Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 14:02

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 1029 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 69  Następna strona
 kilka pytań do Świadków J. 
Autor Wiadomość

Cytuj:
Jezusa do błędów Kościoła nie mieszaj

Jakich błędów Kościoła ? ;)

:D doceniam dowcip ;-)

Johnny99 napisał(a):

Cytuj:
A to na pewno nie świdczyło by o szacunku do Boga.

Stopień mojego szacunku do Boga pozostawmy Bożej ocenie.

Cytuj:
więc leksykalnie jedyną poprawną forma jest ksiązka świadków Jehowy

Nie rozumiem tej argumentacji. Na tej samej zasadzie można powiedzieć, że prawidłową formą jest jedynie "książka Adwentystów Dnia Siódmego", ale już nie "książka adwentystyczna". Tymczasem Adwentyści używają takich określeń - mają np. Adwentystyczny Wortal czy stowarzyszenie Polonii Adwentystycznej.

Jehowa to wokalizacja imienia Boga Najwyższego zaś adwent, baptisma, metodyzm to nie nacechowane żadną świętościa określenia z zakresu doktryny religijne. Widać różnice?
Oczywiście dla Ciebie może to nie mieć żadnego znaczenia ale nie sądź że tak jest dla sumienia każdego człowieka, a wtedy możesz gorszyć innych swymi wypowiedziami.

Johnny99 napisał(a):

Cytuj:
ja uważam za rażąco niestosowny.

A potem napisałeś, że na moim miejscu błagałbym o przebaczenie, czy coś takiego. I to z kolei ja uważam za rażąco niestosowne.

Wskazywanie grzesznikowi grzechu nie jest niestowne ;-)

Po prostu w pierwszym odruchu oburzył mnie ten przejaw braku szacunku do Boga. Nie działa na mnie gdy wyrażają tak się osoby typu fanatyczny ignorant, jednak gdy wyraża się tak osoba po której można by się było spodziewać diametralnie odmiennej postawy wtedy rodzi to dysonans poznwczy, że tak to eufemistycznie po socjologicznemu ujmę. ;-)

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]
"Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"

Wt lis 17, 2009 15:29

Cytuj:
Nie komentuje tego FAKTU, więc nikogo, a z pewnością nie Ciebie, oceniam.

Oj, teraz to Ty ściemniasz ;) A przecież użyłeś po prostu tego samego zabiegu, którego używa się np. gdy się mówi: "czy Świadkowie Jehowy odmawiają literalnie Ojcze Nasz ? No właśnie ! To nie wymaga żadnego komentarza !". I nie słucha się żadnych dalszych wyjaśnień, bo przecież to jest FAKT, i nie ma co się od niego wykręcać..

Rozumiem o co ci chodzi. Ale w takim razie po co ściemniacie? Zamiast wprost powiedzieć: Nie ma żadnego, ale to nic nie szkodzi bo wierzymy że kiedy jedna hipostaza jest otaczana chwałą to jest czczony cały Bóg i na dowód tego oto lista Kościołów?
Po co kłamać że są Kościoły pod wezwaniem Jahwe skoro ich nie ma?

A jeśli tak postawimy sprawę to jest tylko jeszcze jedno pytanie:
Ale dlaczego w nazewnictwie Kościołów unika się tego Imienia? Są setki kościołów pod wezwaniem hipostazy Syna, setki pod wezwaniem hipostazy Ducha, kilka pod wezwaniem hipostazy Ojca ale żadnego w którym Bóg byłby uwielbiony z imienia? Z czego to wynika?

[b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b]

Wt lis 17, 2009 15:30

Widać różnice?

Czyli zapędziłeś się, jak to masz w swoim stylu - tak naprawdę to chodzi o konkretny wyraz ( imię "Jehowa" ), ale napisać trzeba, że to wymóg leksykalny, bo to poważniej wygląda ;)

Cytuj:
Wskazywanie grzesznikowi grzechu nie jest niestowne

Kim jesteś ty, co się odważasz sądzić cudzego sługę? To, czy on stoi, czy upada, jest rzeczą jego Pana. Ostoi się zresztą, bo jego Pan ma moc utrzymać go na nogach. ( Rz 14, 4 ) ;)

Cytuj:
Nie ma żadnego, ale to nic nie szkodzi bo wierzymy że kiedy jedna hipostaza jest otaczana chwałą to jest czczony cały Bóg i na dowód tego oto lista Kościołów?

Ależ o to przecież od początku chodziło..

