Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
jo_tka: "opłacalność" jest brana pod uwagę przy każdej decyzji człowieka. Nie zawsze świadomie, nie zawsze opłacalność w sensie materialnym, ale tak po prostu działa świadomy organizm żywy.
Zaś co do moralności, i ostatecznego kryterium: w Twoim przypadku, zakładając, że wierzysz całkowicie świadomie i dobrowolnie - oznacza to, przyjęcie zasad religii, które Tobie pasują. Trzymasz się tych zasad, bo Ty uważasz je za słuszne, bo Ty wierzysz, że są prawdziwe. Nie akceptujesz innych wyznać, bo Ty sądzisz, że to wybrane jest optymalne. To nic, że Twoje zasady pochodzą od jakiegoś autorytetu - przyjmujesz je, bo Ty tak wybierasz. Więc, również jesteś swoim ostatecznym kryterium. Przynajmniej, dopóki wierzysz dobrowolnie.
urotsukidoji: tak, spłodzenie i wychowanie dzieci również zawiera aspekty egoistyczne. Niektórzy nawet mówią o tym wprost. Oczywiście, pierwotna geneza to instynkt mający na celu zachowanie gatunku, ale w społeczeństwie, przy zachowaniu odpowiednich norm korzyści doraźne też występują. I jednostkowe - wsparcie na starość, i społeczne - "umowa społeczna".
|
So maja 30, 2009 14:35 |
|
|
|
 |
jo_tka
|
Co do moralności: Owszem, ja decyduję stosowanie się do pewnych zasad. Ale same zasady mogą mnie samą stawiać w centrum lub nie.
Co do opłacalności: Wiesz, problem w tym, że zabójstwo czasem wydaje się opłacać. Nawet po uwzględnieniu ewentualnych konsekwencji prawnych. Chyba że uwzględnisz koszty duchowe, czy jak wolisz psychiczne (nie jest łatwo żyć jako zabójca).
W pewnym sensie to jest ocena bilansu zysków i strat. Ale tylko w pewnym sensie, bo jeśli wiesz, że jedna strata polegająca na oddzieleniu od Boga, choćby na jakiś czas, będzie większa niż jakikolwiek możliwy zysk, to po prostu przestajesz liczyć dalej. Mówisz "nie".
To nie musi być łatwe proste i przyjemne, czasem się jakiś czas miotasz i pomysł wraca, ale nie wchodzisz w rachunki...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
N maja 31, 2009 10:32 |
|
 |
ziele_force
|
Owieczka_in_black napisał(a): Wiecie co, z tego tematu to wyjdzie tyle, że wszyscy, którzy to przeczytają pomyślą, że sataniści to tylko zabijają wszystkich niewygodnych osobników 
Nom coś jak mafia. Ojciec chrzestny - satanus każe zabijać wszelkich niewygodncyh xD
Dajcie spokój bycie satanistą jest Okej! Fajnie tak pomachać głową przy Necro-Blackmetalu
|
Wt cze 02, 2009 11:31 |
|
|
|
 |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
BÓG Kocha wszystkich. Jeżeli jesteś okultystą to wiec Bracie, że BÓG Cię także Kocha, i chce Twego Powrotu do NIEGO.
Jeżeli przyjdziesz do NIEGO w Sakramencie Pojednania - Spowiedzi Świętej - i spełnisz wszystkie Warunki Spowiedzi Sakramentalnej to na pewno Odpuści Ci grzechy.
|
So sie 01, 2009 0:06 |
|
 |
maro110
|
już sie wypowiadałem w tej kwestii .. powtórze: nie mam ochoty czytać wypowiedzi fratera wyróżnionych czcionką lub kolorem.. za kogo się on uważa  niech moderator zwróci uwage..
|
So sie 01, 2009 1:38 |
|
|
|
 |
maro110
|
frater napisał(a):
BÓG Kocha wszystkich. Jeżeli jesteś okultystą to wiec Bracie, że BÓG Cię także Kocha, i chce Twego Powrotu do NIEGO.
