kilka pytań do Świadków J.
Autor |
Wiadomość |
SJ
|
 Re: kilka pytań do Świadków J.
Pozdrawiam Arcana, i odpowiadam, Cytuj: Odpowiedz mi, na jakiej podstawie twierdzisz, że słowa Biblii straciły swoje znaczenie w XXI wieku i są "adekwatne do I wieku" . Nawet Świadkowie Jehowy (czytaj Strażnica) twierdzi, że słowa te są aktualne dzisiaj. Ja nie twierdzę, że słowa Biblii są dziś nieaktualne. Uważam, wbrew Ciału Kierowniczemu, że czasy końca rozpoczęły się w pierwszym wieku a nie dopiero od 1879 czy 1914. Ciekawe, że Głoszona Ewangelia przez Strażnice jest inna od tej którą głosił Jezus. Jezus głosił naukę o Królestwie Bożym natomiast Strażnica głosi naukę o ustanowionym w 1914 roku Królestwie Bożym.I w ten sposób widać jak bardzo się rożni ta nauka Strażnicy od nauki Biblii. W tym całym kontekście postawiłem tezę wcześniej, że czasy ostateczne rozpoczęły się zgodnie z nauką Biblii w I wieku a nie jak chce tego Strażnica w XIX wieku.
_________________ Warto zajrzeć: http://www.drogamisekt.pl
|
Pt lut 05, 2010 15:13 |
|
|
|
 |
SJ
|
Arcana Cytuj: Koniec czasów pogan na rok 1914 został wyliczony na podstawie księgi Daniela przez niektórych protestanckich badaczy Biblii zanim na świat przyszedł C.T.Russel Warto znać fakty, rok 1914 wyliczony został na podstawie dodawania i odejmowania różnych długosci korytarzy piramidy w Egipcie. Russell tak naprawdę swoją wiarę opierał na pogańskiej piramidzie. Wiec rok 1914 ma pochodzenie pogańskie! Dla uwiarygodnienia swojej wiary w piramidę Egipską, w sposób alternatywny obliczony został ten tok przy użyciu Biblii. Podobnie ma się z datami 1881, 1874, i wieloma innymi. Pozdrawiam Arcana, myślisz ze zgodność wymiarów korytarzy piramidy w Egipcie jest przypadkowe? Wszak Ciało Kierownicze Świadków Jehowy, uważało, że pogańska piramida jest całkowita zgodna ze Słowem Bożym Biblią. Słowo Boże spisane w Kamieniu - oto co pisano na temat piramidy. Russell nigdy tego nie odwołał. Czy uzyska w związku z taka wiarą wskrzeszenia.
|
Pt lut 05, 2010 15:21 |
|
 |
arcana85
|
SJ napisał(a): Pozdrawiam Arcana, i odpowiadam, Cytuj: Odpowiedz mi, na jakiej podstawie twierdzisz, że słowa Biblii straciły swoje znaczenie w XXI wieku i są "adekwatne do I wieku" . Nawet Świadkowie Jehowy (czytaj Strażnica) twierdzi, że słowa te są aktualne dzisiaj. Ja nie twierdzę, że słowa Biblii są dziś nieaktualne. Uważam, wbrew Ciału Kierowniczemu, że czasy końca rozpoczęły się w pierwszym wieku a nie dopiero od 1879 czy 1914. Ciekawe, że Głoszona Ewangelia przez Strażnice jest inna od tej którą głosił Jezus. Jezus głosił naukę o Królestwie Bożym natomiast Strażnica głosi naukę o ustanowionym w 1914 roku Królestwie Bożym.I w ten sposób widać jak bardzo się rożni ta nauka Strażnicy od nauki Biblii. W tym całym kontekście postawiłem tezę wcześniej, że czasy ostateczne rozpoczęły się zgodnie z nauką Biblii w I wieku a nie jak chce tego Strażnica w XIX wieku. Dyskutujesz sam ze sobą? Zacytowane pytanie postawiłeś Ty. Ja pytałem o co innego - w jaki sposób doszedłeś do wniosku że ŚJ twierdzą jakoby zbawieni byli tylko mężczyźni?
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
So lut 06, 2010 15:47 |
|
|
|
 |
arcana85
|
SJ napisał(a): Arcana Cytuj: Koniec czasów pogan na rok 1914 został wyliczony na podstawie księgi Daniela przez niektórych protestanckich badaczy Biblii zanim na świat przyszedł C.T.Russel Warto znać fakty, rok 1914 wyliczony został na podstawie dodawania i odejmowania różnych długosci korytarzy piramidy w Egipcie.Russell tak naprawdę swoją wiarę opierał na pogańskiej piramidzie. Wiec rok 1914 ma pochodzenie pogańskie! Dla uwiarygodnienia swojej wiary w piramidę Egipską, w sposób alternatywny obliczony został ten tok przy użyciu Biblii. Podobnie ma się z datami 1881, 1874, i wieloma innymi. To powiedz mi prosze na jakich źródłach opierasz te 'fakty'? poprosze o konkrety - publikacja, strona etc. bo o takich bajkach nigdy nie słyszałem SJ napisał(a): Arcana, myślisz ze zgodność wymiarów korytarzy piramidy w Egipcie jest przypadkowe? Wszak Ciało Kierownicze Świadków Jehowy, uważało, że pogańska piramida jest całkowita zgodna ze Słowem Bożym Biblią. Słowo Boże spisane w Kamieniu - oto co pisano na temat piramidy. Russell nigdy tego nie odwołał. Czy uzyska w związku z taka wiarą wskrzeszenia. Błąd historyczny. C.T. Russel badał związek piramidy z prawdziwym wielbieniem ale zarzucił te badania - w omawianym okresie (przed I Wojną Światową) nie funkcjonowąło coś takiego jak Ciało Kierownicze. Pozdrawiam
_________________ [b]Galatów 3:20 " Pośrednika jednak nie potrzeba, gdy chodzi o jedną osobę, a Bóg właśnie jest sam jeden"[/b] "Gdy mądry spiera się z głupim, ten krzyczy i śmieje się; nie ma pojednania"
|
So lut 06, 2010 15:51 |
|
 |
SJ
|
Cytuj: Ja pytałem o co innego - w jaki sposób doszedłeś do wniosku że ŚJ twierdzą jakoby zbawieni byli tylko mężczyźni? Odpowiedź znajdziesz w Apokalipsie. Jeżeli, Towarzystwo Strażnica chce rozumieć symboliczną liczbę 144 tysiące dosłownie, to również, dosłownie należy rozumieć jej wytłumaczenie. W Ap14 czytamy 4To ci, którzy z kobietami się nie splamili: bo są dziewicami; ci, którzy Barankowi towarzyszą, dokądkolwiek idzie; ci spośród ludzi zostali wykupieni na pierwociny dla Boga i dla Baranka, A więc chodzi o mężczyzn... A co do Piramidy to napisze wieczorem, bo muszę teraz uciekać do innej pracy pozdrawiam
|
So lut 06, 2010 17:29 |
|
|
|
 |
SJ
|
Cytuj: To powiedz mi prosze na jakich źródłach opierasz te 'fakty'? poprosze o konkrety - publikacja, strona etc. bo o takich bajkach nigdy nie słyszałem Arcana, cieszy mnie, że wiarę swoich poprzedników nazywasz bajkami. To znak, że i ty masz krytyczne spojrzenie na rzeczywistość. A co do bajek: Warto aby uściślić, Russel nie nazywał piramidy piramidą Cheopsa, ponieważ uważał że jej budowniczym był prawdopodobnie Melchizedek - o tym przeczytasz w książce „Przyjdź Królestwo Twoje” s.367 Wydanej przez Towarzystwo Strażnica. Co do wiary w proroctwa zawarte w wymiarach piramidy pisał: „Czy nie jest to bardzo znamienna harmonia między tym ‘świadkiem’ a biblią. Daty Październik 1874 i Październik 1881 są akuratnymi, zaś 1910 chociaż nie znajduje się w Piśmie Świętym, to jednak możemy spodziewać się jakiegoś wydarzenia lub doświadczenia w Kościele przy końcu jego karyery” - książka „Przyjdź Królestwo Twoje” s.413. (podkreślenie moje). Inne bajki: „Następnie mierząc (...) znajdujemy 3457 cali, które wyobrażają 3457 lat od pierwszej daty, to jest od roku 1542 przed Chrystusem. Obliczenie to wykazuje, że rok 1915 zaznacza początek okresu czasu wielkiego ucisku; bo 1542 przed Chrystusem i 1915 A. D. równa się 3457. Tym sposobem, Wielka Piramida świadczy, że koniec roku 1914 jest początkiem czasu ucisku, jaki nie był odkąd narody i podobnego nie będzie” („Przyjdź Królestwo Twoje” wydane w roku 19119, s.387) Arcana: Jak widzisz, owe bajki głosiło Towarzystwo Strażnica, ze swoim prezesem na czele. Po jego śmierci w dalszym ciągu nauczano przez wiele lat owych bajek. Kolejny prezes Towarzystwa Strażnica Rutherford pisał w wydanej w roku 1923roku broszurze pt. „Ucisk świata”, na temat piramidy: „Tom 2, Wykładów Pisma Świętego, ‘Nadszedł Czas’, traktuje chronologię Biblijną i w dzisiejszej dobie podaje jej zdwojone znaczenie, a to tembardziej, że wypadki przepowiedziane zaczęły się ziszczać w roku przepowiedzianym. Dalsze stwierdzenie tego znajduje się w wymiarach wielkiej Piramidy Gizeh, w Egipcie” (s.29) (podkreślenie moje). Jest tego więcej, ale na tym zakończmy. Podałem Ci więc, konkrety o które prosiłeś. A teraz Ty powiedz, na jakiej podstawie twierdzisz, że: Cytuj: Błąd historyczny. C.T. Russel badał związek piramidy z prawdziwym wielbieniem ale zarzucił te badania - w omawianym okresie (przed I Wojną Światową) nie funkcjonowąło coś takiego jak Ciało Kierownicze. Bo przytoczone przeze mnie dokładne publikacje, przeczą temu. Nie znajdujemy ani jednej wzmianki, jakoby Russell "zarzucił" te badania. I nie były to badania, ale ślepa wiara w to, że piramida egipska jest „‘Świadkiem’ Wielkiego Jehowy” („Przyjdź Królestwo Twoje” s.363), „kamiennym świadkiem Bożym” („Świadkowie Jehowy głosiciele...” s.201) czy „Biblią w Kamieniu” (Strażnica Nr 1, 2000 s.9). A więc nie badania! i nigdy ich nie zarzucił. A co do tego czy Ciało Kierownicze w tym czasie istniało, czy nie to inny temat. Wyjaśnijmy najpierw sprawę piramidy. W tym momencie, zapytam jedynie, od kiedy Twoim zdaniem istnieje Ciało Kierownicze?Pozdrawiam serdecznie, i cieszę się, że nie wierzysz w te bajki, Towarzystwa Strażnica.
|
So lut 06, 2010 20:49 |
|
 |
arcana85
|
SJ napisał(a): Cytuj: Ja pytałem o co innego - w jaki sposób doszedłeś do wniosku że ŚJ twierdzą jakoby zbawieni byli tylko mężczyźni? Odpowiedź znajdziesz w Apokalipsie. Jeżeli, Towarzystwo Strażnica chce rozumieć symboliczną liczbę 144 tysiące dosłownie, to również, dosłownie należy rozumieć jej wytłumaczenie. W Ap14 czytamy 4To ci, którzy z kobietami się nie splamili: bo są dziewicami; ci, którzy Barankowi towarzyszą, dokądkolwiek idzie; ci spośród ludzi zostali wykupieni na pierwociny dla Boga i dla Baranka, A więc chodzi o mężczyzn... Ciekawe. Ale jeśli chcesz porozmawiać o paradygmatach egzegezy Apokalipsy, to radzę założyć nowy wątek.
|
So lut 06, 2010 23:09 |
|
 |
SJ
|
Z miłą chęcią, moglibyśmy założyć wątek 144 tysięcy. Masz fajny pomysł.
Zanim to jednak uczynimy, to proszę odnieś sie do tych bajek z piramidą, która to zgodnie potwierdza, że w roku 1874 nastąpiła wtóra obecność Pana, itp, rok 1914, itd.
