Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 18:18

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 809 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 54  Następna strona
 Radio Maryja sektą ? 
Autor Wiadomość

Rzeczywiście to radio mi tego nie da, bo te audycje któe wypisałeś są bardzo dobre, ale są w takim stopniu przeplaane politycznymi kłamstwami i oszczerstwami, że jak dla mnie to za bardzo odrażające.

Ja nie twierdze, że całe radio jest złe, jak napisałam bardzo podobała mi się dzisiejsza homilia biskupa pomocniczego (nie wiem jak się nazywał) ale było o Janie Pawle II. Oprócz tego audycją, którą były chyba w środe (nie pamiętam) programy o kard. Stefanie Wyszyńskim, ze względu na to, że jstem bardzo zafascynowana jego osobą, to był wspaniały człowiek. Nie mogłąbym nie obejżeć.

Niestety nie mogę się zgodzić na takie szczucie słuchaczy, jakie reprezentuje o Rydzyk, a jakie opisałam wcześniej.

Pn lip 11, 2005 0:11
Zobacz profil WWW

Trudno żeby katolickie radio nie poruszało tematów politycznych. Kwestie polityczne nie są nauczaniem Kościoła, gdyż programu politycznego Kościół nie ma, nie miał i mieć nie będzie. Nie rozumiemem też dlaczego polityków i publicystów występujących w RM utożsamia się z tym radiem. [...]

Jak ktoś nie potrafi spraw wiary odróżnić od spraw politycznych (choć obie sfery powinny się zazębiać na poziomie etyki) to ma problem poważny. Nie jest tak, że jednej audycji nie da się oddzielić od drugiej.

No i to szczucie słuchaczy ??!? Jak dotąd Radio Maryja i słuchacze rzeczywiście są szczuci, jak w tym powiedzeniu: "psy szczekają, karawana jedzie dalej". Od 1997 roku na temat Radia Maryja ukazało się 19.000 artykułów, z czego 16.000 jednoznacznie negatywnych.

Pn lip 11, 2005 0:34

Homilię wygłosił ks. bp Józef Zawitkowski sufragan łowicki, stosujący w publikacjach pseudonim ks. Tymoteusz:
Wersji tekstowej jeszcze nie ma, więc zacytuję relację Małgorzaty Bochenek:
Cytuj:
Z Polską źle się dzieje, bracia. Polska wymiera i umiera, to gorsze niż terroryzm - podkreślił. I stwierdził, że nie może na to patrzeć obojętnie Rodzina Radia Maryja, dla której rodzina jest świętością, świątynią. - Kochający inaczej, wierzący inaczej niech nas nie ośmieszają - wzywał ks. bp Zawitkowski. - Jesteśmy spokojnymi pielgrzymami, nie przechodźcie przez płoty z ukrytą kamerą. Kto nie wchodzi przez bramę, jest rozbójnikiem - mówił. Jako dziwny ksiądz biskup określił fakt, że laickie media troszczą się o polityczną poprawność Radia Maryja. - Nas do wolności wyzwolił Chrystus, jesteśmy wolnymi obywatelami Polski i to od zrodzenia przez krew i przez wiarę. My nie zmienialiśmy życiorysu. Jaśnie oświeceni, postępowi, nie uczcie nas brudnej demokracji - wołał ks. bp Zawitkowski.

Pn lip 11, 2005 0:42
Trudno nie mówić po imieniu o audycjach radia mieniącego się przydomkiem "katolickie" jeżeli padają tam niegodne chrzesciajnina słowa...
Trudno mówić o "wspireaniu Radia Maryja" w sytuacji, gdy Episkopat Polski powołał komisje specjalnej troski - dotyczącą "RM" - a która - najwidoczniej nie została wpuszczona na teren rozgłosni wykorzystując pewne niuanse prawne...

Pn lip 11, 2005 0:43

Ale tak się składa, że jest to radio katolickie. A na pielgrzymkę RM tych biskupów trochę przybyło - dokładnie ośmiu.

Ukazała się książka z wypowiedziami Ojca Świętego na temat Radia Maryja i do Radia. Spróbuję ją zdobyć i dopiero będzie co cytować.

A z tym nie wpuszczeniem biskupów - ciekawa teoria. Można jakieś uzasadnienie ?

Pn lip 11, 2005 0:49
Pewna audycja TV - w której udział wzięli zarówno członkowie Koscioła (w tym "naczelny" Radia Puls - jak i członek KRRTV będący "na podsłuchu" Radia Maryja - ze względu na skargi jakie napłynęły do tej instytucji na działania z nad granicy prawa ze strony "Radia Maryja" ...
Można powiedzieć, że wszyscy dość jednoznacznie stwierdzili, że "RM" to dość duży kłopot dla polskiego Kościoła ...

Pn lip 11, 2005 0:58

Możliwe, że kłopot. Ale w jakim sensie ? Określanie tego jako sekty łamiącej prawo nie jest postawą chrześcijańską, jest to powielanie wrogich zarzutów i obelg.

