kilka pytań do Świadków J.
Autor |
Wiadomość |
arcana85
|
 Re: kilka pytań do Świadków J.
Johnny99 napisał(a): Cytuj: Powrót to byłby brutalny gwałt na własnym sumieniu i zdrowym rozsądku Einstein kiedyś powiedział, że zdrowy rozsądek to zbiór przesądów nabywanych do 18 roku życia  Zakładam, że masz już sporo więcej niż 18 lat, więc nie powinno to już trwać zbyt długo  A sumienie trzeba kształtować Ach te sławne cytaty  A co do sumienia to zgadzam się. Johnny99 napisał(a): Cytuj: A co mi do dojrzałości duchowej kogokolwiek? Ty zacząłeś. Szczerze nie przypominam sobie bym rozpoczynał debatę o "dojrzałej duchowości', przynajmniej w tym wątku, bo o tym czym jest wiara i "dojrzała wiara" to kiedyś dyskutowaliśmy.
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Wt gru 01, 2009 13:09 |
|
|
|
 |
arcana85
|
Co do spozywania ciała Chrystusa to była już o tym mowa w tym wątku: Od postu na stronie 11 Owieczki z 2 maja 2007 10:41 (datowania są dziwne ale to pewnie w związku z przenosinami forum.) Po stronę 12 mój post z 14 kwietnia 2008 godzina 15:00
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
Wt gru 01, 2009 13:23 |
|
 |
arcana85
|
Prosze moderacje o skasowanie powyższego posta. Strzeliłem gafe myląc daty postów z datami zarejestrowania na forum userów Dyskusja o "spozywaniu chleba i wina" była: od strony 11 post Owieczki z 26 Maja 2009 23:19 do strony 12 post Arcana85 z 29 Maja 2009 12:07
|
Wt gru 01, 2009 13:27 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
arcana85 napisał(a): Szczerze nie przypominam sobie bym rozpoczynał debatę o "dojrzałej duchowości', przynajmniej w tym wątku, bo o tym czym jest wiara i "dojrzała wiara" to kiedyś dyskutowaliśmy. Może nieprecyzyjnie się wyraziłem, chodziło mi o to: do wyznania przystępuje świadoma, dorosła, spełniająca pewne kryteria moralne, na co odpowiedziałem ( w skrócie ), że byli ŚJ swoją "świadomość", "dorosłość", "spełnianie kryteriów moralnych" itp. w okresie bycia ŚJ oceniają, jak się okazuje, dość podobnie, jak byli katolicy oceniają swoją dojrzałość ( streściłem to w tym jednym słowie ) w okresie bycia katolikami. I pewnie tyczy się to wszystkich innych "byłych" jakichśtam.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Wt gru 01, 2009 13:33 |
|
 |
Tess
|
arcana85 napisał(a): Co do spozywania ciała Chrystusa to była już o tym mowa w tym wątku: Od postu na stronie 11 Owieczki z 2 maja 2007 10:41 (datowania są dziwne ale to pewnie w związku z przenosinami forum.) Po stronę 12 mój post z 14 kwietnia 2008 godzina 15:00 Zajrze tam w wolnej chwili i przeczytam. 
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
Wt gru 01, 2009 13:46 |
|
|
|
 |
arcana85
|
Johnny99 napisał(a): arcana85 napisał(a): Szczerze nie przypominam sobie bym rozpoczynał debatę o "dojrzałej duchowości', przynajmniej w tym wątku, bo o tym czym jest wiara i "dojrzała wiara" to kiedyś dyskutowaliśmy. Może nieprecyzyjnie się wyraziłem, chodziło mi o to: do wyznania przystępuje świadoma, dorosła, spełniająca pewne kryteria moralne, na co odpowiedziałem ( w skrócie ), że byli ŚJ swoją "świadomość", "dorosłość", "spełnianie kryteriów moralnych" itp. w okresie bycia ŚJ oceniają, jak się okazuje, dość podobnie, jak byli katolicy oceniają swoją dojrzałość ( streściłem to w tym jednym słowie ) w okresie bycia katolikami. I pewnie tyczy się to wszystkich innych "byłych" jakichśtam. Acha. No moje słowa odnosiły się jako kontrast do chrzczenia niemowląt. Po prostu omawiałem metody akcesji do wyznania. Nowy ŚJ w momencie akcesji jest bardziej świadomy niz katolik (który nie jest świadomy wogóle, ale to chyba oczywiste) jest mniej lub bardziej dorosły (co tez oczywiste bo niemowlę nie jest dorosłe) i spełnia pewne kryteria moralne (co juz jest zewnętrznie obserwowalne i także w opozycji do niemowląt które nie mogą spełniac kryteriów moralnych z wiadomych względów) jak np. zerwanie ze wszystkimi nałogami, przykładne moralne prowadzenie się, nieprzeklinanie, uczestnictwo w praktykach religijnych etc. etc. Nie odnosiłem się tu do "dojrzałości wiary" jako takiej ale do kontrastu stanu świadomości nowych członków w momencie akcesji.
|
Wt gru 01, 2009 14:01 |
|
 |
Barnaba
|
CHrzest nie jest "akcesją do wyznania". To tyle.