Jeżeli przyjdziesz do NIEGO w Sakramencie Pojednania - Spowiedzi Świętej - i spełnisz wszystkie Warunki Spowiedzi Sakramentalnej to na pewno Odpuści Ci grzechy.
frater do jakiej sekty należysz??
|
So sie 01, 2009 1:39 |
|
 |
frater
zbanowana na stałe
Dołączył(a): N kwi 15, 2007 21:52 Posty: 2219 Lokalizacja: GG 304230
|
Jestem Katolikiem.
Jestem Katolickim ... .
|
So sie 01, 2009 2:44 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: Jestem Katolickim ... .
Ooo! A co to?
Atramentu zabraklo, stopniowanie napiecia, czy moze bojazn przed zakazem uzywania slow obrazliwych? 
_________________ Lecz początki, potem i leki nie pomogą. Owidiusz
|
N sie 02, 2009 18:03 |
|
 |
r4dz10
|
Cytuj: czy moze bojazn przed zakazem uzywania slow obrazliwych? Suszę zęby
a ja leżę, haha!
_________________ "Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują." - Albert Einstein
|
N sie 02, 2009 19:08 |
|
 |
Sareneth
|
frater napisał(a): Jestem Katolikiem.
Jestem Katolickim ... . Nie wiem frater, do jakiej sekty należysz, ale możesz być jedynie katolikiem. Lub "katolikiem"...
A właśnie może nam powiesz o swojej sekcie coś więcej? Jesteśmy w końcy w dzaile o tych tematach...
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
N sie 02, 2009 20:35 |
|
 |
Leontodon
|
Frater to bodajże chyba lefebrysta lub cos w tej okolicy  (Sedewacośtamtysta?  )
A co do satanizmu , czyli meritum: w większości IMHO to wygłupy zbuntowanych dzieciaków ( sam tak miałem przez pewien czas
Czasem oznaka poważnych zaburzeń osobowości - jak u tych muzyków w Norwegii , nie pomne nazwisk, z których zdaje się jeden siedzi za morderstwo rytualne... ( jak ktoś pamięta szczegóły to proszę mnie oświecić  ) Ale istnieje też Satanizm intelektualny , wywodzący sie z "Biblii Szatana" LaVeya. Ten wynika z przyjęcia określonych założeń filozoficznych. I myślę że tylko z tym jego rodzajem można ewentualnie dyskutować z pozycji wiary chrześcijańskiej.
|
Pn sie 03, 2009 20:36 |
|
 |
R0hypn0l
|
OOoo... jeszcze nie zablokowany.
Ufffff...
Popieram użytkownika Leontodona...
Ale z dyskusji to nie wiem czy coś wyjdzie 
_________________ I love R'hypnol...
You love R'hypnol...
We love R'hypnol...
.Kffadratóra Qoła.
|
Pn sie 31, 2009 8:24 |
|
 |
Nejion
|
 Re: Satanizm:)
Do Polski akurat jeszcze nie dotarł satanizm filozoficzny. Ale wkrótce dotrze. Dla ścisłości: jest też satanizm teistyczny, w którym odmawia się modlitwy ku czci Szatana, ale jest on chyba mało popularny. Ja pamiętam, że największym grzechem satanizmu była głupota, co do dziś podziwiam. Wg mnie, świat z samymi gorliwymi satanistami byłby bardzo dobrym światem. Niemal idealnym....
|
Wt gru 22, 2009 16:36 |
|
 |
thoren
|
A świat po śmierci nienawróconego satanisty... niemal... Ktoś mądry kiedyś powiedział: "Jedyną wadą nieśmiertelności jest to, że przychodzi ona dopiero po śmierci" <Do indywidualnego przemyślenia>
_________________ Tylko uczciwe życie jest szczęśliwe.
Platon
|
So gru 26, 2009 22:21 |
|
 |
Fanir
|
Kurcze, satanizm rytualny jest rzeczywiście trochę chory, lecy idee satanizmu są dosyć... sczere, bardzo popieram Nejion. świat z samymi gorliwymi chrześcijanami nie byłby dobrzm dobrym światem.
_________________ Nawet jeśli Bóg istnieje to nienawidzi ludzi a co najmniej się nimi nie interesuje. Wiele tysięcy ludzi codziennie umiera z głodu- oto miłość "Boga".
|
Pt lip 30, 2010 22:59 |
|
|
|