Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 23:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 750 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 50  Następna strona
 Świadkowie Jehowy 
Autor Wiadomość

Post Re: Świadkowie Jehowy
Lurker napisał(a):
[To logiczne jest że teroię o ewolucji za jakis czas też zweryfikują negatywnie.
Skąd kolega czerpie pewność, że tak się stanie?[
Z Biblii i obserwacji świata.
Samo z niczego nic nie powstaje .Więc ewolucja sama tez nie mogła powstać.
Nawet gdyby teoria ewolucji była faktem to ktos musiałby to zaprogramować.
Mówi więc kolega, że matka jak jest w ciąży, to świadomie kształtuje swój płód? Programuje mu genetykę, kieruje migracją komórek na właściwe miejsca, nakazuje w odpowiednich momentach zwapnienie odpowiednich chrząstek i tak dalej?

Matka jest tylko narzędziem w tym wypadku.

formek1 napisał(a):
Napisałem przecież: ewolucję modelowano in silicu. To znaczy, że jest logicznie poprawna (informatyka jest matematyką stosowaną). Należy więc wykazać, że replikatory biologiczne (geny) posiadają jakieś specjalne właściwości uniemożliwiające ewolucję.
Czyli jeśli czegos nie potrafimy udowodnić oznacza ze tego nie ma albo że tego nie można zrobić?
Nie, ale należy odróżniać stawianie hipotez od gajkopisarstwa. Bity są martwe, geny są martwe. W sensie, że nie posiadają woli, ale również i w tym sensie, że nie są negentropianianami (znaczy, nie naprawiają się same).

Nie potarfie udowodnić że że nie ma obcych cywilizacji .To znaczy że są?
Nie potrafię udowodnić, że są Obce cywilizacje. To znaczy, że ich nie ma?

Czyli sam widzisz. Dyskusja na zasadzie ja myśle to a ty tamto .Dowodów na to brak.

formek1 napisał(a):
Udowodnic że geny posiadaja własciwości uniemożlwiające ewolucje można w bardzo prosty spsoób.
Skrzyżowac konia z osłem. Na ich potomku jest koniec ewolucji.
Otóż właśnie muł jest dowodem na ewolucję, ponieważ krzyżówka taka jest możliwa, czyli że genotypy konia i osła jeszcze niewiele się od siebie różnią - ale już wystarczająco, żeby uniemożliwić hodowlę mułów (bo koledze chyba plącze się ewolucja z hodowlą w tym momencie...). Zresztą trafiają się muły płodne, rzadko bo rzadko, ale trafiają się.

Ewolucja (łac. evolutio – rozwinięcie, rozwój) – ciągły proces, polegający na stopniowych zmianach cech gatunkowych kolejnych pokoleń wskutek eliminacji przez dobór naturalny lub sztuczny części osobników (genotypów) z bieżącej populacji. Wraz z nowymi mutacjami wpływa to w sposób ciągły na bieżącą pulę genową populacji, a przez to w każdym momencie kształtuje jej przeciętny fenotyp. Zależnie od siły doboru oraz szybkości wymiany pokoleń, po krótszym lub dłuższym czasie, w stosunku do stanu populacji wyjściowej powstają tak duże różnice, że można mówić o odrębnych gatunkach.
Muł jest niepłodny a ty twierdzisz że z ryb wyewulowału płazy gady czy ssaki.?
Nawet z "podobnych gatunków" czyli osła i konia nic wiecej nie powstaje bo na mule sie konczy a ty mi mówisz ze za 150 mln lat powstanie z muła nowy gatunek?
Ciekawe jak skoro muł jest niepłodny.

So lip 27, 2013 22:10

Coś się nam uaktywnili Świadkowie Jehowy ostatnimi czasy - w okolicach Trójmiasta zaczęli rozkładać, w newralgicznych punktach, stoiska ze swoimi publikacjami. Nie tylko z czasopismami, także z książkami (szkoda, że na żadnym z nich nie zauważyłem Biblii - dziwne niedociągnięcie?), dzięki czemu sam wszedłem w posiadanie "Czego naprawdę uczy Biblia?" i "Człowiek poszukuje Boga" w miękkich oprawach. U was też tak jest?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So wrz 28, 2013 10:05

Cytuj:
U was też tak jest?

