kilka pytań do Świadków J.
Autor |
Wiadomość |
teresa.maria
|
Czy to, że Jezus przyszedł do ludzi prostych oznacza, że jest niedostępny dla ludzi nauki ? Przecież to było 2000 lat temu !! Takie były czasy, trudno, filozofów i mędrców było mniej niż dzisiaj. Poza tym Jezusowi chodziło o czyste serca, gotowość pójścia za Nim, więc wybrał ludzi "prostych", co nie oznacza głupich. Może nawet bardzo mądrych mądrością życiową. Moja wypowiedź dotyczyła raczej problemu "popisywania się" starannie wystudiowaną wiedzą przez św.J. Ale ile w tym prawdziwej wiary opartej nie tylko na Ewangelii, tradycji, nauce mistyków, objawieniach, czy na faktach historycznych. A kim jest dla św. J. sam Jezus ? Dla nas - Bogiem, dzięki któremu sens ma nasza wiara, nasza nadzieja, dzięki któremu realizujemy miłość. Dla nich - co najwyżej prorokiem, który nawet nie zna daty swego powtórnego przyjścia na ziemię. Oni znają są więc od Jezusa lepsi, mądrzejsi ! Brakuje tylko stwierdzenia,że są na równi z Bogiem, który nawiasem mówiąc (ich zdaniem) też wszystkiego nie wie - np. nie wiedział że Adam i Ewa nie posłuchają Go. Jak się słucha takich argumentów, to ręce opadają !!
|
So lip 18, 2009 20:36 |
|
|
|
 |
jakoś
zbanowany na stałe
|
On napisał(a): przeczytaj jeszcze raz .może nie zrozumiałeś. niewielu mądrych , niewielu szlachetnie urodzonych . i do tych przyszedł Jezus. Do bystrych zapewne nie należę, ale w swoim orzeczeniu jednoznacznie wykluczyleś WSZYSTKICH wybitnych i światłych. Pismo mówi inaczej. Czytaj Pismo. Ze zrozumieniem A najlepiej BT.  w którym zdaniu ich wykluczyłem? podaj cytat jakoś napisał(a): Johnny99 napisał(a): ale jak widzisz apostołowie umarli a koniec nie nadszedł to znaczy że ich oszukał.? przecież z tego co mówił mieli zobaczyć koniec świata. A gdy ujrzycie...
A kto powiedział że nie ujrzą ?
. jak umarli to chyba nie ujrzą .Doprawdy? doprawdy trup nie widzi i nie słyszy nic. Cytuj: Mat 22:32 bt Ja jestem Bog Abrahama, Bog Izaaka i Bog Jakuba. Bog nie jest [Bogiem] umarlych, lecz zywych». Przy czym Termin "umarli" dotyczy tych, którzy wybrali panowanie władcy tego świata, a nie tych, u których nastąpił zgon ciała fizycznego. Poczytaj i "jakoś" to przełknij, nie zakrztuś się... http://www.trinitarians.info/w-obronie- ... RTELNA.htm
bajanie zawsze było mocna stroną ludzką.
abracham nie jest w niebie, jakub nie jest w niebie izaaka nie jest w niebie .
oni nie żyją.
czekają na zmartwychwstanie.
nic nie widza i nie słyszą
|
So lip 18, 2009 20:39 |
|
 |
jakoś
zbanowany na stałe
|
teresa.maria napisał(a): Czy to, że Jezus przyszedł do ludzi prostych oznacza, że jest niedostępny dla ludzi nauki ? Przecież to było 2000 lat temu  Takie były czasy, trudno, filozofów i mędrców było mniej niż dzisiaj. filozofów było na pęczki. rabinów też, uczonych w piśmie też. po prostu człowiek wykształcony nie chce słuchać nauk od innych Cytuj: Moja wypowiedź dotyczyła raczej problemu "popisywania się" starannie wystudiowaną wiedzą przez św.J. Ale ile w tym prawdziwej wiary opartej nie tylko na Ewangelii, tradycji, nauce mistyków, objawieniach, czy na faktach historycznych.
wiara opiera się na wiedzy Cytuj: A kim jest dla św. J. sam Jezus ? Dla nas - Bogiem, dzięki któremu sens ma nasza wiara, nasza nadzieja, dzięki któremu realizujemy miłość. Dla nich - co najwyżej prorokiem,
dla ŚJ jest synem Bożym . Cytuj: który nawet nie zna daty swego powtórnego przyjścia na ziemię.
no sam powiedział że nie zna.Więc nie ma co z tym polemizować.
