Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 07, 2025 18:16

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona
 Świadkowie Jehowy. 
Autor Wiadomość

Post Re: Świadkowie Jehowy.
Madeline. napisał(a):
Zaczęłam samodzielnie analizować Pismo Święte porównując różne przekłady, podjęłam rozmowy z wieloma ludźmi i zaczęłam czytać książki z innych wydawnictw niż te ''Strażnicowe'' łamiąc tym samym jedną z zasad ŚJ.

Przekłamanie.
Świadkowie Jehowy nie zabraniają nikomu czytać innych publikacji.
Nie ma wogóle takiej zasady.

Madeline. napisał(a):
Pragnęłam spojrzeć na to wszystko w obiektywny sposób, lecz ŚJ tego zabraniają.

Świadkowie Jehowy nikomu nie zabraniają własnego punktu widzenia.
Jednak, czy katolik, który na przykład wierzyłby w Buddę, mógłby pozostawać katolikiem?

Cz maja 06, 2010 16:51

Madeline. napisał(a):
Jeśli dana osoba nie będzie przestrzegała ich zasad, zostanie wykluczona i nie będzie mogła brać udziału w życiu zboru do czasu, kiedy się nie nawróci i nie okaże skruchy... Wtedy zostanie znów przyjęta, ale wiadomo, jak potem ludzie potem patrzą na takiego człowieka.

Jeśli chodzi o Biblię. ŚJ uznają tylko jeden, ich własny przekład Nowego Świata, który w niektórych miejscach naprawdę bardzo się różni od innych przekładów. Moim zdaniem jest ona dostosowana do potrzeb ich wiary. Uznają Nowy Testament, lecz negują kwestię boskości Chrystusa, a wersety, które to potwierdzają zostały zupełnie zmienione.

1. Jeśli jakaś osoba nie będzie przestrzegała ZASAD BOŻYCH, to oczywiście nie może być Świadkiem Jehowy. Jednak nie dzieje się to automatycznie. Takiej osobie najpierw oferowana jest pomoc. Oczywiście, jak już wspomniałem, nie ma takiej zasady, że nie wolno czytać innych publikacji. A więc nikt na podstawie tej zasady nie może być osądzany.

2. Świadkowie Jehowy mają własny przekład Biblii, ale chętnie korzystają też z innych. Co do dostosowania, to nieprawdziwe oskarżenie.

3. Nie negujemy kwestii boskości Jezusa. Znamy przecież jego pochodzenie. Jednak na podstawie Biblii doszliśmy do wniosku, że Jezus nie jest Bogiem Wszechmocnym, nie wchodzi w skład Trójcy i nie należy mu się taka cześć, jak Ojcu.

Johnny99 napisał(a):
Oczekuję zatem przyznania, że ŚJ UZNAJĄ przekład Biblii Tysiąclecia.

A katolicy uznają Przekład Nowego Świata?

Chętnie się posługujemy Biblią Tysiąclecia.

Cz maja 06, 2010 17:02

Madeline. napisał(a):
ŚJ przestrzegają zasad biblijnych, ale niektóre z nich nie mają argumentów w Biblii! Np. zakaz transfuzji krwi.

Mają uzasadnienie

Madeline. napisał(a):
Zakaz brania udziału w zebraniach

Każde studium wygląda podobnie. ŚJ dobierają książkę wydawnictwa ''Strażnica'' (co jest oczywiste) do poziomu danej osoby

1. Wykluczeni mogą przychodzić na zebrania.
No chyba, że zakłócają ich przebieg.

2. Podręcznik jest ten sam dla wszystkich.

Cz maja 06, 2010 17:15

[quote="jajajaja]jak ktoś doda przecinek może zmienić sens.
więc dlatego dyskusja o przecinku jest ważna.[/quote]

Ale wcześniej napisałeś, że istotnego sensu nie może to zmienić..

Cytuj:
oczywiście tak.
Dlatego wyrywanie wersetów z kontekstu całości jest manipulacją.

Dokładnie !

Cytuj:
dlatego trzeba dyskutować o przecinkach żeby nie wstawiać ich byle gdzie.

A po co w ogóle je wstawiać, skoro w oryginale ich nie ma ?

Cytuj:
To już jego sprawa.
ja na przykład w razie wątpliwości porównuję kilka przekładów.

