Autor |
Wiadomość |
On
|
a.R.E.k. napisał(a): ?? Religia nie musi polegać na tym, żeby robić "dobrze" tylko po to, by dostać nagrodę po śmierci. Skupianie się na tym co jest tu i teraz mi zupełie wystarcza. Mylisz wiarę z wiedzą. Kto wierzy nie robi tego dla nagrody lecz z potrzeby serca.
Nie wymyśliłeś nic nowego-podone stanowisko mieli saduceusze będący na ogół kapłanami Jahwe. Kiedyś uważalem, że wymarli...
Nie mylę wiary z wiedzą. Religia bez wiedzy jest jedynie sentymentem, zaś wiedza bez religii to tylko spekulacja.
Przemyśl to sobie.

|
Pt sty 02, 2009 20:13 |
|
|
|
 |
a.R.E.k.
|
Zgadzam się, nie muszę tego przemyśleć.
Kapłanem Jahwe nie jestem, chyba jednak ci saduceusze wymarli 
|
Pt sty 02, 2009 21:15 |
|
 |
On
|
Co do kaplanów-saduceuszy to mialem na myśli nie Ciebie lecz innych osobników:).

|
So sty 03, 2009 8:57 |
|
|
|
 |
antagonistyczny
|
Nie czytałem całego tematu bo widzę posty były pisane już od 2005 roku. Ale zabawne że założyliście temat o neopogaństwie a w waszym regulaminie widnieje jak byk:
4. Zabrania się wypowiedzi o charakterze obraźliwym, propagującym treści satanistyczne, erotyczne (szczególnie w jakikolwiek sposób promujace pedofilię), faszystowskie, rasistowskie, ezoteryczne, neopogańskie itp. czy głoszących naukę sekt (dotyczy to również reklamowania stron o takiej tematyce).
Czyli co chcecie pisać o neopoganach obrażać ich ale jak ktoś z nich będzie chciał tutaj pisać dostanie bana? faktycznie łatwo się obraża gdy nie można dostać riposty.
Poza tym widziałem wypowiedzi "musimy ich nawrócić" gdy przyjdzie do mnie chrześcijanin które zechce mnie nawracać wyląduje na kopach chyba że znowu postawicie stosy.
Wyraziłem swoje zdanie o tolerancji gdy dostanę bana dostanę kolejny dowód że z katolikami nie warto rozmawiać.
|
Wt sie 18, 2009 18:30 |
|
 |
Amarantine
|
Antagonistyczny ma rację. Nie my mamy kogokolwiek nawracać bo to ktoś musi się nawrócić bo uwierzy.
Poza tym to bez sensu jeśli druga strona nie może się wypowiedzieć
_________________ I tyle bo po co wiecej
|
Wt sie 18, 2009 19:54 |
|
|
|
 |
antagonistyczny
|
Dziękuje Amarantine
A co do nawrócenia - nawróciłem się z katolicyzmu na neopoganizm i było warto dziękuje.
|
Wt sie 18, 2009 20:09 |
|
 |
Amarantine
|
Nazywaj to jak chcesz ale wiec, że poparłem cię jedynie w tej tolerancji i o tym że druga strona nic nie może powiedzieć.
_________________ I tyle bo po co wiecej
|
Wt sie 18, 2009 21:59 |
|
 |
antagonistyczny
|
I tylko za to Ci podziękowałem 
|
Wt sie 18, 2009 22:50 |
|
 |
WIST
|
antagonistyczny widnieje jak byk, to prawda - ...propagujące....
_________________ Pozdrawiam
WIST
|
Śr sie 19, 2009 0:56 |
|
 |
a.R.E.k.
|
antagonistyczny napisał(a): A co do nawrócenia - nawróciłem się z katolicyzmu na neopoganizm i było warto dziękuje.
Eee... neopogaństwo  Neopoganizm to termin odnoszący się do czegoś podobnego, może zawierać w sobie neopogaństwo, ale nim nie jest.
|
Śr sie 19, 2009 10:08 |
|
 |
Johnny99
|
Antagonistyczny - nic specjalnego, na tym forum są właściwie wyłącznie albo katolicy, albo " nawróceni " z katolicyzmu  Właściwie to miło by było czasem pogadać z kimś, kto całe życie wyznawał inną wiarę - jakoś dziwnie mam wrażenie, że byłby znacznie milszy niż ci wszyscy " nawróceni "..
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr sie 19, 2009 10:16 |
|
 |
antagonistyczny
|
WIST napisał(a): antagonistyczny widnieje jak byk, to prawda - ...propagujące....
Już chwaląc neopoganizm, neopogaństwo mogę zostać zbanowany za propagandę prawda?
Dlaczego piszę neopoganizm, neopogaństwo pomimo że się trochę różnią bo ja wyznaję swoją wiarę jestem również ateistą. Oczywiście że nie wierzę w Peruna, Swarożyca i innych w wersji osobowej. Są to dla mnie symbole wiary moich przodków, mojego dziedzictwa jako Słowianina bliżej mi do tej religii niż do religii pochodzącej z Bliskiego Wschodu. Wierzę w naturę czyli w coś co nasi przodkowie wyjątkowo cenili.
Widzicie ja nie należę do żądnego kościoła ba nawet nie spotkałem osobiście innego neopoganina ale nie przeszkadza mi to neopoganinem jest się w duszy nie mam żadnego guru, nikt nie pobiera ode mnie pieniędzy jak widać dalej mi do sekty niż katolikom.
Wierzę że Europa zjednoczy się ostatecznie jedynie jako Europa Pogańska. Europejczycy powinni powrócić do swoich korzeni.
Slava
|
Śr sie 19, 2009 16:06 |
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Wierzę w naturę czyli w coś co nasi przodkowie wyjątkowo cenili.
Osobiście bardzo cenię naturę, a co to znaczy " wierzyć w naturę " ?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Śr sie 19, 2009 16:23 |
|
 |
antagonistyczny
|
Wierzę że natura nas stworzyła poprzez ewolucję i wiem że jest dla nas domem. Dlatego wg. mnie to natura jest tym szukanym przez wszystkich Bogiem.
|
Śr sie 19, 2009 16:55 |
|
 |
Johnny99
|
Hmm, czy ewolucja jest przedmiotem wiary czy faktem ? Ja też wiem, że natura jest dla nas domem, do tego nie potrzeba mi żadnej wiary..
|
Śr sie 19, 2009 17:13 |
|
|
|