Autor |
Wiadomość |
ziobro Adama
|
marcin_jarzębski napisał(a): Jehowitów jest około 100tyś, praktykujących katolików około 20mln plus kilka milionów praktykujących raz na miesiac, na rok etc.
tylko mała techniczna uwaga - 100 tys osób, to jak najbardziej reprezentatywna grupa
_________________ Always Look on the Bright Side of Life
|
Wt paź 03, 2006 13:08 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
A na temat Krzyża szanowny adam111151 nie odpowiedział - jak wnioskuje, nie ma jak obronić swoich zarzutów.
PS. Panie adam111151. Rozumiem, że np. służby wojskowej nie uznajesz. Ale uznawaj chociaż (i stosuj) jakieś elementarne zasady języka polskiego, bo ciężko się Ciebie czyta.
|
Wt paź 03, 2006 15:26 |
|
 |
nick_sebol
|
nie Jehowici tylko Świadkowie Jehowy, LOL, kto nazwał JP2 białym szatanem?
ty nim jesteś chyba, wielu z ŚJ i ja uważam że pomimo różnicy wiary był bardzo dobrym człowiekiem i starał sie pomagać ludzią, PS: to że ktoś ma rodziców ŚJ to nie znaczy że sam nim jest <WOW> a wy jak takiego widzicie że przeklina czy coś złego robi to zaraz o ŚJ jest niezła opinia pijaków i wogóle.
DO MONIKI czy kogoś tam: ŚJ nie wyrzucają ludzi za to że są ułomni czy coś czy grzeszni, bo wiedzą że sami tacy są, a co do grzechu to dawają upomnienia jeśli ktoś robi to (i tu uwaga) SPECJALNIE i niechce okazać skruchy to wtedy wylatuje.
DO tych którzy twierzą, że wyrzucają dzieci jak nie chcą być ŚJ:
do 18 roku życia każde dziecko musi być podporządkowane!! rodzicom bo właśnie rodzice za nie odpowiadają i mają je (jak wiecie z Biblii) wychowywać
a po 18 roku życia dziecko oficjalnie jest samodzielne i może robić co chce ale to nie znaczy że rodzice mają go utrzymywać skoro sie im nie potrafił w odpowiedni sposób odwdzięczyć.
ŚJ manipulują ludzmi? przeczytajcie Biblię a traficie na urywki w których pisze, że (jak to Jezus powiedział) mamy sie podporządkować rządowi danego kraju ale tylko jeśli to nie koliduje z zasadami od Boga Jehowy(bo właśnbie tak sie prawdziwy Bóg nazywa, taaa to nie żart On ma imie), ale za do jak widać duchowni z Waszej religii te urywki gdzieś 'potracili' bo ingerują w życie polityczne i mieszają się do władzy.
ŚJ to sekta? a może każdy z Was szanownych ludzi którzy tylko potrafią innych oskarżać nie patrząc na siebie, samodzielnie popatrzy do Biblii i innych podręczników napisanych nie przez ŚJ czy święta które obchodzicie nie są czasem pogańskie?!?!
osobiście to w Biblii widze tylko jedno święto które ma się obchodzić!! jest to Pamiątka śmierci Jezusa Chrystusa, którą ustanowił jak wiecie lub nie wiecie, obchodzi sie ją 14 Nisan, i przypada ono w okolicach kwietnia, z resztą poszukajcie to znajdziecie.
oj jest dużo różnych fajnych rzeczy które można napisać, czy aby napewno ŚJ są sektą? wystarczy spojrzeć prawdzie w oczy, bez odczytywania żadnych wersetów z Biblii to widać gołym okiem co jest prawdą i kogo można nazwać setką, nie wystarczy Wam że rząd w jakieś tam ustawie wykreślił ŚJ z listy sekt? to może pomyślcie nad tym wszystkim objektywnie, bez uprzedzeń.
