Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 3:41

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1029 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 69  Następna strona
 kilka pytań do Świadków J. 
Autor Wiadomość
zbanowany na stałe

Cytuj:
Pozostałe "religie" siedzą w domu i nic nie robia aby "iść i nauczać"

To ciekawe, od kogo dostaliście Biblię..

ja na przykład sobie kupiłem.

So lip 11, 2009 18:55

Jedenastu zaś uczniów udało się do Galilei na górę, tam gdzie Jezus im polecił. A gdy Go ujrzeli, oddali Mu pokłon. Niektórzy jednak wątpili. Wtedy Jezus podszedł do nich i przemówił tymi słowami: Dana Mi jest wszelka władza w niebie i na ziemi. Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego. Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem. A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata.

I istotnie - katolików-misjonarzy po prostu nie ma...

So lip 11, 2009 18:58
zbanowany na stałe

Mt 28,16-20:

Jedenastu zaś uczniów udało się do Galilei na górę, tam gdzie Jezus im polecił. A gdy Go ujrzeli, oddali Mu pokłon. Niektórzy jednak wątpili. Wtedy Jezus podszedł do nich i przemówił tymi słowami: Dana Mi jest wszelka władza w niebie i na ziemi. Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego. Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem. A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata.

I istotnie - katolików-misjonarzy po prostu nie ma...

Jezus nie mówił do misjonarzy tylko do swoich naśladowców, do swoich uczniów.

So lip 11, 2009 19:12

O ile wiem, do Świadków Jehowy też nie mówił, bo ci zostali założeni dopiero w XIX w.

Cytuj:

A skąd ją wzięli ci, od których ją kupiłeś ?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So lip 11, 2009 19:16
zbanowany na stałe

Cytuj:
O ile wiem, do Świadków Jehowy też nie mówił, bo ci zostali założeni dopiero w XIX w.

mylisz się.
Świadków było na przestzreni dziejów mnostwo.
Począwszy od Jezusa :
Ap 1:5 Bw "i od Jezusa Chrystusa, który jest świadkiem wiernym, pierworodnym z umarłych i władcą nad królami ziemskimi.

przez starożytność:
Iz 43:10 Bw "Wy jesteście moimi świadkami - mówi Pan - i moimi sługami, których wybrałem, abyście poznali i wierzyli mi, i zrozumieli, że to Ja jestem, że przede mną Boga nie stworzono i po mnie się go nie stworzy."

po czasy dzisiejsze.
Dz 15:14 Bw „Szymon opowiedział, jak to Bóg pierwszy zatroszczył się o to, aby spomiędzy pogan wybrać lud dla imienia swego.”

Cytuj:

A skąd ją wzięli ci, od których ją kupiłeś ?

pojęcia nie mam .może z hurtowni.?

So lip 11, 2009 23:16
Johnny99 napisał(a):
Cytuj:

mylisz się.
Świadków było na przestzreni dziejów mnostwo.
Począwszy od Jezusa :
Ap 1:5 Bw "i od Jezusa Chrystusa, który jest świadkiem wiernym, pierworodnym z umarłych i władcą nad królami ziemskimi.
przez starożytność:
Iz 43:10 Bw "Wy jesteście moimi świadkami - mówi Pan - i moimi sługami, których wybrałem, abyście poznali i wierzyli mi, i zrozumieli, że to Ja jestem, że przede mną Boga nie stworzono i po mnie się go nie stworzy."
po czasy dzisiejsze.
Dz 15:14 Bw „Szymon opowiedział, jak to Bóg pierwszy zatroszczył się o to, aby spomiędzy pogan wybrać lud dla imienia swego.”

Dobry kawał !
Więc jeśli założę dziś sektę i nazwę ją np. "prorokami" to będę mógł mówić "istniejemy już od kilku tysięcy lat" podając przykład Jeremiasza, Izajasza czy Jana CHrzciciela ? :D : D:D

N lip 12, 2009 12:45

Świadków było na przestzreni dziejów mnostwo.Począwszy od Jezusa :

Jeżeli Jezus był Świadkiem Jehowy, to dlaczego słuchacie Jego poleceń ? :D
Przecież On też powinien się trzymać orzeczeń Ciała Kierowniczego i Strażnicy :D

Cytuj:

A gdzie tu jest o chodzeniu od domu do domu ? :D

Cytuj:
Szymon opowiedział, jak to Bóg pierwszy zatroszczył się o to, aby spomiędzy pogan wybrać lud dla imienia swego.

Ale Szymon nie mógł mieć na myśli Świadków Jehowy, bo wtedy ich jeszcze nie było :D Ba, nie było nawet Brooklynu :D

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N lip 12, 2009 13:36

Chyba nie znasz Bibli, wyraźnie podałem cytat, gdzie i keidy należy wzywać imię trójcy:

Mt 28:18-20
18. Wtedy Jezus podszedł do nich i przemówił tymi słowami: Dana Mi jest wszelka władza w niebie i na ziemi.
19. Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego.
20. Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem. A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata.
(BT)

A ty twierdzisz że nigdzie Chrystus tego nie nakazał>?????????

Tak właśnie brzmał jego ostatni nakaz:

Cytuj:
Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego

I w wielu unnych miejscach rozróżnieał wyraźnie osoby Boskie, mówił o Bluźnierstwie przeciw Duchowi Świętemu, o swym Ojcu, i o sobie.

Nie no podaję cyctat, a on wypala że cytat fałszywy.... Żal.

N lip 12, 2009 17:54
zbanowany na stałe

[

Jeżeli Jezus był Świadkiem Jehowy, to dlaczego słuchacie Jego poleceń ? :D
Przecież On też powinien się trzymać orzeczeń Ciała Kierowniczego i Strażnicy :D

nie .
Jezus wydaje te polecenia

Cytuj:
A gdzie tu jest o chodzeniu od domu do domu ? :D

a gdzie pisałem że tu jest o tym mowa?

