Autor |
Wiadomość |
meritus
|
Komentarze prowincjała o. Zdzisława Klafki po emisji filmu:
Cytuj: "Jest rzeczą niemożliwą uznać współbrata, który jest poza granicami Ojczyzny przez 31 lat i żyje poza Wspólnotą zakonną, za wiarygodne źródło informacji o życiu i działalności Prowincji, w tym Radia Maryja, z którym nigdy nie był w żaden sposób związany". Cytuj: "Szczerze mówiąc, nie jestem zdziwiony, że doszło do wyemitowania takiego programu w Telewizji Polskiej. Już od dłuższego czasu media liberalne wytwarzały wokół Radia atmosferę pełną niechęci i podejrzeń. Jeszcze raz wyrażam moje ubolewanie, że w cywilizowanym państwie prawa, jakim chce być nasza Ojczyzna, stosuje się nieetyczne i bezprawne metody w celu zniesławienia konkretnej osoby, wspólnoty zakonnej, jak również rani wielomilionową rzeszę wierzących Polaków. Program ten uwłacza wszelkim zasadom etyki dziennikarskiej i wywołuje zgorszenie. Oszczercze ataki na Kościół katolicki są dowodem na to, że skutecznie jest głoszone królestwo Boże. (...) film zawiera bardzo wiele przypadków rozmijania się z prawdą, gdzie autor, rzekomo zadając pytanie, informuje swego rozmówcę, że chce zrobić film o katolickich mediach, podczas gdy robi film w istocie jedynie przeciwko katolickiemu Radiu Maryja. (...) więc Radio należycie wykonuje swoją posługę. Ten dynamizm apostolski, którym charakteryzuje się Radio, jest raczej osiągnięciem, a nie problemem. Działalność Radia Maryja martwi wrogów Kościoła, dlatego uciekają się oni do różnych niegodziwych działań i ataków, kampanii mających charakter zwykłych oszczerstw".
|
N lip 03, 2005 23:05 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
paszkwil na RM- momencik przecież Radio i o.Rydzyk mogli się bronić- mogli udzielić jasnych wyjasnień. Skoro wszytko jest w jak najlepszym porządeczku to po co te tajemnice?
[...]
Po za tym w RM nie zdają sobie sprawy,że można być dobrym Polakiem, nie kochając kościoła, czy boga
|
Pn lip 04, 2005 10:50 |
|
 |
Meg
|
|
Pn lip 04, 2005 12:01 |
|
|
|
 |
meritus
|
semper_malus
Radio Maryja się broniło - jeżeli tego nie zauważyłeś to się nie dziwię, że nie masz obiektywnego obrazu sytuacji. Okazało się, że podmiotem prawnym w stosunku do Urzędu Skarbowego jest Zakon Redemptorystów - właściciel RM, a nie samo Radio. Podatków RM zaś nie płaci, gdyż nie prowadzi działalności gospodarczej i nie wykazuje zysku, oraz ma ustawowy status nadawcy społecznego.
Meg
Szkoda słów. Ale powiem krótko - pieniądze idą na ewangelizację. Sobór Watykański II w deklaracji o środkach społecznego przekazu zauważył ogromną rolę mediów katolickich i obowiązek tworzenia i zapewniania im utrzymania przez wiernych. W Polsce jest jedno ogólnopolskie radio katolickie - obowiązkiem katolika jest dbanie o to radio, pomoc choćby przez konstruktywną krytykę, jak kogoś nie stać na więcej. Niektórzy tylko potrafią obrażać, wyzywać, jątrzyć - a co sami robią dla ewangelizacji ?
Dojenie. Radio Maryja za przychód Agory mogłoby się utrzymać przez 50 lat. Tyle dzieł ewangelizacyjnych za takie skromne pieniądze. Nie wstydzisz się tego nazywać dojeniem ? Zabiera ktoś od ciebie ? Ludzie sami dają - z własnej woli. Nazywanie tego dojeniem jest idiotyczne.
|
Pn lip 04, 2005 15:46 |
|
 |
Meg
|
Nie wstyd mi tego nazywać dojeniem, bo to jest DOJENIE. Babcie nie mają za co kupić leków, a dają na radia [...] Tak działa prawie każda sekta!
