Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 17:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 Kogo podciągnąć pod definicję sekty? 
Autor Wiadomość

Post Re: Kogo podciągnąć pod definicję sekty?
MARIEL napisał(a):
1/3 z ochrzczonych uczęszcza do koscioła, ale to NIE OZNACZA , że oni i pozostałe 2/3(którzy wg Ciebie nie uczęszczają)
są przeciwko finansowaniu(np.)lekcji religii ze środków budżetowych.Samo niepraktykowanie wynikać może z braku czasu, pracy w niedzielę(coraz częściej), niekoniecznie z faktu apostazji, czyli całkowitego odcięcia się od Koscioła.Nie mamy procentowych, obiektywnych danych na temat apostazji w naszym kraju(czy mamy?)żeby móc wypowiadać sie na podstawie faktów, a nie jedynie spekulować..

Oczywiście, że różne są powody niepraktykowania i nie jest to tylko i wyłącznie apostazja. Zresztą apostaci są bardzo nieliczni - większość niepraktykujących, to ludzie ochrzczeni w dzieciństwie i obojętni wobec wiary i Kościoła. Ci nieobojętni do kościoła chodzą albo się z niego wypisują. Reszta ma to gdzieś.
2/3 ochrzczonych nie bierze regularnie udziału w rytuałach religijnych nie wg mnie, ale według Instytutu Statystyki Kościoła Katolickiego. Podpieram się oficjalnymi danymi w tym temacie, bo sam przecież mogę jedynie gdybać. Podobnie jeśli chodzi o liczbę apostatów. Kościół nie chce jej ujawnić.
Chciałem Ci jeszcze zwrócić uwagę, że nie tylko apostaci są przeciwnikami finansowania Kościoła przez Państwo czy w szczególności nauki religii. Wielu praktykujących katolików jest zdania, że religia powinna wrócic do parafii. Co jakiś czas robione są badania opinii w tej sprawie - w 2007 roku blisko 3/4 Polaków chciało religii w szkole. Nie wiem jak jest dziś. Pewnie wiele się nie zmieniło. Ale jaki jest główny powód? WYGODA. Rodzice nie muszą się tym zajmować, nie muszą odprowadzać dzieci do kościoła po szkole - jest im wygodniej. I ja to doskonale rozumiem. Gdyby zapytać Polaków czy chcą dodatkową godzinę angielskiego czy zajęć sportowych, to też pewnie by chcieli, zwłaszcza jakby to było za darmochę. Kościół wywalczył to sobie. Podstępnie i nieuczciwie w moim przekonaniu.

Wt wrz 20, 2011 12:14
Jajko napisał(a):
(...) w 2007 roku blisko 3/4 Polaków chciało religii w szkole. Nie wiem jak jest dziś..

Więc skoro 3/4 jej chciało(opieram sie na tym co powiedziałeś, nie znam danych) to chyba nie możemy nic zrobić w tym okropnym demokratycznym państwie ;)

Wt wrz 20, 2011 18:44

A jeśli 3/4 zechce 100 milionów na łebka (Wałęsa obiecywał), to też MUSIMY takie prawo ustanowić, bo większość chce i już?

Śr wrz 21, 2011 8:50
Dawno sie zdenominowało ;)
Jeśli mowa o religii, to przecież nie trzeba nic ustanawiać, 3/4 jej w szkołach chce, no i ona tam jest, no nie?
Ja tam byłabym za tym, że jak jest jakiś wyjątkowo "nerwowy" temat to referendum i po kłopocie...Hmm, tylko, że ostatnio tych nerwowych tematów zrobiło się całkiem sporo...Szkoda, cóż, musimy pozostać przy starych, nudnych rozwiązaniach-sejm,prezydent.

Śr wrz 21, 2011 15:25

Jajko napisał(a):
A jeśli 3/4 zechce 100 milionów na łebka (Wałęsa obiecywał),
to też MUSIMY takie prawo ustanowić, bo większość chce i już?
MARIEL napisał(a):
Dawno sie zdenominowało ;)
Stare 100 milionów to nowe 10 tysięcy.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr wrz 21, 2011 16:27
No i ?
Jestem już w podeszłym wieku trzydziestu i parę lat...pamiętam denominację ;)

Śr wrz 21, 2011 17:03

Referendum jest jakimś rozwiązaniem. No ale jak w referendum większość (załóżmy) opowie się z likwidacją finansowania religii przez Państwo, to co? Trzeba będzie tak pozmieniać prawo by kler sam to musiał finansować? Trudne w naszej rzeczywistości. A jak większość opowie się za karą śmierci, to należy wypowiadać międzynarodowe ugody? A jak większość będzie za miesiącem opłacanych przez państwo wakacji to co?

Śr wrz 21, 2011 22:23
Niestety, ze mnie taki polityk , jak z koziej .... trąba.:(
A może Ty masz jakiś pomysł?

Cz wrz 22, 2011 7:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4