Ja też uważam, że warto czytać więcej niż jeden przekład, dlatego mam ich w domu sporo ;) Ale jakoś nie widzę potrzeby, by je porównywać.

Cytuj:
A katolicy uznają Przekład Nowego Świata?

W jakim znaczeniu słowa "uznają" ? Zaleca się czytanie katolickich przekładów, nie zabrania się czytania innych.

Cytuj:
Nie negujemy kwestii boskości Jezusa. Znamy przecież jego pochodzenie. Jednak na podstawie Biblii doszliśmy do wniosku, że Jezus nie jest Bogiem Wszechmocnym

To w ilu bogów "nie-wszechmocnych" wierzą ŚJ ? Tylko jednego ?

Cytuj:
Świadkowie Jehowy nikomu nie zabraniają własnego punktu widzenia.
Jednak, czy katolik, który na przykład wierzyłby w Buddę, mógłby pozostawać katolikiem?

Dziwne pytanie. Kwestia "wiary w Buddę" nie jest "punktem widzenia", tylko treścią wiary. Więc może Ty mi odpowiesz na pytanie - co by było, gdybym na studium biblijnym ŚJ powiedział, że moim zdaniem ta i ta interpretacja Biblii zawarta na tej i tej stronie Strażnicy jest błędna i się z nią nie zgadzam ?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt maja 07, 2010 8:48

Johnny99 napisał(a):

poniewaz w języku Polskim istnieją.

Cytuj:
Nie negujemy kwestii boskości Jezusa. Znamy przecież jego pochodzenie. Jednak na podstawie Biblii doszliśmy do wniosku, że Jezus nie jest Bogiem Wszechmocnym

To w ilu bogów "nie-wszechmocnych" wierzą ŚJ ? Tylko jednego ?

Bogów nie wszechmocnych sa setki jesli nie tysiące.
Zeus, szatan, tyberiusz, itd

Cytuj:
Ś- co by było, gdybym na studium biblijnym ŚJ powiedział, że moim zdaniem ta i ta interpretacja Biblii zawarta na tej i tej stronie Strażnicy jest błędna i się z nią nie zgadzam ?

wyjaśnialiby ci dlaczego taka właśnie jest interpretacja .
a nie zgadzać się masz prawo . Miliony ludzi na swiecie nie zgadzają z naukami ŚJ i jakoś zyją.

Pt maja 07, 2010 17:54

Johnny99 napisał(a):
Więc może Ty mi odpowiesz na pytanie - co by było, gdybym na studium biblijnym ŚJ powiedział, że moim zdaniem ta i ta interpretacja Biblii zawarta na tej i tej stronie Strażnicy jest błędna i się z nią nie zgadzam ?

Po to jest studium, żeby dojść do prawdy.
Zbadalibyśmy temat.

So maja 08, 2010 11:34

Madeline. napisał(a):
Ale pamiętajmy, że służba Bogu nie pozwala na to, aby od biblijnych nakazów umierać, co się tyczy właśnie zakazy transfuzji krwi przy zagrożeniu życia...

Służba dla Boga, to także gotowość trzymania się zasad Bożych bez względu na konsekwencje.

Kilka przykładów:
Rozporządzenie króla Dariusza
Daniela 6:7-9
Cytuj:
7 Wszyscy wysocy urzędnicy królestwa, prefekci i satrapowie, wysocy urzędnicy królewscy i namiestnicy, uradzili wspólnie, aby wydano ustawę królewską i wprowadzono rozporządzenie, że każdy, kto by w ciągu trzydziestu dni zanosił prośbę do jakiegokolwiek boga lub człowieka oprócz ciebie, królu, ma zostać wrzucony do lwiej jamy. 8 Zechciej więc, królu, wydać tę ustawę i podpisać pismo, żeby już się nie zmieniło, według prawa Medów i Persów, które nie podlega unieważnieniu”.
9 Wobec tego król Dariusz podpisał pismo i rozporządzenie.
Reakcja Daniela
Daniela 6:10
Cytuj:
A gdy tylko Daniel się dowiedział, że owo pismo zostało podpisane, wszedł do swego domu i mając okna swej izby na poddaszu otwarte w stronę Jerozolimy, trzy razy dziennie padał na kolana i się modlił, i zanosił wysławiania przed obliczem swego Boga, jak to regularnie czynił poprzednio
Konsekwencje
Daniela 6:16
Cytuj:
Toteż król wydał rozkaz i przyprowadzono Daniela, i wrzucono go do lwiej jamy. Król odezwał się, mówiąc do Daniela: „Twój Bóg, któremu niezachwianie służysz — ten cię wyratuje”
Daniel był gotów ponieść śmierć, niż odstąpić od służenia Bogu.
Świadkowie Jehowy podobnie.
Wierzą też w to, co powiedział Dariusz:
"Twój Bóg, któremu niezachwianie służysz — ten cię wyratuje".