Ale przecież każdy ma prawo robić co chce, i wierzyć w co chce.
A i tak prawda wyjdzie na jaw. wiec sprawdzisz to osobiście.
|
So lip 18, 2009 20:45 |
|
|
|
 |
teresa.maria
|
Rozmowy na temat wiary zawsze są trudne, ze św. J. dodatkowo trudniejsze nie tylko z powodu ich pewności siebie i natarczywości. Często nie mają oni świadomości o istnieniu własnych publikacji o historii swej organizacji, historii pełnej fałszywych proroctw, zmian doktryny i kłamstw "ciała kierowniczego". Większość artykułów (głównie byłych św. J.) posiada dołączone fotokopie, które są dowodem nieuczciwej gry organizacji wobec szeregowych świadków. Trudno im się w tym połapać, bo organizacja św.J postarała się, aby osoba werbowana nie miała świadomości o istnieniu takich materiałów. Osoba, która już jest św.J , ma z kolei kategoryczny zakaz czytania takich publikacji (szczególnie ten zakaz dotyczy literatury byłych św.J. Organizacja św.J. stosuje zaawansowane techniki "kontroli umysłu" za pomocą której manipuluje swoimi członkami. Dlatego wszelkie udowadnianie wzajemnych racji mija się z celem. Żałuję oszukanych, zastraszonych, uzależnionych członków sekty. Może kiedyś przejrzą na oczy, jak zrobiło to już tak wielu ich współbraci.
|
So lip 18, 2009 21:01 |
|
 |
On
|
jakoś napisał(a): 1. w którym zdaniu ich wykluczyłem? podaj cytat 2. oni nie żyją. czekają na zmartwychwstanie. nic nie widza i nie słyszą 3. doprawdy trup nie widzi i nie słyszy nic.
Ręce i nogi się uginają...
1. Pojęcie "nie" jest jednoznaczne, ale nie dla śJ
2.Mojzesz umarl a Jezus z nim rozmawial. Zmarli ukazali się w chwili śmierci Jezusa. BÓG JEST BOGIEM ŻYWYCH czyli świadomie istniejących w Duchu.
3. Mówił Ci o tym? Jeśli nie to skąd to wiesz?
|
So lip 18, 2009 21:47 |
|
|
|
 |
jakoś
zbanowany na stałe
|
teresa.maria napisał(a): Często nie mają oni świadomości o istnieniu własnych publikacji o historii swej organizacji, historii pełnej fałszywych proroctw, zmian doktryny i kłamstw "ciała kierowniczego".
w każdej religii zawsze istnieli "oszusci" którzy dla własnych celów cos chcieli udowodnić. Poczytaj historie papieży KK. Cytuj: Większość artykułów (głównie byłych św. J.) posiada dołączone fotokopie, które są dowodem nieuczciwej gry organizacji wobec szeregowych świadków.
ale jakoś wcześniej nie oburzała się taka osoba? dopiero z czasem.? czytałem tez książkę "byłem księdzem." myślisz że mówił prawdę ten ksiądz który odszedł z KK? Cytuj: Trudno im się w tym połapać, bo organizacja św.J postarała się, aby osoba werbowana nie miała świadomości o istnieniu takich materiałów. Osoba, która już jest św.J , ma z kolei kategoryczny zakaz czytania takich publikacji (szczególnie ten zakaz dotyczy literatury byłych św.J. Organizacja św.J. stosuje zaawansowane techniki "kontroli umysłu" za pomocą której manipuluje swoimi członkami.
w XXI wieku zakaz czytania czegoś w wolnym kraju nie jest możliwy do zrealizowania. jeśli ktoś chce przeczytać to przeczyta. I nikt mu nie zabroni. Cytuj: Dlatego wszelkie udowadnianie wzajemnych racji mija się z celem. Żałuję oszukanych, zastraszonych, uzależnionych członków sekty. Może kiedyś przejrzą na oczy, jak zrobiło to już tak wielu ich współbraci.
dokładnie takie samo zdania może dotyczyć każdej innej religii.