Po za tym radio Maryja nie jest katolickie, bo jest w nim polityka, co do ewangelizacji nie służy
|
Pn lip 04, 2005 17:20 |
|
|
|
 |
meritus
|
Meg
Gdybyś znał nauczanie Kościoła byś wiedział, że obowiązkiem katolika jest angażowanie się w życie społeczne i polityczne. Tak wskazują encykliki (choćby Evangelium vitae Jana Pawła II, Rerum novarum Leona XIII - podnastawa katolickiej nauki społecznej) i dokumenty Kościoła (choćby deklaracja w tej sprawie Kongregacji Nauki Wiary sprzed paru lat).
Uważanie polityki za dzieło szatana nie jest postawą katolicką.
Zacytuję jeszcze raz wspaniałą wypowiedź bpa Adama Lepy dla Naszego Dziennika sprzed kilkunastu dni:
Cytuj: JE ks. bp Adam Lepa, członek Rady ds. Środków Społecznego Przekazu Konferencji Episkopatu Polski: Przedmiotem ataku oprócz Radia Maryja ma być Radio Plus i Radio Józef. Dysponenci mediów liberalnych dobrze znają zasadę Marshalla McLuhana, z której wynika, że takie działania, jak postponowanie mediów katolickich, ośmieszanie czy próba skompromitowania, bardzo negatywnie wpływają na skuteczność ich misji ewangelizacyjnej. Zarówno w polityce, jak i w mediach najważniejsze jest to, o czym się wcale nie mówi. Sprawy, które podnosi się w atakach na Radio Maryja, są drugorzędne, a nawet absurdalne - np. zarzut, że prowadzi ono publicystykę polityczną. W kraju o dojrzałej demokracji tego rodzaju zarzuty wywołałyby powszechną wesołość obywateli. Liberałów z niektórych polskich mediów irytuje najbardziej fakt, że funkcja ewangelizacyjna Radia Maryja jest wysoce skuteczna i obejmuje społeczne postawy słuchaczy. Peerelowskie nawyki i doświadczenia każą im przeciwdziałać takim inicjatywom za wszelką cenę, wszak skuteczna ewangelizacja niweczy ich ateistyczną wizję człowieka i świata. Należy się obawiać, że wskutek rosnącej stale komercjalizacji mediów powiększą się szeregi dziennikarzy-najemników gotowych do wykonania każdej roboty, nawet tej bardzo brudnej i społecznie szkodliwej. Dotykamy patologii dziennikarstwa, w którym miejsce ambitnej misji zajmuje zdobywana za wszelką cenę kasa. Na szczęście jest w Polsce wielu dziennikarzy odpowiedzialnych, którzy skutecznie bronią prawdy i dobrze służą Narodowi. Ich rzetelny warsztat, wierność głoszonym ideałom i odwaga cywilna sprawią, że staną się dla innych wyrzutem sumienia, a może i drogowskazem prowadzącym do prawdziwej służby człowiekowi.
Ludzie sami dają, a o.Rydzyk nie wyłudza.
|
Pn lip 04, 2005 20:41 |
|
 |
Mieszek
|
Cytuj: np. zarzut, że prowadzi ono publicystykę polityczną.
w zasadzie wszystko co tylko nie powiemy zagląda w pewnym sensie w gardło polityki
nawet słowo powszechne "chleb" łączy się ściśle z mąka, ziarnem czyli zbożem rozsypywanym na torach ...
albo dotacjami ościennych krain na wprowadzanie do Polski produktów droższych w wykonaniu celem jednak zniszczenia konkurencji i możliwością w przyszłości sprzedaży własnego towaru w dodatku drożej
wiadomo ,że religia w cywilizacji bizantyńskiej służy jako narzędzie polityczne
tam jest idea cezaropapaistyczna
"czyja władza tego religia"
wolałbym by w Polsce niebyło wpływów tej cywilizacji
radio Maryja jednak wchodzi w wszelkie sprawy od strony moralnej
a że akurat porusza te sprawy to znaczy ,że musi bo się wiążą jak napisałem z anty łacińskim cywilizacyjnie postępowaniem i jak widać nie brakuje katolików po tamtej stronie prowadzących walkę cezaropapistyczną
to musi być napiętnowane
potrzeba sprzeciwu wychodzi z czujności moralności katolickiej cywilizacji łacińskiej
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
Pn lip 04, 2005 22:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
NIE Urbana broniło Radia Maryja!
|
So lip 09, 2005 11:39 |
|
 |
A.
Dołączył(a): Śr cze 08, 2005 7:39 Posty: 2702 Lokalizacja: Paragwaj
|
Kiedy? Gdzie? Jak?