Inny przykład:
Rozporządzenie króla Nebukadneccara
Daniela 3:4,5
Cytuj:
4 A herold głośno wołał: „Mówi się wam, ludy, grupy narodowościowe i języki, 5 że gdy tylko usłyszycie dźwięk rogu, piszczałki, cytry, harfy trójkątnej, instrumentu strunowego, dud i wszelkiego rodzaju instrumentów muzycznych, macie upaść i oddać cześć złotemu posągowi, który postawił król Nebukadneccar.
Reakcja trzech hebrajczyków
Daniela 3:12
Cytuj:
Są Żydzi, których wyznaczyłeś do zarządzania prowincją babilońską: Szadrach, Meszach i Abed-Nego; ci krzepcy mężowie nie liczą się z tobą, królu, nie służą twoim bogom, a złotemu posągowi, który postawiłeś, nie oddają czci”
Konsekwencje
Daniela 3:21
Cytuj:
Wtedy owych krzepkich mężów związano w ich płaszczach, szatach i czapkach oraz pozostałej odzieży i wrzucono do rozpalonego pieca ognistego.
Trzech hebrajczyków wolało ponieść śmierć niż sprzeniewierzyć się zasadom Bożym.

Świadkowie Jehowy podobnie.
Wierzymy w to, co powiedział Jezus:
Marka 8:35
Cytuj:
Bo kto by chciał wybawić swą duszę, ten ją straci, ale kto by stracił swą duszę ze względu na mnie i na dobrą nowinę, ten ją wybawi.

Wierzymy, że nawet gdybyśmy ponieśli śmierć, to spełnią się słowa z
Dzieje 15:24
Cytuj:
i mam w Bogu nadzieję, którą również oni sami żywią, że nastąpi zmartwychwstanie zarówno prawych, jak i nieprawych.

So maja 08, 2010 11:53

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:

Masz rację.
W rękopisach ich nie ma.
Nie ma żadnych znaków interpunkcyjnych, w tym dwukropek.

I teraz, biorąc pod uwagę Łukasza 23:43
Świadkowie Jehowy postawili go tutaj (Przekład Nowego Świata):
Cytuj:
A on rzekł do niego: „Zaprawdę mówię ci dzisiaj: Będziesz ze mną w Raju”
A Katolicy tutaj (Biblia Tysiąclecia):
Cytuj:
Jezus mu odpowiedział: «Zaprawdę, powiadam ci: Dziś ze Mną będziesz w raju»

Biorąc pod uwagę tło tych wydarzeń...
Jezus 3 dni leżał w grobie, a potem przez 40 dni przebywał jeszcze wśród uczniów zanim poszedł do nieba.
W którym przekładzie zatem, dwukropek jest we właściwym miejscu?

I dodatkowa sprawa:
Jezus mówił o raju w niebie, czy na ziemi?

Johnny99 napisał(a):
Zaleca się czytanie katolickich przekładów, nie zabrania się czytania innych.

Świadkowie Jehowy tak samo podchodzą do sprawy.

So maja 08, 2010 12:09

Jamsen. napisał(a):
Madeline. napisał(a):
Ale pamiętajmy, że służba Bogu nie pozwala na to, aby od biblijnych nakazów umierać, co się tyczy właśnie zakazy transfuzji krwi przy zagrożeniu życia...
Służba dla Boga, to także gotowość trzymania się zasad Bożych bez względu na konsekwencje.
Najpierw trzeba wiedzieć jakie i po co są Prawa Boże.
1.
Przypomnij sobie co mówił Jezus, gdy ŁAMAŁ spoczynek szabatu - pierwszą świętość jaką Pan przekazał ludziom
(w darze!, a nie jako brzemię/ciężar)
Tak więc wolno jest w szabat dobrze czynić.
//szabat dla człowieka, a nie człowiek dla szabatu
2.
Forum Żydów Polskich
~Starzec (Administrator)

"Transfuzja nie jest spożywaniem.

