Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 2:06

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 809 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 54  Następna strona
 Radio Maryja sektą ? 
Autor Wiadomość

tjaaa... no w sumie prawie dobrze obliczyłeś, co to jest te marne 900.000.000 złotych w jedną czy w druga? Zresztą nawet tych 290 milionów Michnik nie wyda na swoje widzimisie, bo od tego trzeba odjąć wszelkie wydatki, a skoro jego Imperium(Darth Michnik?) jest takie wielkie, to i wydatki ma niemałe na utrzymanie i rozbudowe.

Tylko, że to nie o. Adam Michnik...

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Pt lip 01, 2005 19:20

Agora oficjalnie pisze ile ma zysku.......a Rydzyk to ciagle ukrywa. Płacząc co chwila o dotacje i nie rozliczajac sie zupełnie z tego co dostaje.
Gdy jednak ktos zapyta......to wtedy jest "wrogiem Koscioła". [...]
Wolałbym odpalac cygaru od 100 dolarówki, nizli dac na to Radyjo

Pt lip 01, 2005 22:42

O.Rydzyk nie ma ma obowiązku ujawniać ile i na co wydaje, ale to czyni (choć nie w szczegółach). Można dyskutować na temat jawności finansów Kościoła - sam jestem tego zwolennikiem. Zaufanie do o.Rydzyka mam widząc jak wszystko kwitnie. Problem by był gdyby ludzie dawali, a nie wiadomo na co to by szło.

Pt lip 01, 2005 23:01

tjaaaa... kwitnąć to se może, ale czy kwitnie za wszystko? Czy może kwitnie też coś o czym nikt "nie powinien" się dowiedzieć?

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

So lip 02, 2005 8:11
znam "co nieco" Torę :) - pomimo, że "ani jedna jota, ani kreska jedna" nie przeminie, to - "Nie przyszedłem znosić, lecz wypełnić i uzupełnić" - uzupełnić - wszystko pochodzi z serca człowieka: dobro i zło.
Przez wieki budowano świątynie "zgodnie z nakazami Boga wg Tory" - gdy zabrakło Boga w sercu ludzi, świątynie pozamykano, zamieniono w muzea lub dopuszczając się całkowitej profanacji w magazyny, dyskoteki....
Nie neguję potrzeby wznoszenia światyń, szkół.... jeśli powstają z potrzeby serca.
Nie mogą jednocześnie stanowić argumentu na rzecz wzkazywania "wyższości" ich fundatorów nad innymi katolikami, mediami...."radio + nie katolickie i zaraz padnie", "Prasa poza NDz i Niedzielą nie jest katolicka, gorsza", a Tygodnik Powszechny to już zakała Kościoła....tak ma wygladać jedność w Kościele, "głoszenie Ewangelii jednym głosem"?
Jedność Kościoła to wielorakość, wspólnota - "Kościół jest znakiem i narzędziem wewnętrznego zjednoczenia z Bogiem i jedności między sobą wszystkich ludzi" - Konstytucja Dogmatyczna o Kościele SW II

N lip 03, 2005 11:31

tjaaaa... kwitnąć to se może, ale czy kwitnie za wszystko? Czy może kwitnie też coś o czym nikt "nie powinien" się dowiedzieć?

No jasne. Na pewno na maybachy :-D
Michnik ma 100 razy więcej kasy od Ojca Rydzyka i nikt nie robi mu wyrzutów. To znaczy, że większość ludzi ulega propagandzie.

Moderator powinien usunąć temat obrażjący miliony słuchaczy radia.

N lip 03, 2005 15:00
Jak się słuchaczom nie podoba temat to mogą przenieśc swój świątobliwy wzrok na inny i nie kłopotać sumienia swego tym czego widzieć nie chca i w ich mniemaniu nie powinni. Nie bądź taki Bernardo Gui Inkwizytorze.

W pewnym, sensie rozłam w kościele jest faktem- Kościół nie jest takim monolitem jakim był w latach 80 i na początku 90 i to jest fakt. Oczywiście oficjalnie wszystko jest cacy, ale wiadomo, że ludzie są tylko ludźmi.

N lip 03, 2005 15:21

Jak się słuchaczom nie podoba temat to mogą przenieśc swój świątobliwy wzrok na inny i nie kłopotać sumienia swego tym czego widzieć nie chca i w ich mniemaniu nie powinni. Nie bądź taki Bernardo Gui Inkwizytorze.

W pewnym, sensie rozłam w kościele jest faktem- Kościół nie jest takim monolitem jakim był w latach 80 i na początku 90 i to jest fakt. Oczywiście oficjalnie wszystko jest cacy, ale wiadomo, że ludzie są tylko ludźmi.

