Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 7:47

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1029 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 69  Następna strona
 kilka pytań do Świadków J. 
Autor Wiadomość

Pytałem się ile literalnie jest pod wezwaniem Jahwe i otrzymałem odpowiedzi w wymowie takiej jak się spodziewałem: ŻADEN. Otóż na ziemskim globie nie ma ani jednego kościoła ‘pod wezwaniem’ JAHWE, BOGA OJCA, ‘pod wezwaniem’ hipostazy Ojca. I to już nie wymaga chyba komentarza.

No, bo nie wiadomo co z tego miałoby wynikać :D Aaaa, wiem - KK jest dziełem Szatana, a my wszyscy jego sługami, i zostaniemy zniszczeni podczas Armageddonu. Tak, arcana85, wiem że nas nienawidzisz, nie musisz tego powtarzać :D

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz lis 12, 2009 14:47
Arcana, odwracasz kota ogonem - a ludzie nawet tego roku nie zebrali zbóż z pola - bo "już nie warto". Więc skoro nie udało się Wam trafić w koniec Świata (nie ostatni zresztą raz...) to nie ściemniaj że to z powodu proroka Daniela.
Jego proroctwa się sprawdzały.

Cz lis 12, 2009 21:25

PS: Nie ma Kościołów pod wezwaniem JAHWE co ładnie wynika z powyższych postów próbujących odwrócić kota ogonem. Pytałem się ile literalnie jest pod wezwaniem Jahwe i otrzymałem odpowiedzi w wymowie takiej jak się spodziewałem: ŻADEN. Otóż na ziemskim globie nie ma ani jednego kościoła ‘pod wezwaniem’ JAHWE, BOGA OJCA, ‘pod wezwaniem’ hipostazy Ojca. I to już nie wymaga chyba komentarza.

Po pierwsze, otrzymałeś odpowiedź i to nie odpowiedź "żaden". Po prostu nie zrozumiałeś i robisz z tego problem. Narzucasz katolikom swoje "świadkowe" myślenie i za to (własne) myślenie nas oceniasz. Dla nas każdy kościół i każda kapliczka jest dla Boga - Ojca, Syna i Ducha Świętego.

Po drugie. Rozumiem, że chodzi Ci o literalne użycie nazwy "Bóg Ojciec". Tu też nieprawda - są. Kilka przykłądów: w Rzymie (w dzielnicy Tor Tre Teste) jest parafia pod wezwaniem Boga Ojca Miłosiernego, w Zaporożu na Ukrainie jest kościół pod wezwaniem Boga Ojca Miłosiernego, w Bieszczadach jest kaplica pod wezwaniem Boga Ojca, itd.

Pt lis 13, 2009 0:57
Zobacz profil WWW

Po prostu nie zrozumiałeś i robisz z tego problem.

Arcana nie jest idiotą, i zrozumiał doskonale - on po prostu CHCE się nie zgadzać i być przeciw :(

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt lis 13, 2009 10:49

Histeryczne reakcje na mój ostatni post po prostu mnie rozbawiły. :D :D :D

Nie grzeszcie przeciw własnej inteligencji. Pytałem jasno o kościoły pod wezwaniem JAHWE i otrzymałem odpowiedzi z których jasno wynika że nie ma ŻADNEGO. I żadne „czary mary” nie pomogą i nie zaklną szarej rzeczywistości w której nie ma ani jednego kościoła literalnie poświęconemu JAHWE.
Gdy rozszerzyłem pytanie o kult hipostazy Ojca uratował was Jumik podając przykłady z zagranicy, ale to dalej nie są kościoły pod wezwaniem Boga z imienia.
Oczywiście nic tu nie jest niezgodnego z katolicką doktryną, jako że „gdy jedna hipostaza jest wielbiona wszystkie pozostałe są wielbione” tylko ja pytałem gdzie się wielbi hipostazę Ojca z imienia poświęcając mu miejsce kultu. A wy mi od razu z jakąś nienawiścia wyjeżdzacie :D

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Pytałem się ile literalnie jest pod wezwaniem Jahwe i otrzymałem odpowiedzi w wymowie takiej jak się spodziewałem: ŻADEN. Otóż na ziemskim globie nie ma ani jednego kościoła ‘pod wezwaniem’ JAHWE, BOGA OJCA, ‘pod wezwaniem’ hipostazy Ojca. I to już nie wymaga chyba komentarza.

No, bo nie wiadomo co z tego miałoby wynikać :D Aaaa, wiem - KK jest dziełem Szatana, a my wszyscy jego sługami, i zostaniemy zniszczeni podczas Armageddonu. Tak, arcana85, wiem że nas nienawidzisz, nie musisz tego powtarzać :D

To Twoje własne słowa.

Bardzo chciałbyś Johnny bym cię nienawidził za to że jestes katolikiem, prawda?
Mogłbyś się poczuc jako biedny, prześladowany bez powodu chrześcijanin.
Nie mieści ci się w głowie że ktoś może afirmować odmienne poglady od twoich nie z powodu nienawiści do Ciebie.
Muszę cię rozczarować ale nie czuje do Ciebie zadnych negatywnych uczuć. Czasami tylko litośc gdy w pewnych momętach dyskucji uciekasz sie do argumentu z atakowanego Kościoła i nienawiści. I tak uważam cie za jednego z inteligentniejszych i spokojniejszych uzytkowników tego forum z którym można merytorycznie podyskutować w dosyć znacznym stopniu.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Pt lis 13, 2009 13:11

Cytuj:

Doszłem tylko do wniosku (nie tylko z tego powodu oczywiście) że Kościoł w procesie historycznym daleko odbiegł od pierwotnej doktryny chrześcijanskiej. Nie omieszkam o tym wspomnieć w moim Akcie Apostazji. Choc nie, nie apostazji, bo od wiary nie odstępuje, tylko od Koscioła - więc będzie to Oświadczenie o wystapineiu z Krk.

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]

Pt lis 13, 2009 13:15

Czy ŚJ używają wszystkich w równym stopniu ? A jeśli nie, to dlaczego ?

Nie, bo i nie jest to konieczne. Gdy rodził się nurt badacki powszechnie przyjeta forma brzmiała Jehowa i takiej formy wyznanie się trzyma.

Johnny99 napisał(a):
Czy ŚJ uważają, że wszystkim tym formom należy się szacunek ?

Tak. Badań nie prowadziłem ale z wypowiedzi pojedynczych osób (i z pism doktrynalnych gdzie nie postępiono żadnej formy jak i nie wskazano jedynie słusznej) nie mam podstaw sądzić by było inaczej.

Pt lis 13, 2009 13:19

Nie mieści ci się w głowie że ktoś może afirmować odmienne poglady od twoich nie z powodu nienawiści do Ciebie.

Wręcz przeciwnie. Co więcej, spotkałem takich ludzi, a nawet spędzałem z nimi czas na modlitwie. Wiem zatem, co to znaczy afirmowanie własnych poglądów bez nienawiści do nikogo. I nie ma to nic wspólnego z tym, co robisz Ty.

Cytuj:
Doszłem tylko do wniosku (nie tylko z tego powodu oczywiście) że Kościoł w procesie historycznym daleko odbiegł od pierwotnej doktryny chrześcijanskiej. Nie omieszkam o tym wspomnieć w moim Akcie Apostazji.

Dopisz przy okazji, że Jezus Chrystus daleko odbiegł od pierwotnej doktryny mozaistycznej ;)

Cytuj:
Gdy rodził się nurt badacki powszechnie przyjeta forma brzmiała Jehowa i takiej formy wyznanie się trzyma.

Czyli można tej formy używać w formie przymiotnikowej na określenie czegoś odnoszącego się do tego właśnie wyznania.