Cytuj:
Z czego to wynika?

Na pewno z czegoś bardzo Złego ;)

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Wt lis 17, 2009 15:46
Ale dlaczego w nazewnictwie Kościołów unika się tego Imienia?
Bo do Ojca dzieci nie mówią po imieniu, tylko "Ojcze" lub "Tatusiu".

Wt lis 17, 2009 18:42

Arcana zapytał:

Cytuj:
Ale dlaczego w nazewnictwie Kościołów unika się tego Imienia? Są setki kościołów pod wezwaniem hipostazy Syna, setki pod wezwaniem hipostazy Ducha, kilka pod wezwaniem hipostazy Ojca ale żadnego w którym Bóg byłby uwielbiony z imienia? Z czego to wynika?

czekałam na odpowiedz, bo sama byłam ciekawa, ponieważ jesli tak jest, to rzeczywiscie to chyba nie przypadek, tylko z czegoś to wynika.

A tu padła odpowiedz:
Cytuj:
Na pewno z czegoś bardzo Złego Mruga 2

i dużo się dowiedziałam,heh.

Marku, masz rację, na pewno do ziemskich ojców dzieci nie mowią po imieniu, ale je znają przynajmniej .A tu problem polega również na tym, że gdybyś dziecko z przedszkola, czy podstawowki zapytał o imię Boga w którego wierzy, to odpowiedziałoby zapewne - Bóg, Jezus itp, zapewniam Cię nawet, że moja babcia, która była bardzo religijna, raczej nie znała imienia Bożego, albo kojarzyło sie jej jedynie ze ŚJ. To troszkę nie tak wg mnie, że dzieci nie znają imienia swego Ojca.

Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/

Wt lis 17, 2009 20:36
Marku, masz rację, na pewno do ziemskich ojców dzieci nie mowią po imieniu, ale je znają przynajmniej .A tu problem polega również na tym, że gdybyś dziecko z przedszkola, czy podstawowki zapytał o imię Boga w którego wierzy, to odpowiedziałoby zapewne - Bóg, Jezus itp,
1.I dobrze by odpowiedziało.
2.Inna rzecz że w programie katechezy jest o imieniu Jahwe, więc bez przesady.
3. "Imię Boga" Jahwe nie jest imieniem w takim znaczeniu jak "Marek" czy "Józek". Mojżesz żył w świecie gdzie ludzie wierzyli w wielu innych Bogów - stąd zapytał się Boga o imię by odróżnić go od innym bogów, gdy będzie o Nim opowiadał izraelitom (a trzeba pamiętać że wówczas do znaczenia imienia przykładano większą wagę - dziś imię to tylko dźwięk).
Na pytanie Mojżesza o którym Bogu opowiedzieć Żydom, jak On ma na imię - Bóg odpowiedział "krótką piłką" - Ja Jestem (czyli że On jest tym Bogiem który jest - w przeciwieństwie do innych bogów których nie ma)

Wt lis 17, 2009 22:08

tylko z czegoś to wynika.

Była już o tym szeroko mowa..

Cytuj:
To troszkę nie tak wg mnie, że dzieci nie znają imienia swego Ojca.

Skąd wiesz, że nie znają ? Ja zawsze znałem. Pamiętam, jak będąc małym dzieckiem zobaczyłem u babci swoją pierwszą broszurkę ŚJ, przeznaczoną dla dzieci. Jedno z pierwszych jej zdań brzmiało: "Bóg ma imię. Nazywa się Jehowa". Pamiętam, że strasznie mnie to zdziwiło: dlaczego tu jest napisane "Jehowa", skoro przecież Bóg ma na imię "Jahwe" ?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr lis 18, 2009 10:52

Cytuj:
Ale dlaczego w nazewnictwie Kościołów unika się tego Imienia?
Bo do Ojca dzieci nie mówią po imieniu, tylko "Ojcze" lub "Tatusiu".

Pomijając wręcz rozbawiający nonsens takiego stwierdzenia:

Wyjścia 3:15 bezpośrednio po przedstawieniu się JESTEM Bóg mówi: "Jahwe, (...) To jest imię moje na wieki i to jest moje zawołanie na najdalsze pokolenia.

I według tej zasady przez setki lat królowie, prorocy czy zwykli Żydzi gdy się modlili używali zawsze tego Imienia (na co dowodem jest cały ST). Twierdzisz że nie byli "dziećmi Bożymi?