1. Przyjacielu, to jest forum publiczne o charakterze katolickim. Nie żądaj zatem ode mnie bym swój świątobliwy wzrok skierował na inny, bo to niemożliwe.
Rozłamu natomiast nie ma, gdyby był, to najpierw episkopat, a później papież zająłby stanowisko w tej sprawie. Stąd można wyciągnąc tylko jeden wniosek- liberalne media sieją propagandę o POLSKIM KOŚCIELE.

N lip 03, 2005 15:38
oficjalnie wszystko jest cacy tak napisałem więc formalnie nie ma rozłamu, ale w episkopacie róznie sie na RM patrzy- bardzo różnie. Jak się RM robi konkurencje i to za zgodą najwyższych czynników kościelnych no to ciekawie to zaczyna wyglądać. I powtórże to iż Kościół nie jest takim monolitem jak był w latach 80 i 90. Na szczęście

N lip 03, 2005 15:53
publiczne forum o charkterze katolickim- może i tak, ale skoro to forum jest publiczne to nie tylko katolicy uczestniczą w nim, a po za tym nie wszystkim katolikom podoba sie działalność RM. Nawet osmielę się twierdzić iż wcale znaczna część katolików nie zgadza się z retoryką ojca Rydzyka i RM.

N lip 03, 2005 15:56

oficjalnie wszystko jest cacy tak napisałem więc formalnie nie ma rozłamu, ale w episkopacie róznie sie na RM patrzy- bardzo różnie. Jak się RM robi konkurencje i to za zgodą najwyższych czynników kościelnych no to ciekawie to zaczyna wyglądać. I powtórze to iż Kościół nie jest takim monolitem jak był w latach 80 i 90. Na szczęście

Wśród kleru zawsze nie było jedności w sprawach politycznych. Wystarczy poczytać historię Polski.
Co masz na myśli pisząc:
Cytuj:
Na szczęście
?

N lip 03, 2005 15:58

Silny Kościół nie pozwoli na to by było silne państwo Polskie- jest to wbrew jego interesom, zawsze było.

N lip 03, 2005 16:00

Dokładnie to co napisałem

Silny Kościół nie pozwoli na to by było silne państwo Polskie- jest to wbrew jego interesom, zawsze było.

:razz: :razz: :razz:
Nie zapominaj, że to Kościół wprowadził cywilizację na nasze ziemie i dzieki niemu staliśmy się potęgą.

N lip 03, 2005 16:04
No i dzięki jego polityce wyznaniowej pod pretekstem ochrony prześladowanych innowierców państwa ościenne miały pretekt aby się wtrącać w nasze sprawy. Zwalczał konfederację warszawska, czyli akt który przynosi nam chlubę większą niż Konstytucja 3 maja. W wielowyznaniowym kraju jakim była I Rzeczypospolita zwalczał i prześladował innowierców. [...]
Wracając do tematu: Rodzina RM czy jak to się zwie wyczerpuje wszelkie przesłanki do tego by nazwać ją sektą. Mają swojego guru, są zorganizowani, biorą pieniądze od wyznawców jednocześnie starając się rozszerzać swoje wpływy i elimunując nie nadających się. Mają swoją ideologię jak to zwykle w sektach bywa związane z doktryną "oblężonej twierdzy"

Bezpośrednio do Twojej świadomości niech dojdzie iż sekta z czysto naukowego punktu widzenia ma neutralne znaczenie (w odróżnieniu od sekty destrukcyjnej)

N lip 03, 2005 16:14

Cytuj:
W pewnym, sensie rozłam w kościele jest faktem

od dawna jest rozłam w Kościele
czasem przybiera na walce im bardziej zywotna jest któraś cywilizacja walcząca
buddyści np przejmują cywilizację i zostaja buddystami mimo to,że różnią się miedzy sobą niesamowicie w światopogladzie
niejest to mozliwe z katolicyzmem, dlatego część bizantyńskiej cyw. z Kościoła
ciągle próbuje być mądrzejsza od papieża
kończy sie to sekciarstwem takim jak robili Hus,Kalwin,Luter ...

ten rozłam widać dobitnie właśnie gdy widzimy "niekatolickie" i katolickie pisma(i radio Maryja),i inne które zawsze propagują wartości spójne z myślą etyczną(lub bezetyczną) swej cywilizacji

radio Maryja trzymie się jak widać papieża przeciwko nowomodnym reformatorom biskupom(w całym Kościele)
którzy za swoje heretyckie pomysły pójdą do Kanosy
lub do piekła prędzej czy później

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

N lip 03, 2005 18:53
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 809 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29 ... 54  Następna strona