Autor |
Wiadomość |
Inkwizytor
|
Cytuj: No i dzięki jego polityce wyznaniowej pod pretekstem ochrony prześladowanych innowierców państwa ościenne miały pretekt aby się wtrącać w nasze sprawy Po pierwsze, to innowiercy stanowili niebezpieczeństwo, a po drugie państwa znalazłyby i tak jakiś powód do zaatakowania nas. Cytuj: Wracając do tematu: Rodzina RM czy jak to się zwie wyczerpuje wszelkie przesłanki do tego by nazwać ją sektą. To jest jeszcze ciekawsze Cytuj: Mają swojego guru, są zorganizowani, biorą pieniądze od wyznawców jednocześnie starając się rozszerzać swoje wpływy i elimunując nie nadających się.
A to już całkowite przegięcie
Wszystkie Twoje agrumenty to zbiór uprzedzeń, które uniemożliwiają Ci dokonanie obiektywnej oceny.
I jeszcze jedno, konfederacja warszawska to hańba  --to moje osbiste zdanie, dlatego nie przypinaj tego RM 
_________________ Bóg, Honor, Ojczyzna
|
N lip 03, 2005 19:16 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Człowieku o czym ty gadasz? Czyżbyś ty pretendował do miana zarażonego bakcylkem obiektywizmu?
Co do" ataków " innowierców mogę Ci powiedzieć jedno- nie mieli żadnego interesu w atakowaniu katolików dopoki obowiązywała i była przestrzegana konfederacja warszawska. Zapewniała ona pokój religijny wszystkim, ale tylko kościołowi katolickiemu przeszkadzała.
|
N lip 03, 2005 19:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
..."pójdą do Kanosy lub do piekła"....w tym rzecz, że RM i wierni słuchacze, uzurpują sobie prawo sądzenia i osądzania, a św. Paweł zastrzega:
- "Biada temu, ktoby sie odważył sądzić swego brata" Rz 2,1
Jedynym "Sędzią będzie Chrystus" Mt 25,31-46, J 5,22- 30....o sądzie Jego pisze J. Kasprowicz:
...."Snadź mi się krzywda nie stanie
Od Siebie mnie nie odrzucisz"....
|
N lip 03, 2005 20:22 |
|
|
|
 |
meritus
|
Alus
Odnośnie NDz i TP. Nasz Dziennik nigdy sobie nie przypisywał miana "katolicki", natomiast Tygodnik Powszechny obwieszcza to pod tytułem nie mając do tego prawa. Tyle o TP i NDz.
semper_malus
Mówiąc o rozłamie w Kościele w Polsce chyba nie wiesz czym rozłam wogóle jest. Rozłam w Kościele oznacza wypowiedzenie posłuszeństwa papieżowi lub herezję.
Nie sposób się zgodzić z tym: Cytuj: Silny Kościół nie pozwoli na to by było silne państwo Polskie- jest to wbrew jego interesom, zawsze było.
czysta sufitologia
I winą Kościoła są rozbiory. Domorosła historiozofia.
Sprawdź w słowniku co to jest sekta. Sekta w Kościele wypełnia warunki które wymieniłem wyżej: wypowiedzenie posłuszeństwa papieżowi lub herezję. RM tego nie spełnia, choć zaraz pewnie zaczniesz to udowadniać. I to jeszcze naukowy punkt widzenia... 
|
N lip 03, 2005 21:30 |
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Inkwizytor napisał(a): A. napisał(a): tjaaaa... kwitnąć to se może, ale czy kwitnie za wszystko? Czy może kwitnie też coś o czym nikt "nie powinien" się dowiedzieć? No jasne. Na pewno na maybachy Michnik ma 100 razy więcej kasy od Ojca Rydzyka i nikt nie robi mu wyrzutów. To znaczy, że większość ludzi ulega propagandzie. Moderator powinien usunąć temat obrażjący miliony słuchaczy radia.
Powtarzałem z 10 razy, to powtórze jeszcze raz. Nie ma o. Michnika, jako osoba prywatna niech się bogaci ile chce, jego problem. Rydzyk, jest o. a to do czegoś obliguje.
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
N lip 03, 2005 21:34 |
|
|
|
 |
Mieszek
|
Alus napisał:
Cytuj: ..."pójdą do Kanosy lub do piekła"....w tym rzecz, że RM i wierni słuchacze, uzurpują sobie prawo sądzenia i osądzania, a św. Paweł zastrzega: - "Biada temu, ktoby sie odważył sądzić swego brata" Rz 2,1 Jedynym "Sędzią będzie Chrystus" Mt 25,31-46, J 5,22- 30....o sądzie Jego pisze J. Kasprowicz: ...."Snadź mi się krzywda nie stanie Od Siebie mnie nie odrzucisz"....
pustego piekła niebędzie w tym rzecz ,że niewolno naginać na 10 w skali Boforta Miłosierdzia Bożego
krytyka jest wskazana ,świadczy o mądrości człowieka,jeśli jest nawet skierowana na niedowierzanie czy jest coś dziełem Bożym (np radio Maryja) I tak podoba się Bogu sprawdzanie przez ludzi czegoś czy od Boga pochodzi. Czy jednak niepowinna być najpierw ufność w stronę części Kościoła jakim są o. Redemptoryści skierowana? czy niezasługują na szacunek i ufność? czy naprawde od strony katolików zasługują na złośliwości , strofowanie a dopiero na koniec na powiedzenie "a to sie modlą,ja myślałem(am) ,że politykują, a no to dobrze..."
