Autor |
Wiadomość |
agawiki
|
To nie chyba ja nierozumiem tylko ty. To znaczy,ze wedlug was nim sie nie narodzil Jezus to w niebie bylo dwoch bogow, jeden maly a drugi duzy. To co z przykazaniem,,nie bedziesz mial Bogow cudzych przede mna". Zauwazylam,ze w Bibli piszecie szatan,kusiciel z duzej litery a Jezusa jako Boga z malej litery. To o czym to swiadczy?, ze macie wiekszy szacunek do szatana niz do Jezusa. Raz porownujecie Jezusa do Archaniola Michala, raz do Adama innym razem mowicie,ze jest malym Bogiem przez male,,b", ale ja tak nie napisze. Falszujecie prawde o Bogu. W 1J 5:20 jest napisane,,On zas jest prawdziwym Bogiem i zyciem wiecznym". Przytocze jeszcze jeden fragment Pisma Sw. przedstawiajacy kamieniowanie Sw.Szczepana.Widzac Boga modlil sie slowami,, Panie Jezu przyjmij Ducha mego"(Dz7:59) dlaczego wiec S.J zabraniaja sie modlic do Jezusa? skoro powinnismy brac przyklad ze Sw. Szczepana.
|
N gru 24, 2006 16:17 |
|
|
|
 |
agawiki
|
Dzisiaj jednak jest jeden z najwspanialszych dni w roku, czego nigdy nie doswiadcza S.J, ale zycze wszystkim Wesolych Swiat, bo jest to czas pokory i milosci do wszystkich ludzi bez wzgledu na wiare(czego uczy nas wiara katolicka i Pismo Sw. a jest mi bardzo przykro,ze wy tak krytykujecie inne religie) Szczesc Boze.
|
N gru 24, 2006 16:24 |
|
 |
agawiki
|
adam111151 napisał(a): agawiki napisał(a): Nie wiedzialam,ze w Pismie SW. jest jakas roznica miedzy kobieta a mezczyzna?? Wiem,ze jest miedzy zwierzeciem a czlowiekiem! A czym sie roznia zbawieni w niebie od zbawionych na ziemi to trzeba sie zapytac S.J bo wedlog mnie wszyscy bedziemy razem bez podzialu.
według ciebie moze i tak ale Biblia mówi cos innego (16) Mam także inne owce, które nie są z tej owczarni. I te muszę przyprowadzić i będą słuchać głosu mego, i nastanie jedna owczarnia, jeden pasterz. (Ew. Jana 10:13-17, Biblia Tysiąclecia
A jesli chodzi o ten fragment to przeczytaj wpierw go w calosci a najlepiej cala Biblie a nie wersety wyrwane z kontekstu.
,,Mam i inne owce, ktore nie sa z tej owczarni; rowniez i te musze przyprowadzic, i glosu mojego sluchac beda"
Jest tu mowa o jedynym Kosciele o jednej wladzy, w ktorym znajduja sie tak Zydzi jak i poganie.
,,i nastanie jedna owczarnia.." wlasnie jedna a nie jak nauczja S.J dwie w niebie i na ziemi. Jak to powiedzial Jezus lekarza potrzebuja chorzy a nie zdrowi i on przyszedl nawracac grzesznikow.
|
N gru 24, 2006 16:43 |
|
|
|
 |
adam111151
|
marcin_jarzębski napisał(a): aha a co Pan na te fragmenty ze Starego Testamentu
Wj 33:11 11. A Pan rozmawiał z Mojżeszem twarzą w twarz, jak się rozmawia z przyjacielem. Potem wracał Mojżesz do obozu, sługa zaś jego, Jozue, syn Nuna, młodzieniec, nie oddalał się z wnętrza namiotu. (BT) [
No więc, albo Biblia podaje sprzeczne informacje ale to jehowici dokonuja złej interpretacji!
