Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N paź 19, 2025 14:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Jak miło i kulturalnie odmawiać Świadkom Jehowy ? 
Autor Wiadomość

Post Re: Jak miło i kulturalnie odmawiać Świadkom Jehowy ?
Otto_Katz napisał(a):
vulkan napisał(a):
Przecież oni wierzą w tego samego Boga co katolicy. :roll:

@vulkan. Owszem, Bóg jest ten sam,

Niestety to zupełnie inny Bóg.

Ten ŚJ nie pozwala na rozwody, cudzołóstwo, zabijanie ludzi , nakazuje" chodzic po domach" i ma imie.
Ten katolicki zezwala na różne praktyki bez kary no i nie ma imienia a do tego jest w Trójcy.

N maja 06, 2012 11:46

wloczykij napisał(a):
Cytuj:
Przecież oni wierzą w tego samego Boga co katolicy. :roll:

My wierzymy że Bóg pochyla się nad katolikiem, protestantem, prawosławnym jak również świadkiem czy nawet zacietrzewionym ateistą. ŚJ wierzą że pochyla się tylko nad nimi.

Nie nad nimi tylko nad wszystkimi którzy:
21) Nie każdy, który Mi mówi: Panie, Panie!, wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie. (22) Wielu powie Mi w owym dniu: Panie, Panie, czy nie prorokowaliśmy mocą Twego imienia i nie wyrzucaliśmy złych duchów mocą Twego imienia, i nie czyniliśmy wielu cudów mocą Twego imienia?

Więc jeśli ktoś spełnia wolę Boga to wejdzie do królestwa.

Ateista z natury rzeczy nie spełnia wymagań bożych wiec Bóg się nad nim pochyli aby jak mówi Biblia wysłać go precz::
41) Wtedy odezwie się i do tych po lewej stronie: Idźcie precz ode Mnie, przeklęci, w ogień wieczny, przygotowany diabłu i jego aniołom!

Oczywiście możesz się z Bogiem nie zgadzać ale to nic nie zmieni.
Bóg i tak zrobi to co uważa za słuszne

N maja 06, 2012 11:53
Póki co - zamiast dawać świadectwo rzekomego "życia w prawdzie" pokazujesz tylko pieniactwo i wyzywasz ludzi od ignorantów, czułe punkty?

Przy okazji - największy współczesny filozof i jego sposób powitania świadków Jehowy (to tylko żart więc spokojnie) :D :
http://www.youtube.com/watch?v=TP2op844NI0

N maja 06, 2012 11:55

Cholerka. Więcej takich, zionących miłością i wszechwiedzą wyznawców "zupełnie innego Boga" o imieniu Jehowa" - jak @formek1 i nie daj Boże - w geście solidarności - nawrócę się na łono Kościoła katolickiego.
(formek miej litość nade mną - bo to byłoby gorsze, aniżeli wieczne potępienie).

Ponadto @Liza wspomniała wcześniej o Twojej umiłowanej siostrze w wierze - @iNadii. Aby być sprawiedliwym, należy jednak podkreślić, że dziewczyna bardzo długo starała się przypodobać forumowym "ignorantom", trwającym w wiarach i niewiarach odstępczych, a nawet wymiennie używała tetragramu, terminów Jahwe, Jehowa i Bóg. Wytrzymała aż 145 postów(!), by w 146 ujawnić swe boskie oblicze, zesłanego na ziemski padół archanioła z listami uwierzytelniającymi od Jehowy, któren uczynił ją swym rzecznikiem prasowym dla maluczkich.

Zatem przyjacielu, staraj się być milszy dla nas, a my wtedy będziemy się również starali wesoło i owocnie polemizować z Tobą. Poniekąd wiadomo, jaki będzie finał, ale przecież nie chodzi o łowienie dusz, a beztroską zabawę :razz: - nie psuj nam zatem przyjemności, takim obcesowym sypaniem piaskiem po oczach :oops:.

N maja 06, 2012 12:43

Otto_Katz napisał(a):
Cholerka. Więcej takich, zionących miłością i wszechwiedzą wyznawców "zupełnie innego Boga" o imieniu Jehowa" - jak @formek1 i nie daj Boże - w geście solidarności - nawrócę się na łono Kościoła katolickiego.
(formek miej litość nade mną - bo to byłoby gorsze, aniżeli wieczne potępienie).

Dlaczego gorsze skoro tam jest miłość nawet do ciebie?

Cytuj:
Zatem przyjacielu, staraj się być milszy dla nas, a my wtedy będziemy się również starali wesoło i owocnie polemizować z Tobą. Poniekąd wiadomo, jaki będzie finał, ale przecież nie chodzi o łowienie dusz, a beztroską zabawę :razz: - nie psuj nam zatem przyjemności, takim obcesowym sypaniem piaskiem po oczach :oops:.