Cytuj:
Szymon opowiedział, jak to Bóg pierwszy zatroszczył się o to, aby spomiędzy pogan wybrać lud dla imienia swego.

Ale Szymon nie mógł mieć na myśli Świadków Jehowy, bo wtedy ich jeszcze nie było :D Ba, nie było nawet Brooklynu :D

a dlaczego nie mógł mieć na myśl świadków Jehowy? zawsze byli świadkowie Jehowy
ktoś kto mówił na rzecz Jehowy był świadkiem Jehowy.

N lip 12, 2009 18:46
Więc przepowiadając fałśzywie kilkanaście razy różne rzeczy mówiliście w imieniu Jehowy ?
Wiesz co Biblia mówi o prorokach których proroctwa są fałszywe ?

N lip 12, 2009 19:01
zbanowany na stałe

Chyba nie znasz Bibli, wyraźnie podałem cytat, gdzie i keidy należy wzywać imię trójcy:

Mt 28:18-20
18. Wtedy Jezus podszedł do nich i przemówił tymi słowami: Dana Mi jest wszelka władza w niebie i na ziemi.
19. Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego.
20. Uczcie je zachowywać wszystko, co wam przykazałem. A oto Ja jestem z wami przez wszystkie dni, aż do skończenia świata.
(BT)

A ty twierdzisz że nigdzie Chrystus tego nie nakazał>?????????

ja nie twierdziłem że Jezus tego nie nakazał tylko mówiłem że w biblii nie ma mowy o trójcy.

Jezus nakazał chrzcic w imię ojca i syna i ducha świętego.

bo rozumując w twój sposób to chrzest:

Lk 3:16 Bw "sam Jan odpowiedział wszystkim, mówiąc: Ja chrzczę was wodą, lecz przychodzi mocniejszy ode mnie, któremu nie jestem godzien rozwiązać rzemyka u sandałów jego; On was chrzcić będzie Duchem Świętym i ogniem."

jest chrztem w imię dwójcy.?
a zatem ogień to dodatkowa osoba do trójcy.

N lip 12, 2009 19:02
zbanowany na stałe

jakoś napisał(a):
Więc przepowiadając fałśzywie kilkanaście razy różne rzeczy mówiliście w imieniu Jehowy ?

wymień jeden cytat w którym coś przepowiadałem.

ja podam ci cytat z Jezusa do apostołów:
Mt 24:3-6 Bw „A gdy siedział na Górze Oliwnej, przystąpili do niego uczniowie na osobności, mówiąc: Powiedz nam, kiedy się to stanie i jaki będzie znak twego przyjścia i końca świata?

i co Jezus odpowiedział?

14) I będzie głoszona ta ewangelia o Królestwie po całej ziemi na świadectwo wszystkim narodom, i wtedy nadejdzie koniec.”

Jezus umarł apostołowie do których to mówił też i co ?
I nic .Końca nie ma.
Jezus zatem przepowiadał że apostołowie zobaczą koniec i ..... ?

N lip 12, 2009 19:08
Jakoś, nie rozmawiamy o Tobie tylko o Świadkach Jehowy którzy wielokrotnie przepowiadali (nieraz z dokładnymi datami !) różne wydarzenia które nie nastąpiły.

Próba wmanewrowania Jezusa w rzekomą fałszywą przepowiednię (co łatwo zweryfikować czytając ten fragment w całości) jest marną próbą ochrony matactw Świadków.

Więc jak było z tym przepowiadaniem Fałszywych Proroków z Brooklinu ?

N lip 12, 2009 19:27

No powiedz! Jeśli masz odwagę... Bo świadkowie Jechowy już kilkanaście razy przepowiadali koniec świata, i za każdym razem miała być to data już ta "ostateczna" tymczasem Chrystus mówi:

"Nie znacie dnia ani godziny!"

A Świadkowie wiedzą.

N lip 12, 2009 19:42
26. A wreszcie rzekł Bóg: Uczyńmy człowieka a Nasz obraz, podobnego Nam. Niech panuje nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym, nad bydłem, nad ziemią i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi!
(BT)

Bóg mówi : "Uczyńmy" a nie: "uczynię".
Wyjaśnienie:

Trójca Święta składa się z trzech Osób: Księga Rodzaju 1:1; 1:26; 3:22; 11:7; Księga Izajasza 6:8; 48:16; 61:1; Ewangelia wg św. Mateusza 3:16-17; 28:19; 2 List św. Pawła do Koryntian 13:14. W wersetach ze Starego Testamentu znajomość języka hebrajskiego jest bardzo pomocna. W Księdze Rodzaju 1:1 został użyty rzeczownik liczby mnogiej „Elohim”. W tej samej księdze w wersetach 1:26; 3:22; 11:7 i w Księdze Izajasza 6:8 jest użyta forma „my”. Słowa „Elohim” i „my” BEZSPRZECZNIE oznaczają więcej niż jedną osobę. W języku polskim posiadamy tylko dwie liczby: pojedynczą i mnogą. W języku hebrajskim istnieją trzy liczby: pojedynczą, podwójną i mnogą. Liczba podwójną dotyczy tylko DWÓCH rzeczy. Opisuje ona rzeczy mające parę: oczy, uszy czy ręce. Słowa „Elohim” i „my” mają liczbę mnogą: zdecydowanie dotyczą więcej niż dwóch osób, dotyczą trzech lub większej ilości (Ojciec, Syn i Duch Święty).

http://www.gotquestions.org/Polski/Trojca-Swieta.html

N lip 12, 2009 19:58
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1029 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 69  Następna strona