Autor |
Wiadomość |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Ktos te 40-kilka stron napisał - więc jednak chyba dla niektórych kwestia nie jest tak oczywista, jak dla Haunebu czy Stasia Adasia
Zaraz na mnie naskoczą - więc przypomnę, co pisałem już, że osobiście RM za sektę nie uważałem i nie uważam 
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Wt sie 15, 2006 22:22 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Lepiej zamknąć już ten temat,bo znowu pojawią się krytycy i zrobi się temat rzeka.Jak na razie są obrońcy.I na obronie rozgłośni niech się zakończy.
|
Śr sie 16, 2006 10:35 |
|
 |
ziobro Adama
|
HAUNEBU III napisał(a): Lepiej zamknąć już ten temat,bo znowu pojawią się krytycy ...
oj tak, lepiej żeby nic nie mówiono o RM, niż gdyby miała sie jakaś krytyczna uwaga pojawić .... po co martwić Ojca Dyrektora ? 
_________________ Always Look on the Bright Side of Life
|
Śr sie 16, 2006 13:17 |
|
|
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
HAUNEBU III napisał(a): Lepiej zamknąć już ten temat,bo znowu pojawią się krytycy i zrobi się temat rzeka.Jak na razie są obrońcy.I na obronie rozgłośni niech się zakończy.
To rzeczywiście - propozycja bardzo ciekawych regul dyskusji: obrońcom dawać pisać, a przeciwnikom nie. Pogratulować.
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Śr sie 16, 2006 14:02 |
|
 |
Wojen
|
Haunebu - "prawdziwa cnota kytyk sie nie boi" - znasz to?
_________________ "Pogańsk knędz, siln wielmi, sjedę w Wislech, rągasze sę christjanom i pakosti diejaasze"
|
Cz sie 17, 2006 17:18 |
|
|
|
 |
godunow
|
Krytyka Radia to atak na kościól etc.. Tam tylko trzeba hymny pochwalne pisac
Przed prawda chcecie bronic.. 
|
Pt wrz 01, 2006 8:10 |
|
 |
Kropka
|
Kończenie dyskusji w wygodnym dla siebie momencie jest dosyć wygodne 
|
Pt wrz 01, 2006 8:20 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nikt tematu nie zamierza zamykać. Prosiłabym jednak o powrót ad rem. 
|
Pt wrz 01, 2006 8:58 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Sekta to grupa, w której zachodzi jednocześnie wysoki poziom totalności (kontroli życia członków) i psychomanipulacji.
To obowiązująca na tym Forum definicja sekty.
Radio Maryja (plus wszystkie satelity) -
"wysoki poziom totalnosci" - Jedyny, główny i całkowicie nieusuwalny szef. Człowiek, któremu nie potrafi dac rady NIKT! - Rydzyk, zwany równiez "Ojcem Dyrektorem", który to tytuł jest jakims kompletnym nieporozumieniem i brakiem wyczucia. Tak wiec totalitarna włądza istnieje!
"kontrola zycia członków" plus "psychomanipulacja" - Bardzo doskonała manipulacja słuchaczami. Godna pracy doktorskiej z dziedziny psychologii. Bombardowanie swoich "wiernych słuchaczy" zmanipulowanymi informacjami, przywiazywanie ich do siebie w sposób całkowity wraz z wyciaganiem grubej kasy ze szczupłych portfeli. Zakaz jakiejkolwiek krytyki poprzez zasłanianie sie Bogiem i Kościołem. Czyli sprytne zastraszanie swoich słuchaczy - "Jeżeli negujesz to co głosi Rydzyk, to jesteś przeciwko Bogu i Kościołowi, a co za tym idzie jestes na dobrej drodze do piekła".
To tak na szybko, jak cos mi sie przypomni to dodam.
Wniosek? Radio Maryja (plus satelity) - TO SEKTA
|
Pt wrz 01, 2006 13:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przypomniało mi sie:
Brak rozgraniczenia pomiedzy wiara, a polityka. Błedna polityka jest osłaniana przez wypaczona wiarę
|
Pt wrz 01, 2006 13:14 |
|
 |
Kropka
|
Oj duuużo w tym racji...
|
Pt wrz 01, 2006 13:16 |
|
 |
meritus
|
Cytuj: główny i całkowicie nieusuwalny szef Mijasz się z prawdą. O.Rydzyk może być w każdej chwili odwołany przez prowincjała redemptorystów. Ale na to się nie zapowiada, ani nie zapowiadało, zwłaszcza po pochwałach ze strony Konferencji Episkopatu Polski pod adresem Radia Maryja. Cytuj: Tak wiec totalitarna włądza istnieje!
