Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt wrz 05, 2025 2:10

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 809 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 54  Następna strona
 Radio Maryja sektą ? 
Autor Wiadomość
Giertych to raczej nigdy nie był "ukochanym dziecięciem", raczej wg zasady "na bezrybiu i rak ryba" - poprostu potrzeba chwili wymagała sojuszu (b. krótkiego notabene).

Śr lut 16, 2005 15:37

Nie bede juz sie rozwodzil nad modlitwa obecna w radiu, moj dziadek umieral zaraz po odmowieniu koronki do milosierdzia razem z radiem, i chociazby za to bede zawsze wdzieczny tej radiostacji.

Wiele osob starszych czesto spedza caly dzien w domu, co maja innego robic, czytac juz czesto nie moga, chodzic czasami tez nie. Moze moglibysmy pomoc tym osobom odwiedzajac je, zamiast zostawiac je tak samotnymi?

Proponuje tez wysilic sie zrozumiec dlaczego to radio ma tyle sluchaszy, wszyscy oni poglupieli? Moja babcia mowila ze chetnie by sluchala radia Jozef, ale nie znosi tamtejszej muzyki, ale to najmniejszy problem. :)

Dzisiejsze przemiany spoleczno kulturalne dla wielu osob sa zbyt szybkie, starsze osoby nagle traca grunt pod nogami, naturalne jest wtedy pewne pragnienie powrotu do przeszlosci.

Wczechoragniajaca tolerancja tez moze przestaraszac, potrzeba glosu ktoru bedzie dbal o takie wartosci jak tradycja, narod, patryjotyzm, przeginaja trudno sie mowi. Bardzo duzy udzial mieli np. w wykupywaniu swiadectw udzialowych, bez nich by narod by zostal jeszcze bardziej okradziony.

Masoneria faktycznie walczy z Kosciolem. Homoseksualisci nie wiedziec dlaczego tez naogol walcza z Kosciolem, gdyz jest to jedyny glos dzisiaj, mowiacy ze jest to grzech.

Drodzy Love i Qrczaku nie rozumiem waszego oburzenia ze nie daja mlodszym, czyzby na piwo nie starczylo? Lepiej swoje wydaj na co innego a babcia niech da?:D

Czy ktos z szanownych forumowiczow sie pomodlil za o. Rydzyka i jego nasladowcow? Chociazby wypelniajac slowa o milosci do nieprzyjaciol? :lol:

Śr lut 16, 2005 18:56

Nie bede juz sie rozwodzil nad modlitwa obecna w radiu, moj dziadek umieral zaraz po odmowieniu koronki do milosierdzia razem z radiem, i chociazby za to bede zawsze wdzieczny tej radiostacji.

Wiele osob starszych czesto spedza caly dzien w domu, co maja innego robic, czytac juz czesto nie moga, chodzic czasami tez nie. Moze moglibysmy pomoc tym osobom odwiedzajac je, zamiast zostawiac je tak samotnymi?

Zgadzam się,. Jako rozgłośnia katolicka głosząc słowo Boże godne jest pochwalenia i czegokolwiek, ale jest pwena cienka linia, która została przerwana. Mianowicie ta linia odziela wartości chrześcijańskie od wartości materialnych. Nie neguję audycji tegoż radia emitującego przebieg mszy, różańca itp.

Proponuje tez wysilic sie zrozumiec dlaczego to radio ma tyle sluchaszy, wszyscy oni poglupieli? Moja babcia mowila ze chetnie by sluchala radia Jozef, ale nie znosi tamtejszej muzyki, ale to najmniejszy problem. :)

Obawiam się, że wpadli w pewnego rodzaju wir, mam na myśli tutaj wiek w którym już wiadomo, że człowiek nie młodnieje i szuka ukojenia duszy, rozumiem takie działanie pomimo iż jestem jeszcze stosunkowo młodym człowiekiem, ale w dzisiejszych czasach bywa różnie. Dalej tego nie skomentuję. :>

Dzisiejsze przemiany spoleczno kulturalne dla wielu osob sa zbyt szybkie, starsze osoby nagle traca grunt pod nogami, naturalne jest wtedy pewne pragnienie powrotu do przeszlosci.