Ja jestem niemiły?
Po prostu nie lubię pisania bez logiki i wiedzy o czym się pisze. A że zawsze prawda w oczy kole wiec być może jest niemiła. Bo bolą oczy.

A tak z ciekawości.
Po co ty piszesz na takim forum jak ciebie Bóg nie interesuje.?

N maja 06, 2012 13:02

wloczykij napisał(a):
Póki co - zamiast dawać świadectwo rzekomego "życia w prawdzie" pokazujesz tylko pieniactwo i wyzywasz ludzi od ignorantów, czułe punkty?

Nie wyzywam tylko stwierdzam fakt.
Piszesz rzeczach o których nie masz pojęcia.
A przecież wystarczy tylko sprawdzić. Lub zapytać

Cytuj:
Przy okazji - największy współczesny filozof i jego sposób powitania świadków Jehowy (to tylko żart więc spokojnie) :D :
http://www.youtube.com/watch?v=TP2op844NI0

Bundy to mój idol więc jestem spokojny.

N maja 06, 2012 13:07

formek1 napisał(a):
A tak z ciekawości.
Po co ty piszesz na takim forum jak ciebie Bóg nie interesuje.?

Ponieważ wspaniale się bawię w tym gronie. A, i bytność takiego trefnisia, sprowadza niekiedy do właściwych proporcji, nadęte ewangelizowanie na forum i tonuje zbędne emocje interlokutorów.

(Ponadto szlifuję tutaj swoje talenta grafomańskie - a nuż zostanę kiedyś laureatem Pulitzera w Pcimu Dolnym? Z tego - prawda - miejsca, chciałbym - prawda - serdecznie podziękować szanownej admince, za możliwość - prawda - artystycznego rozwoju :bukiet:)

Swoją drogą, zanadto odchodzimy od założonego tematu. A przecież nie chodzi o rywalizację, która wiara lepsza, a o porady - jak wysyłać intruzów na drzewo.

N maja 06, 2012 13:26
Otto_Katz napisał(a):
[...] A, i bytność takiego trefnisia, sprowadza niekiedy do właściwych proporcji, nadęte ewangelizowanie na forum i tonuje zbędne emocje interlokutorów.

Otto, skoro szlifujesz swoje talenta grafomańskie to może przydałby
Ci się korektor do pomocy?
Na przykład w powyższym zdaniu wszystkie przecinki są zbędne.
No i, chciałam zapytać już kiedyś, dlaczego póty piszesz przez "u"?

Ps. Gdyby przyszło Ci na myśl tropić moje byki, to śpieszę
z wyjaśnieniem, że ja ambicji pisarskich nie mam :PPPP
Najmocniej przepraszam za off top, ale jeszcze zapytam-
artykuły na MojeOpinie.pl są Twojego autorstwa?

N maja 06, 2012 14:28

O! Witaj "niemile miła" :comk2: MARIEL.

W pierwszych słowach mej odpowiedzi melduję posłusznie, że nadmiar znaków interpunkcyjnych to spuścizna po "talentach" lirycznych, którem uskuteczniał względem oblubieńczych dziewczyn w epoce późnego Gierka. (No tak mi jakoś zostało, że teraz pisząc prozą, jakobym w myślach erotyki deklamował).

Poniekąd to nieładnie dawać negatywny przykład w necie, ale też nigdy nie rościłem sobie pretensji do mienienia się genetycznym patriotą. Tym niemniej - droga młodzieży - nie traktujcie mnie jak autorytet polonistyczny.

Pisząc dopóki uzywam "ó", raczej nie stosuję terminu póty, ale skoro twierdzisz, że taki potworek przez "u" mi się wymsknął, gotów jestem w ramach pokuty odbyć pieszą pielgrzymkę do Guadelupe. (Ponoć ichnie Conchity mają niczego sobie i jakieś takie egzotyczne conchity. Trzeba tylko uważać na Speedych Gonzalesów, bo znów mi przyjdzie protezować się prywatnie po powrocie na ojczyzny łono).

Nabożnych pieśni meksykańskich już na zapas się uczę O karaluchu przepędzonym z sanktuarium oraz O lataniu oh, oh i śpiewaniu oh, och.

Żadnych wypocin na MojeOpinie.pl nie publikuję. Jestem porządnym monogamistą i dopóki mnie stąd nie prześwięcą, będę na chwałę bogów i userów, a ku utrapieniu modów nadal tutaj użyszkodził. (Przecież nie na darmo w poprzednim poście podlizywałem się naszej @Asiencce wonnym bukietem kwiatuszków!)

I ja zapytam. - Dlaczego nie odnosisz się do meritum (moich) wpisów, a zazwyczaj nurtują Cię kwestie trzeciorzędne?

I nie gwałć mnie już tymi intyntymnymi pytaniami publicznie, bo nas opierniczą za offtopowanie. (Skorzystaj z priva - zapewne będzie bardziej namiętnie :glaszcze:).

Pozdrówka ;).