|
So lut 06, 2010 23:21 |
|
 |
arcana85
|
Cytuj: Arcana, cieszy mnie, że wiarę swoich poprzedników nazywasz bajkami. Dobrze gdybyś rozróżniał wiarę od poglądów. Jako osoba duchowna wypadało by. Wiara to sprawa jednostkowa a poglądy/doktryny mogą być bajkami takie jak piramida Russela, symboliczne znaczenie pięter w arce Epifanistów, niepokalane poczęcie Marii u katolików czy stwarzanie swojego potomstwa słowem przez Adama u zielonoświątkowców. Każdy może się mylić. Pokory wymaga, gdy zda sobię z tego sprawę, przyznanie się do błędu i porzucenie go. SJ napisał(a): Warto aby uściślić, Russel nie nazywał piramidy piramidą Cheopsa, ponieważ uważał że jej budowniczym był prawdopodobnie Melchizedek - o tym przeczytasz w książce „Przyjdź Królestwo Twoje” s.367 Wydanej przez Towarzystwo Strażnica. Co do wiary w proroctwa zawarte w wymiarach piramidy pisał: „Czy nie jest to bardzo znamienna harmonia między tym ‘świadkiem’ a biblią. Daty Październik 1874 i Październik 1881 są akuratnymi, zaś 1910 chociaż nie znajduje się w Piśmie Świętym, to jednak możemy spodziewać się jakiegoś wydarzenia lub doświadczenia w Kościele przy końcu jego karyery” - książka „Przyjdź Królestwo Twoje” s.413. (podkreślenie moje). Inne bajki:
„Następnie mierząc (...) znajdujemy 3457 cali, które wyobrażają 3457 lat od pierwszej daty, to jest od roku 1542 przed Chrystusem. Obliczenie to wykazuje, że rok 1915 zaznacza początek okresu czasu wielkiego ucisku; bo 1542 przed Chrystusem i 1915 A. D. równa się 3457. Tym sposobem, Wielka Piramida świadczy, że koniec roku 1914 jest początkiem czasu ucisku, jaki nie był odkąd narody i podobnego nie będzie” („Przyjdź Królestwo Twoje” wydane w roku 19119, s.387)
Arcana: Jak widzisz, owe bajki głosiło Towarzystwo Strażnica, ze swoim prezesem na czele. Po jego śmierci w dalszym ciągu nauczano przez wiele lat owych bajek. Kolejny prezes Towarzystwa Strażnica Rutherford pisał w wydanej w roku 1923roku broszurze pt. „Ucisk świata”, na temat piramidy: „Tom 2, Wykładów Pisma Świętego, ‘Nadszedł Czas’, traktuje chronologię Biblijną i w dzisiejszej dobie podaje jej zdwojone znaczenie, a to tembardziej, że wypadki przepowiedziane zaczęły się ziszczać w roku przepowiedzianym. Dalsze stwierdzenie tego znajduje się w wymiarach wielkiej Piramidy Gizeh, w Egipcie” (s.29) (podkreślenie moje). Jest tego więcej, ale na tym zakończmy.
Podałem Ci więc, konkrety o które prosiłeś. Zacznijmy więc jak zwykle od metodologiiPo pierwsze nalezy zweryfikować wiarygodność źródeł. Podchodzę z rezerwą do źródeł których nie mogę zweryfikować. Jeśli nie moge ich zweryfikować to patrzę na wiarygodność tego kto powołuje się na źródło. Twojej wiarygodności nie oceniam. Ale zachodzi tu pytanie: Czy sam zweryfikowałeś w źródłach podane cytaty czy wklejasz coś przygotowane przez kogoś innego?Nie musisz odpowiadać - od tego są Google  - i okazuje się że tekst wkleiłeś z http://www.trinitarians.info/w-obronie- ... HEOPSA.htma więc milczaco zakładam że nie masz dostępu do źródeł i nie zweryfikowałeś podanych tam informacji. Idąc dalej, strony internetowe i to na dodatek apologetyckie znajdują się bardzo nisko w rankingu wiarygodności. Ale zostawmy to. Choć mógłbym uciąć w tym miejscu rozmowę ze wzgledu na wiarygodność źródeł przejdźmy dalej. Weźmy za dobra monetę te cytaty - że rzeczywiście istnieją a nie są wymysłem jakiegoś apologetyka (tym bardziej że zakładam że ani Ja nai Ty nie jesteśmy w stanie tego zweryfikować). Nie wdając się w szczegóły - w 1928 (o czym wspomina nawet dalsza część wklejonego przez ciebie tekstu) BPŚ odrzucili pogląd "jakoby piramida miała cokolwiek wspólnego z prawdziwym wielbieniem" (Głosiciele s. 201), a we wspominaej Strażnicy z 2000r: Cytuj: . W roku 1886 Charles T. Russell wydał książkę Boski plan wieków, w której znalazł się wykres ukazujący związek historii ludzkości z Wielką Piramidą w Egipcie. Uważano, że ten grobowiec faraona Chufu jest słupem, o którym mowa w Księdze Izajasza 19:19, 20: „W owym dniu będzie pośrodku ziemi egipskiej ołtarz dla Jehowy, a słup dla Jehowy przy jej granicy. I będzie w ziemi egipskiej znakiem i świadectwem dla Jehowy Zastępów”. Co miałoby łączyć tę piramidę z Biblią? Twierdzono na przykład, że długość niektórych korytarzy w Wielkiej Piramidzie wskazuje na czas rozpoczęcia „wielkiego ucisku”, wspomnianego w Ewangelii według Mateusza 24:21. Niektórzy Badacze Pisma Świętego byli bardzo pochłonięci pomiarami różnych elementów tej piramidy i próbowali na ich podstawie ustalić takie rzeczy jak dzień, w którym pójdą do nieba! 17 Ta „Biblia w Kamieniu”, jak ją zwano, cieszyła się wielkim szacunkiem przez kilka dziesięcioleci, aż do czasu, gdy w Strażnicy angielskiej z 15 listopada i 1 grudnia 1928 roku (wydania polskie z 1 i 15 stycznia 1929 roku) wykazano, że do poparcia świadectwa zawartego w Biblii Jehowa nie potrzebował żadnych kamiennych pomników wybudowanych przez pogańskich faraonów i pokrytych demonicznymi znakami astrologicznymi.