rozwazmy to na podstawie jednego wersetu
((3) Wtedy Mojżesz powiedział do siebie: Podejdę, żeby się przyjrzeć temu niezwykłemu zjawisku. Dlaczego krzew się nie spala? (4) Gdy zaś Pan ujrzał, że Mojżesz podchodził, żeby się przyjrzeć, zawołał Bóg do niego ze środka krzewu: Mojżeszu, Mojżeszu! On zaś odpowiedział: Oto jestem. (5) Rzekł mu Bóg: Nie zbliżaj się tu! Zdejm sandały z nóg, gdyż miejsce, na którym stoisz, jest ziemią świętą. (6) Powiedział jeszcze Pan: Jestem Bogiem ojca twego, Bogiem Abrahama, Bogiem Izaaka i Bogiem Jakuba. Mojżesz zasłonił twarz, bał się bowiem zwrócić oczy na Boga.
ktoz to wolał do Mojzesza ze srodka krzewu?
czy moze był to Bóg?
no nie
Mimo ze wczesniej było powiedziane ze to Bóg to okazuje sie ze niev był to Bog osobiscie.
bo wczesniej w drugim wersecie czytamy
2) Wtedy ukazał mu się Anioł Pański w płomieniu ognia, ze środka krzewu. Mojżesz widział, jak krzew płonął ogniem, a nie spłonął od niego.
anioł który w imieniu Boga przemawiał.
to normalne, że w czasach starozytnych ale takze i dzis powiedzenie ze król (prezydent) powiedzial nie oznacza, że to własnie on osobiscie powiedzial do konkretnego człowieka
po prostu jego rzecznik (rządu) powiedzial co przedtem mówił król
skad wiadomo, że to nie Mojzesz rozmawiał bezpośredno z Bogiem ale z aniołem który mu przedtawial to co Bog chcial powiedzieć?
Biblia wyjasnia
dz .ap 7:
(37) Ten właśnie Mojżesz powiedział do potomków Izraela: Proroka jak ja wzbudzi wam Bóg spośród braci waszych. (38) On to w społeczności na pustyni pośredniczył między aniołem, który mówił do niego na górze Synaj, a naszymi ojcami. On otrzymał słowa życia, ażeby wam je przekazać.
i 53
53) Wy, którzy otrzymaliście Prawo za pośrednictwem aniołów, lecz nie przestrzegaliście go.
a wiec jak widzisz to poprzez aniołów Bóg rozmawial z Mojżeszem
a nie bezpośrednio (mimo ze mogłoby sie tak wydawac na pierwszy rzut oka)
(19) Na cóż więc Prawo? Zostało ono dodane ze względu na wykroczenia aż do przyjścia Potomka, któremu udzielono obietnicy; przekazane zostało przez aniołów; podane przez pośrednika.
i Biblia jasno mów ze tak było
(20) I znowu rzekł: Nie będziesz mógł oglądać mojego oblicza, gdyż żaden człowiek nie może oglądać mojego oblicza i pozostać przy życiu. (21) I rzekł jeszcze Pan: Oto miejsce obok Mnie, stań przy skale. (22) Gdy przechodzić będzie moja chwała, postawię cię w rozpadlinie skały i położę rękę moją na tobie, aż przejdę. (23) A gdy cofnę rękę, ujrzysz Mię z tyłu, lecz oblicza mojego tobie nie ukażę.
(Ks. Wyjścia 33:1-23, Biblia Tysiąclecia)
a wiec osobiscie nikt nie mógł widziec Boga i przezyc
takze i Mojzesz nie mógł
(24) Przez wiarę Mojżesz, gdy dorósł, odmówił nazywania się synem córki faraona, (25) wolał raczej cierpieć z ludem Bożym, niż używać przemijających rozkoszy grzechu. (26) Uważał bowiem za większe bogactwo znoszenie zniewag dla Chrystusa niż wszystkie skarby Egiptu, gdyż patrzył na zapłatę. (27) Przez wiarę opuścił Egipt, nie uląkłszy się gniewu królewskiego; wytrwał, jakby [na oczy] widział Niewidzialnego.
widac stąd ze Mojzesz nie widzial Boga .
inne wersety podane przez Ciebie dokladnie w ten sposób mozna wyjasnic
_________________ (32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32
|
N gru 24, 2006 17:50 |
|
 |
marcin_jarzębski
|
typowe dla sekciarzy, ja podałem nieliczne fragmenty gdzie jest napisane że człowiek widział Boga! Zrobiłem to tylko aby ukazać fałszywość argumentacji jehowitów.
