Autor |
Wiadomość |
Agniulka
|
Alus napisał(a): Na mocnych fundamentach wyrasta krzywa budowla
No... Jak se poczytam Wyborczą to przynajmniej wiem, co czytam... Nikt mi tam nie będzie wpierał, że to co pisze wynika z Ewangelii... To jest tak jak z tym przysłowiem: "Boże chroń mnie od przyjaciół, z wrogami sobie poradzę".
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Wt lut 22, 2005 12:49 |
|
|
|
 |
jo_tka
|
Agniulka - umknął mi Twój post
Masz rację - wyraziłam się nieściśle. Pierwszy post jest relacją sugerującą (dla mnie - może to kwestia mojego odbioru po prostu, nie wypowiadam się o intencjach autora tekstu) niemal manię prześladowczą, której w drugim poście nie widzę. Inaczej: być może do takich podejrzeń nie ma powodów - nie wiem - ale tekst nie brzmi jak tekst człowieka chorego, a co najwyżej mającego pewne przekonanie.
Co do katolików z "szyldami" - po prostu ci, którzy występują oficjalnie, jako przedstawiciele Kościoła lub organizacji kościelnych.
Cytuj: dla mnie Radio Maryja jest równie wiarygodne jak Gazeta Wyborcza - jedno i drugie trzeba weryfikować
Tu powiem po prostu - nie wiem. Nie słucham i nie słuchałam RM - więc nie mogę porównywać. Natomiast nie mam czasu ani siły weryfikować wszystkiego u źródeł - mogę tylko po prostu do każdej informacji podchodzić z założenia z dużą rezerwą...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Wt lut 22, 2005 14:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
http://www.wiara.pl/wiadomosc.php?idenart=1109160504
Nic dodać nic ując.
Problem jednak lezy gdzie indziej KRRiT, nie ma takiej mozliwości by odebrac tej rozgłosni status nadawcy społecznego......przynajmniej nie na tej podstawie jaka podaje Wałęsa.
KRRiT, nie jest od tego by oceniac chrzescijanskie wartosci w audycjach radiowych......po prostu sie do tego nie nadaje (Tymbardziej z Waniek na czele  ).
Od tego by te sprawe rozwiazac sa nasi biskupi....tylko ze oni takze sa podzieleni w tej sprawie.
Rydzyk to cwana sztuka........wie, ze w sytuacji podziałów, gdy trwa zamieszanie........on jak kozuch na mleku (by nie zastosowac innego porównania), zawsze bedzie na wierzchu......brrrrrr.
pozdrówka
|
Śr lut 23, 2005 17:48 |
|
|
|
 |
jo_tka
|
W nawiązaniu do Listu Otwartego Pana Prezydenta Lecha Wałęsy do Biskupów i Wiernych Kościoła katolickiego w Polsce, Biuro Prasowe Konferencji Episkopatu Polski informuje:
1. Radio Maryja jest jednostką organizacyjną Warszawskiej Prowincji Zgromadzenia Ojców Redemptorystów. Działa w oparciu o własny statut nadany przez przełożonego prowincji oraz stosowne przepisy prawa polskiego, któremu podlega.
2. Bezpośredni nadzór nad działalnością Radia Maryja (treścią audycji, dyskusji etc.) sprawuje właściwa władza zakonna. Celem wypracowania założeń działalności Radia Maryja w sprawach doktrynalnych, duszpasterskich i społecznej nauki Kościoła został powołany przez Konferencję Episkopatu Polski Zespół Duszpasterskiej Troski o Radio Maryja.
3. Wyrażamy nadzieję, że zatwierdzone przez watykańską Kongregację ds. Biskupów normy Konferencji Episkopatu Polski dotyczące występowania duchownych i osób zakonnych w mediach, przekazane Sekretariatowi KEP na początku lutego br., które będą jednym z punktów obrad najbliższego zebrania plenarnego biskupów polskich (8-9.03.2005), przyczynią się do uporządkowania zagadnień związanych z mediami katolickimi w Polsce, także w odniesieniu do Radia Maryja.
Ks. Józef Kloch,
rzecznik Konferencji Episkopatu Polski
http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... 67966.html
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Śr lut 23, 2005 17:51 |
|
 |
Love
|
Wracając do pierwszego postu, pomyliłem się w ocenie RM nie dodając czynnika moralnego, który psuje społeczeństwo od jego korzeni. Oglądając ostatnie wypowiedzi polityków na antenie Polsatu i przed paroma minutami na TVP1 jest to wręcz oburzające jak i wstrętne (są to za lekkie słowa) wypowiedzi posłów LPR`u jak samych audycji RM cytowanych przez prowadzących. Słuchając jak to J.N Jeziorański okradał Żydów, czy J Kuroń był wrogiem narodu wstrząstneło mną. Przypomina mi się wywiad z J.N Jeziorańskim jak powiedział zdanie, które utkwiło mi w pamięci "Kochałem żonę, rodzinę, ale jedyną miłością jest POLSKA" poczym łzy spływały mu po policzkach. To jest moi drodzy patriotyzm,. Co reprezentuje sobą RM ? ludzi, którzy pytani na temat radia odpowiadają "odczepcie się". Bijmy się w pierś przed takim obliczem "psycholi od Rydzyka" -- (c) L. Wałęsa. Bo z nimi nie widzę możliwości rozwoju i zaprzestania wpajania nienawiści.