Cytuj:
Tak.

Czyli nie uważają, by formie "Jehowa" w różnych przypadkach należał się jakiś wyjątkowy szacunek. Wierzę na słowo.

Pt lis 13, 2009 14:01

uratował was Jumik podając przykłady

Widzę, że nie znasz znaczenia słowa uratować. Otóż:
uratować «uchronić kogoś od nieszczęścia, śmierci, uchronić coś od zniszczenia, ruiny» (za sjp.pwn.pl)
Tutaj nie ma uchronienia od żadnego nieszczęścia. Wszystko jest w porządku.

arcana85 napisał(a):
tylko ja pytałem gdzie się wielbi hipostazę Ojca z imienia poświęcając mu miejsce kultu.

A co za różnica czy jest pod wezwaniem "Boga Ojca" czy "Jahwe"? Czyżby to wg Ciebie były inne osoby?

Widzisz problem tam, gdzie go nie ma. Dokonujesz projekcji swojego sposobu myślenia na nasze i przez to nas oceniasz. Cóż...

Pt lis 13, 2009 15:03
Zobacz profil WWW

Cytuj:

Wręcz przeciwnie. Co więcej, spotkałem takich ludzi, a nawet spędzałem z nimi czas na modlitwie. Wiem zatem, co to znaczy afirmowanie własnych poglądów bez nienawiści do nikogo. I nie ma to nic wspólnego z tym, co robisz Ty.

Napisałm ci szczerze o moich uczuciach do Ciebie. Możesz uważac inaczej - ale to juz tylko twoje własne wyobrażenie. Nie mam zamiaru na siłę Cię przekonywać.

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Doszłem tylko do wniosku (nie tylko z tego powodu oczywiście) że Kościoł w procesie historycznym daleko odbiegł od pierwotnej doktryny chrześcijanskiej. Nie omieszkam o tym wspomnieć w moim Akcie Apostazji.

Dopisz przy okazji, że Jezus Chrystus daleko odbiegł od pierwotnej doktryny mozaistycznej ;)

Jezusa do błędów Kościoła nie mieszaj ;-)

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Gdy rodził się nurt badacki powszechnie przyjeta forma brzmiała Jehowa i takiej formy wyznanie się trzyma.

Czyli można tej formy używać w formie przymiotnikowej na określenie czegoś odnoszącego się do tego właśnie wyznania.

Można wszystko, ale nie wszytsko jest właściwe. A to na pewno nie świdczyło by o szacunku do Boga. Poza tym w kwestii etymologicznej nie można zastosować Katolik - katolicki bo katolicki to już przymiotnikowe określenie Kościoła.
Kościół katolicki - katolik - książka katolicka
Zbór Świadków Jehowy - świadek Jehowy - książka ???
więc leksykalnie jedyną poprawną forma jest ksiązka świadków Jehowy
Jakiekolwiek zaś formy pogardliwie zniekształcające wokalizacje imienia Bożego są 1. wyrazem braku szacunku do Boga 2. wyrazem braku szacunku do ludzi 3. błędne językowo

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
Tak.

Czyli nie uważają, by formie "Jehowa" w różnych przypadkach należał się jakiś wyjątkowy szacunek. Wierzę na słowo.

Nie wiem co uważają. To co Ci napisałem odnośnie szacunku do różnych form wokalizacji JHWH i różnych określeń przymiotnikowych opatrzyłem komentarzem że to moia prywatna opinia, prywatne odczucie, nie mogę ci takich rzeczy poświadczać w odniesieniu do całości jakiegoś związku wyznaniowego.
Według mojego odczucia każdej formie należy się wyjątkowy szacunek bo każda jest wokalizacją najświętszego z imion - JHWH.