jeszcze raz do Moniki: moze zauważyłaś(choć chyba nie bo wątpie że wogóle Biblie miałaś w ręku) że ŚJ robią to co nakazał Bóg? wyraźnie pisze jacy lidzie nie odziedziczą życia wiecznego i panowania Królestwa Bożego o którego to sami sie też modlicie, pisze też czego Bóg nienawidzi,
może też chciała byś wiedzieć, że są takie werstety które mówią z jakimi ludzmi nie mamy wogóle przebywać, czego NIE robić a co musimy robić( w tym właśnie: Twój cytat: " wyrzucać wszystkich niepokornych(wyrzucają, jeśli trwają w grzechu i nie okazują skruchy!)/rozwodzących się(właśnie, "co Bóg złączył niechaj człowiek nie rozłancza", chyba że ktoś zostanie zdraczony lub skrzywdzony to ma prawo sie z partnerem rozstać!!)/zdradzających/pijących"(LOL, czy ŚJ wogóle nie piją alkoholu? włąśnie że piją, ALE czy wiecie co to jest UMIAR? wypić a sie nawalić to różnica jest. może Wy tolerujecie pijaków zdradzających, rozwodzących sie, ale nie prawdziwy i sprawiedliwy Bóg. to tyle.
życze miłego dnia i oświecenia które sięWam wszystkim przyda,
PS: jeśli popełniłem w pisowni jakieś błędy to mnie zaraz nie równajcie mnie z ziemią bo jestem człowiekiem NIEdoskonałym a tacy popełniają błędy.
|
Wt paź 03, 2006 17:10 |
|
|
|
 |
marcin_jarzębski
|
Pan Jezus powiedział że wielu będzie fałszywych proroków, takim był choćby Russel, po czym poznać czy jakas wiara pochodzi od szatana, oczywiście po znakach! Jehowici przepowiadali koniec światasetki razy żaden jak łatwo się domyslec się nie sprawdził, nauka o palu jest tak a-naukowa pozbawiona elementarnych cech wiarygodności że razi!!! Co więcej, abstahuje od całkowitej ignorancji praktyk kościoła starożytnego, nieznajomości literatury wczesno-chrześcijanskiej. Dogmatyki także!
Jehowimi powracają do herezji już dawno wygasłych! O tym czy chrzescijanin moze słuzyc w wojsku rozstrzygnieto juz w III wieku, czy może jeść wieprzowine i pic alkohol już w I wieku! Dla mnie, bez fałszywej sktromnosci któy musiał czy chciał czy nie wykuwać cegły na patrologie i historie koscioła jehowici smieszą. Ja nawet nie mam o czym z nimi dyskutowac. Skoro oni nie znają nic poza pismami strażnicy i fragmentami Biblii. A dyskusja o soborze nicejskim i o tym czemu Ariusz się mylił i czemu w Credo jest homousios a nie homoi czy czemu jest zrodzony a nie stworzony i czemu mia ousia trei hypostaseis....czemu Theotokos a nie tylko Antropotokos, ja bardzo chętnie to wyjaśniam tylko że oni nie chcą tego słuchać. W ksiedze Rodzaju Bóg mówi "StworzyliśMY..." mówi to przed stworzeniem aniołów i człowieka.... wiec logiczne ze MY znaczy Bóg Ojciec, i Logos wraz z Duchem Sw, logiczne ze Logos nie moze być aniołem bo aniołowie nie stwarzali świata ani człowieka ale byli sami stworzeniami!
Mniejsza o to dla mnie jehowici to sekciarze, niestety ich wiara jest pozbawiona oparcia w nauce, w teologii oraz z historii, jest ignorancka oraz prowadzi do zgorszenia jak choćby zakaz transufzji , miganie sie od wojska, czy obowiązków jak wybory. Ja bym był w stanie to zaakceptowac pod warunkiem ze jehowici wyrzekną się pomocy tego panstwa.
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
Wt paź 03, 2006 17:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja oczywiście nie wierzę, że to jakaś cudowna religia, uważam, że jak każda religia jest głupia i fałszywa, bo jak już mówiłem nie jestem zbyt wierzącym
Ale jeżeli ktoś mówi, że nie mam kompetencji by o tym mówić, to błąd. Bo przez jakieś pół roku chodziłem na zbory, jako wolny słuchacz rzecz jasna. Oczywiście prawdą jest że z biegiem czasu zaczęli naciskać. Jak mnie naciskali na wyjazd na te ich chrzty, to odmówiłem no i powolutku skończyły się nasze spotkania. Mam do dziś jeszcze od nich biblię i masę książek za które w fakcie nie zapłaciłem  No ale się nie upominali.
