbejowicz(sam widziałem w TV). a ja w TV widziałem muminki i krasnoludki... Cytuj: Z kolei ukrzyżowanie znały już wcześniejsze religie , zanim pojawiło się w KK.
jakie, wymień pare gdzie ukrzyzowanie miało funkcje sakralne a nie było zwykłą karą!
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
Wt cze 27, 2006 6:23 |
|
 |
marcin32
|
saxon napisał(a): Jest to już na trzeciej stronie tego wątku - ale Miłujący chyba to przeoczył  saxon napisał(a): Manipulacja z Imperial Bible Dictionary
(Jest to publikacja na którą szeregowi świadkowie Jehowy chętnie się powołują. Nie łudźmy się, że którykolwiek z nich ją widział. Była wydana w Londynie, w 1876 roku (ponad 125 lat temu), a swą popularność zawdzięcza obecności w Prowadzeniu rozmów na podstawie Pism (s. 153). Gdyby którykolwiek z nich wiedział, jak wygląda opis krzyża według IBD, to z pewnością by się na nią nie powoływał. A ów opis jest następujący: „Greckie słowo tłumaczone na krzyż (stauros) właściwie oznacza pal, słup lub fragment palisady, na którym można coś powiesić lub którego można użyć do ogrodzenia części terenu. Wprowadzono zmiany kiedy władza i zwyczaje Rzymu rozszerzyły się na kraje greckojęzyczne. Zdaje się, że nawet u Rzymian słowo CRUX (od którego wywodzi się nasz krzyż) pierwotnie oznaczało słup. Ale od czasu kiedy rozpoczęto używania go jako instrumentu kary, zazwyczaj dodawany był poprzeczny kawałek drzewa. (…) W wieku ewangelii zazwyczaj dokonywano egzekucji przez powieszenie kryminalistów na skrzyżowanych kawałkach drewna (…)
wiemy, że dla krzyży używano trzech różnych kształtów (…) prawdopodobnie najstarszego o wyglądzie litery T (…) Lucian (…) obciążał nim [krzyżem T] literę (Judic Voc. xii). Litera X reprezentowała inny rodzaj (…) ale najpowszechniejszym, jest to zrozumiałe, był ten, w którym pionowa część drewna krzyżowała się z inną w pobliżu szczytu, ale nie dokładnie na nim, pionowy pal wystawał ponad nim, w ten sposób: † (…)” )
Jednym z ulubionych cytatów jakim posługują się śJ w celu dowiedzenia, że stauros oznacza tylko i wyłącznie pal jest cytat z The Imperial Bible Dictionary: „Greckim słowem tłumaczonym w wielu współczesnych przekładach Biblii na ‘krzyż’ (w NW ‘pal męki’) jest stau·ros’. W klasycznej greczyźnie słowo to oznaczało po prostu ustawioną pionowo belkę, czyli pal. Później zaczęto też nazywać tak pal egzekucyjny z belką poprzeczną. Potwierdza to The Imperial Bible-Dictionary: ‘Greckie słowo tłumaczone na ‚krzyż’ [stau·ros’] właściwie oznacza pal, słup lub fragment palisady, na którym można coś powiesić lub którego można użyć do ogrodzenia części terenu. (...) Zdaje się, że nawet u Rzymian słowo crux (od którego pochodzi nasz krzyż) pierwotnie oznaczało słup’ (wyd. P. Fairbairn, Londyn 1874, t. I, s. 376).”12 13 The Imperial Bible Dictionary, Vol II, s. 84 Ciekawe, czy któryś z szeregowych świadków Jehowy zainteresował się kiedykolwiek, co zostało zastąpione znakiem (…)? A jest tam jedno krótkie zdanie: „wprowadzono zmiany kiedy władza i zwyczaje Rzymu rozszerzyły się na kraje greckojęzyczne” Judea za czasów Jezusa była pod okupacją rzymską, więc warto by wiedzieć, jakie to zmiany wprowadzili Rzymianie. Towarzystwo Strażnica jednak nie może zacytować dalszego fragmentu, z oczywistych względów:
„Również wśród rzymskiego krzyża (od którego wywodzi się nasz krzyż) pojawia się oryginalny pionowy słup i zawsze pozostaje on wystającą częścią. Ale od czasu kiedy rozpoczęto używanie go jako instrumentu kary, zazwyczaj dodawany był poprzeczny kawałek drzewa”13 Tak więc The Imperial Bible Dictionary mówi o krzyżu a nie palu jako narzędziu egzekucji. Czy naprawdę tak źle jest z dowodami na pal, że Towarzystwo Strażnica musi przekłamywać teksty z encyklopedii?