czy katolicy ,czy też poganie maja mieć na celu nienawiść do słuchaczy radia Maryja ,a także do samych osób tworzących to radio i tv Trwam czy celem jest odkrywanie Prawdy, dążenie do niej,a także Miłość do Boga i ludzi (np o. Rydzyka),jak również miłosierdzie względem grzeszników jakimi wszyscy jesteśmy.(o belce i źdźble sie kłania...)
aha o sądzeniu pisze ,że kto wydaje sąd sądzi też siebie radze więc pohamować złość i nienawiść wiadomo do kogo ...
sędzią był św. Morus
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
N lip 03, 2005 22:00 |
|
 |
meritus
|
O.Rydzyk nie posiada własności prywatnej. Dla niektórych wzór księdza to bosy, chodzący w wytartej sutannie nieborak, przepraszający, że żyje i jeżdżący 15-letnim skorodowanym Polonezem.
|
N lip 03, 2005 22:00 |
|
 |
Gość
|
meritus napisał(a): O.Rydzyk nie posiada własności prywatnej. Dla niektórych wzór księdza to bosy, chodzący w wytartej sutannie nieborak, przepraszający, że żyje i jeżdżący 15-letnim skorodowanym Polonezem.
Hi meritus
O.Rydzyk nie posiada wlasnosci prywatnej ?
A to akurat ciekawe, bo zyje mu sie chyba lepiej odemnie. Czyli to sie tak da, zeby byc bogatym a jednoczesnie nic nie miec ? To co ma to jest publiczne, tak ? A czy da sie tak, zebym i jak tak mogl zakosztowac tych publicznych dobr, bylbym bardzo rad, jezdzac takim autem, jedzac tak jak on i maja taka wladze - coz wszytko przedemna.
Pozdrawiam - majacy wrazenie dezawułi (nie znam francuskiego) - Amper
|
N lip 03, 2005 22:12 |
|
 |
meritus
|
Wszystko co użytkuje o.Rydzyk, jak również całe Radio Maryja jest własnością Zakonu Najświętszego Odkupiciela. Wydaje mi się, że jakiś czas temu to obwieszczałem. Uważam, że warto się tematem zapoznać, bo obawiam się, że błędne koło się zacznie.
Władze może ma dużą - jeśli coś takiego władzą można nazwać. Ale podlega pod innych.
|
N lip 03, 2005 22:23 |
|
 |
Meg
|
czyli twierdzisz, że rzeczy przedstawiające imperium tego zakonnika pokazane w filmie "imperium rydzyka" są kłamstwem?
|
N lip 03, 2005 22:26 |
|
 |
meritus
|
Chyba to już wyraziłem wielokrotnie. Film "Imperium Ojca Rydzyka" to przykład paszkwilu opartego na pomówieniach i obelgach. Nic z zarzutów nie potwierdziło się.
|
N lip 03, 2005 22:29 |
|
 |
Gość
|
Hi meritus
Czyli zyski z radia maryja sa przeznaczane i rozporzadzane przez zakon ? Tego, fakt, nie wiedzialem, wladze ma duza chociazby dlatego, ze ma wplyw na wielu wierzacych, ktorzy (napewno nie wszyscy) widza w nim co najmniej drugiego boga.
Dobra przyposcmy, ze zyski sa faktycznie rozporzadzane przez ten zakon, nie zmienia to jednak faktu, ze o. Rydzyk jezdzi pieknym samochodem ma obstawe, a jego posiadlosci chroni masa kamer... .
Na co jeszcze wydaje pieniadze ten zakon poza o. dyrektorem, wspomaga czerwony krzyz, dzieci glodujace w afryce ?
Jako, iz nie wiem prawie nic o radiu Maryja jak i o tym co pisales w tym watku (za dlugi, a noc za krotka), moglby mi co nieco o tym opowiedziec ?
Pozdrawiam - popijajac herbatke i przegladajac naprawde ciekawy serwis (reklama) www.racjonalista.pl - Wolt
|
N lip 03, 2005 22:31 |
|
 |
meritus
|
Amper
To jest dochód, a nie zysk, bo RM nie prowadzi działalności gospodarczej. Dochodem dysponuje o.Rydzyk jako dyrektor RM. Natomiast jest to własnością zakonu.
A skąd ta obstawa nagle się wzięła ?
Ludzie wpłacając na konto Radia Maryja wpłacają na Radio Maryja, a nie na dzieci w Afryce. Nie wolno pieniędzmi dysponować wbrew woli darczyńców. Przeznaczenie tych pieniędzy na inny cel byłoby defraudacją. Gdy ludzie chcą dać na dzieci w Afryce to dają odpowiedniej isntytucji np Czerwonemu Krzyżowi.
|
N lip 03, 2005 22:38 |
|
 |
Meg
|
twierdzisz, że są to kłamstwa, a co ztym ojcem redemptorystą, któy opowiada tak dokłądnie o ojcu Rydzyku i część się potwierdziła
|
N lip 03, 2005 22:39 |
|
 |
meritus
|
Co się potwierdziło ? Ów redemptorysta w chwili udzielania wywiadu przebywał od 30 lat w Niemczech i chyba zbyt dobrego rozeznania w/s Radia Maryja nie miał. Odcieli się od o.Galińskiego przełożeniu zakonu.
|
N lip 03, 2005 22:58 |
|
|
|