--
Pozdrawiam. Love
|
Śr lut 23, 2005 20:43 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Celem wypracowania założeń działalności Radia Maryja w sprawach doktrynalnych, duszpasterskich i społecznej nauki Kościoła został powołany przez Konferencję Episkopatu Polski Zespół Duszpasterskiej Troski o Radio Maryja. Przewodniczącym Zespołu jest abp Sławoj Leszek Głódź ( pełniący również funkcję przewodniczącego Rady Episkopatu Polski ds. środków społecznego przekazu) W październiku 2003r. w sprawie Radia Maryja, między Warszawską Prowincją Zgromadzenia Księży Redemptorystów (tj. właścicielem radia) i Konferencją Episkopatu Polski została zawarta umowa. Przewodniczący Komisji Episkopatu Polski ds. Troski o Radio Maryja powiedział: Cytuj: Umowa ta zawiera zapis, że "Radio Maryja ma mieć charakter ewangelizacyjny, tzn. duszpasterski i katechetyczny, a tym samym nie może utożsamiać się z żadną partią polityczną, żeby sprawa była czysta i jasna" Biskupi obecni na Konferencji Episkopatu przyjęli także zasdę, iż osoby duchowne występujące w mediach mają wypowiadać nie własne opinie, tylko reprezentować stanowisko Kościoła. Nie można tutaj zapominać o opiniotwórczej roli mediów. Agniulka napisał(a): Natomiast dla mnie Radio Maryja jest równie wiarygodne jak Gazeta Wyborcza - jedno i drugie trzeba weryfikować
Przedstawiciele Radia Maryja chyba by się obrazili za takie porównanie
W prowadzonej przez o.Rydzyka szkole kształcącej dziennikarzy, przyszłych redaktorów zapoznaje się m.in. z "manipulacjami w GW"
Agniulka, w jaki sposób weryfikujesz wszystkie fakty podawane w GW czy Radio Maryja ...?
To raczej niemożliwe .... bo trzeba by samemu sięgnąć do źródeł informacji dziennikarskiej... media nie mogą fałszować faktów. Jeżeli z góry zakładamy, że informacja wymaga weryfikacji, to lepiej w ogóle nie sięgać po dany dziennik, albo nie włączać audycji... chyba, że dla "zabicia czasu"...
|
Śr lut 23, 2005 21:14 |
|
 |
Agniulka
|
baranek napisał(a): Agniulka, w jaki sposób weryfikujesz wszystkie fakty podawane w GW czy Radio Maryja ...? To raczej niemożliwe .... bo trzeba by samemu sięgnąć do źródeł informacji dziennikarskiej... media nie mogą fałszować faktów. Jeżeli z góry zakładamy, że informacja wymaga weryfikacji, to lepiej w ogóle nie sięgać po dany dziennik, albo nie włączać audycji... chyba, że dla "zabicia czasu"...
Taaa. No właśnie odpowiedź jest już zawarta powyżej
Chciałam wam coś pokazać:
viewtopic.php?t=288&start=300
konkretnie chodzi o ostatni post Spoonmana, z 12:36 dzisiaj...
Nie wiem, na ile to są cytaty... ale jeżeli to są cytaty...
to to jest TRAGICZNE a nie śmieszne - choć nie ukrywam, że chwilami piałam 
|
Śr lut 23, 2005 21:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
agniulko
Jeżeli chodzi o "cytaty" podane przez Spoonmana........no cóz w ich autentycznosc smiało mozna watpic. Sa to teksty krazace po całym necie i bardziej nadaja sie własnie do dowcipów, nizli powaznej dysputy.
Tak szczerze mówiac to bardzo stare kawałki ( z broda), znałem je juz dwa a moze i wiecej lat temu.....nihil novi.
Co do stanowiska KEP.
Osłabia mnie to stanowisko........KEP jest po prostu w tej kwestii bardzo podzielony, dlatego tez nie ma co liczyc na konkretna reakcje.
Te wszystkie "zespoliki" to zwykły pic na wode...nic wiecej. Niczego nie dokonaja i niczego nie zrobia.....jedyne co moga to sie osmieszyc swoim POZORNYM działaniem.
Ja rozumiem, ze Kosciół powinien zachowywac sie roztropnie i ostroznie. Czym innym jest jednak roztropnosc, a czym innym zwykłe ASEKURANCTWO i brak konkretnego zdania.