A młodzi nie tracą gruntu pod nogami ? "nie mów mi teraz o możliwościach związanych z UE" :>

Masoneria faktycznie walczy z Kosciolem. Homoseksualisci nie wiedziec dlaczego tez naogol walcza z Kosciolem, gdyz jest to jedyny glos dzisiaj, mowiacy ze jest to grzech.

Nie wiem o czym piszesz. Nie tłumacz mi tego bo z góry wiem jak to się zakończy.

Drodzy Love i Qrczaku nie rozumiem waszego oburzenia ze nie daja mlodszym, czyzby na piwo nie starczylo? Lepiej swoje wydaj na co innego a babcia niech da?:D

Teraz przesadziłeś. Zastanów się co napisałeś. "kolejny raz mówię. Na takie i podobne tematy nie ma sensu dyskutować. Wystarczy się wypowiedzieć, a już są głupie porównania,.

Czy ktos z szanownych forumowiczow sie pomodlil za o. Rydzyka i jego nasladowcow? Chociazby wypelniajac slowa o milosci do nieprzyjaciol? :lol:

Zastanowie się nad tym.

Link został usunięty przez moderatora

Cz lut 17, 2005 16:39

Z góry przepraszam za bladą wiadomość na temat forum i jego funkcjonalności. Nie lubię tej formy konwersacji. Proszę o wyrozumiałość,.

"Nie bede juz sie rozwodzil nad modlitwa obecna w radiu, moj dziadek umieral zaraz po odmowieniu koronki do milosierdzia razem z radiem, i chociazby za to bede zawsze wdzieczny tej radiostacji.

Wiele osob starszych czesto spedza caly dzien w domu, co maja innego robic, czytac juz czesto nie moga, chodzic czasami tez nie. Moze moglibysmy pomoc tym osobom odwiedzajac je, zamiast zostawiac je tak samotnymi?"

Zgadzam się,. Jako rozgłośnia katolicka głosząc słowo Boże godne jest pochwalenia i czegokolwiek, ale jest pwena cienka linia, która została przerwana. Mianowicie ta linia odziela wartości chrześcijańskie od wartości materialnych. Nie neguję audycji tegoż radia emitującego przebieg mszy, różańca itp.

"Proponuje tez wysilic sie zrozumiec dlaczego to radio ma tyle sluchaszy, wszyscy oni poglupieli? Moja babcia mowila ze chetnie by sluchala radia Jozef, ale nie znosi tamtejszej muzyki, ale to najmniejszy problem. :)"

Obawiam się, że wpadli w pewnego rodzaju wir, mam na myśli tutaj wiek w którym już wiadomo, że człowiek nie młodnieje i szuka ukojenia duszy, rozumiem takie działanie pomimo iż jestem jeszcze stosunkowo młodym człowiekiem, ale w dzisiejszych czasach bywa różnie. Dalej tego nie skomentuję. :>

"Dzisiejsze przemiany spoleczno kulturalne dla wielu osob sa zbyt szybkie, starsze osoby nagle traca grunt pod nogami, naturalne jest wtedy pewne pragnienie powrotu do przeszlosci."

A młodzi nie tracą gruntu pod nogami ? "nie mów mi teraz o możliwościach związanych z UE" :>

"Masoneria faktycznie walczy z Kosciolem. Homoseksualisci nie wiedziec dlaczego tez naogol walcza z Kosciolem, gdyz jest to jedyny glos dzisiaj, mowiacy ze jest to grzech."

Nie wiem o czym piszesz. Nie tłumacz mi tego bo z góry wiem jak to się zakończy.

"Drodzy Love i Qrczaku nie rozumiem waszego oburzenia ze nie daja mlodszym, czyzby na piwo nie starczylo? Lepiej swoje wydaj na co innego a babcia niech da?:D"

Teraz przesadziłeś. Zastanów się co napisałeś. "kolejny raz mówię. Na takie i podobne tematy nie ma sensu dyskutować. Wystarczy się wypowiedzieć, a już są głupie porównania,.