To tylko subiektywne odczucia.
A jak już pisałem :każdy będzie miał możliwość przekonać się o tym osobiście.
Bo prawda jest tylko jedna.
Albo prawdziwą religią sa:
1 Żydzi
2 Muzułmanie
3 Hindusi
4 katolicy
5 protestancji
6 ŚJ
7 Mormoni
8 ...
9...
Tylko jedna z nich może być prawdziwa.
Nie może być dwóch czy więcej prawd.
|
N lip 19, 2009 6:47 |
|
 |
jakoś
zbanowany na stałe
|
On napisał(a): Ręce i nogi się uginają... 1. Pojęcie "nie" jest jednoznaczne, ale nie dla śJ
miałeś przytoczyć cytat a nie wyrywać jakieś słowa z kontekstu. Cytuj: 2.Mojzesz umarl a Jezus z nim rozmawial. Zmarli ukazali się w chwili śmierci Jezusa. BÓG JEST BOGIEM ŻYWYCH czyli świadomie istniejących w Duchu. To była tylko wizja.Poczytaj troche o wizjach Cytuj: 3. Mówił Ci o tym? Jeśli nie to skąd to wiesz?
Z Biblii
|
N lip 19, 2009 6:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jakoś, od dłuższego czasu robisz wrażenie że czytasz Biblię, jednakże twierdzisz że Jezus niu zmarł na Krzyżu.
Jn 19:15-23
15. A oni krzyczeli: Precz! Precz! Ukrzyżuj Go! Piłat rzekł do nich: Czyż króla waszego mam ukrzyżować? Odpowiedzieli arcykapłani: Poza Cezarem nie mamy króla.
16. Wtedy więc wydał Go im, aby Go ukrzyżowano. Zabrali zatem Jezusa.
17. A On sam dźwigając krzyż wyszedł na miejsce zwane miejscem Czaszki, które po hebrajsku nazywa się Golgota.
18. Tam Go ukrzyżowano, a z Nim dwóch innych, z jednej i drugiej strony, pośrodku zaś Jezusa.
19. Wypisał też Piłat tytuł winy i kazał go umieścić na krzyżu. A było napisane: Jezus Nazarejczyk, Król Żydowski.
20. Ten napis czytało wielu Żydów, ponieważ miejsce, gdzie ukrzyżowano Jezusa, było blisko miasta. A było napisane w języku hebrajskim, łacińskim i greckim.
21. Arcykapłani żydowscy mówili do Piłata: Nie pisz: Król Żydowski, ale że On powiedział: Jestem Królem Żydowskim.
22. Odparł Piłat: Com napisał, napisałem.
23. Żołnierze zaś, gdy ukrzyżowali Jezusa, wzięli Jego szaty i podzielili na cztery części, dla każdego żołnierza po części; wzięli także tunikę. Tunika zaś nie była szyta, ale cała tkana od góry do dołu.
(BT)
Czemu ludzie nie krzyczęli: Wbij go na pal! Wbij go na Pal. Czemu Jezus nie dźwigał palu ale jak pisze ewangielista, dźwiga krzyż?
Żeby nie było że ta biblia jest jakaś sfałszowana podam ci cytat z Bibli Gdańskiej i Warszawskiej:
Jan. 19:15-23
15. A oni zawołali: Precz, precz, ukrzyżuj go! Rzekł do nich Piłat: Króla waszego mam ukrzyżować? Odpowiedzieli arcykapłani: Nie mamy króla, tylko cesarza.
16. Wtedy to wydał go im na śmierć krzyżową. Wzięli więc Jezusa i odprowadzili go.
17. A On dźwigając krzyż swój, szedł na miejsce, zwane Trupią Czaszką, co po hebrajsku zwie się Golgota,
18. Gdzie go ukrzyżowali, a z nim innych dwóch, z jednej i z drugiej strony, a pośrodku Jezusa.
19. A Piłat sporządził też napis i umieścił go nad krzyżem; a było napisane: Jezus Nazareński, król żydowski.
20. A napis ten czytało wielu Żydów, bo blisko miasta było to miejsce, gdzie Jezus został ukrzyżowany; a było napisane po hebrajsku, po łacinie i po grecku.
21. Mówili tedy arcykapłani żydowscy Piłatowi: Nie pisz: król żydowski, ale ze On powiedział: Jestem królem żydowskim.
22. Odpowiedział Piłat: Com napisał, tom napisał.
23. A gdy żołnierze ukrzyżowali Jezusa, wzięli szaty jego i podzielili na cztery części, każdemu żołnierzowi część, i zwierzchnią suknię. A ta suknia nie była szyta, ale od góry cała tkana.
(BW)
Nie chce mi się tu wklejać Pół ewangeli, proponuję choć raz otworzyć księgę o której tyle mówisz i przeczytać drogę krzyżową.
Jn 20:25
25. Inni więc uczniowie mówili do niego: Widzieliśmy Pana! Ale on rzekł do nich: Jeżeli na rękach Jego nie zobaczę śladu gwoździ i nie włożę palca mego w miejsce gwoździ, i nie włożę ręki mojej do boku Jego, nie uwierzę.
(BT)
Cóż na to odpowiesz? Ewangieliści kłamią?? Rusel nie kłamie? Komu wierzysz? Kupcowi bez wykształcenia (Tylko podstawówka) czy Naocznym świadkom:
Jn 21:24
24. Ten właśnie uczeń daje świadectwo o tych sprawach i on je opisał. A wiemy, że świadectwo jego jest prawdziwe.
(BT)
[/b]
|
N lip 19, 2009 9:50 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak czytam i czytam...
Czy naprawdę tak Was bawi jak się "jakoś" ośmiesza gadając coraz większe bzdury, przekręcając znaczenie Waszych wypowiedzi (przy czym czyni to tak niezręcznie że zamiast manipulacji wychodzi mu farsa), kluczy itd ?
Czy sprawa nie była jasna już po paru stronach ?
|
N lip 19, 2009 10:49 |
|
 |
On
|
Marek MRB napisał(a): ... "jakoś" ośmiesza gadając coraz większe bzdury, przekręcając znaczenie Waszych wypowiedzi (przy czym czyni to tak niezręcznie że zamiast manipulacji wychodzi mu farsa), kluczy itd ?
Chyba wkrótce wystąpi tu jakiś śJ z oświadczeniem, że "jakoś" to nie śJ, lecz podszywa się pod niego ohydny katol w celu ośmieszenia poziomu intelektualnego i merytorycznego członków jedynie słusznego ugrupowania religijnego...
Czyli byłaby to próba wybrnięcia z zaistniałej sytuacji w stylu brooklynskim.
|
N lip 19, 2009 12:24 |
|
 |
jakoś
zbanowany na stałe
|
Sebastian88 napisał(a): Jakoś, od dłuższego czasu robisz wrażenie że czytasz Biblię, jednakże twierdzisz że Jezus niu zmarł na Krzyżu.
Jan. 19:15-23 15. A oni zawołali: Precz, precz, ukrzyżuj go! Rzekł do nich Piłat: Króla waszego mam ukrzyżować? Odpowiedzieli arcykapłani: Nie mamy króla, tylko cesarza.
Nie chce mi się tu wklejać Pół ewangeli, proponuję choć raz otworzyć księgę o której tyle mówisz i przeczytać drogę krzyżową.
Cóż na to odpowiesz? Ewangieliści kłamią??
przecież przytoczyłeś tylko tłumaczenie na język polski.
tłumacze tłumacza tak jak im wygodniej.
co naprawdę krzyczeli żydzi tego nie wiesz .
Jezus niósł po grecku "stauros" -belka, pal, słup.
czyli co Jezus niósł?
Pal ,belkę słup.Po prostu kawałek drzewa.
a jak chcesz przetłumaczyć "stauros" na "krzesło elektryczne" to tez możesz tak zrobić.
tłumacze tak tłumacza jak tytuły filmów.
na przykłąd :
"dirty dancing" tłumacza na " wirujacy sex"
|
N lip 19, 2009 12:25 |
|
 |
jakoś
zbanowany na stałe
|
On napisał(a): Marek MRB napisał(a): ... "jakoś" ośmiesza gadając coraz większe bzdury, przekręcając znaczenie Waszych wypowiedzi (przy czym czyni to tak niezręcznie że zamiast manipulacji wychodzi mu farsa), kluczy itd ?
Chyba wkrótce wystąpi tu jakiś śJ z oświadczeniem, że "jakoś" to nie śJ, lecz podszywa się pod niego ohydny katol w celu ośmieszenia poziomu intelektualnego i merytorycznego członków jedynie słusznego ugrupowania religijnego...  Czyli byłaby to próba wybrnięcia z zaistniałej sytuacji w stylu brooklynskim.
a gdzie ja pisałem, że jestem ŚJ?
|
N lip 19, 2009 12:27 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: jak umarli to chyba nie ujrzą ja wierzę w zmartwychwstanie niektórych. No to w czym masz jeszcze problem ? Nie wierzysz w zmartwychwstanie apostołów ? Na jakiej podstawie ? Cytuj: on tak napisał : "znowu kolejny koniec świata" A co to ma wspólnego z negowaniem końca świata ? Tzn. to, że ŚJ zapowiadali koniec świata, a ten nie nastąpił, o czym każdy mógł się organoleptycznie przekonać. Cytuj: a gdzie ja pisałem, że jestem ŚJ?
To też słyszałem już wiele razy od ludzi, którzy skądinąd rękami i nogami bronili nauki ŚJ. Wstyd się przyznać czy jak ?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N lip 19, 2009 12:47 |
|
 |
jakoś
zbanowany na stałe
|
Johnny99 napisał(a): jak umarli to chyba nie ujrzą ja wierzę w zmartwychwstanie niektórych. No to w czym masz jeszcze problem ? Nie wierzysz w zmartwychwstanie apostołów ? Na jakiej podstawie ? jak to nie wierze .nigdzie o tym nie pisałem ze nie wierzę. apostołowie mieli ujrzeć koniec świata kiedy żyli .O tym przecież mówił Jezus. Cytuj: on tak napisał : "znowu kolejny koniec świata" A co to ma wspólnego z negowaniem końca świata ? On uwaza ze takowego nie bedzie Cytuj: tzn co? Tzn. to, że ŚJ zapowiadali koniec świata, a ten nie nastąpił, o czym każdy mógł się organoleptycznie przekonać. tak jak Jezus .zapowiadał i koniec nie nastąpił Cytuj: a gdzie ja pisałem, że jestem ŚJ?
To też słyszałem już wiele razy od ludzi, którzy skądinąd rękami i nogami bronili nauki ŚJ. Wstyd się przyznać czy jak ? ja sie nie wstydzę. pytam ponieważ ON napisał" Cytuj: Chyba wkrótce wystąpi tu jakiś śJ z oświadczeniem, że "jakoś" to nie śJ, lecz podszywa się pod niego ohydny katol w celu ośmieszenia poziomu intelektualnego i merytorycznego członków jedynie słusznego ugrupowania religijnego... Mruga 2 Czyli byłaby to próba wybrnięcia z zaistniałej sytuacji w stylu brooklynskim.
a ja nigdzie nie pisąłem że jestem ŚJ.
to ON i wielu innych za takowego mnie uważają.
maja do tego prawo. ale po co pisać potem bzdury.
|
N lip 19, 2009 14:57 |
|
 |
Metalik
|
Kiedy Jezus przepowiedział koniec świata z dokładną datą? Jestem ciekaw.
|
N lip 19, 2009 15:00 |
|
|
|