N maja 06, 2012 16:18

Świetnie. To skoro już tak wyraźnie zostało to powiedziane, proponuję powrót do tematu.

Pn maja 07, 2012 11:34
Moderator

Fascynujące. Zastanawiało mnie kim są ci wierzący charakteryzujący się postawą agresywnej ignorancji, typu formek1 czy biosławek. Nie widziałem takich katolików. Myślałem, że to może jakieś pomniejsze kościoły protestanckie. A tu dziś niespodzianka. Obaj są Świadkami Jehowy!

biosławek już ponad dwa tygodnie stawia prawdziwie męczeński i heroiczny odpór wiedzy na forum ateista. Wyjaśnili mu dokładnie, dlaczego błędnie formułuje pytania i niemal do gardła wepchnęli odpowiedź, jak powinny brzmieć poprawne. Nadal nic. Jestem pod wielkim wrażeniem.
http://ateista.pl/showthread.php?t=10677

BTW, jo_tka, nasz drogi modzie, off-topy trzeba tępić ale szkoda kosić zbyt zamaszyście, aby nie ciachać dobrej zabawy userów :)

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pn maja 07, 2012 22:54
zauważyłem ze biosławek skrzętnie ukrywa fakt bycia ŚJ (nazwany "katotrollem" nie dokonał sprostowania) :D

Wt maja 08, 2012 6:38
formek1
Cytuj:
Niestety to zupełnie inny Bóg.
Ten ŚJ nie pozwala na rozwody, cudzołóstwo, zabijanie ludzi , nakazuje" chodzic po domach" i ma imie.
Ten katolicki zezwala na różne praktyki bez kary no i nie ma imienia a do tego jest w Trójcy.

Powiem ci przyjacielu,że Bóg jest zawsze ten sam.Jeśli zaś chodzi o katolików--moich współbraci--to kondycja moralna wielu z nich jest mizerna.Sam jestem grzesznikiem i potrzebuję zbawienia.
Ale nie prawdą jest,że katolicyzm uczy niemoralności.Fakt,że nauka o Bogu czyli teologia katolicka jest zupełnie różna od doktryny świadków Jehowy,ale Bóg jest zawsze tym samym Bogiem.Znam wielu twoich współbraci i prawdą jest,że wielu z nich to ludzie uczciwi.Ale znam również wielu takich,których takimi nazwać nie można.Ludzie wszędzie są tacy sami.
Co zaś tyczy się Bożego imienia to są Biblie katolickie,które wyraźnie pouczają jak to imię brzmi.Te Biblie to Biblia Poznańska,Biblia Warszawsko-Praska,Biblia Tysiąclecia wydanie I i II.Pozostałe wydawnictwa podają to imię w niektórych miejscach.Kościół nigdy nie taił Bożego imienia.
Co zaś tyczy Trójcy Świętej to wiarę tę podzielają zarówno wspólnoty protestanckie jak i Kościoły Wschodnie itd.Nie jest więc tak,że tylko Kościół Rzymskokatolicki wierzy w to,że Bóg jest w Trójcy Świętej.

Pozdrawiam!

Wt maja 08, 2012 6:56
jo_tka napisał(a):
Świetnie. To skoro już tak wyraźnie zostało to powiedziane, proponuję powrót do tematu.
Jeśli chce się kulturalnie i skutecznie odmówić świadkom Jehowy rozmowy (na temat religii), to najlepiej wyrazić swoją odmowę jednoznacznie. Nie są dobre, bo nieskuteczne na dłuższą metę, podręczne wymówki w rodzaju:
- Przepraszam, ale się spieszę.
- Właśnie siadałem do obiadu.
- Niestety, nie mam czasu.
- Miałem ciężką noc, nie mam ochoty na rozmowy.
- Właśnie wychodzę.
Ponieważ oznaczają, że w zasadzie nie mamy nic przeciwko rozmowie, ale akurat nie tym razem. Świadkowie są cierpliwi i powrócą za jakiś czas, bo może akurat za tydzień nie będzie to kłopotliwe? I wcale im się nie dziwię.
Rozmowy, dyskusje ze świadkami Jehowy bywają bardzo ciekawe i pouczające, ale jeśli ktoś nie chce, to żaden problem powiedzieć: "Przepraszam, ale nie interesują mnie rozmowy o religii" czy też "Dziękuję, ale nie chcę być nawracany", zależnie od motywów.

Ostatnio edytowano Wt maja 08, 2012 8:05 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Wt maja 08, 2012 8:01
akruk napisał(a):
Rozmowy, dyskusje ze świadkami Jehowy bywają bardzo ciekawe i pouczające, ale jeśli ktoś nie chce, to żaden problem powiedzieć: "Przepraszam, ale nie interesują mnie rozmowy o religii" czy też "Dziękuję, ale nie chcę być nawracany", zależnie od motywów.

Nie działa.

Wt maja 08, 2012 8:04
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 106 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona