Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 19:28

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1029 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 69  Następna strona
 kilka pytań do Świadków J. 
Autor Wiadomość
Po prostu jak twój mistrz Podolski wyrwałeś z kontekstu zdanie z mojego posta (a komentowałem tam dwa artykuły - jeden z lat 60-tych, a drugi z lat 80-tych w których żadnych dat nie było)

No proszę , odniosłeś sukces - w odpowiedzi na dowody na podawanie przez Ś.J. dat które później się nie spełniły znalazłeś DWA artykuły (jeden z lat 60-tych, a drugi z 80-tych) w których dat nie było :D :D :D

arcana85 napisał(a):
Marek MRB napisał(a):
W świetle tego zalewu skanów jedna tylko kwestia pozostaje dla mnie niejasna : czy to co mówisz mówisz z niedoinformowania czy też świadomie kłamiesz .
Przykro mi że twoje autorytety sypią się jak choinka po świetach.
Wobec faktów (które udowadniają kłamstwa Twoje i Twojego guru Podolskiego) potrafisz przeciwstawic tylko "zalew skanów" - czyli nic co mógłbyś sprawdzić czy nie jest wyrwane z kontekstu albo przerobione w paincie :D
A więc Ś.J. nie przepowiadali żadnych dat, tylko źli ludzie poprzerabiali "STrażnicę" w Paincie ? : D :D :D
Coraz zabawniej się robi.

arcana85 napisał(a):
Podsumowując:
1. Rzucasz oskarżenia bez pokrycia, powtarzane zresztą za internetowymi apologetami
Przeciwnie. Rzucam uzasadnionymi i udokumentowanym,i dowodami oszustw Świadków Jehowy
arcana85 napisał(a):
2. Szafujesz ocenami moralnymi co w kontekście nie odpowiadania na pytania o ocene moralną np. hasła "BÓG TAK CHCE" ukazuje twoją hipokryję.
Myśmy za to co Kościół źle zrobił przeprosili - przyznając się do tego. Nie fałszujemy jednak - w przeciwieństwie do Ś.Jehowy - naszych ksiąg ze średniowiecza by pokazać że nie robiliśmy to co robiliśmy.
Zresztą nie ma to nic wspólnego z fałszywymi zapowiedziamu Świadków i jedyny powód przywołania tematu to tradycyjna dla Świadklów technika zmiany tematu gdy się ich na czymś przyłapie.
arcana85 napisał(a):
3. Nie wymyśliłes nic sam, tylko powtarzasz kłamstawa swoich internetowych guru, którzy potrafią nawet zafałszować czas trwania stanu wojennego byleby pasowało do ich interpretacji.
Nie wymyśliłem nic sam, bowiem podaję fakty - dokumenty, skany, cytaty. Ty masz przeciw temu tylko argumenty ad personam i oskarżenie o rzekome fałszowanie Strażnicy w paincie :D
arcana85 napisał(a):
4. Gdy ukaże ci sie kłamstwa twoich guru (stan wojenny, deklaracja faktów, rok 2000), nie komentujesz tego próbując odwrócić uwagę od tych kłamstw "zalewem skanów".
Nie pisałem NIC ani o roku 2000 ani o stanie wojennym - a dokumenty i skany podawałem na poparcie tych faktów które podawałem.
CO do "Deklaracji Faktów" to cokolwiek byś nie pisał poparliście w niej Hitlera podlizując mu się pomstowaniem na imperialistów i Żydów
arcana85 napisał(a):
Ergo - w związku z powyzszym dalasz dyskusja z Tobą nie ma sensu
Ja z Tobą nie dyskutuję - ja udowadniam publicznie Twoje kłamstwa (no, "Twoje" w sensie że Ty je wygłaszasz - bo wymyślili je Twoi przełożeni w Brooklinie)

Śr sie 05, 2009 14:02

arcana85 napisał(a):
Marek MRB napisał(a):
W świetle tego zalewu skanów jedna tylko kwestia pozostaje dla mnie niejasna : czy to co mówisz mówisz z niedoinformowania czy też świadomie kłamiesz .
Przykro mi że twoje autorytety sypią się jak choinka po świetach.
Wobec faktów (które udowadniają kłamstwa Twoje i Twojego guru Podolskiego) potrafisz przeciwstawic tylko "zalew skanów" - czyli nic co mógłbyś sprawdzić czy nie jest wyrwane z kontekstu albo przerobione w paincie :D
A więc Ś.J. nie przepowiadali żadnych dat, tylko źli ludzie poprzerabiali "STrażnicę" w Paincie ? : D :D :D

Udajesz głupiego? ŚJ podawali daty. Odnośnie wydawania poprawionych ksiązek z wcześniejszymi datami - co byłoby fałszerstwem - to twoje skany nic takiego nie pokazują, to raz, a skoro pan Podolski i twoi guru z apologetyki są tak zdemoralizowani by fałszować nawet daty wydarzeń historycznych tak by pasowały do ich interpretacji to fałszowanie skanów to dla nich pestka. Mają więc zerową wartość dowodową. To tak jakbyś wierzył we wszystko co piszą w FAKCIE :D :D :D

Marek MRB napisał(a):

Myśmy za to co Kościół źle zrobił przeprosili - przyznając się do tego. Nie fałszujemy jednak - w przeciwieństwie do Ś.Jehowy - naszych ksiąg ze średniowiecza by pokazać że nie robiliśmy to co robiliśmy.
[/quote]
Samo fałszowanie by nie wystarczyło, trzeba by było wyrżnąć w pień wszytkich świadków wydarzeń :D :D :D
Kościół prowadził świete wojny, wzywał do nienawiści, wspomagał faszystowskie reżimy - przeprosił - i git. ŚJ rozbudzali przedwczesne oczekiwania co do powtórnego powrotu Chrystusa - przyznali się do pomyłek - a nie, dalej są oszustami :D :D :D
+ 1 do Hipokryzji

Marek MRB napisał(a):

Nie pisałem NIC ani o roku 2000 ani o stanie wojennym - a dokumenty i skany podawałem na poparcie tych faktów które podawałem.
CO do "Deklaracji Faktów" to cokolwiek byś nie pisał poparliście w niej Hitlera podlizując mu się pomstowaniem na imperialistów i Żydów
[/quote]
Ale pisal Twój guru który sie tym skompromitował. A powołujesz się na tego guru by potwierdzać swoje oskarżenia. Skoro więc powołujesz się na osobę skompromitowaną by podpierać swoje oskarżenia (conajmniej jak byś w sprawach etyki seksualnej podpierał się zdaniem pani Anety Krawczyk i pana Leppera) to sam widzisz ile są one warte. A to że je dalej bezmyślnie powtarzasz to juz tylko i wyłącznie Twoja kompromitacja.
A co do Deklaracji - to chyba nie umiesz czytać. Bo nie było to żadne poparcie Hitlera, tylko domaganie się wolności religijnej i spokoju w praktykowaniu religii (a komentarz współczesny był w linku). Przytoczyłbym tu konkordat z Hitlerem i wiernopoddańcze deklaracje katolickich hierarchów, w tym samego arcybiskupa Wiednia Innitzera ale znowu powiesz że odwracam uwagę :D :D :D

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Pt sie 07, 2009 9:24

A co do faszyzmu to znalazłem ciekawą stronkę apologetyczną, napewno ci się spodoba :D
http://www.rumburak.friko.pl/BIBLIA/rel ... wa.php#215
To tak w ramasz odwracania uwagi :D :D :D

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Pt sie 07, 2009 9:39

Otworzyłem tę stronę. Spojrzałem na zdjęcie środkowe i na podpis:
"Rok 1941. Papiez Pius XII składa gorące życzenia niemieckim nazistom, w dniu w imieniu Führera"
imieniny to polski zwyczaj, na Zachodzie praktycznie nie istnieje; niech to wystarczy

Świadkowie Jehowy mają taką tendencję, by zmieniać temat, gdy brakuje im argumentów.

Pn sie 10, 2009 21:55
OOOOOOOOOOOOOOO!! Nie, nie, nie, tak robić nie będziemy. Jakoś, skłamałeś.

jakoś napisał(a):
Sebastian88 napisał(a):
W Biblii pisze tak:

Cytuj:
[...]Idźcie więc i nauczajcie wszystkie narody, udzielając im chrztu w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego.[...]
Mt 28,16-20: (Przeczytaj całość by załapać kontekst.)

Cytuj:
Biblii nie znacie? NIe zaprzeczaj oczywistości!!! Weź do ręki i przeczytaj!
Powiedźcie czy podczas Chrztu robicie tak jak Jezus nakazał? Czy chrzcicie w imię Ojca, Syna i Ducha Świętego?

ja nie chrzczę nikogo.
ale ŚJ właśnie chrzczą w imię ojca i syna i ducha świętego

viewtopic.php?t=18049&postdays=0&postorder=asc&start=240

Tak napisałeś i uwierzyłem, dałem spokoj a tu dzisiaj trafiłem na coś takiego:

Chrzest praktykowany jest także w organizacji Świadków Jehowy. Udzielany jest jedynie osobom, które potrafią zrozumieć jego znaczenie. Podobnie, jak u ewangelicznych protestantów, stosuje się formę chrztu przez zanurzenie. Świadkowie Jehowy postrzegają chrzest jako symboliczny obrzęd wyrażający całkowite i bezwarunkowe oddanie się Jehowie Bogu. Praktykowany jest zazwyczaj podczas kongresów oraz zgromadzeń okręgowych, obwodowych i specjalnych. Chrztu dokonują upoważnieni przedstawiciele zboru bądź w specjalnych basenach, bądź w zbiornikach naturalnych.

Cytuj:
Przyjęcie chrztu w organizacji Świadków Jehowy poprzedzone jest okresem biblijnych szkoleń na podstawie publikacji opracowanych przez Towarzystwo Strażnica. Materiał pozwalający na zgłębienie nauk głoszonych przez wyznanie podzielony jest na części. Po ukończeniu szkolenia nadzorcy zboru, na podstawie zestawu stałych pytań, upewniają się czy osoba zdecydowana przyjąć chrzest zrozumiała podstawowe nauki biblijne oraz czy dostosowała do nich swoje życie. Przed zanurzeniem osoby chrzczonej w obecności świadków zadawane są dwa pytania: „czy rozumiesz wartość i znaczenie chrztu wodnego” oraz „czy uznajesz organizację Świadków Jehowy za organizację Bożą”. Podczas chrztu nie wypowiada się żadnej szczególnej formuły.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Chrzest#.C ... wie_Jehowy

A więc kłamałeś, świadkowie Jehowy nie chrzczą wcale w Imię Ojca Syna i Ducha Świętego. Nie wypełniają rozkazu Chrystusa! To dowód na to, że ta religia jest herezją. Jesli nie spełniają tego co nakazuje Chrystus?

Cz sie 13, 2009 23:34
Czyż nikt nie podejmie się obrony Świadków Jehowy?

So sie 15, 2009 12:49

Mt 5:19 Br „Tak więc kto by sam złamał choćby jedno z najmniejszych przykazań i zachęcał innych, aby podobnie czynili, będzie uważany za najmniejszego w królestwie niebieskim. I przeciwnie, kto będzie sam wypełniał przykazania i innym je głosił, zostanie uznany za wielkiego w królestwie niebieskim.”

Czyli jakieś szanse mają ;)

Ponadto:
J 14:26 BT "A Pocieszyciel, Duch Święty, którego Ojciec pośle w moim imieniu, On was wszystkiego nauczy i przypomni wam wszystko, co Ja wam powiedziałem."
J 16:13 BT "Gdy zaś przyjdzie On, Duch Prawdy, doprowadzi was do całej prawdy. Bo nie będzie mówił od siebie, ale powie wszystko, cokolwiek usłyszy, i oznajmi wam rzeczy przyszłe."