_________________ Shame on the night for places I've been and what I've seen for giving me the strangest dreams But you never let me know just what they mean so oh oh so shame on the night alright And shame on you
|
So lip 09, 2005 16:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jakiś czas temu przeczytałem artukuł, w którym kolo bronił RM jako jedynego radia, które pozwala snuć słuchaczom swoje wynurzenia na antenie. Na łamach NIE>
|
N lip 10, 2005 17:14 |
|
 |
Joker
|
Meg napisał(a): Nie wstyd mi tego nazywać dojeniem, bo to jest DOJENIE. Babcie nie mają za co kupić lekó, a dają na radia, bo ojczulkowi wiecznie mało. Tak działa prawie każda sekta!
Po za tym radio Rydzyk nie jest katolickie, bo jest w nim polityka, co do ewangelizacji nie służy
Całe szczęście,że jest w nim polityka, dlatego go czasem słucham. A nie jestem babcią  Nie bardzo rozumiem, dlaczego taki o Rydzyk ma nie głosić swoich politycznych poglądów dlatego akurat,że jest katolikiem. Oczywiście jest to bardzo wygodne dla lewicy, organizującej rozmaite paszkwile na RM pod pretekstem obrony rozdziału Kościoła od państwa. Radio Maryja jest po prostu jednym z mediów które ośmiela się złamać nawałę propagandową, jaką wciska się w Polsce od 44r. w różnych formach.
Tymczasem wielu biskupów [...] w rodzaju Życińskiego czy Pieronka non stop miesza się do polityki, publikując w takich na wskroś politycznych pismach jak GW czy Rzeczpospolita, sprzeciwiając się 'dzikiej lustracji' czy próbując tworzyć 'komisje prawdy i pojednania' z bp Pieronkiem na czele (jako 'niekwestionowanym autorytetem). [...]
|
N lip 10, 2005 17:53 |
|
 |
Meg
|
Meritusie, czy możesz mi podać choć jeden cytat, gdzie napisałam, że polityka jest dziełem szatana? Nie "siej" kłąmstw podobnie jak Twoje radio.
Nie obrażaj też Hierarchów Kościoła, bo to nie jest katolicka postawa.
Biskup Pieronek jest napewno bardziej kompetentną osobą niż Ty, czy ja.
|
N lip 10, 2005 21:42 |
|
 |
meritus
|
Nie napisałem wprost, że tak uważasz, choć można tak wnioskować z Twojej wypowiedzi: Cytuj: nie jest katolickie, bo jest w nim polityka, co do ewangelizacji nie służy
Pretensje do bpa Pieronka mam o to, że jest uwikłany w Fundację Batorego zaołożoną przez aferzystę i spekulanta z USA. Stwierdzenie faktu obrazą nie jest.
|
N lip 10, 2005 22:10 |
|
 |
Meg
|
NApisałąm, że nie cche w katolickim radiu polityki, cche bardziej poznać Jezusa swoją religię, to radio i telewizja mi tego nie da. Tam nie jest normalnie uprawiana polityka, tam się obraża ludzi, teog nie lubie, lewica to też ludzie! Polityką zajmuje się na co dzień i oglądam w bardziej bezstronnym wydaniu np. TVN 24 to jest kanał, który głónie oglądam
|
N lip 10, 2005 22:33 |
|
 |
meritus
|
Cytuj: Polityką zajmuje się na co dzień i oglądam w bardziej bezstronnym wydaniu np. TVN 24 to jest kanał, który głónie oglądam To wiele wyjaśnia, ale zostawmy to na boku oraz to na ile bezstronne jest TVN. Cytuj: cche bardziej poznać Jezusa swoją religię, to radio i telewizja mi tego nie da.
Zajmę się z tym, bo każdy kto zna program RM z takim czymś się zgodzić nie może:
różaniec - razem 16 tajemnic na dobę
Apel Jasnogórski z Częstochowy na żywo
koronka do Bożego Miłosierdzia
Anioł Pański 3x dziennie
Jutrznia i modlitwa popołudniowa z Liturgii Godzin
Godzinki o Niepokalanym Poczeciu (lub do MB Nieustajacej Pomocy) x2
katecheza x3
audycja dla dzieci
audycja dla młodzieży
medytacja nad Pismem Swiętym
Lektura Pisma Świętego
transmisja Mszy Świętej
fragment nauczania JPII
serwis Radia Watykańskiego
informacje z życia Kościoła
część rozmów niedokończonych
piosenki religijne
rzeczywiście: "cche bardziej poznać Jezusa swoją religię, to radio i telewizja mi tego nie da" ?
|
Pn lip 11, 2005 0:06 |
|
|
|