Tak. To zorganizowana akcja ogólnopolska. Dwukrotnie zacząłem rozmowę z osobami stojącymi przy stojakach. Są mili i uprzejmi, ale rzuca się w oczy, że stoją jacyś zrezygnowani i smutni oraz że "stoją bo muszą". A co do Biblii, to dotarła do mnie informacja (zastrzegam: niezweryfikowana), że CK wstrzymało jej druk na czas nieokreślony.

So wrz 28, 2013 12:01

Gorgiasz napisał(a):
Cytuj:
U was też tak jest?

Tak. To zorganizowana akcja ogólnopolska. Dwukrotnie zacząłem rozmowę z osobami stojącymi przy stojakach. Są mili i uprzejmi, ale rzuca się w oczy, że stoją jacyś zrezygnowani i smutni oraz że "stoją bo muszą". A co do Biblii, to dotarła do mnie informacja (zastrzegam: niezweryfikowana), że CK wstrzymało jej druk na czas nieokreślony.

1 To weryfikuję.
Nieprawda.

2 To akcja ogólnoświatowa.

So wrz 28, 2013 13:16

Johnny99 napisał(a):
Coś się nam uaktywnili Świadkowie Jehowy ostatnimi czasy - w okolicach Trójmiasta zaczęli rozkładać, w newralgicznych punktach, stoiska ze swoimi publikacjami. Nie tylko z czasopismami, także z książkami (szkoda, że na żadnym z nich nie zauważyłem Biblii - dziwne niedociągnięcie?), dzięki czemu sam wszedłem w posiadanie "Czego naprawdę uczy Biblia?" i "Człowiek poszukuje Boga" w miękkich oprawach. U was też tak jest?

Dokładnie. Miasteczko 18-tysięczne, rozstawili się na głównej ulicy, plus minus w centrum, naprzeciw kościoła. Bardzo sumiennie tam sterczą, choć faktycznie jacyś smutni.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

So wrz 28, 2013 15:20

JedenPost napisał(a):
Johnny99 napisał(a):

Dokładnie. Miasteczko 18-tysięczne, rozstawili się na głównej ulicy, plus minus w centrum, naprzeciw kościoła. Bardzo sumiennie tam sterczą, choć faktycznie jacyś smutni.

U nas są weseli śpiewają gospel i tańczą hip hop

So wrz 28, 2013 15:47

JedenPost napisał(a):

Ja się im nie dziwię, zawsze to przyjemniej chodzić od domu do domu niż tak sterczeć na coraz większym zimnie, przy niewielkim zainteresowaniu przechodniów (ani razu nie zauważyłem, by ktoś do nich podszedł).

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So wrz 28, 2013 15:50

Dlaczego Swiadkowie Jehowy są zamieszczeni w tym dziale jako sekta?
Ktoś nie ma rzetelnej wiedzy i widocznie kierował się osobistymi uprzedzeniami...

Europejski Trybunał Praw Człowieka uznał Świadków Jehowy za religię, a nie sektę.

So lis 08, 2014 12:51
Moderator

Ktoś się poczuł osobiście dotknięty?
To może zostawmy też Europejskiemu Trybunału Praw Człowieka interpretowanie Biblii i nauki Kościołów?

To że są legalnym związkiem wyznaniowym nie oznacza, że z perspektywy chrześcijanstwa nie są sektą.

So lis 08, 2014 13:25
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
Ktoś się poczuł osobiście dotknięty?
To może zostawmy też Europejskiemu Trybunału Praw Człowieka interpretowanie Biblii i nauki Kościołów?

To że są legalnym związkiem wyznaniowym nie oznacza, że z perspektywy chrześcijanstwa nie są sektą.

