Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr paź 22, 2025 22:08

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 495 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 33  Następna strona
 Satanizm:) 
Autor Wiadomość

Co zlego w satanizmie i czemu jest przeciwny chrzescijanstwu proste:
satanizm zbudowany jest skale EGOIZMU
natomiast chrzescijanstow na skle MILOSCI

Pn lut 21, 2005 23:22

Chrześcijanstwo - Egocentrzm

>>>MOJE ZDANIE<<<

zdroofko

Wt lut 22, 2005 0:57
Zobacz profil WWW

Satanizm - Świadomość
Chrześcijanstwo - Egocentrzm

>>>MOJE ZDANIE<<<

zdroofko

tylko czego swiadomosc??
cos te twoje zdanie jakies niekompletne....

Wt lut 22, 2005 0:59

Zaczne może od tego: [...]. Stad bedzie mozna brac materialy, ktore będą potrzebne.

Przepraszam - na tym forum przyjęto zasadę nie-reklamowania stron satanistycznych (w związku z tym również nie-podawania linków do nich, nawet jeśli są podawane tylko w celach poznawczych) - jo_tka

Zaciekawilo mnie kiedys czym jest satanizm. Przestudiowalem wiec niektore pisma A.S LaVey'a (stanowią one chyba jeszcze dzisiaj, dość mocną podstawę "filozficzno-intelektualnego" prądu satanizmu). I wszystko jedno co czytalem: "dziewięć satanistycznych grzechów" czy "Pentagonalny Rewizjonizm" zawsze ogarniał mnie smutek. Tu wtrące małą dygresję, iż 9 satanistycznych grzechów nie jest wcale odwrotna kalka Dekalogu.
Wracajac do glownego watku, smutne jest to, ze mozna widziec kazdego innego czlowieka jako potencjalny okaz do wykorzystania, a juz na pewno jak cos co ma sluzyc. To jest qrczaku twoja swiadomosc?

Smutne jest tez to, ze kiedy czyta sie na przyklad "Zabaw mnie" lub "Moja mroczna satanistyczna milosc" uderza kompletny brak uczuc i...nienawisc. To jest ta wolnosc? To zrozumienie zycia? Traktowanie innych jak smieci? Do calego swiata. "Kto nie jest nasz, ten jest nikim, mozna go zdeptac". I nie mowcie, ze LaVey jest juz tylko historia. Dosc czesto widze nowe publikacje, bedace na nim oparte.

Mozna powiedziec, ze satanizm jest ideologia ludzi czesto odtraconych, niezrozumianych. I to jest pierwsze co sie nasuwa podczas lektury pism satanistow. W piekny, gladki sposob przyzwala sie na wszystko. "Nie masz nic? To sobie wez." Wielokrotnie przychodziło mi na myśl, że satanizm jest bardzo wygodny. W religii chrzescijanskiej natrafiamy na bardzo duze wymagania moralne(Przykazanie na gorze). W satanizmie ich nie ma, wolno to, co sie chce. A czlowiek jest czesto leniwy, i lubi chodzic na skroty. Czy nie tak qczaku?

Twierdzenie, ze chrzescijanstwo jest egocentryczne jest smieszne. W swietle tego co powiedzialem, jak i zrodel ktore mozna znalezc to satanizm jest egoistyczny i egocentryczny. A Jezus calym swoim zyciem dawal dowody milosci idealnej, takim tez powinien starac sie byc chrzescijanin.

Piszesz, ze nikt z nas nie doswiadczyl nedzy. Zgoda, nie doswiadczylem, przez moje krotkie zycie niczego mi nie brakowalo. Ale powiem Ci tez, ze to czego ty doswiadczas jest niczym w porownaniu z np. tragediami II wojny, tragedia obozow zaglady. A te historie sa pelne ludzi, ktorzy nawet w obliczu calkowitego zezwierzecenia nie przestali wierzyc i kochac.

Wt lut 22, 2005 7:40

Nie sądzę, żeby chrześcijaństwo było egocentryczne :? .
Cytuj:
egocentryzm traktowanie siebie jako ośrodka wszystkiego, przecenianie swego znaczenia w świecie, ujmowanie rzeczywistości w sposób skrajnie subiektywny

Ale satanizm też nie jest do końca egocentryczny - nie przeceniamy siebie ani nie ujmujemy "rzeczywistości w sposób skrajnie subiektywny". Pewnie powiecie: "Jak to się nie przeceniacie, skoro uważacie się za najważniejszych?". Otóż przeceniałbym siebie, gdybym mówił, że jestem najważniejszy, a w rzeczywistości bym nie był. Ale ja jestem najważniejszy (dla siebie) - ja i moje życie na tym ziemskim padole :). Tak więc egocentryczność wywalamy już z dyskusji.

Mały offtopic: przeczytajcie nowy WiŻ (Wiedza i Życie). Podobno za ok. 20 lat komputery zaczną być lepsze od naszych mózgownic, i jak Bóg da ( :lol: ), to będziemy mogli sobie przesyłać naszą świadomość do PeCetów!