Moja przygoda z nimi się skończyła. Ale muszę przyznać że są na dużo wyższym poziomie kulturalnym niż katolicy a nawet księża.
Prosty przykład. Kiedy chrześcijanin znajdzie się gdzieś zdala od cywilizacji z zachce mu się "kupkę" zrobić to robi byle gdzie, ewentualnie zakamufluje aby nie było widać.  Potem przypadkowego przychodnia czeka niemiły poślizg i niespodzianka
Jehowy zawsze mają ze sobą małą łopatkę aby ową "kupkę" zakopać. Mówi o tym biblia i jest to pewien wyraz kultury osobistej, której chrześcijanie nie przestrzegają.
Pomimo wcześniej mi postawionych zarzutów nadal śmiem twierdzić, że znają biblię lepiej niż większość księży i to nie wyrywkowo tylko w całości.
Nie raz atakowałem ich losowymi cytatami, które wcześniej przygotowałem i praktycznie potrafili się odeprzeć (po swojemu) każdy atak. Jedyny atak którego nie odparli, to jak im wskazałem, że biblia w księdze Hioba mówi o kosmitach z jakiegoś tam gwiazdozbioru. Wtedy nie wiedzieli co powiedzieć.
Dziś już biblia nie jest dla mnie autorytetem więc nie ma za bardzo dyskusji ze świadkami. Całe rozważanie z nimi bierze.
Ale fajnie się z nimi dyskutuje, polecam wszystkim, bo oni uznają za prawdę każdą jedną bzdurę z biblii i jakoś ją tłumaczą  .
Ksiądz to powie że coś jest symboliczne itd, a oni uważają wszystko za prawdę, tak więc można się z nimi fajnie pobawić. Jednak jeżeli ktoś jest faktycznie wierzący w Wiarę Katolicką, a nie chce jej zmieniać, to niech się z nimi nie zadaje bo przekonają go do swoich racji  Kościół o tym doskonale wie i dlatego tego zabrania.
|
Wt paź 03, 2006 19:15 |
|
|
|
 |
nick_sebol
|
Pytanie do marcin_jarzębski: jesteś Katolitykiem czy Katolikiem?
bez obrazy po prostu brak rozumu w Twoim ciele nie pozwala Ci właśnie zrozumieć: Świadkowie Jehowy, a nie jacyś Jehowici!!, może Ty wogóle o kim innym tutaj piszesz co?
w którym dokładnie miejscu występuje jak to w Twoim cytacie:" W ksiedze Rodzaju Bóg mówi "StworzyliśMY..." słowo StworzyliśMY??
koleny cytat napisany przez Ciebie  :"jest ignorancka oraz prowadzi do zgorszenia jak choćby zakaz transufzji , miganie sie od wojska, czy obowiązków jak wybory"
Teraz ja się będe czepiał:
"jest ignorancka" no więc dokończ, dlaczego tak myślisz? bo ja moge o kimś to samo powiedzieć, ale bez uzasadnienia Twoje słowa są puste!!
"prowadzi do zgorszenia jak choćby zakaz transufzji" więc " tylko NIE wolno wam jeść mięsa z krwią życia"(Rodzaju 9:4),"POwstrzymajcie się od (...) krwi (...)"( Dzieje Apostolskie 15:29)
"miganie sie od wojska" więc czy połowa narodu to ŚJ? a Katolicy wszyscy chętnie idą do wojska? nikt sie nie wymiguje? LOL chłopie daj se spokój bo zaraz wyjdziesz z tymi swoimi oskarżeniami za głupka
"obowiązków jak wybory" taaaa to mnie rozwaliło najbardziej, w Polsce żyje około 36mln ludzi, na całym świecie ŚJ jest AŻ 6 mnl!!, więc nawet jakby wszyscy byli w POLSCE!! a jest ich w tym kraju około 150 tyś.
to gdzie połowa społeczeństwa która na wybory nie chodzi?.
W Biblii jest powiedziane, że nie mamy ingerować w sprawy tego świata
mimo to niektórzy ŚJ (co Cie napewno zdziwi) chodzą i oddają swoje głosy!! a to niespodzianka, prawda?
"mają sie wyrzeć pomocy państwa"(nie są to dokłądnie cytowane Twoje słowa, ale o tym wspomniałeś) więc ŚJ na ich zebraniach są!! usilnie zachęcani żeby "oddawać cezarowi co cezara, a co należy się Bogu mamy Bogu oddawać" czyli: płacą podatki!! a czy Ty nie próbujesz kantować Urząd Podatkowy Marcinku? a może Twoi koledzy? znajomi? płacą za wszystko za co trzeba płacić tak jak Wy to robicie(chyba że tego nie robicie, Wasza sprawa) pracują w różnych miejscach pracy, np: na kopalniach żebyś mógł przez zime tyłek mieć cieplutki. i czemu niby mieliby nie korzystać z przywilejów jakie daje państwo?
to co napisałeś jest dowodem nie przeciw ŚJ ale przeciw Twoim słowom, sam sobie przeczysz, lepiej tu już nie pisz skoro masz głupoty pisać, żegnać
|
Wt paź 03, 2006 19:24 |
|
 |
nick_sebol
|
Aztec: nie upominali się o kase bo dają za darmo ich literature, a jeśli chcesz możesz dać DOBROWOLNY datek, więc nikt sie nie upomni
a jak naciskają to dlatego że zależy im na życiu każdego człowieka
POZDRO
acha te wersety któredałem w poprzednim poście były zaczerpnięte z Bibli Tysiąclecia z 1965 roku z podpisem Kardynała Wyszyńskiego czyli nie jak to mówicie z przeróbek ŚJ,
|
Wt paź 03, 2006 19:32 |
|
 |
marcin_jarzębski
|
Cytuj: Rdz 1:26 26. A wreszcie rzekł Bóg: Uczyńmy człowieka a Nasz obraz, podobnego Nam. Niech panuje nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym, nad bydłem, nad ziemią i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi!
Cytuj: Rdz 3:22 22. Po czym Pan Bóg rzekł: Oto człowiek stał się taki jak My: zna dobro i zło; niechaj teraz nie wyciągnie przypadkiem ręki, aby zerwać owoc także z drzewa życia, zjeść go i żyć na wieki.
Cytuj: Mt 10:38 38. Kto nie bierze swego krzyża, a idzie za Mną, nie jest Mnie godzien.
U jehowitów pewnie jest kto nie bierze swego pala.... może chodzi o bejsbola... Cytuj: Mt 16:24 24. Wtedy Jezus rzekł do swoich uczniów: Jeśli kto chce pójść za Mną, niech się zaprze samego siebie, niech weźmie krzyż swój i niech Mnie naśladuje.
Ewangelia Mateusza NOVA VULGATA 24 Tunc Iesus dixit discipulis suis: “ Si quis vult post me venire, abneget semetipsum et tollat crucem suam et sequatur me. tak włąsnie wyglada Biblia jehowitów, Cytuj: Mt 20:19 19. i wydadzą Go poganom na wyszydzenie, ubiczowanie i ukrzyżowanie; a trzeciego dnia zmartwychwstanie.
Ewangelia wg MAteusza NOVA VULGATA
19 et tradent eum gentibus ad illudendum et flagellandum et crucifigendum, et tertia die resurget ”.
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
Wt paź 03, 2006 20:30 |
|
 |
nick_sebol
|
chciałem ci wszystko fajnie wyjaśniać, ale ten znowu z Jehowitami wyjeźdza LOL, stary ty nie gadasz o Świadkach Jehowy tylko o jakiś Jehowitach, ja ich nie znam. po co mam z tobą pisać jak gadamy o czym innym.