Dzieci Boże (porównywanie tego do dzieci i rodziców to objaw "myślenia na sposób ziemski" ;-) ) zwracają się do swego niebiańskiego Ojca po Imieniu bo On sam tego chce jak wynika z jego słów z Wyjścia 3:15.

Więc dalej pozostaje bez poważnej odpowiedzi pytanie:

Czemu w nazewnictwie Kościołów unika się Imienia JAHWE?

Śr lis 18, 2009 11:22

Arcana, mówisz do swojego ojca po imieniu ?

Cytuj:
(na co dowodem jest cały ST)

ST jest dowodem jedynie na to, że do pewnego momentu Imienia Bożego często używano w piśmie.

Cytuj:
bo On sam tego chce jak wynika z jego słów z Wyjścia 3:15.

To Twoja interpretacja, ja mam inną.

Cytuj:

Zapewne z tego samego powodu, z którego unika się używania tego Imienia wszędzie indziej. Nie wiem, czy był jakichś oficjalny dokument na ten temat.

Śr lis 18, 2009 11:42
Za przykładem Nowego Testamentu, które ANI RAZU nie używa tego imienia - pozostając przy "katolickim" zawołaniu "Ojcze"
A co Ty uważasz za "poważne" to doprawdy mnie nie rusza :)

Śr lis 18, 2009 19:49

A nie wpadło Ci do głowy, że to właśnie dzięki KRzK wiesz jakie jest Imię Boga w ST ?.

Pt lis 20, 2009 11:34

Cytuj:

Arcana, mówisz do swojego ojca po imieniu ?

Nonsensem jest, jeśli tego nie zrozumiałes Johnny, ekstrapolacja stosunków między ludźmi na stosunki Bóg-człowiek.
To tak jakbym napisał że Trójca jest kłamstwem bo przecież każde dziecko dobrze wie że jego Ojciec jest jedną osobą a nie trzema ;-)

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
(na co dowodem jest cały ST)

ST jest dowodem jedynie na to, że do pewnego momentu Imienia Bożego często używano w piśmie.

Tat, tak, oczywiście. Nigdy go nie wymawiali tylko pisali. Prorocy nie uzywali go ale jak zapisywali własne wypowiedzi to wstawiali w odpowiednich miejscach. :D

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:
bo On sam tego chce jak wynika z jego słów z Wyjścia 3:15.

To Twoja interpretacja, ja mam inną.

Niestety błedną, jeśli jest podobna do powyższych.

Johnny99 napisał(a):
Cytuj:

Zapewne z tego samego powodu, z którego unika się używania tego Imienia wszędzie indziej. Nie wiem, czy był jakichś oficjalny dokument na ten temat.

Jedyny oficjalny dokument jaki znam o zakazie używania Imienia Bożego w liturgii to ten wydany niedawno przez Benedykta XVI. Ale to nie tłumaczy sprawy skoro poprzedni papież sam używał tego Imienia w swojej twórczości a nawet w BT (I i II wydanie) występuje ono tysiące razy. Więc conajmniej do lat 70-tych nie było w Kościele żadnych uprzedzen do Imienia Bożego a i tak nie zbudowano żadnego kościoła pod wezwaniem Jahwe.

Pt lis 20, 2009 12:28

arcana85 napisał(a):

A nie wpadło Ci do głowy, że to właśnie dzięki KRzK wiesz jakie jest Imię Boga w ST ?.

Nie, bo rzadko wpadają mi do głowy bezsensowne stwierdzenia.
Znam je dlatego że zostało użyte tysiące razy w Pismach spisanych przez Żydów pod Boskim natchnieniem a w kolejnych wiekach przetrwało kopiowane przez żydowskich przepisywaczy soferów i masoretów i oczywiście przy współudziale Boskiej opatrzności ;-)

Pt lis 20, 2009 12:34

Jeśli już powołujesz się na Żydów, to chyba doskonale wiesz, że akurat oni nie wymawiali imienia JAHWE? Tam gdzie zapisano JHWH czytali "Pan".

Na Twoim miejscu bym się zatem nie dziwiła...

Pt lis 20, 2009 15:58
Po prostu katolicyzm jest wiarą Nowego Testamentu (i dlatego mówią do Boga Ojcze, podobnie jak Nowy Testament), zaś Świadkowie Jehowy (mimo że uznają werbalnie NT) są zaliczani przez wielu badaczy do sekt starotestamentalnych.

Pt lis 20, 2009 17:50
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 1029 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 ... 69  Następna strona