WItam nie będę tu cytował bo za dużo tego wiec odsyłam do żródeł potwierdzających to że Jezus umarł na palu
Książka J.D. Parsona The Non-Christian Cross ss.23,24
The Companion Bible aneks nr.162
Encyclopedia Britanica, 1946 t.6 s.753
W.E.Vine, An Expository Dictionary of New Testament Words, London 1962 s.256
G.S Tyack The Cross in Ritual, Architecture , and Art,Londyn 1900 s.1
Pozdrawiam
Marcin
|
So sie 26, 2006 19:43 |
|
|
|
 |
marcin32
|
Asienkka napisał(a): Hmmm... nie bardzo rozumiem stwierdzenie typu : Cytuj: Świadkowie Jehowy poza dochodzeniem do prawdy nie maja innej motywacji Jakie dochodzenie do prawdy? Armagedon - chyba już kilkanaście jak nie kilkadziesiąt - różnych dat było podawanych... - ja tu widze fałszywe proroctwa... ŚJ - zarzucają katolikom 'bałwochwalstwo' - czynienie obrazów etc. - a przeglądając ich publikacje typu - "Strażnica", "Przebudźcie się" - można tam znaleźć 'obrazy' przedstawiające Boga, Jezusa, anioły... "Wielu bowiem postępuje jak wrogowie krzyża Chrystusowego, o których często wam mówiłem, a teraz mówię z płaczem." (Flp 3;18 ) Sam Józef Flawiusz pisał, że karą za przestępstwo polityczne, zbrodnię - była śmierć poprzez ukrzyżowanie na drzewie, które miało belkę poprzeczną, ręce były przybijane gwoźdźmi do tej belki... Do 1935 roku śj wierzyli, że Jezus umarł na krzyżu... Ogłaszano, że ludzie, którzy doczekają 1925 roku (oczywiście śj) już nie umrą... Raz już ktoś obiecywał - pierwszym rodzicom - "na pewno nie umrzecie!". Dlaczego śj nie przebaczają? Dlaczego odwracają się od osób, które opuszczają ich? Dlaczego się do nich nie oddzywają, traktują jak powietrze, jak przeklętych ludzi? To jest ta PRAWDA?
Witam
Ilustracje w książkach nie są bałwochwalczymi obrazami i nikt się do nich nie modli - mówi ci coś jak obraz wedruje od domu do domu i co się wtedy dzieje ? jak nosi się bożki na procesjach itd itp.
I jeszcze jedno
Przeczytaj sobie List Pawła do Koryntian
1 Koryntian 5:1-13 a dowiesz się dlaczego usuwa się ludzi ze zboru.
Pozdrawiam
Marcin[/url]
|
So sie 26, 2006 19:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A ja poproszę o : 1. Dłuższe, niż jednozdaniowe wypowiedzi, 2. wypowiedź własną dłuższą od cytatu, a nie odwrotnie, 3. poczekanie, aż ktoś odpowie, zanim zabierze się ponownie głos.
P.S. Przed dalszą dskusją o palu zapoznaj się z całością rozmowy, np. od tego postu: viewtopic.php?p=33831#33831 żeby nie powtarzać tego, co już było.
Jeszcze jedno: rozmowa nie polega na podwaniu źródeł ...
|
So sie 26, 2006 20:21 |
|
|
|
 |
Haran
|
Witam,
Wśród śJ często się słyszy głosy jakoby w okresie, którym żył Jezus nie znano krzyża jako metody uśmiercania skazańców. Teza ta jest skrajnie błędna. Wystarczy sięgnąć do podręcznika historii i poczytać coś na temat powstania Spartakusa (73-71 p.n.e)., a dokładniej jak Rzym ukarał powstańcze oddziały.