Mijasz się z prawdą, gdyż o.Rydzyk podlega pod prowincjała redemptorystów i związany jest umową z Episkopatem Polski.
Dalej masa sloganów nie poparta argumentami - pozostawiam bez komentarza, bo mym musiał na takim samym poziomie odpowiadać. Rzekomy ów cytat to typowa manipulacja - fabrykowanie cytatów - po co? Argumentów brakuje.
|
So wrz 02, 2006 22:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Słusznie prawisz!
pozostaw "bez jkomentarza". Bo jakikolwiek komentarz moze byc tylko żenujący.
Bezradnośc prowincjała było wyraźnie widać, tak samo jak i bezradnośc Episkopatu, który podobno wydawał pochlebne opinie. Chcesz mnie zabić smiechem?
Tam było tylko delikatne zwrócenie uwagi na to by Rydzyk nie mieszał sie do polityki, poza tym nic więcej. Episkopat jest po prostu bezradny przed wizja tego co mogłoby sie stac po usunięciu Rydzyka. Masy zdewociałych ludzi mogłyby zrobic rozłam w Kosciele polskim (instytucjonalnym). To efekt mieszania wrednej i agresywnej polityki z wiara w Boga.
Rydzyk doskonale wie co robi, to nie jakis półgłowek to człek wybitnie inteligentny!! Swoimi działaniami zdobył wieksza władze niźli Episkopat. To cecha za która mozna go tylko podziwiać, szkoda tylko że ta cecha jest tak zgubna i tak destrukcyjna. Dlatego tez wszyscy pozbawieni skrupułów i moralnego kręgosłupa podziwiaja go. Tak samo jak podziwiano onegdaj Stalina bądź Hitlera - było nie było jednostki wybitne w swoim działaniu.
Sama tytulatura "Ojciec Dyrektor" tak bardzo sie kojarzy z "Ojcem Swiętym", ze w obliczu pomysłodawcy takiego tytułu można zrobić tylko "chapeau bas". To genialna manipulacja!
Co do możliwosci odwołania Rydzyka przez prowincjała zakonu. Wiesz co? Nie bądź śmieszny i nie bądź bezczelny! Kto uwierzy w cos takiego jak odwołanie Rydzyka, gdy ten jest kurą znosząca złote jaja dla Redemptorystów? Usuwac kogos kto robi gruba kasiore dla zakonu? Takie cos mógłby zrobic ktos wyjatkowo głupi lub (w co nie wierzę), ktoś wyjatkowo świety. Ta opcja jest po prostu nierealna i szczerze mówiąc to wcale sie temu nie dziwię. Owieczki sa po to by je odpowiednio strzyc.
Piszesz, że reszta to slogany i manipulacja. Sory, ale nie jestem tak wybitny w manipulacji jak Rydzyk, dlatego tez mu nie dorównuje i nigdy mu nie dorównam. Jednak w odróżnieniu od jego "wyznawców" potrafie sie posługiwac własnym rozumem i jestem wychowany tak by byc człowiekiem ucziciwym. Oczywiscie nie do konca, nie pretenduje do miana swiętego, ale swoje sumienie mam
|
N wrz 03, 2006 0:07 |
|
 |
meritus
|
Cytuj: Tam było tylko delikatne zwrócenie uwagi na to by Rydzyk nie mieszał sie do polityki, poza tym nic więcej. Mogę przytoczyć.... Komunikat z 336 sesji plenarnej Konferencji Episkopatu Polski (25.06.2006): Cytuj: Biskupi, kontynuując prace podjęte w dniu 2 maja na Jasnej Górze w czasie zebrania Rady Stałej Episkopatu poszerzonej o biskupów diecezjalnych, przyjęli statut Radia Maryja oraz tekst umowy między Konferencją Episkopatu Polski a Warszawską Prowincją Redemptorystów wraz z regulaminem Rady Programowej toruńskiej rozgłośni. Podjęte decyzje rodzą uzasadnioną nadzieję, że dzięki tym ustaleniom będzie można coraz skuteczniej prowadzić dzieło ewangelizacji. Komunikat Rady Stałej Konferencji Episkopatu Polski i biskupów diecezjalnych (2.05.2006 po nagonce polskojęzycznych mediów na Radio Maryja): Cytuj: Biskupi jako pasterze Kościoła wyrazili uznanie i podziękowanie za wielką pracę ewangelizacyjną prowadzoną przez Radio Maryja. Nastąpił znaczący postęp w ustaleniu właściwych relacji prawnych między Warszawską Prowincją Redemptorystów oraz Konferencją Episkopatu Polski, czego wyrazem jest przyjęcie tekstu umowy przygotowanej przez Zespół Duszpasterskiej Troski o Radio Maryja i przedstawicieli ojców redemptorystów. Nieuregulowane umową zagadnienia, dotyczące Radia Maryja a także innych mediów katolickich będą przedmiotem prac kompetentnych zespołów. Tyle o odwołaniu o. T. Rydzyka. Cytuj: Episkopat jest po prostu bezradny przed wizja tego co mogłoby sie stac po usunięciu Rydzyka. Ja tam nie wiem, czy jest bezradny, czy nie. W każdym bądź razie Episkopat docenia Radio Maryja. Cytuj: Masy zdewociałych ludzi Pracujesz dla Trybuny Ludu albo Gazety Wyborczej, bo to jezyk propagandy komunistycznej ery Urbana? Cytuj: Dlatego tez wszyscy pozbawieni skrupułów i moralnego kręgosłupa podziwiaja go. Znów obrażasz bardzo szlachetnych i pobożnych ludzi. Te porównania do Hitlera i Stalina.... chyba już gorszych szubrawców nie można było wynaleźć.... ale po co, aby dodać animuszu i efektu manipulacjom. Cytuj: Co do możliwosci odwołania Rydzyka przez prowincjała zakonu. Wiesz co? Nie bądź śmieszny i nie bądź bezczelny!
wzajemnie
|
N wrz 03, 2006 14:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Gdyby wszystko było OK i tak wspaniale, to nie potrzeba by było tworzyc czegos takiego jak "Zespół Duszpasterskiej Troski o Radio Maryja".
Skoro wszystko jest tak cudowne i wspaniałe to po co ten nadzór? Na dodatek nadzór w postaci "Zespołu" ?
Nie neguje ewangelizacyjnego wkładu RM, neguje oszołomski styl polityczny. Pod przykrywka ewangelizacji przemycane sa dekstruktywene tresci polityczne.
Poza tym ogromna przyjaźn Rydzyka z Kobylanskim, osoba o bardzo podejrzanej przeszłości i chorobliwego wręcz antysemityzmu, jest bardzo znacząca. Jak widac swój swojego zawsze wyniucha.
Cytuj: Ja tam nie wiem, czy jest bezradny, czy nie. W każdym bądź razie Episkopat docenia Radio Maryja.
Nuake czytanie ze zrozumieniem nabywa sie w szkole podstwaowej. jeżeli jej nie nabyłes to sa odpowiednie kursy, które ci w tym pomogą. Sekciarska indoktrynacja jest naprawdę zgubna... Cytuj: Pracujesz dla Trybuny Ludu albo Gazety Wyborczej, bo to jezyk propagandy komunistycznej ery Urbana?
Hahahahaha, pudło!! ja po prostu mysle i widzę. Widziałem jak zdewociałe masy chciały pobic dziennikarzy TVN, za to że filmowali ich "zlot" na Jasnej Górze. Zdewociałe masy, które zaraz potem lub tuz przed tym faktem z różancem w ręku modliły sie do Boga. Chyba po to by miec siłe na opluwanie innych. Bardzo dobrze oddał to Sylwester Chęciński w filmie "Sami swoi". Sławetna modlitwa Pawlaków by Bog wszystkie plagi egipskie spuścił na Kargulów. O tym własnie myslałem ogladając dewotów z logo RM. Cytuj: Te porównania do Hitlera i Stalina.... chyba już gorszych szubrawców nie można było wynaleźć.... ale po co, aby dodać animuszu i efektu manipulacjom. Kolejny raz polecam jakiś kurs "Rozumnego czytania"
Miło mi, ale ja niestety nie wyznaje wiary w "Radio Maryja, TV Trwam i Nasz Dziennik". 3 podmioty w jednym Rydzyku
Cos mi to przypomina, ale nawet jak dla mnie jest zbyt heretyckie, bym miał uscislac to porównanie 
|
N wrz 03, 2006 20:00 |
|
|
|