Czyli po prostu odrzucono błedny pogląd jak to się i wcześniej i później zdarzało - żadna sensacja. Zmiany doktrynalne to wręcz definicyjna właściwość każdego wyznania. Nie istnieje takie które by nie modyfikowało swojej doktryny w trakcie istnienia. Zaś uzasdnienie roku 1914 jako "końca czasów pogan" z proroctwa Daniela jest autorstwa brytyjskiego Duchownego Elliota w 1844 roku. W 1875 pogląd ten także w "Zwiastunie Poranka" przedstwaił Barbour. W kolejnym roku artykuł na temat końca czasów pogan w roku 1914 w Bible Examiner napisał Russel. A więc podzielał pogląd o roku 1914 uzasadnionym Biblijnie wcześniej niz zaczął (o ile cytaty z apologetyki sa prawdziwe) szukać uzasadnien piramidalnych  Więc upada twoja teza jakoby: Cytuj: Warto znać fakty, rok 1914 wyliczony został na podstawie dodawania i odejmowania różnych długosci korytarzy piramidy w Egipcie.Russell tak naprawdę swoją wiarę opierał na pogańskiej piramidzie. Wiec rok 1914 ma pochodzenie pogańskie! Dla uwiarygodnienia swojej wiary w piramidę Egipską, w sposób alternatywny obliczony został ten tok przy użyciu Biblii. Podobnie ma się z datami 1881, 1874, i wieloma innymi. To nie fakt, to mit  SJ napisał(a): W tym momencie, zapytam jedynie, od kiedy Twoim zdaniem istnieje Ciało Kierownicze? Pod taką nazwa zapewne od 1971 roku. Aczkolwiek nie przyglądałem się genezie tego kolegium organizacyjnego. SJ napisał(a): Pozdrawiam serdecznie, i cieszę się, że nie wierzysz w te bajki, Towarzystwa Strażnica. Ogólnie nie wierzę w bajki - ani te wynikłe z błednych poglądów Russela ani tych wynikłych z błedów katolickiej teologii. Również pozdrawiam
|
So lut 06, 2010 23:43 |
|
 |
SJ
|
1. Cytuj: Czy sam zweryfikowałeś w źródłach podane cytaty czy wklejasz coś przygotowane przez kogoś innego? Źródła, na które się powołałem zweryfikowałem osobiście! Są dostępne w większości Sal Królestwa oraz w mojej podręcznej biblioteczce. 2. Cytuj: Dobrze gdybyś rozróżniał wiarę od poglądów. Jako osoba duchowna wypadało by. Wiara to sprawa jednostkowa a poglądy/doktryny mogą być bajkami takie jak piramida Russela W przypadków poglądów Russella sprawa wygląda tak, że jego poglądy w 100% podzielało Towarzystwo Strażnica i wszyscy wierni Towarzystwa Strażnica. Chodząc po domach i rozdając lub sprzedając Strażnicę i tomy wykładów Pisma Świętego kolporterzy Towarzystwa Strażnica, rozpowszechniali bajki piramidalne jako swoje przekonania. Inaczej by tego nie robili. Wątpię by poglądy Świadków Jehowy były różne od ich własnej wiary. To byłby jakiś absurd. 3. Cytuj: Każdy może się mylić. Pokory wymaga, gdy zda sobię z tego sprawę, przyznanie się do błędu i porzucenie go. Zgadzam się. Nie dotyczy to jednak tych osób, które twierdzą że są "Bożym kanałem prawdy", itd. 4. Cytuj: Czy sam zweryfikowałeś w źródłach podane cytaty czy wklejasz coś przygotowane przez kogoś innego? Nie musisz odpowiadać - od tego są Google  - i okazuje się że tekst wkleiłeś z http://www.trinitarians.info/w-obronie- ... HEOPSA.htm Spieszę Cie poinformować, że nie wkleiłem nic z tej strony. Aczkolwiek dane dostepne ogólnie mogą znajdować się również na tamtej stronie. Polecam w tym miejscu przeczytać pierwsze Tomy Wykładów, które też możesz ściągnąć z netu, lub przeglądnąć w Sali Królestwa, itd. 5. Cytuj: milczaco zakładam że nie masz dostępu do źródeł i nie zweryfikowałeś podanych tam informacji. Nie ma co zakładać, teraz wiesz, że mam dostęp do źródeł. 