Pn lip 11, 2005 1:05
Nie jako sekty łamiącej prawo - lecz jako organizacji koscielnej, zobowiązanej do głoszenia nauki Koscioła - a która działa nad granicą prawa - i to zarówno cywilnego jak i koscielnego ...
Naprawdę przerażają te "zagrywki" ze strony "RM"...
Zatem - troska o to, by działalność "RM" nie przerodziła się w działalność sekciarską... - bo wiele wskazuje na to, ze tak stać się może ...
To co piszemy tutaj - to nic innego, jak tylko próba napominania.
Oraz głos za tym, by odsunąć o. Rydzyka ze stanowiska - bo tak naprawdę nie wiadomo do końca w jakim kierunku spróbuje pociągnie te kilka milionów słuczaczy - gdyż wygląda na to, że o. Rydzyk uprawia własną politykę - niekoniecznie zgodną ze zdaniem Episkopatu Polski ...

Pn lip 11, 2005 1:12

W kwestiach doktrynalnych, teologicznyc rozdźwięków żadnych nie ma. Schizmy następują na gruncie herezji lub nieposłuszeństwa papieżowi (Episkopatowi). Do tej pory coś takiego nie miało miejsca i nie zapowiada się by miejsce mieć mogło.

Co z tą granicą prawa to za bardzo nie rozumiem, gdyż do tej pory wszystkie zarzuty miały charakter czysto propagandowy.

Pn lip 11, 2005 1:19
Ja posłuchałem parę razy audycji "RM" - i więcej nie chcę ...
Jest jednak tu na forum ładnych parę materiałów (łacznie z nagraniami wypowiedzi) - niestety jest również fasktem, że - wbrew temu, co "fani" "RM" mówią - nawet Watykn jeszcze za czasu Pontyfikatu Jana Pawła II dość niechętnie wypoiwadał sie na temat dziąłalnośco o. Rydzyka (materiał również był tu cytowany).
Przyrównywanie zaś sekretarza Papieża do ...kamerdynera to dziąłanie ze strony o. Rydzyka które zupełnie mnie przeraża..

Pn lip 11, 2005 1:26

Wybacz, ale cytować sekretarza KC PZPR d/s propagandy Marka Króla (naczelnego Wprost), który tego "kamerdynera" wymyślił jest jednak delikatnie mówiąc błędne (mówił jeszcze o wymysłonych przez Urbana "seansach nienawiści). Skąd ten propagandzista może wiedzieć co się dzieje w Radiu Maryja i o czym o.Rydzyk prywatnie rozmawia.
Ze strony Watykanu Radio Maryja wiele razy usłyszało ciepłe słowa, zwłaszcza od Ojca Świętego.

W 2002 roku, gdy media szalały po filmie Morawskiego - cały wrzask uspokoiły pozdrowienia Jana Pawła II dla Radia Maryja po modlitwie Anioł Pański (tylko Wyborcza odszczeknęła).

Pn lip 11, 2005 1:32
Przepraszam, Meritusie - ale wolę posłuchać "nawróconego" b. sekretarza PZPR niż kogoś, kto na siłę próbuje wybielać osobę - której wypowiedzi sam słyszałem na żywo ...
Wolę również posłuchać zdania katolockiego biskupa - i szefa innego katolickiego radia ...
Również wypowiedzi człona KRRTV i nagrania (jakie są tu, na tym forum umieszczone) tworzą jedną logiczną całość ... :-(
Niestety, Meritusie - rada jest jedna - o. Rydzyka trzymać z dala od anteny radiowej ... Napominać - a nie próbować na siłę wybielać jego działalność ...

Pn lip 11, 2005 2:10

Chciałem powiedzieć to słuchaj dalej, ale cóż. Lepiej nie.
Smutny jest ten brak solidarności w Kościele. A propaganda działa. ddv163 wolisz niestety czytać lewackie pisma, ale cóż. KRRiT ma autorytet blisku zeru. A jak chcesz poczytać wypowiedzi papieża na temat Radia Maryja - niedługo będzie dostępna książka. Na stronie Radia Maryja jest opis XIII pielgrzymki słuchaczy RM na Jasną Górę. Było tam 8 biskupów. [...]

Jeżeli ktoś nie potrafi wydusić dobrego słowa o Radiu Maryja, a jeszcze za katolika się uważa - pownien się mocno zastanowić komu służy.

Słyszałeś tego "kamerdynera" ? Bo za bardzo nie wiem o czym piszesz odnośnie wybielania.

Prosiłem o jakieś argumenty na temat "granicy" prawa. Czekam zdrów.

Pn lip 11, 2005 2:21
Taa - cały świat ( w tym Kosciół jest zły) - a przeciwko nim wszyskim jeden biedny O. Rydzyk ... :-(
Zaczekaj - odzukam nagrania ...
A z części z nich i tak tłumaczysz sie (a raczej o. Rydzyka) na Forum...

Pn lip 11, 2005 2:30

Jeżeli ktoś nie potrafi wydusić dobrego słowa o Radiu Maryja, a jeszcze za katolika się uważa - pownien się mocno zastanowić komu służy.

Służe tylko i wyłacznie Bogu. Jak ktoś słuzy Rydzykowi- jego problem. Rydzyk to nie Bóg, RM to nie pismo święte, a Toruń nie Jerozolima. Więcej. Sam Jezus nie pchał się wogóle do polityki... naprawde przykro, że Ci co z wyboru i oficjalnie ogłaszają, że chcą podążać jego drogą, wcale tego nie robią :?

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Pn lip 11, 2005 9:19
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 809 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 54  Następna strona