Jak widać Duch Święty ich nie uczy, ale czy katolicy są uczniami Ducha Św. skoro niemal nic nie rozumieją co ewidentnie widać nawet wśród nielicznych jeszcze zainteresowanych duchowością czyli u forumowiczów?

Belka w oku, Seba 88 ;)

So sie 15, 2009 16:35

Cytuj:
A więc kłamałeś, świadkowie Jehowy nie chrzczą wcale w Imię Ojca Syna i Ducha Świętego. Nie wypełniają rozkazu Chrystusa! To dowód na to, że ta religia jest herezją. Jesli nie spełniają tego co nakazuje Chrystus?

Nie kłamał. Problem polega na tym że ty pytając czy ŚJ chrzczą w „imię Ojca, Syna i ducha” świętego za pewne masz na myśli w chwili chrztu wypowiadanie tej formułki. I tak rozumiesz polecenie Pana Jezusa. Otóż formułek podczas chrztu ŚJ nie ma. Chrzczący pyta tylko czy kandydat jest świadomy tego co robi i jeszcze raz pyta się czy na pewno chcę być ochrzczony. Natomiast chrzest w imię Ojca, w imię Syna, i w imię ducha świętego ma swoje zasadnicze wymierne znaczenie. Posłużę się ściągawką:
9 Co oznacza chrzest „w imię Ojca”? Wskazuje, że kandydat uznaje pozycję i władzę naszego niebiańskiego Ojca. O Jehowie Bogu powiedziano, iż jest naszym Stwórcą, „Najwyższym nad całą ziemią” i Panem Wszechświata (Psalm 83:18; Izajasza 40:28; Dzieje 4:24).
10 Chrzest w ‛imię Syna’ oznacza respektowanie pozycji i władzy Jezusa jako jednorodzonego Syna Bożego (1 Jana 4:9). Osoby nadające się do chrztu uznają fakt, iż Bóg za pośrednictwem Jezusa dostarczył „okup w zamian za wielu” (Mateusza 20:28; 1 Tymoteusza 2:5, 6). Muszą też uznawać „wyższe stanowisko”, na które Bóg wyniósł swego Syna (Filipian 2:8-11; Objawienie 19:16).
11 A co oznacza chrzest ‛w imię ducha świętego’? To, iż kandydat uznaje, że duch święty jest czynną siłą, której Jehowa w rozmaity sposób używa zgodnie ze swym zamierzeniem (Rodzaju 1:2; 2 Samuela 23:1, 2; 2 Piotra 1:21). Ponadto taka osoba uznaje, że duch święty pomaga jej pojąć „głębokie sprawy Boże”, uczestniczyć w dziele głoszenia o Królestwie oraz przejawiać jego owoce: „miłość, radość, pokój, wielkoduszną cierpliwość, życzliwość, dobroć, wiarę, łagodność, panowanie nad sobą” (1 Koryntian 2:10; Galatów 5:22, 23; Joela 2:28, 29).

I w takim sensie ŚJ chrzczą w imię Ojca, Syna i ducha świętego

z ukrytymi ogrodami. Antoine de Saint-Exupery

So sie 15, 2009 18:55

Skąd ŚJ wiedzą, że te słowa mają mieć właśnie taki sens ?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

So sie 15, 2009 22:54
Rozumiem, czyli nie można traktować pisma świętego dosłownie?

NIe należy udzielać chrztu w imię Ojca syna i Ducha świętego, ale to znaczy że te słowa należy odczytać symbolicznie, a A bóg Ojciec Syn Boży i Duch święty, to śą nazwy odpowiednich przygotowań....

A jakiś inny świadek Jehowy powiedział ,że wszystko, absolutnie wszystko należy traktować dosłownie....

A tu widzę wyjątek, w waszej Nauce,

Cytuj:
Natomiast chrzest w imię Ojca, w imię Syna, i w imię ducha świętego ma swoje zasadnicze wymierne znaczenie.