6. Cytuj: Czyli po prostu odrzucono błedny pogląd jak to się i wcześniej i później zdarzało - żadna sensacja. Zmiany doktrynalne to wręcz definicyjna właściwość każdego wyznania. Nie istnieje takie które by nie modyfikowało swojej doktryny w trakcie istnienia. A jednak sensacja, bo ktoś kto szerzy błędne poglądy w imię Boga, JEST NIEWIARYGODNY, JEST FAŁSZYWYM PROROKIEM! 7. Cytuj: SJ napisał(a): W tym momencie, zapytam jedynie, od kiedy Twoim zdaniem istnieje Ciało Kierownicze? Pod taką nazwa zapewne od 1971 roku. Aczkolwiek nie przyglądałem się genezie tego kolegium organizacyjnego. Ciekawa teza, polecam doczytać. Ciekaw jestem, jak świadkowie Jehowy funkcjonowali do 1971 roku bez Ciała Kierowniczego. A co do faktów: może pierwotnie nie nazywano Zarządu Towarzystwa Strażnicy Ciałem Kierowniczym, ale tym właśnie ów Zarząd był. Strażnica z roku 1972 w numerze 7 na stronie 17 podaje, że „wyraźne wzmianki” o Ciele Kierowniczym pojawiają się już od 1944 roku. W roku 1995 Strażnica podaje wprost: „Przez wiele lat Ciało Kierownicze Świadków Jehowy utożsamiano z zarządem ..." s. 22.
|
N lut 07, 2010 0:16 |
|
 |
SJ
|
Co do strony jaką podałeś, faktycznie jest tam sporo informacji. Pozwole sobie szerszemu czytelnikowi zacytować trochę faktów, świetnie opracowanych prze Pana W. Bednarskiego. Arcana, jak znajdziesz jakieś nieścisłości w tym co W. Bednarski napisał, to prostuj.... Cytuj: Russell wprowadził dla swych badaczy Pisma Św. naukę dotyczącą Piramidy Cheopsa. Jej różne wymiary i korytarze miały rzekomo potwierdzać większość ich „doktryn”, a mówić o niej miał ponoć tekst Iz 19:19n. W 1928r. ŚJ wycofali swoją naukę o piramidzie, choć wiele nauk, które ona „potwierdzała” zachowali do dziś (np. rok 607 przed Chr. i 1914). Nie byłoby w tym może nic dziwnego, gdyby nie nazwano tej piramidy „szatańską”! Czyżby taką samą inspirację miały pozostawione przez ŚJ nauki, które były potwierdzane przez piramidę?
Oto co samo Towarzystwo Strażnica pisało i wspomina o tej Wielkiej Piramidzie znajdującej się w Gizie.
Russell już w pierwszym swym tomie pt. „Boski Plan Wieków”, na załączonym wykresie (Plan Wieków) zaznaczył piramidę jako potwierdzającą zamiary Boga dotyczące zbawienia człowieka, jak i przeszłego, teraźniejszego i przyszłego świata (ten wykres zamieszczono też w „Świadkowie Jehowy głosiciele...” s.162 i w „Wieczyste zamierzenie Boże...” s.10).
W 1889r. Russell wydał drugi tom wykładów pt. „Nadszedł Czas”, w którym na końcu zapowiedział wydanie kolejnego tomu mówiącego wiele o piramidzie: „Następny tom wykazuje (...) że Wielka Piramida Egipska jest na świadectwo Boskie (Izaj. 19:19, 20), a świadectwo to dokładnie i z kompletną zgodnością odnosi się do Boskiego Planu Wieków, łącznie z jego czasami i okresami” (s.416).