_________________ pozdrawiam Barnaba (dawniej Marek MRB) www.analizy.biz
|
Wt gru 01, 2009 19:39 |
|
 |
arcana85
|
Barnaba napisał(a): CHrzest nie jest "akcesją do wyznania". To tyle. Jest, tak jak w Islamie akcjesją jest wypowiedzenie wyznania wiary tak w wyznaniach chrześcijanskich taką rolę pełni chrzest.
|
Śr gru 02, 2009 16:30 |
|
 |
meritus
|
Wszystko byłoby dobrze, gdyby ów chrzest w Towarzystwie Strażnica był chrztem. Z owym chrztem jest pewien problem, bo nie bardzo wiadomo czym różni się on kąpieli w Aqua Parku, albo na basenie. Pozostaje kwestia świadomości, dojrzałości w wierze. Czy to zanurzenie spełnia wymogi chrztu? Czy jest zastosowana trynitarna formuła chrztu, nakazana przez Chrystusa?
|
Śr gru 02, 2009 16:43 |
|
 |
jakoś
zbanowany na stałe
|
Johnny99 napisał(a): Ale z miast nie wychodzą :
bo w nich mieszkają. Cytuj: Tylko bardzo mnie ciekawi dlaczego wcześniej przed wywaleniem takie zachowania tolerował.?
O tym również jest w tych świadectwach. Najczęstsze odpowiedzi to indoktrynacja i strach przed odrzuceniem, także przez najbliższą rodzinę. czyli na własną prośbę został bezmyślnie ŚJ i wszystko mu sie podobało .Nawet sam innych zachęcał do tego aby zostać ŚJ a potem nagle stwierdził że to mu nie pasuje . i teraz jest za tym aby inni tez nie byli ŚJ. bezmózgowie przerażające.
_________________ tylko krowa nie zmienia poglądów.
|
Śr gru 02, 2009 20:35 |
|
 |
monika001
|
 Re: Re:
jajajaja napisał(a): monika001 napisał(a): Nie przekonuje mnie "nachodzenie" jako wykonywanie nakazu: "idźcie i nawracajcie...". bo przecież ludzi nie nawraca się "nachodzeniem" i parafrazowaniem biblijnych cytatów, a raczej dobrym czynem i przykładem życia.
czyli Jezus był w błędzie mówiąc te słowa o nawracaniu? Jezus nie był w błędzie, natomiast wasza interpretacja tych słów jest zadziwiająca. Takie namolne, nachodzenie i klepanie wyuczonych formułek powoduje tylko niechęć do SJ, a więc odnosi skutek całkiem odwrotny od zamierzonego.
|
Cz gru 03, 2009 19:57 |
|
 |
arcana85
|
meritus napisał(a): Wszystko byłoby dobrze, gdyby ów chrzest w Towarzystwie Strażnica Nie słyszałem jeszcze o chrzcie w Towarzystwie Strażnica 
|
Cz gru 03, 2009 21:06 |
|
 |
thoren
|
Czy u SJ końcem "formacji" jest nieraz samobójstwo? Bo są sekty, w których jest... 
_________________ Tylko uczciwe życie jest szczęśliwe.
Platon
|
Cz gru 03, 2009 22:44 |
|
 |
Owieczka_in_black
|
Thoren, skąd Ty to wziąłes???? 
_________________ Za snem tęskniąc pisarz przytula butelkę,
Tak, jakby spirytus mógł mu dodać ducha.
Słowa - kiedyś wielkie - stały się niewielkie;
Choćby wykrzyczanych - mało kto dziś słucha.
/Jacek Kaczmarski/
|
Cz gru 03, 2009 23:25 |
|
 |
arcana85
|
thoren napisał(a): Czy u SJ końcem "formacji" jest nieraz samobójstwo? Bo są sekty, w których jest...  O takich fantazjach jeszcze nie słyszałem 1. ŚJ nie są sektą 2. ŚJ wyznają biblijne zasady etyczne, a według tego systemu etycznego samobójstwo jest grzechem.Cytuj: Etyka chrześcijanska Świadków Jehowy wobec samobójstwa Życie jest darem od Boga, samobójstwo zaś jest nieusprawiedliwionym, niewłaściwym sposobem korzystania z tego daru. Samobójca pozbawia się możliwości okazania skruchy ale nie można stwierdzić czy by się nie zmienił gdyby próba się nie powiodła. Część osób które przeżyły nieudaną próbę samobójczą, żałowały tego kroku i nigdy więcej go nie podejmowały. Tylko Bóg w pełni rozumie rolę jaką odgrywają zaburzenia psychiczne, depresja czy silny stres. Dlatego też jako ludzie nie możemy osądzać kto dostąpi zmartwychwstania. Nadzieją więc, przynajmniej dla części samobójców, jest zmartwychwstanie nieprawych do życia w raju na ziemi gdzie będą mogli okazać skruchę za swój czyn. [1] Chrześcijanin który został poproszony o wygłoszenie przemówienia na pogrzebie samobójcy powinien rozważyć różne okoliczności. Miedzy innymi cel pogrzebu, którym jest pocieszenie pogrążonych w smutku i danie obecnym świadectwa na temat stanu umarłych. Powinien wziąć też pod uwagę kondycje psychiczną i emocjonalna osoby która targnęła się na swoje życie. Ważna jest także opinia miejscowej społeczności na temat samobójstwa w ogóle i tego konkretnego przypadku. By nie narażać dobrej opinii miejscowego zboru, starsi zboru mogą dojść do wniosku że lepiej nie uczestniczyć w pogrzebie ani nie udostępniać na ten cel Sali Królestwa. Nikt nie może ustalić czy samobójca dopuścił się niewybaczalnego grzechu, toteż mówca jeśli się zdecyduje brać udział w pogrzebie, powinien skupić się na tym co Biblia mówi o stanie umarłych i na pocieszaniu tych którzy zostali. [2]
Przypisy: [1] Przebudźcie Się! nr 1/1991 s. 12-13 [2] Strażnica nr 12/2002 s. 30-31
|
Pt gru 04, 2009 12:49 |
|
|
|