Johnny, przeciez ja ci nie narzucam jakiegoś określonego stosunku do imienia Bożego i jego wokalizacji, traktuj je jak chcesz. Napisałem tylko ze kontekst i styl w jakim używasz określeń utworzonych od tego imienia i ich wokalizacji ja uważam za rażąco niestosowny. I tylko tyle.

Pt lis 13, 2009 15:23

arcana85 napisał(a):

uratować «uchronić kogoś od nieszczęścia, śmierci, uchronić coś od zniszczenia, ruiny» (za sjp.pwn.pl)

Od kompromitacji jumiku.

jumik napisał(a):

arcana85 napisał(a):
tylko ja pytałem gdzie się wielbi hipostazę Ojca z imienia poświęcając mu miejsce kultu.

A co za różnica czy jest pod wezwaniem "Boga Ojca" czy "Jahwe"? Czyżby to wg Ciebie były inne osoby?

Widzisz problem tam, gdzie go nie ma. Dokonujesz projekcji swojego sposobu myślenia na nasze i przez to nas oceniasz. Cóż...

Naprawdę chcesz dalej ciągnąc tą żenade? Pytałem, jak kilka razy podkreślałem, o świątynie pod literalnym wezwaniem JAHWE. Nie ma takich, więc przestan ściemniać i kluczyć.
Nie komentuje tego FAKTU, więc nikogo, a z pewnością nie Ciebie, oceniam.

Pt lis 13, 2009 15:29

Jezusa do błędów Kościoła nie mieszaj

Jakich błędów Kościoła ? ;)

Cytuj:
A to na pewno nie świdczyło by o szacunku do Boga.

Stopień mojego szacunku do Boga pozostawmy Bożej ocenie.

Cytuj:
więc leksykalnie jedyną poprawną forma jest ksiązka świadków Jehowy

Nie rozumiem tej argumentacji. Na tej samej zasadzie można powiedzieć, że prawidłową formą jest jedynie "książka Adwentystów Dnia Siódmego", ale już nie "książka adwentystyczna". Tymczasem Adwentyści używają takich określeń - mają np. Adwentystyczny Wortal czy stowarzyszenie Polonii Adwentystycznej.

Cytuj:
ja uważam za rażąco niestosowny.

A potem napisałeś, że na moim miejscu błagałbym o przebaczenie, czy coś takiego. I to z kolei ja uważam za rażąco niestosowne.

Pt lis 13, 2009 15:37

jumik napisał(a):
arcana85 napisał(a):

Od kompromitacji jumiku.

Rozumiem, że od jakiejś wyimaginowanej, wymyślonej przez Ciebie kompromitacji.

Pt lis 13, 2009 15:43
Zobacz profil WWW

Nie komentuje tego FAKTU, więc nikogo, a z pewnością nie Ciebie, oceniam.

Oj, teraz to Ty ściemniasz ;) A przecież użyłeś po prostu tego samego zabiegu, którego używa się np. gdy się mówi: "czy Świadkowie Jehowy odmawiają literalnie Ojcze Nasz ? No właśnie ! To nie wymaga żadnego komentarza !". I nie słucha się żadnych dalszych wyjaśnień, bo przecież to jest FAKT, i nie ma co się od niego wykręcać..

Pt lis 13, 2009 15:50
Już kiedyś Arcanowi pisałem, zapomniał czy ściemnia ? :)
Tylko w mojej diecezji są:
- 3 parafie Bożego CIała
- 7 parafii pod wezwaniem Chrystusa
- 1 parafia pod wezwaniem Ducha Świętego i jedna Zesłania Ducha Świętego
- 3 parafie pod wezwaniem Miłosierdzia Bożego
- 6 parafii pod wezwaniem Serca Jezusa
- 1 parafia pod wezwaniem Opatrzności Bożej
- 2 parafie pod wezwaniem Przemienienia Pańskiego
- 3 parafie pod wezwaniem Trójcy Świętej

Pt lis 13, 2009 19:50
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1029 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39 ... 69  Następna strona