W 1891r. Russell wydał trzeci tom wykładów pt. „Przyjdź Królestwo Twoje”, który zawiera obszerny rozdział poświęcony piramidzie (s.351-429). Ma on tytuł: „Świadectwo Kamienia Bożego jako Świadka i Proroka, którym jest Wielka Piramida w Egipcie”. Rozdział ten zawiera kilka wykresów i ilustracji związanych z piramidą, a jedną z nich Towarzystwo Strażnica zamieszcza dziś w „Świadkowie Jehowy głosiciele Królestwa Bożego” (s.201). Czego uczył Russell o piramidzie Cheopsa?
Otóż trzeba zaznaczyć, że nie nazywał on jej piramidą Cheopsa, gdyż uważał, że budowniczym jej był prawdopodobnie Melchizedek („Przyjdź Królestwo Twoje” s.367 por. „Stworzenie czyli historia biblijna w obrazach” s.25, gdzie ukazano też 3 ilustracje dot. piramidy).
Uważał ją za tak samo ważną jak Biblię, gdyż po pierwsze, jak podaje tytuł rozdziału o niej, uważano ją za „Świadka i Proroka” Bożego. Mało tego, nazywano ją „‘Świadkiem’ Wielkiego Jehowy” („Przyjdź Królestwo Twoje” s.363). Nawet dziś Towarzystwo Strażnica podaje, że była ona nazywana „kamiennym świadkiem Bożym” („Świadkowie Jehowy głosiciele...” s.201) i „Biblią w Kamieniu” (Strażnica Nr 1, 2000 s.9).
Po drugie, wydaje się że piramida rozszerzała badaczom „kanon” Biblii ponieważ piramidę Cheopsa uważali oni za „Biblię w Kamieniu”. Przykładowo czego nie było w Biblii, to uzupełniała to piramida. Tak uczono np. o roku 1910:
„Czy nie jest to bardzo znamienna harmonia między tym ‘świadkiem’ a biblią. Daty Październik 1874 i Październik 1881 są akuratnymi, zaś 1910 chociaż nie znajduje się w Piśmie Świętym, to jednak możemy spodziewać się jakiegoś wydarzenia lub doświadczenia w Kościele przy końcu jego karyery” („Przyjdź Królestwo Twoje” s.413).
Po trzecie, Russell zrównywał pod względem ważności kwestionowanie Biblii i piramidy nazywając jej naukę „natchnioną”. Uczył on:
„W ten sposób przedstawiamy tego ‘Świadka’, lecz spodziewamy się, że jego świadectwo natchnione tak samo będzie kwestionowane, jak i świadectwo Pisma Świętego, przez księcia ciemności, boga świata tego i przez tych, których umysły są zaciemnione na prawdę” („Przyjdź Królestwo Twoje” s.362).
Mało tego, Russell poprzez piramidę i Dn 12:4 udowadniał, że w 1799r. rozpoczęły się czasy ostateczne: „Tajemnice Wielkiej Piramidy nie prędzej zaczęły być odkrywane, aż przyszedł przepowiedziany przez proroka Daniela ‘Czas ostateczny’ (Dn 12:4, 9, 10) gdy miała rozmnożyć się umiejętność...” („Przyjdź Królestwo Twoje” s.362 por. s.17). więcej na stronie http://www.trinitarians.info/w-obronie- ... HEOPSA.htm
|
N lut 07, 2010 0:29 |
|
 |
arcana85
|
SJ napisał(a): 1. Cytuj: Czy sam zweryfikowałeś w źródłach podane cytaty czy wklejasz coś przygotowane przez kogoś innego? Źródła, na które się powołałem zweryfikowałem osobiście! Są dostępne w większości Sal Królestwa oraz w mojej podręcznej biblioteczce. Szczerze wątpię. Na żadnej Sali królestwa nie ma tomów Russela, można się w nie zaopatrzyć tylko u Epifanistów. Ale możesz rozwiać moje wątpliwości - skoro masz je we własnej biblioteczce podaj proszę kontekst każdej z tych wypowiedzi - najlepiej cały akapit z którego wyciagnieto poszczególne zdanie.SJ napisał(a): 2. Cytuj: Dobrze gdybyś rozróżniał wiarę od poglądów. Jako osoba duchowna wypadało by. Wiara to sprawa jednostkowa a poglądy/doktryny mogą być bajkami takie jak piramida Russela W przypadków poglądów Russella sprawa wygląda tak, że jego poglądy w 100% podzielało Towarzystwo Strażnica i wszyscy wierni Towarzystwa Strażnica. Chodząc po domach i rozdając lub sprzedając