Pana tłumaczenia są lekko mówiąc "słabiutkie",
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
N gru 24, 2006 18:07 |
|
|
|
 |
marcin_jarzębski
|
zapomniałem dodać że odnośnie Mojżesa jest mowa o dwóch różych spotkaniach z Bogiem wiec nie wiem jakim cudem wersety do jednego spotkania maja być argumentem do innego?? Ale wam robią pranie mozgu w tej sekcie~!
|
N gru 24, 2006 18:13 |
|
 |
adam111151
|
marcin_jarzębski napisał(a): typowe dla sekciarzy, ja podałem nieliczne fragmenty gdzie jest napisane że człowiek widział Boga! Zrobiłem to tylko aby ukazać fałszywość argumentacji jehowitów.
Pana tłumaczenia są lekko mówiąc "słabiutkie",
a ja podałem fragmenty w ktorych Bóg mówi ze nikt z ludzi nie moze go zbaczyc i porzezyć.
wic nie wybieraj fragmentów Biblii ale traktuj ja jako całość.
przeciez to jasne ze jeden werset nie moze zaprzeczac innemu
i na przykladzie tego jednego wersetu pokazalem jak to mozliwe ze Mojzesz "widzial" Boga mimo ze go nie widzial literalnie
[/url]
|
N gru 24, 2006 18:47 |
|
 |
adam111151
|
marcin_jarzębski napisał(a): zapomniałem dodać że odnośnie Mojżesa jest mowa o dwóch różych spotkaniach z Bogiem wiec nie wiem jakim cudem wersety do jednego spotkania maja być argumentem do innego?? Ale wam robią pranie mozgu w tej sekcie~!
a to juz argument w stylu:
a u was to murzynów biją
moze jakies biblijne uzasadnienie
|
N gru 24, 2006 18:48 |
|
 |
adam111151
|
marcin_jarzębski napisał(a): zapomniałem dodać że odnośnie Mojżesa jest mowa o dwóch różych spotkaniach z Bogiem wiec nie wiem jakim cudem wersety do jednego spotkania maja być argumentem do innego?? Ale wam robią pranie mozgu w tej sekcie~!
bo o tym samym mówia
o spotkaniu z Bogiem
|
N gru 24, 2006 18:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
adam, cytat, który podałeś wyraźnie mówi o tym, że Chrystus chce doprowadzić do stanu, kiedy nie będzie podziałów- kiedy wszyscy będą należeć do 1 owczarni :
Cytuj: (16) Mam także inne owce, które nie są z tej owczarni. I te muszę przyprowadzić i będą słuchać głosu mego, i nastanie jedna owczarnia, jeden pasterz.(Ew. Jana 10:13-17, Biblia Tysiąclecia) Gdybyś czytał uważnie mój poprzedni post, zauważyłbyś również drugi cytat: Cytuj: Nie ma już różnicy między Żydem a Grekiem. Jeden jest bowiem Pan wszystkich. On to rozdziela swe bogactwa wszystkim, którzy Go wzywają. ( Rz 10,12 Odnośnie rzekomego zbawienia tylko 144 tys. również odsyłam do mojego poprzedniego postu. Dość dokładnie wyjaśniłam, co oznacza ta liczba. Jest tam też pewne działanie matematyczne, które pozwoli Ci zrozumieć jej symboliczny charakter. Cytuj: Biblia wiąze szczescie z ziemią raj był na ziemi i raj bedzie na ziemi Ciekawe- jak zatem wyjaśnisz słowa Jezusa do Dobrego Łotra- dziś jeszcze będziesz ze mną w raju ? adam111151 napisał(a): Kiedy jezus był w niebie był bogiem oczywiscie nie wszechmocnym ale bogiem tak jak Ojciec nie jest swoim synem tak syn nie jest swoim ojcem wiec niczemu ten werset nie zaprzezca
a kiedy Jezus zszedł na ziemie stał się człowiekiem "a Słowo cialem sie stało i zamieszkało miedzy nami" i wtedy już Jezus nie był bogiem tylko człowiekiem Chyba wiesz lepiej od samego Boga  : Cytuj: Ja i Ojciec jedno jesteśmy, J 10,30; Kto mnie zobaczył, zobaczył także i Ojca, J 14,9 adam111151 napisał(a): Słowo był u Boga jako Syn.