PS: w ostatnim pościa miałem racje. i powinieneś sie wstydzić za te pierdoły o wojsku, głosowaniu itp. kończe z tym forum bo tu są 'ludzie' nastawieni tylko na bluzganie innych a nie na rozmowy, czas rozstrzygnie kto ma racje i kto służy prawdziwemu Bogu Jehowie. zamiast tu tracić czas zostawie wszystko Bogu, wy też tak zróbcie a kto będzie żałował swojego uporu? napewno nie ŚJ. byłoby miło cie spotkać w raju, ale to sie nie stanie. Żegnam
|
Wt paź 03, 2006 22:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Słownik Języka Polskiego definiuje "jehowitę" jako synonim "Świadka Jehowy".
por. http://sjp.pwn.pl/haslo.php?id=2468009
|
Wt paź 03, 2006 22:18 |
|
 |
adam111151
|
Monika75 napisał(a): adam111151 napisał(a): "zatrudnie ŚJ " Zainteresowalo mnie to . Otóż wisz co wlasciciel powiedzial ? że ma przynajmniej poewnosc ze go nie okradną
Zgadza się. Tylko, że to nie jest dowodem na to ze Świadkowie Jehowy to najuczciwsza grupa na swiecie, ale na to że każdego kto popełna jakieś grzechy wyrzuca się z grupy. Nie dopuszcza sie ludzi z ich grzechami i słabościami.
nie pisz o tym o czym nie masz pojęcia moge ci powiedzieć (a wiem bo rozmawiałem wielokrotnie ze ŚJ) "wyrzuca się " , biblijnie wyklucza tylko rozmyslnych i wielokrotnych grzeszników. czyli np . Jesli jakis ŚJ bedzie sie upijał to po wielu rozmowach , prośbach ostzrżeniach zostanie rzyczywiscie wykluczony jesli upija sie nadal. tak samo w innych sytuacjach. ale to akurat bardzo dobra reakcja Bo jesli ktoś mówi ze opiera sie na Biblii to powinien przynajmniej starac sie tak czynic jak Biblia nakazuje adam111151 napisał(a): inny przyklad Forma Rossman kadrowiec pyta mlodego cxzłlowieka czy jest ŚJ . ten opdpowiada: tak a le ma sz nieuregulowany stosunek do słuzby wojskowej ? młody : mam ja nie ide do wojska OK. przyjdz od pierwszego A na co to dowód? [url].
to jest dowód na to ze ŚJ nawet nie ida do wojska chcac byc w zgodzie z biblijna zasadą:
nie zabijaj .
cokolwiek chcecie zeby wam czynili i wy im czyncie(np fala w wojsku)
masz milowac swojego bliźniego jak siebie samego(a nie gnebic czy zabiajć)
[/url]
_________________ (32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32
|
Wt paź 03, 2006 22:56 |
|
 |
adam111151
|
marcin_jarzębski napisał(a): Jehowimi powracają do herezji już dawno wygasłych! O tym czy chrzescijanin moze słuzyc w wojsku rozstrzygnieto juz w III wieku, czy może jeść wieprzowine i pic alkohol już w I wieku! Dla mnie, bez fałszywej sktromnosci któy musiał czy chciał czy nie wykuwać cegły na patrologie i historie koscioła jehowici smieszą. Ja nawet nie mam o czym z nimi dyskutowac. Skoro oni nie znają nic poza pismami strażnicy i fragmentami Biblii. A dyskusja o soborze nicejskim i o tym czemu Ariusz się mylił i czemu w Credo jest homousios a nie homoi czy czemu jest zrodzony a nie stworzony i czemu mia ousia trei hypostaseis....czemu Theotokos a nie tylko Antropotokos, ja bardzo chętnie to wyjaśniam tylko że oni nie chcą tego słuchać. W ksiedze Rodzaju Bóg mówi "StworzyliśMY..." mówi to przed stworzeniem aniołów i człowieka.... wiec logiczne ze MY znaczy Bóg Ojciec, i Logos wraz z Duchem Sw, logiczne ze Logos nie moze być aniołem bo aniołowie nie stwarzali świata ani człowieka ale byli sami stworzeniami!