Strażnicę i tomy wykładów Pisma Świętego kolporterzy Towarzystwa Strażnica, rozpowszechniali bajki piramidalne jako swoje przekonania. Inaczej by tego nie robili. Wątpię by poglądy Świadków Jehowy były różne od ich własnej wiary. To byłby jakiś absurd. Więc widzę że nie rozróżniasz pojęcia "wiara" i "doktryna". Ale ma z tym problem wiekszość katolików i wogóle ludzi religijnych - w nauce to jasna różnica. SJ napisał(a): 3. Cytuj: Każdy może się mylić. Pokory wymaga, gdy zda sobię z tego sprawę, przyznanie się do błędu i porzucenie go. Zgadzam się. Nie dotyczy to jednak tych osób, które twierdzą że są "Bożym kanałem prawdy", itd. Dotyczy tym bardziej - jesli ktoś nie umie się przyznać do błędu i twierdzi że nigdy nie koryguje swoich poglądów traci na wiarygodności. SJ napisał(a): 4. Cytuj: Czy sam zweryfikowałeś w źródłach podane cytaty czy wklejasz coś przygotowane przez kogoś innego? Nie musisz odpowiadać - od tego są Google  - i okazuje się że tekst wkleiłeś z http://www.trinitarians.info/w-obronie- ... HEOPSA.htm Spieszę Cie poinformować, że nie wkleiłem nic z tej strony. Mój drogi, przecież nie wmówisz że sam to napisałeś - skoro widać że jest to wklejone słowo w słowo. Jeśli skopiowałes fragment czyjejś pracy i twierdzisz że sam to napisałeś to się to nazywa plagiat i jest brakiem szacunku wobec tych którzy zadali sobie trud by poszukać w źródłach i napisać swój komentarz. Proszę o zachowanie przynajmniej elementarnej uczciwości w cytowaniu źródeł i posługiwaniem się pracą innych. SJ napisał(a): Aczkolwiek dane dostepne ogólnie mogą znajdować się również na tamtej stronie. Polecam w tym miejscu przeczytać pierwsze Tomy Wykładów, które też możesz ściągnąć z netu, lub przeglądnąć w Sali Królestwa, itd. Nie zajmuje sie historią doktryn religijnych - nie mam na to czasu - dlatego raczej odpuszczam sobie dzieła typu tomy Russela czy rozwazanai Augustyna czy paznokcie zmartwychwstaną. Bardziej interesują mnie aktualne poglądy wyznań. Zresztą jak pisałem wcześniej - musiałbym się pofatygować do Epifanistów. ŚJ nie korzystają z pism Russela gdyż nie sa one adekwatne do obecnej formy ich doktryny religijnej. SJ napisał(a): 6. Cytuj: Czyli po prostu odrzucono błedny pogląd jak to się i wcześniej i później zdarzało - żadna sensacja. Zmiany doktrynalne to wręcz definicyjna właściwość każdego wyznania. Nie istnieje takie które by nie modyfikowało swojej doktryny w trakcie istnienia. A jednak sensacja, bo ktoś kto szerzy błędne poglądy w imię Boga, JEST NIEWIARYGODNY, JEST FAŁSZYWYM PROROKIEM! To dobry moment by zadać pytanie przed odpowiedzią na które wymigiwał się jeden z uzytkowników kilkanaście stron temu w tym wątku (strona 29), może Ty mi odpowiesz: Cytuj: Czy papież Urban wzywając do świętej wojny i wyżynania niewiernych, wołając "BÓG TAK CHCE" - mówił w imieniu Boga prawdę czy nieprawdę? Czy ten PAPIEŻ BYŁ FAŁSZYWYM PROROKIEM? Pozdrawiam
|
N lut 07, 2010 18:35 |
|
 |
SJ
|
Co do papieża, mógłbyś przytoczyć jego wypowiedź, bo przyznam się, że nie znam tej wypowiedzi. I ważne, czy wypowiadał się ex catedra.
|
N lut 07, 2010 18:45 |
|
 |
arcana85
|
Nie mów że nie znasz - to jeden z donioślejszych momentów historii średniowiecznego Kościoła - coś klasy klątwy papieskiej na cesarza w sporze o inwestyture. Urban II, 27 Listopada 1095 roku, sobór w Clermont. (ogłoszenie świetej wojny z niewiernymi i odpusty z tym związane)
|
N lut 07, 2010 18:53 |
|
 |
SJ
|
Dziekuje nie znam sprawy dokladnie, proszę, abyś przytoczył ten tekst.
|
N lut 07, 2010 19:09 |
|
|
|