Czytaj dalej... tam dalej pisze :
I Bogiem było Słowo
Ale to tylko Biblia ....
Prosiłabym nie zaczynać kilku wątków naraz i cytować całość, a nie połowę zdania ....
|
N gru 24, 2006 19:21 |
|
 |
adam111151
|
baranek napisał(a): Cytuj: Biblia wiąze szczescie z ziemią raj był na ziemi i raj bedzie na ziemi
Ciekawe- jak zatem wyjaśnisz słowa Jezusa do Dobrego Łotra- dziś jeszcze będziesz ze mną w raju ?
to dosyc proste Jezus nie był "dzis " w raju wiec nie mógł byc tam "dziś" z łotrem . Jezus poszedł do nieba kilkadziesią dni po zmartwychwstaniu wiec stwierdzenie ze bedzie dzis w raju byłoby kłamstwem Cytuj: Ja i Ojciec jedno jesteśmy, J 10,30; Kto mnie zobaczył, zobaczył także i Ojca, J 14,9 w ten sposób to herezje powstają 5) I rzekł: Dlatego opuści człowiek ojca i matkę i połączy się z żoną swoją, i będą ci dwoje jednym ciałem. (6) A tak już nie są dwoje, ale jedno ciało. czy zona i mąz to ta sama osoba? oczywiscie ze nie tak jak Jezus i Bóg nie sa jedną osobą tylko są "jedno " w sensie dzialania (11) I już nie jestem na świecie, lecz oni są na świecie, a Ja do ciebie idę. Ojcze święty, zachowaj w imieniu twoim tych, których mi dałeś, aby byli jedno, jak my. (Ew. Jana 17:8-14, Biblia Warszawska) jesli apostołowie mają być jedno tak jak Jezus i Bóg, więc są równiez Bogiem ? według mnie nie ale moze sie mylę i apostołowie, którzy mają być jedno z Chrystusem i Bogiem tez są Bogiem adam111151 napisał(a): Słowo był u Boga jako Syn. Czytaj dalej... tam dalej pisze : I Bogiem było Słowo
był Bogiem w sensie istoty
a nie w sensie ,że był tym samym co Bóg wszechmogący
tak jak syn ludzki tez jest człowiekiem jak ojciec .
Ale syn nigdy nie jest tym samym człowiekiem co ojciec.
[
|
N gru 24, 2006 20:29 |
|
 |
marcin_jarzębski
|
Cytuj: Dlatego opuści człowiek ojca i matkę i połączy się z żoną swoją, i będą ci dwoje jednym ciałem. (6) A tak już nie są dwoje, ale jedno ciało.