Rydzyk i tak bedzie pływał pom wierzchu....bo dobrze wie, ze nic mu nie zrobia....on po prostu olewa kazda zwierzchność. Taki SOBIEPAN na włosciach.
pozdrówka
|
Cz lut 24, 2005 0:56 |
|
 |
Agniulka
|
Sugerujesz ze zespoliki będą działać jak sejmowe komisje ? 
|
Cz lut 24, 2005 1:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Sugerujesz ze zespoliki będą działać jak sejmowe komisje ? Mruga 2
Mniej wiecej tak samo, tylko mniej smiesznie.......a to z tego powodu, ze z Komisji mozna sie niezle posmiac ogladajac TV.........tutaj nie zobaczysz NIC, a efekt bedzie ten sam....ZEROWY.
pozdrówka
|
Cz lut 24, 2005 8:46 |
|
 |
meritus
|
Tak obserwuję cały ten wrzask wokół Radia Maryja...
Wałęsa wykrzykuje emocjonalne epitety w antykościelnych pismach językiem Jerzego Urbana (przesławne "seanse nienawiści), Wyborcza donosi o jakiś urojonych "Partiach Maryja", Newsweek wypisuje eseje prozą Trybuny Ludu z epoki późnego Bieruta. Wrzask, krzyk i jeden wniosek taki: zlikwidować Radio Maryja bo... antyesmickie, nienawistne, dzieło szatana, polityka itd bełkotliwe zarzuty bez żadnego uzasadnienia.
A o co poszło - o audycję, w której gość ośmielił się wyrazić pogląd o konieczności lustracji. Wszystkim wolno mówić, a zwłaszcza Tygodnikowi Powszechnemu prowadzić "dialog" choćby z osobami sławnymi z antypolonizmu, czy promować ludzi z ugrupowań o programach i działaniu stojącym w jawnej sprzeczności z nauczaniem Kościoła. Kiedy abp Michalik skrytykował Tygodnik Powszechny - wielki wrzask, bo TP jest poprawny.
Apeluję do wszystkich:
- poznajmy prawdę
- brońmy prawdy, nawet jeśli się okaże że jest w Radiu Maryja
|
Cz lut 24, 2005 14:29 |
|
 |
meritus
|
A co do Jacka Kuronia - jako czerwony harcerz był odpowiedzialny za uwiarygadnianie i utrwalanie zbrodniczego systemu.
|
Cz lut 24, 2005 14:41 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Widac meritusie, ze sledzisz te sprawe tylko i wyłacznie poprzez RM, ND lub TV Trwam....dlatego takie jest Twój oglad tego konkfliktu.
Wałesa jako człek porywczy, u zył kilku epitetów (jakze trafnych), nie dziwie mu sie jednak. W końcu audycja była nie tyle o problemi lustracji, co o wyssanych z palca i kłamliwych tekstach o agencie Wałesie. W dodatku robił to po prostu NIKT.
Poznajmy zatem prawde z obu8 stron....tak sie złozyło, ze od pewnego czasu slucham wypowiedzi politycznych puszczanych w tej rozgłosni.
Tylko ktos [...] moze dac wiare tym bredniom jakie kreuje rozgłosnia Rydzyka..
Rydzyk to uboczny produkt stalinowskiej propagandy.....posługuje sie tymi samymi metodami. [...]
Lustracja jest OK.........powinna byc jednak przeprowadzona rozsadnie. Jezeli za lustracje wezmie sie Rydzyk i jego "psychole"....to bedzie to zwykle bagno, a nie prawda.
Zlustrujmy wiec Rydzyka........szczególnie pod wzgledem finasowym....niech prawda wyjdzie na jaw. Jakos tego uczynic on nie chce..... [...]
pozdrówka
[...] - jo_tka
|
Cz lut 24, 2005 16:44 |
|
 |
Agniulka
|
Meritus, litości, ale jeżeli ty usłyszałeś że Wałęsa chce rozwiązać RM... to nie wiem jakich manipulacji się nasłuchałeś 
|
Cz lut 24, 2005 18:39 |
|
 |
Roszwor
|
meritus napisał(a): A co do Jacka Kuronia - jako czerwony harcerz był odpowiedzialny za uwiarygadnianie i utrwalanie zbrodniczego systemu.
Bzdury Wasc prawisz. Zauwaz, ze Kuron wychowal sie w rodzinie socjalistycznej, jego ojciec byl w partii. I Jacek sam dorosl do swiadomosci, ze to co sie dzieje jest zle. A to chyba jest duzo trudniejsze, niz trwanie w tradycjach chrzescijanskich wyniesionych juz z domu. Trzeba pamietac tez, ze ryzykowal duzo wiecej niz np. Macierewicz.
Ojciec Rydzyk jest troche jak prałat Jankowski. Nie czuje nad soba zadnej zwierzchnosci, i robi to co sie mu akurat spodoba. To co sie dzieje na antenie, czasem nie ma nic wspolnego z katolicyzmem. Bo co ma z tym wyznaniem wspolnego antysemityzm, nagonka na masonow. I to bez zadnych argumentow. Bo chyba meritus nie zaprzeczysz, ze antysemityzm w RM kwitnie,
Sposoby jakimi posluguje sie czasem RM mozne odniesc do czasow komunizmu.Przyklad na lustracji: jesli ktos jest przeciw lustracji, to pewnie ma cos do ukrycia. Przeciez to smieszne.
|
Cz lut 24, 2005 19:41 |
|
|
|