Cz lut 17, 2005 16:43

To jest mój ostatni post na tym forum,. Mam nadzieję, że ktoś zrozumiał moje argumenty i nikogo nie uraziły moje wypowiedzi. Proszę głębo się zastanowić nad działalnością RM, pomijając moralne powiastki tego działania. Jestesmy ludźmi posiadamy możliwość wyboru. Czy negowanie działalność Ks. Rydzyka jest godne Polaka chrześcijanina ? uważam, że tak. Na tym pragnę skończyć ten wątek. Wiem, że powstaną porównania różnej maści i zapewne bardzo irytujące, ale jaki jest sens się kłucić i tak nie będziemy się przed nimi tłumaczyć, a przed Bogiem. Pozdrawiam Wszystkich. Moderatora również "link nie był odpowiedni - fakt"

--
Love

Cz lut 17, 2005 17:15
http://www.wiara.pl/wiadomosc.php?idenart=1108622148

Ciekawy tekst.......podpisuje sie pod nim z cała swiadomościa.

Moze wreszcie dotrze do ludzi kim jest RYDZYK....moze wreszcie jego bezposredni przełożeni pojda po rozum do głowy i ukroca jego samowole i sekciarskie narowy.
Cytuj:
"Psychole od Rydzyka" - to ci, którzy nam zatruwają umysły, przerywając modlitwę i katechezę szalonymi politycznymi zagrywkami.

Cytuj:
Dzięki temu szacunkowi wobec osób duchownych wiem, jak fałszywe słowo księdza może wpływać na ludzi Kościoła. Ja walczę z tym fałszem, a nie z Wami, którzy audycji słuchacie!

Nie jestem ogromnym wielbicielem Lecha Wałesy.........szanuje go jednak za to co robił.....Jeżeli zas chodzi o mnicha Rydzyka.......no cóz jakos nie moge w sobie wzbudzic jakiegokolwiek szacunku dla jego [prosze bez inwektyw, elka] poczynań.

Pt lut 18, 2005 1:49

Cytuj:
Czy ktos z szanownych forumowiczow sie pomodlil za o. Rydzyka i jego nasladowcow? Chociazby wypelniajac slowa o milosci do nieprzyjaciol? LOL

Ja się pomodle !
Bo nawet fizjonom sie nie śniło Jaki z tego radia powsttał kabaret !!

Te tak zwane rozmowy niedokończone !! Istny majstersztyk kabaretowy !! :-D :-D :-D :-D :-D

So lut 19, 2005 9:01
Po ostatnich wiadomościach, jakie do mnie dotarły (zarówno liście otwartym L.Wałęsy jak i pogłoskach o próbach poparcia [lub też wręcz stworzenia] przez o. Rydzyka nowej partii politycznej) - nasuwa mi się tylko jedna myśl - sądzę, że Kościół powinien w bardzo szybkim tempie nauczyć o. Rydzyka pokory - wysyłając go najlepiej jak najdalej od Polski - a do pełnienia wazniejszych funkcji i dostępu do rozgłośni radiowych nie dopuszczając go wogóle - w ramach pokuty za te wszystkie bzdurne audycje o charakterze politycznym, butę i wszelkiego rodzaju działania, które mogą świadczyć o tym, że działa on na granicy prawa ...

Z drugiej jednak strony uważam, że "RM" może stać się zaczątkiem nowej sekty wyłonionej z katolicyzmu. Rzecz w tym, ze te 4 miliony słuchaczy, które "RM" skupiła wobec swej rozgłośni słuchają tego radia z okreslonych powodów. Po prostu - te 4 mln. osób to ludzie, którzy chcą katolicyzmu - twardego, miosiernego, - przepojonego posoborowym zdrowym "Tradycjonalizmem" - takiego, jaki widzę, że reprezentuje Bractwo św. Piotra ...
A ludzie ci chyba nie zdają sobie sprawy z tego, że niejednokrotnie są po prostu ogłupiani "ideologią" tego radia.
Uważam, że przez zastąpienie o. Rydzyka przez zdroworosądkowego "Tradycjonalistę" Kosciół nic nie straci. Zyska natomiast sam Kościół - bo odsunie się od władzy (media są przeciez czwartą władzą) osobę, którego aspiracje są stanowczo za wysokie ...