no i co...? Cytuj: czy zona i mąz to ta sama osoba? a kto napsał że Bóg Ojciec i Syn to ta sama osoba, nikt tu z katolików nie szerzy sabelianizmu! Jakby Pan poznał naukę KK wiedziałby że Bój Ojciec i Syn sa to dwie różne osoby, identycznej hipostazy! Fałszywym jest twierdzenie jakoby Duch sw i Syn był tylko sposobami objawienia Ojca! Cytuj: tak jak Jezus i Bóg nie sa jedną osobą tylko są "jedno " w sensie dzialania czytaj powyższe uzasadnienie Trójca Swięta jest ideałem jedności w miłości dla ludzi! Obawiam się że Pan nie zna nauczania KK i walczy z własnymi mitami o kosciele. Cytuj: był Bogiem w sensie istoty
mam przeczucie że gdyby Pan poznał nauczanie Koscioła odnalazłby Pan tak to czego szuka, bo widze że Pan ma trudności w uporzadkowaniu pojeć : istota, osoba. Wiec wyjaśniam, istota (ousia) odności się do wzajemnej cechy dla Ojca, Syna i Ducha Świętego, Te 3 osoby (prosopon - persona) są jednej ousia (istoty - hipostazy. Mia ousia trei hiposteseis jak pisał Bazyli Wielki.
|
N gru 24, 2006 20:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
adam111151 napisał(a): baranek napisał(a): Cytuj: Biblia wiąze szczescie z ziemią raj był na ziemi i raj bedzie na ziemi
Ciekawe- jak zatem wyjaśnisz słowa Jezusa do Dobrego Łotra- dziś jeszcze będziesz ze mną w raju ?
to dosyc proste Jezus nie był "dzis " w raju wiec nie mógł byc tam "dziś" z łotrem . Jezus poszedł do nieba kilkadziesią dni po zmartwychwstaniu wiec stwierdzenie ze bedzie dzis w raju byłoby kłamstwem
W takim razie sugerujesz, że Jezus skłamał....
Zauważ, że Jezus ukazał się uczniom po zmartwychwstaniu - gdzie był , zanim się ukazał ? Czemu mysleli, że to zjawa? Jeżeli byłam u koleżanki dzisiaj, czy to wykluxcza, że byłam u niej wczoraj ?
Odnośnie Trójcy , odpowiedział Marcin- jest 1 Bóg i 3 Osoby Boskie
Proszę poczytać też ten wątek:
viewtopic.php?t=293&postdays=0&postorder=asc&start=0
|
N gru 24, 2006 21:04 |
|
 |
adam111151
|
marcin_jarzębski napisał(a): Cytuj: był Bogiem w sensie istoty mam przeczucie że gdyby Pan poznał nauczanie Koscioła odnalazłby Pan tak to czego szuka, bo widze że Pan ma trudności w uporzadkowaniu pojeć : istota, osoba. Wiec wyjaśniam, istota (ousia) odności się do wzajemnej cechy dla Ojca, Syna i Ducha Świętego, Te 3 osoby (prosopon - persona) są jednej ousia (istoty - hipostazy. Mia ousia trei hiposteseis jak pisał Bazyli Wielki.
odpowiedź do wszystkich uzasadnień
Bazyli się myli
(ale rym)
W Biblii prosze mi pokazac powyższe uzasadnienie
wszelkie inne prace "ojców" koscioła są warte tyle ile papier na którym je napisali
|
N gru 24, 2006 23:30 |
|
 |
adam111151
|
baranek napisał(a): to dosyc proste Jezus nie był "dzis " w raju wiec nie mógł byc tam "dziś" z łotrem . Jezus poszedł do nieba kilkadziesią dni po zmartwychwstaniu wiec stwierdzenie ze bedzie dzis w raju byłoby kłamstwem
W takim razie sugerujesz, że Jezus skłamał....
nie po prostu Jezus nie był "dzis " w raju. był w grobie. Cytuj: Zauważ, że Jezus ukazał się uczniom po zmartwychwstaniu - gdzie był , zanim się ukazał ? Czemu mysleli, że to zjawa? Jeżeli byłam u koleżanki dzisiaj, czy to wykluxcza, że byłam u niej wczoraj ?
jesli leżałas w grobie to wyklucza
zanim sie Jezus ukazał był w ....lesie....na pustyni ...gdziekolwiek
nie ma to nic do tego że "dziś" leżał w grobie
Na pewno nie był w raju poniewaz do nieba poszedł dopiero kilkadziesiat dni po zmartwychwstaniu
|
N gru 24, 2006 23:33 |
|
|
|