Cytuj: „Po rozbiciu armii gladiatorów, Rzym srogo się zemścił. 6 tys. jeńców ukrzyżowano na drodze via appia od Rzymu do Kapui, gdzie bunt się rozpoczął.” Fragment teksty ze strony : http://www.historia.org.pl/index.php?id=spartakusadam111151 napisał:[url]jak juz tu było wykazane Jezus nióśł stauros i na stauros umarł . Stauros : pal ,słup, drzewo nigdy krzyż [/url] Odsyłam do słownika : http://www.blueletterbible.org/tmp_dir/words/4/1156849443-4204.htmlDodatkow zacytuje „Prowadzenie rozmów na Podstawie Pism”: Cytuj: Greckim słowem tłumaczonym w wielu współczesnych przekładach Biblii na „krzyż” (w NW „pal męki”) jest stau•ros’. W klasycznej greczyźnie słowo to oznaczało po prostu ustawioną pionowo belkę, czyli pal. Później zaczęto też nazywać tak pal egzekucyjny z belką poprzeczną. Okres Grecji klasycznej był V-VI w p.n.e. Do Chrystusa mamy około 500 lat. Zatem proszę śJ , żeby powiedzieli ile lat trwa owo „Później” ? I jeszcze jedna mała uwaga do pana marcin32 Podajesz nam tytuły książek, które są podane w podręczniku każdego głosiciela śJ (Prowadzenie rozmów na podstawie Pism). Śmiem twierdzić, że żadnej z tych książek na oczy nie widziałeś, a ich lektura wyglądała tak, że przeczytałeś tylko cytaty z Prowadzenia rozmów… Ja szukałem w Bibliotece Śląskiej, żadnego z tych dzieł nie znalazłem. [/quote]
|
Wt sie 29, 2006 13:57 |
|
 |
Spragniony
|
ja tam lubie sobie pgoadac ze świadkami
dla mnie sa porzadnymi ludzmi przestrzegajacymi dekalogu.
z niektorymi ich uwagami i pogladami sie zgadzam albo co nie jestem pomiedzy zdaniem Kosciola a ich.
radze czasami sobie z nimi porozmawiac a mozna sie wielu ciekawych rzeczy dowiedziec.
a jak ktos mowi tylko, ze to sekta i tyle to dla mnie to nie jest zadna wypowiedz.
dla mnie nie jest to sekta, dla mnie po prostu wyznaniem chrzescijanskim ktore tak samo kocha Boga jak my 
|
Pt wrz 01, 2006 18:16 |
|
 |
Haran
|
Spragniony
Wybacz, ale nie znasz chyba dostatecznie wierzeń śJ , bo oni dekalogu nie uznają. Poproś jakiegoś śJ zeby Ci wymienił 10 przykazań.
"Chrześcijanie nie podlegają Dziesięciorgu Przykazań, czy to znaczy, że nie muszą przestrzegać żadnych praw?" ("Bedziesz mógł żyć wiecznie w raju na ziemi" strona 206)
Widać zatem , ze ich dekalog nie obowiązuje.
Zresztą, tylko oni są chrześcijanami, reszta to "religia fałszywa" utożsamiana z "pijaną prostytutką" ("Bedziesz mógł żyć wiecznie w raju na ziemi" strona 210)
Tekst ich dziesięciorga przykazań jest inny od tego którego uczy KK w zgodności z Pismem św
Ap 12:17 "I rozgniewał się Smok na Niewiastę, i odszedł rozpocząć walkę z resztą jej potomstwa, z tymi, co strzegą przykazań Boga i mają świadectwo Jezusa."
Mt 5:17-19 "17 Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić*. 18 Zaprawdę. bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. 19 Ktokolwiek więc zniósłby jedno z tych przykazań, choćby najmniejszych, i uczyłby tak ludzi, ten będzie najmniejszy w królestwie niebieskim. A kto je wypełnia i uczy wypełniać, ten będzie wielki w królestwie niebieskim."