So lut 19, 2005 19:24

Post Re: Radio Maryja sektą.
Love napisał(a):
Czym się różni radio Maryja od sekty ? tym, że przyciąga staruszków, którzy oddają swoje renty, emerytury. Nie sądzę, żeby przeczytał to jakiś 50-latek "podobno każdy może się zreformować" Więc apel: Jeśli nie macie na co wydawać zbierajcie pieniądze dla wnuczków, a nie na to coś co żeruje na Was pod szyldem Boga". Wielu się Bogiem zasłaniało, za każdym razem mieliśmy katastrofę, a życie traciło swój priorytet. Nie mam zamiaru zapierdzielać na Wasze emerytury abyście oddawali je tym idiotom. Ech szkoda słów. Przemówcie do rozsądku swoim babciom, dziadkom, a czasem rodzicom.

--
Pozdrawiam.

Jestes w bledzie i powinienes sie wstdzic podawac tu taka propagande.

Pozdrawiam :)

So lut 19, 2005 20:11

Cytuj:
Po ostatnich wiadomościach, jakie do mnie dotarły (zarówno liście otwartym L.Wałęsy jak i pogłoskach o próbach poparcia [lub też wręcz stworzenia] przez o. Rydzyka nowej partii politycznej)

Wałęsa wydaje z siebie kalumnie - ośmiesza się niestety. A w kłamstwo Gazety Wyborczej niestety uwierzyłeś - współczucia - od 6 lat słucham Radio Maryja i o takich nazwach jakie padły w artykułach michnikówy nigdy nie słyszałem.
Cytuj:
w ramach pokuty za te wszystkie bzdurne audycje o charakterze politycznym, butę i wszelkiego rodzaju działania, które mogą świadczyć o tym, że działa on na granicy prawa

Aby ukarać, trzeba mieć za co - Kościół z Ojcem Swiętym na czele pozwala na działanie Radia Maryja łącznie z audycjami publicystycznymi, bo te też należą do misji mediów katolickich. Kościół ma obowiązek wypowiadać się na niektóre kwestie polityczne.
Cytuj:
Z drugiej jednak strony uważam, że "RM" może stać się zaczątkiem nowej sekty wyłonionej z katolicyzmu. Rzecz w tym, ze te 4 miliony słuchaczy, które "RM" skupiła wobec swej rozgłośni słuchają tego radia z okreslonych powodów. Po prostu - te 4 mln. osób to ludzie, którzy chcą katolicyzmu - twardego, miosiernego, - przepojonego posoborowym zdrowym "Tradycjonalizmem" - takiego, jaki widzę, że reprezentuje Bractwo św. Piotra ...

Ciekawa opinia, ale nie ma potwierdzenia w faktach. Radio Maryja preferuje liturgię i nauczanie posoborowe. A z tą sektą - skutki zatrucia manipulacjami medialnymi widzę. Te pogłoski o schizmie skwitował Ojciec Święty pozdrowieniami do słuchaczy podczas modlitwy Anioł Pański w 2002 roku.

Ogromnie cieszę się, że jest w Polsce takie Radio jak Radio Maryja. Działa ono w ramach Kościoła i z jego poparciem. Głosi naukę Kościoła, modli się, jednoczy Polskę i Polonię, prowadzi pracę formacyjną i porusza wszystkie tematy życia. Niektórzy by chcieli, by Kościół zajął się paciorkami i to najlepiej nie wychodząc z kościołów. Radio Maryja sprzyja pluralizmowi - daje głos tym, którzy są pozbawieni prawa do mówienia przez "propagandę liberalizmu" przed którą ostrzegał Ojciec Święty na Błoniach Krakowskich w 2002 roku.