Transfuzja krwi nie tylko jest dozwolona, ale wręcz
nakazana przez żydowskie prawo religijne - wtedy, gdy służy ratowaniu ludzkiego życia (pikkuach nefesz).

Wajikra zawiera takie słowa Boga: "Przestrzegajcie Moich bezwzględnych nakazów i Moich praw, które człowiek będzie wykonywał i będzie żył dzięki nim" (18:5), co mędrcy interpretowali jako: "Będziesz żył dzięki nim, a nie umierał przez nie" (Joma 85b).
Właśnie dlatego wszystkie prawa Tory, wszystkie nakazy i zakazy Boga, z wyjątkiem trzech,
ulegają zawieszeniu wówczas, gdy zagrożone jest życie człowieka.
Życie jest więc - w judaizmie - ogromną wartością, a ratowanie życia ludzkiego - podstawowym obowiązkiem.
//zresztą u chrześcijan jest podobnie

Gdyby więc nawet spożycie krwi, a nie transfuzja, miało uratować ludzkie życie, wolno byłoby ją spożyć. "

Gdybyście zrozumieli, co znaczy: Chcę raczej miłosierdzia niż ofiary, nie potępialibyście niewinnych.

@Jamsen.
Czy ŚJ chcą być bardziej żydowscy niż ortodoksi (czy nawet sam Jezus) ?
A może "Badacze Pisma" uznają żydów za apostatów od Prawa Mojżeszowego?

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

So maja 08, 2010 13:08
"A on rzekł do niego: „Zaprawdę mówię ci dzisiaj: Będziesz ze mną w Raju” "

Przede wszystkim trzeba zacząć od tego, że Chrystus w żadnym miejscu Ewangelii pisanej nie zwracał się do słuchaczy" "Zaprawdę powiadam ci dziś..." Mówił: "...zaprawdę powiadam", albo "zaprawdę, powiadam ci...", ale NIGDY "Zaprawdę POWIADAM CI DZIŚ..." Bez owego rzekomego przecinka. To pierwszy argument, i powinien być ostatnim. Ale po drugie, pytałem kiedyś tak z ciekawości o to zdanie kogoś, kto siedzi w greckim i tłumaczeniach, a jest bez wyznania, agnostyk. Odpowiedział mi, że bez dwóch zdań codzi o to, że "Dziś miał być z Jezusem w raju".

So maja 08, 2010 13:33
Madeline. napisał(a):
Dodatkowo proszę Was o szacunek i tolerancję wypowiadając się w tym wątku.

Medeline,
Tak się składa, że ja mam w rodzinie człowieka, który przystąpił do Świadków Jehowy, wcześniej, od urodzenia, był katolikiem. Młody człowiek. Bardzo się zaangażował, z natury jest sumienny i rzetelny, choć chwiejny emocjonalnie. Jest już tam kilka dobrych lat, może nawet już kilkanaście i z tego co wiem chciał odejść z organizacji, jednak bardzo mu to utrudniano. Poza tym, jego przypadek jest doskonałym przykładem na wykorzystywanie okoliczności życiowych człowieka do werbunku przez... daną organizację religijną. Delikatnie ujmując. Wychowywała go machocha, nie miał ciepła rodzinnego, miał zakręty życiowe i poprzez różne kłopoty był bardzo skłonny zaakceptować każdą wspólnotę, która oferowała opiekę i miłość (przynajmniej z pozoru). Najpierw udzielał się w parafii katolickiej ale jego znajomosć (analizowanie) prawd wiary było na tamten czas słabe, on szukał jakiejsć przynależności, przygarnięcia, widocznie w swojej parafii miał tego zbyt mało, niestety. I przeszedl do ŚJ. Jednak potem chciał wystąpić stamtąd. Nie wiem czy już to zrobił, nie mam kontaktu.
Co do szacunku. Otóż ja prawie zawsze biorę na ulicy broszury ŚJ, np. Strażnicę i Przebudzcie się!, biorę aby poznać, wiedzieć o czym rozmawiam, jeśli rozmawiam o śJ, i niestety, wyziera z tych tekstów wielka nienawisć i kompletny brak szacunku dla innych wyznań, ale tak naprawdę chodzi głównie o Kościół Rzymskokatolicki. Tylko jest to tam podane w "białych rękawiczkach". Ale nawet jak czytam te teksty z neutralnym nastawieniem, nawet przychylnym, to niestety odczytuję często wrogość i brak szacunku, wręcz bluznierstwa.