Co do rozmowy z śJ.
Ja bardzo lubię z nimi rozmawiać  , tylko nie polecam wdawać sie z nimi w dyskusje osobom , które chociaż troszkę nie poznały ich nauk.
pozdrawaim
_________________ fides et ratio
|
Pt wrz 01, 2006 19:08 |
|
 |
Spragniony
|
masz racje
ja nie mowilem ze oni jacys swieci tylko mowilem ze w niektorych kwestiach sie zgadzam z nimi. Znam osobiscie paru i szczerze mowie ze to dobrzy ludzie i prozadnie zyja i umieja mi wymienic 10 przykazan łącznie z przykazaniem ktore Kościol usunąl a 10 rozbil na dwa (chodzi mi o to dotyczace sporządzania obrazkow i figur tego co na ziemi itd.)
Cytuj: Tekst ich dziesięciorga przykazań jest inny od tego którego uczy KK w zgodności z Pismem św tez czasem jak czytam ich tluamczenie pisma to sie za glowę łapię. Cytuj: tylko nie polecam wdawać sie z nimi w dyskusje osobom , które chociaż troszkę nie poznały ich nauk.
moze ekspertem nie jestem ale cos tam wiem 
|
Pt wrz 01, 2006 19:57 |
|
 |
Haran
|
Ja nie polemizuje z tym jacy to są ludzie jezeli chodzi o sfere moralności, ja sie czepiam (czesto mi to mówia) ich nauk.
Gratuluje Ci ze znasz kogoś spośród śJ który zna Dekalog...
Cytuj: moze ekspertem nie jestem ale cos tam wiem
Czasem"coś tam" nie wystarcza...
a jeśli chccesz to mozemy poruszyć temat Dekalogo  i czy zarzuty śJ(i nie tylko) mają podstawy
_________________ fides et ratio
|
Pt wrz 01, 2006 20:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Świadkowie Jehowy
Sam pacyfista nie jestem, ale Swiadkow Jehowy szanuje za to ze konsekwentnie odmowiaja udzialu w wojnach, juz podczas dwoch swiatowych.
|
So wrz 02, 2006 0:45 |
|
 |
Leszek, Jan
|
To by oznaczało, że szanujesz ich za to, że nie są patriotami, że tym samym nie włączają się w społeczeństwo i w naród, z którego się wywodzą, że nie chcą w razie zagrożenia bronić wspólnych dla tego społeczeństwa i narodu wartości, choćby takich, jak niepodległość.
|
So wrz 02, 2006 2:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Coz, pierwsi chrzescijanie tez nie wlaczali sie w spoleczenstwo, wladze. Mnie ten poglad jest jak zaznaczylem obcy, staram sie tylko pokazac, ze oni jednak w przeciwienstwie do katolikow sa bardziej konsekwentni w swojej wierze.
|
So wrz 02, 2006 10:08 |
|
 |
marcin_jarzębski
|
Cytuj: Coz, pierwsi chrzescijanie tez nie wlaczali sie w spoleczenstwo, wladze. już w II wieku się włączali a w III było ich sporo podobno sam Filip Arab był krypto-chrześcijaninem Cytuj: ze oni jednak w przeciwienstwie do katolikow sa bardziej konsekwentni w swojej wierze
toś mało Pan widział. Nie raz widziałem zalanego w 3 d**y jehovitę!
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
So wrz 02, 2006 12:19 |
|
 |
Spragniony
|
Cytuj: już w II wieku się włączali a w III było ich sporo podobno sam Filip Arab był krypto-chrześcijaninem
kto mieczem wojuje od miecza ginie... Jezus powiedzial zeby nie "wojowac" czyli nie powinno sie brac udzialu w wojnach i zabijac bo to wykroczenie przeciw drugiemu najwazniejszemu przykazaniu danemu nam: bedziesz milowal blizniego swego jak siebie samego
pzodrawiam,
Michał
|
So wrz 02, 2006 22:50 |
|
|
|