Aha, czyli:

Cytuj:
Co oznacza chrzest „w imię Ojca”? Wskazuje, że kandydat uznaje pozycję i władzę naszego niebiańskiego Ojca.

Cytuj:
Chrzest w ‛imię Syna’ oznacza respektowanie pozycji i władzy Jezusa jako jednorodzonego Syna Bożego

Cytuj:
Ponadto taka osoba uznaje, że duch święty pomaga jej pojąć „głębokie sprawy Boże”, uczestniczyć w dziele głoszenia o Królestwie oraz przejawiać jego owoce: „miłość, radość, pokój ...

Cytuj:
I w takim sensie ŚJ chrzczą w imię Ojca, Syna i ducha świętego

Aha, więc sens tych słów jest symboliczny, waszym zdaniem, nie należy Jak mówi Chrystus "Chrzcić" wypowiadając te słowa, ale słowa te symbolicznie oznaczają wiarę i przygotowanie kandydata.....

Zapytam: Skąd wiecie kiedy coś interpretować symbolicznie, a kiedy dosłownie?
Bo o ile wiem to wszyscy crześcijanie podczas chrztu wypowiadają te słowa, i my katolicy, i prostestanci, i prawosławni itd, jedynie wy rozumiecie te słowa inaczej....

Dlaczego?

So sie 15, 2009 23:42
zbanowany na stałe

Materiał pozwalający na zgłębienie nauk głoszonych przez wyznanie podzielony jest na części. Po ukończeniu szkolenia nadzorcy zboru, na podstawie zestawu stałych pytań, upewniają się czy osoba zdecydowana przyjąć chrzest zrozumiała podstawowe nauki biblijne oraz czy dostosowała do nich swoje życie. Przed zanurzeniem osoby chrzczonej w obecności świadków zadawane są dwa pytania: „czy rozumiesz wartość i znaczenie chrztu wodnego” oraz „czy uznajesz organizację Świadków Jehowy za organizację Bożą”. Podczas chrztu nie wypowiada się żadnej szczególnej formuły.

1 w pytaniach przed chrztem własnie sa między innymi takie.
co to znaczy chrzest w imię Ojca , i syna i ducha św.

2 wierszyki , formułki, papalanina bez końca tego samego tysiące razy np "zdrowaś mario" to typowe dla religii pogańskich.

dlatego w czasie chrztu nie potrzebne są żadne wierszyki, formułki ani paplaniny bez sensu.
Bo jak widać po postępowaniu ludzi , nie ma to żadnego znaczenia dla tych, nad którymi wypowiedziano czarodziejskie formułki.
Ich życie pokazuje ze olewają ten chrzest z jego formułkami i wierszykami.

A ta "heretycka" religia jaką są według ciebie ŚJ ,potrafi pomagać ludziom zmieniać swoje życie i dostosowywać do biblijnych mierników.

A że bez wierszyków ...no cóż . Lepszy uczciwy człowiek nie znający wierszyków niż złodziej ,który codziennie papla tysiące słów ,które w jego życiu nic nie znaczą.
A gada je tylko po to aby uspokoić swoje sumienie.

Pn sie 17, 2009 7:43

2 wierszyki , formułki, papalanina bez końca tego samego tysiące razy np "zdrowaś mario" to typowe dla religii pogańskich.

Że też Jehowa pozwolił, by Jego czciciele również założyli religię pogańską, i np. śpiewali w świątyniach " wierszyki ", zwane psalmami.. mało tego - swojemu własnemu Synowi pozwolił nauczyć Jego uczniów " wierszyka ", którym Ten nakazał im się modlić ( Łk 11, 2 ) ! Wow ! A może Jezus mówiąc: " kiedy się modlicie, mówcie ", miał na myśli: " tak naprawdę to nie mówcie tak, tylko rozumiejcie co to znaczy " (!). Interesująca teoria.

Cytuj:
co to znaczy chrzest w imię Ojca , i syna i ducha św.