Co daje Radio Maryja:
- modlitwa
- ewangelizacja
- katecheza
- publicystyka - samo nie prowadzi działalności politycznej, która byłaby sprzeczna z Kodeksem Prawa Kanonicznego,
- umożliwia dialog

Nie rozumiem postaw zwłaszcza katolików, którzy dają się tumanić kłamliwym artykułom lewicowych mediów. Widać, że nie słuchają Radia Maryja, bo by nie wierzyli w bzdury jakie im się aplikuje.

Rozumiem - można nie lubić poglądów niektórych osób występujących w RM. Każdy ma do tego prawo. Na antenie występują ludzie o różnych poglądach. Z niektórymi się też nie zgadzam. Ale nie wolno nikomu kneblować ust. Kościół wyraźnie wskazuje na angażowanie się świeckich w życie społeczne i polityczne. Wskazuje jako obowiązek, tak by powstrzymywać misterium nieprawości, zbrodnicze ustawy i decyzje. Radio Maryja aktywizuje do działalności społecznej, zwłaszcza katolików, którzy często są bierni, lub popierają do władzy ludzi, którzy posiadają poglądy sprzeczne z wartościami chrześcijańskimi.
Przeglądając ten temat mogę powiedzieć, że występujący tu katolicy są łatwowierni - jeżeli napiszą coś w gazecie to już wierzą i atakują duchownych, instytucje katolickie. Warto wsłuchać się w głos biskupów (wszystkich, nie dwóch o skrajnych i krzywdzących poglądach), jak oni mówią o RM. A tu takie teksty wychodzą - wszelkie stereotypy...

N lut 20, 2005 13:49

Drogi Meritusie z tym dialogiem to nie przesadzajmy, zdzonilem tam kilka razy i zostalem nie wpuszczony na eter, albo raz gdy udal ze chce powiedziec cos innego, po kilku wyrazach zostalem odlaczony.

N lut 20, 2005 13:55

Może nie na temat mówiłeś, skoro coś "innego" chciałeś powiedzieć ?

N lut 20, 2005 13:58

Bracie Meritusie, lata temu słuchałem RM , nie interesują mnie co wypisują szmatławce, lecz dokładnie wiem co i w jaki sposób słyszałem, na tej politycznej antenie. A może i List Prymasa Polski, też był spreparowany, przez osoby będące poza Kościołem?. :o :D

Więc nie wstawiaj głodnych kawałków, OK!.

ddv163 nie przesadzaj z tym, jakoby z RM miała by powstać nowa sekta, myślę że do czegoś tak absurdalnego nie dojdzie, chyba, że Ojcom z RM coś się w głowach pomiesza. Ale jeszcze mają nad sobą Kościół, na szczęście!.[/list]

N lut 20, 2005 15:43

List znam - będzie miał teraz zdaje się 8-sme urodziny i jegoś świeżość jest wątpliwa. Najbardziej podoba mi się wypowiedź abp.Głódzia - był to kolejny głos w sprawie lustracji odn audycji w RM. Biskupi wyrażali poparcie dla idei lustracji dużo wcześniej niż miała miejsce audycja, która wywołała niesłusznie atak szału p.Wałęsy (nie było o co - audycja jest dostępna na http://www.radiomaryja.pl jakby ktoś chciał posłuchać).
Antena bywa polityczna, bo politycy na niej występują, ale nie można stosować utożsamienia
polityka = dzieło szatana
Katolicy mają moralny obowiązek angażowania się w życie polityczne i społeczne i tu widzę jedyny sposób na rozwiązanie patologii w życiu politycznym. Czas wyczyścić tę stajnię Augiasza i pora wybrać mądrych ludzi z kręgosłupem moralnym.

N lut 20, 2005 15:53
Sekta może i nie powstanie, Wojtku - jednak boli mnie, gdy widzę (a raczej czasem słyszę), jak próbuje sie manipulować tak ogromną rzeszą słuchaczy :-(
Meritusie ...
A tak na marginesie - oglądałem w piątek program T Lisa na antenie Polsatu o Radiu Maryja. Ktoś coś tam wpomniał, że całkiem nie tak dawno O. Rydzyk był "na dywaniku" w Watykanie ...
Możesz nam opowiedzieć szczegóły tego wydarzenia :co: ??

N lut 20, 2005 23:17
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 809 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 54  Następna strona