So maja 08, 2010 13:47

Jamsen. napisał(a):

Biorąc pod uwagę tło tych wydarzeń...
Jezus 3 dni leżał w grobie, a potem przez 40 dni przebywał jeszcze wśród uczniów zanim poszedł do nieba.
W którym przekładzie zatem, dwukropek jest we właściwym miejscu?

I dodatkowa sprawa:
Jezus mówił o raju w niebie, czy na ziemi?

toteż o tym mówiłem.
wstawianie znaków interpunkcyjnych według własnego widzimisię zmienia sens.
i ten przykład świadczy o tym jak można manipulować tekstem.
Wiadomo, że Jezus do "raju " poszedł za 40 dni więc złoczyńca nie mógł z Jezusem być "dziś" w raju bo Jezusa tam najzwyczajniej "dziś" nie było.

So maja 08, 2010 13:50

DanRism napisał(a):
"pytałem kiedyś tak z ciekawości o to zdanie kogoś, kto siedzi w greckim i tłumaczeniach, a jest bez wyznania, agnostyk. Odpowiedział mi, że bez dwóch zdań codzi o to, że "Dziś miał być z Jezusem w raju".

Bez dwóch zdań Jezus nie był "dziś" w raju.
Był tam dopiero za 40 dni. Więc logiczne, że nie chodziło o taki sens zdania jak piszesz.

So maja 08, 2010 13:52
No właśnie droga Medeline, zajrzałem do Twego profilu i zauważyłem tam cytat:
"Jezus powiedział: ''Strzeżcie się, żeby was nie zwiedziono. Wielu bowiem przyjdzie pod moim imieniem i będą mówić ''Ja jestem'', oraz ''nadszedł czas''. Nie chodźcie za nimi.'' (Łk 21:8)
Chciałoby się powiedzieć: kto mieczem wojuje, od miecza ginie. Czyż nie wiesz, że to akurat organizacja Świadkowie Jehowy, a wcześniej Badacze... zapowiadali rychły koniec świata i wyznaczali daty? Tak ŚJ, jak i Adwentyści wywodzą się od jednego człowieka, był to niejaki Miller, sztandarowy fałszywy prorok (Patrz: Pwt rodz. 18). Nie czytałem tutaj wszystkiego ale sądzę, że jesteś śJ albo jesteś bliska wstąpienia tam. Jeżeli nie, to przepraszam, jeżeli tak- uświadamiam.

So maja 08, 2010 13:55

DanRism napisał(a):

Jest już tam kilka dobrych lat, może nawet już kilkanaście i z tego co wiem chciał odejść z organizacji, jednak bardzo mu to utrudniano.

bzdury.
osobiście znam 5 osób które odeszły od ŚJ i zrobiły to bez żadnego problemu.

Cytuj:
Otóż ja prawie za broszury ŚJ, np. Strażnicę i Przebudzcie się!, biorę aby poznać, wiedzieć o czym rozmawiam, jeśli rozmawiam o śJ, i niestety, wyziera z tych tekstów wielka nienawisć i kompletny brak szacunku dla innych wyznań, ale tak naprawdę chodzi głównie o Kościół Rzymskokatolicki. Tylko jest to tam podane w "białych rękawiczkach". Ale nawet jak czytam te teksty z neutralnym nastawieniem, nawet przychylnym, to niestety odczytuję często wrogość i brak szacunku, wręcz bluznierstwa.

niestety każdy zobaczy to co chce zobaczyć.
ŚJ wydaja swoje pisma w Stanach .Redagowane są w Stanach a że KK nie ma tam wpływów wiec jaki sens miałoby ograniczanie się do KRK?
Dla ŚJ wszystkie religie należą do "fałszywych religii" ze względu na kłamstwa jakimi się posługują.

So maja 08, 2010 13:58
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 145 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Następna strona