Mniejsza o to dla mnie jehowici to sekciarze, niestety ich wiara jest pozbawiona oparcia w nauce, w teologii oraz z historii, jest ignorancka oraz prowadzi do zgorszenia jak choćby zakaz transufzji , miganie sie od wojska, czy obowiązków jak wybory. Ja bym był w stanie to zaakceptowac pod warunkiem ze jehowici wyrzekną się pomocy tego panstwa.
wiele bzdur o piciu, jedzieniu wieprzowiny i transfuzji. ale czy mozna sie dziwić ze pan marcin pojecia nie ma o ŚJ skoro sam napisał: Cytuj: Ja nawet nie mam o czym z nimi dyskutowac. co do Cytuj: Ja bym był w stanie to zaakceptowac pod warunkiem ze jehowici wyrzekną się pomocy tego panstwa
jak państwo wyrzeknie sie ich(ŚJ) podatków to pewnie i oni wyrzekliby sie pomocy tego państwa.
wiec pan marcin napisal kolejna nielogiczna bzdurę
|
Wt paź 03, 2006 23:02 |
|
 |
adam111151
|
Aztec napisał(a): J Mam do dziś jeszcze od nich biblię i masę książek za które w fakcie nie zapłaciłem  No ale się nie upominali.
napisz drukowanymi bo czasem sa oskarzani ze biora pieniądze
|
Wt paź 03, 2006 23:04 |
|
 |
konrado12
|
Hmm Adam dlaczego nie odnisles sie do wersetow cytowanych przez Marcina?
Sledze ten post bo zawsze interesowala mnie dyskusja na wersety pomiedzy swiadkami a katolikami. Mysle Marcin ze masz łeb nie od parady jesli chodzi o wiedze biblijna i jestes jedna z niewielu osob ktore naprawde moga POWAZNIE podyskutowac ze SJ. Ale nie zachowuj sie jak fanatyk i powstrzymaj język bo w ten sposob absolutnie nic nie osiagniesz, teksty w stylu ze jechowitow powinni zamykac w pierdlu sa na poziomie obszczymurkow. A uwazam, ze wlasnie ty mozesz powaznie dyskutowac bo znasz biblie jak malo kto. Ale czy ty bys dyskutowal z kims kto by obrazal twoja religie albo nazywal cie glempolikiem?
A jesli chodzi o nie naduzywanie alkoholu przez SJ to trafiles jak malo kto. Bo jak juz kiedys mowilem moi dwaj znajomi (swiadkowie) nie pija tylko daja w palnik tak ze zawstydziliby niejednego alkoholika  To wspaniali ludzie i nie sa alkoholikami ale jak pija to idzie tyle zubrowki ze trawy dla krów braknie  Z tego co mi wiadomo maja sie swietnie i nikt nie chce ich wykluczac, z reszta kiedys pilem z ich znajomym, ktory jak sie dowiedzialem byl kims dosc waznym w ich wierze. Fakt, ze nie pil tyle co oni, ale tez nie stronil od alkoholu a nie widzialem zeby moi znajomi jakos sie przy nim hamowali. Oczywiscie mozesz powiedziec ze to wyjatek, ale jak to mowia wyjatek potwierdza regule. Ja nie neguje tego co robia, i tak samo nie neguja tego ich wspolbracia. Ale nie mow ze swiadkowie sa swieci bo to tacy sami ludzie jak katolicy (choc z saperka i zakopywaniem odchodow to prawda, potwierdzam  i nie widzialem katolika ktory by to robil)
|
Śr paź 04, 2006 0:21 |
|
 |
ziobro Adama
|
marcin_jarzębski napisał(a): Cytuj: Rdz 1:26 26. A wreszcie rzekł Bóg: Uczyńmy człowieka a Nasz obraz, podobnego Nam. Niech panuje nad rybami morskimi, nad ptactwem powietrznym, nad bydłem, nad ziemią i nad wszystkimi zwierzętami pełzającymi po ziemi!
Cytuj: Rdz 3:22 22. Po czym Pan Bóg rzekł: Oto człowiek stał się taki jak My: zna dobro i zło; niechaj teraz nie wyciągnie przypadkiem ręki, aby zerwać owoc także z drzewa życia, zjeść go i żyć na wieki.
skoro jest jeden Bóg, to dlaczego mówi o sobie w liczbie mnogiej ?
_________________ Always Look on the Bright Side of Life
|
Śr paź 04, 2006 7:54 |
|
|
|