Zależy na podstawie jakich kryteriów, chrześcijaństwo klasyfikuje i ocenia inne wyznania ?
A tu miałbym dużo wątpliwości :roll:

So lis 08, 2014 13:31
Moderator

Na podstawie ich stosunku do trynitaryzmu i osoby Chrystusa.
I tu nie mamy żadnych wątpliwości.

So lis 08, 2014 14:07
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
Na podstawie ich stosunku do trynitaryzmu i osoby Chrystusa.
I tu nie mamy żadnych wątpliwości.

Raczej mamy poważne wątpliwości

Arianie również mogliby postawić zarzut odnośnie Trójcy...

To że zastraszeni biskupi przez cesarza Konstantyna ( z wyjątkiem dwóch) podpisało wyznanie wiary, przy czym wielu uczyniło to wbrew własnemu przekonaniu- nie dowodzi racji.

„Konstantyn w gruncie rzeczy wcale nie rozumiał kwestii podnoszonych w teologii greckiej” — czytamy w A Short History of Christian Doctrine (Zarys historii doktryny chrześcijańskiej). Wiedział jednak, że podział religijny zagraża cesarstwu, a przecież dążył do umocnienia swego państwa.

To że większość propaguje jakiś pogląd, nie jest argumentem że głosi prawdę

Przeciw poglądom Galileusza przeciwstawiał się ówczesny kościół- nie oznaczało to że miał rację

W 1822 roku uchylono zakaz publikowania jego dzieł. Ale dopiero w roku 1979 papież Jan Paweł II powrócił do tej sprawy i przyznał, że Galileusz „wiele wycierpiał (...) ze strony sług Kościoła i instytucji kościelnych”. Mario D’Addio, znany członek specjalnej komisji powołanej przez papieża Jana Pawła II, mającej zrewidować wyrok wydany w roku 1633, tak się wypowiedział na łamach watykańskiej gazety L’Osservatore Romano: „Nazwanie Galileusza heretykiem wydaje się nie mieć żadnych podstaw — ani teologicznych, ani wynikających z prawa kanonicznego”. Jak oświadczył D’Addio, trybunał inkwizytorski przekroczył swoje kompetencje — teorie Galileusza nie naruszały ani jednego artykułu wiary. Wspomniana gazeta potwierdziła, iż skazano go za herezję całkowicie niesłusznie.

Takich rzekomych ,,pomyłek'' było dużo więcej

So lis 08, 2014 14:27
Moderator

Jednakże nie piszemy o stanowisku Arian wobec ŚJ, ale o stanowisku współczesnego chrześcijaństwa.

A mieszanie do tego sprawy Galileusza, bez dogłębnej znajomości tematu, jest biciem piany.

So lis 08, 2014 14:33
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
Jednakże nie piszemy o stanowisku Arian wobec ŚJ, ale o stanowisku współczesnego chrześcijaństwa.

A mieszanie do tego sprawy Galileusza, bez dogłębnej znajomości tematu, jest biciem piany.

SJ nie uznają Trójcy-Arianie również

Sprawa Galileusza nie jest biciem piany - jest faktem historycznym i dramatem tego człowieka.

Jeżeli pod wpływem i presją rzymskiego cesarza Konstantyna podpisano wyznanie wiary, to czy taki werdykt jest obiektywny?

So lis 08, 2014 14:40
Moderator

Ty chyba masz problemy z wyrażaniem własnych myśli i ich pilnowaniem.
Pytasz na podstawie jakich kryteriów, chrześcijaństwo klasyfikuje i ocenia inne wyznania? a potem masz pretensje, że odpowiada Ci się na podstawie jakich kryteriów, chrześcijaństwo klasyfikuje i ocenia inne wyznania
Dzisiejsze chrześcijaństwo, a nie arianie z IV wieku.

Co do Galileusza: poczytaj Zabobon w imię rozumu tekst napisany nie przez katolika.

So lis 08, 2014 15:15
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 750 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17 ... 50  Następna strona