Pytam się po raz drugi - skąd ŚJ wiedzą, co to znaczy. O ile pamiętam, Jezus tego nie wyjaśnił, nie powiedział też, że chrzczenie " w imię " oznacza " rozumienie, co to znaczy ". Bo na mój rozum zrobienie czegoś w czyjeś imię, a rozumienie, co to znaczy zrobić coś w czyjeś imię, to jakby dwie różne rzeczy.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn sie 17, 2009 8:36
Dokładnie! Co to jest? Dlaczego Dosłowna treść Pisma Świętego jest naraz niewygodna?

viewtopic.php?t=21026&highlight=dos%B3owno%B6%E6+elitarno%B6%E6

Cytuj:
1. DOSŁOWNOŚĆ ! - Biblię należy traktować dosłownie, chyba że jest napisane inaczej (np w przypowieściach). Ale opis stworzenia świata (w końcu skoro w Biblii są użyte nazwy geograficzne to chyba nie są przypadkiem ?(rzeki , Eufrat i ta druga)), księga Hioba, czy potop co zalał cały świat, 6000 tysięczna historia wszechświata to dla nich fakty hitoryczne.

Kaloryfer pisze że tak mówiono na spotkaniu ŚJ, dlaczego między sobą twierdzicie że pismo święte należy traktować dosłownie, a poza kręgiem, że trzeba je interpretować, ....

Cytuj:
2 wierszyki , formułki, papalanina bez końca tego samego tysiące razy np "zdrowaś mario" to typowe dla religii pogańskich

A co to? To nakaz Jezusa nazywasz "paplaniem" i "religią pogańską"?

To już jest Bluźnierstwo ... To słowa Jezusa sią paplaniem? Chyba wstydu nie masz tak mówić o Zbawicielu!! I ty jesteś jego Świadkiem?

Pn sie 17, 2009 11:10

Aha, jeszcze a propos - pierwsza część " wierszyka " pt. Zdrowaś Maryjo to akurat Łk 1, 28.42. W całym zresztą Piśmie Św. takich " wierszyków " jest od zatrzęsienia. Katolicy każdego rana odmawiają " wierszyk " zwany Pieśnią Zachariasza ( Łk 1, 68-79 ), każdego wieczora " wierszyk " zwany Pieśnią Maryi ( Łk 1, 46-56 ), a przed zaśnięciem " wierszyk " zwany Pieśnią Symeona ( Łk 2, 29, 32 ). " Wierszyki " śpiewają także aniołowie ( żeby nie szukać daleko Łk 2, 14 ). Każdy z tych fragmentów jest modlitwą, odpowiednio ułożoną, i strukturalnie przystosowaną do częstego odmawiania. Cóż, w innym wątku tłumaczę, dlaczego ŚJ, i inni " badacze Pisma Św. " mają poważne problemy z zachowaniem szacunku dla Biblii, i jej " wierszyków ".

Pn sie 17, 2009 11:18
To jak to jest? Apostołowie chcieli się modlić do Boga, Jezus ich nauczył jak, powiedział nawet aby się modlili tymi słowami:

Cytuj:
Łuk. 11:1-4
1. I stało się, gdy on był na niektórem miejscu, modląc się, że gdy przestał, rzekł do niego jeden z uczniów jego, Panie! naucz nas modlić się, tak jako i Jan nauczył uczniów swoich.
2. I rzekł im: Gdy się modlicie, mówcie: Ojcze nasz, któryś jest w niebiesiech! Święć się imię twoje; przyjdź królestwo twoje; bądź wola twoja, jako w niebie tak i na ziemi.
3. Chleba naszego powszedniego daj nam na każdy dzień.
4. I odpuść nam grzechy nasze; bo też i my odpuszczamy każdemu winowajcy naszemu. A nie wwódź nas na pokuszenie, ale nas zbaw od złego.
(BG)

A wy Świadkowie Jehowy, jestem ciekaw, czy modlicie się do Boga Słowami Chrstusa?

Pn sie 17, 2009 13:15
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1029 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 69  Następna strona