Żeby wam nie było smutno, że taki zły satanista jestem, to macie:
:diabel::killer: GIŃ SZATANIE! :lol: :rotfl:

Cz lut 24, 2005 0:11

Mały offtopic: przeczytajcie nowy WiŻ (Wiedza i Życie). Podobno za ok. 20 lat komputery zaczną być lepsze od naszych mózgownic, i jak Bóg da ( LOL ), to będziemy mogli sobie przesyłać naszą świadomość do PeCetów!

Nie taki offtopic, LaVey uwielbial androidy(bardziej niz ludzi):o .
A co do tego zdania, zajmuje sie troche tematyka programowania, sieci neuronowych etc. I jedno jest pewne, komputer nigdy, przenigdy nie bedzie mial sztucznej inteligencji, wyzszej niz ludzka, zawsze musi byc zaprogramowany i w tym zakresie potrafi dzialac. Sieci neuronowe tez nie sa rozwiazaniem idealnym.
Rzecz lezy w tym, ze my mamy mozg, ktory potrafi skladac jedne mysli w inne, tworzyc nowe, mozemy posiadac wrazenia estetyczne itd. Komputer tego nie potrafi. Troche mnie ponioslo :oops: . Ale to tematyka ktora uwielbiam.

Cz lut 24, 2005 8:14

Rzecz lezy w tym, ze my mamy mozg, ktory potrafi skladac jedne mysli w inne, tworzyc nowe, mozemy posiadac wrazenia estetyczne itd. Komputer tego nie potrafi.

Komputer JESZCZE tego nie potrafi. Nie możesz mówić, że komp nigdy nie wyprzedzi człowieka. Wiele osób popełniało takie wpadki, np.:
Cytuj:
Telefony mają zbyt wiele wad, by można je było poważnie traktować jako środek porozumiewania się.

Cytuj:
Fruwające machiny cięższe od powietrza są niemożliwe.
Cytuj:
Nie ma powodu, by sądzić, że komputery będą używane przez osoby prywatne w domach.

Komputer o pojemności ludzkiego mózgu (ale za to miliard razy od niego szybszy) powstanie w 2023 (+/- 2 lata). Człowiek, który to stwierdził, niejaki Kurzweiler, obliczył kiedyś, że w 1998 komputer zostanie mistrzem szachowym. Został w 1997. Wszystko na podstawie prawa Moore'a, które do tej pory się sprawdza. Ok. 2060 roku komputer osiągnie moc połączonych mózgów biliona (czyli 100 miliardów) ludzi. Jak jeszcze będziemy wtedy żyli, to pogadamy, czy komputer może być mądrzejszy od człowieka ;).

Pozdro i sora za offtopic (może do nowego tematu to przeniesiemy?)

Cz lut 24, 2005 21:06

Wiesz, prognozy ZSRR przewidywaly, ze w tym tepie rozwoju jaki byl, Zwiazek przegoni USA za iles tam lat. Jak widac nie sprawdzilo sie.
Ale masz racje, nigdy nie mow nigdy. Z pewnoscia komputer w kategorii "czas dostepu" przegoni niedlugo mozg ludzki. Ale szybkosc dzialania, a mozliosci to dwie rozne sprawy. Nie wiem na ile wiesz jak sie programuje, przyjme wiec, ze wiesz w czym rzecz :) .
Piszac program, przekazujesz do niego instrukcje, wyznaczasz mu zakres dzialania. Sztuczna inteligencja ma oczywiscie mozliwosc operowania w pewnym wlasnym polu, ale jest to pole ograniczone. Wydaje mi sie, ze "matrix" nam nie grozi :-D . Pozyjemy, zobaczymy.

Cz lut 24, 2005 21:34

wracajac do tematu podam wam 9 satanistycznych grzechow napisanych przez LaVey`a
Kod:
Dziewięć Satanistycznych Grzechów

(Anton Szandor LaVey 1987)
tłumaczenie Masur /

1. Głupota - numer jeden na liście Grzechów Satanistycznych. Główny grzech Satanizmu. Jaka to szkoda, że głupota nie jest bolesna. Ignorancja to jedno, ale nasza społeczność rozwija się znacznie w głupocie. To zależy od ludzi przyjmujących do wiadomości cokolwiek im powiedzieć. Media promują kultywowaną głupotę jako postawę, która jest nie tylko akceptowalna, ale nawet godna podziwu. Sataniści muszą się uczyć by przejrzeć na wylot te wszystkie sztuczki i nie mogą pozwolić sobie na bycie głupimi.

2. Pozerstwo - puste naśladowanie może być najbardziej irytujące i nie spełnia podstawowych zasad Mniejszej Magii. Jest na równym poziomie z głupotą, co podtrzymuje pieniądz w obrocie obecnymi czasami. Wszyscy czują się "wielkimi gościami" niezależnie czy wnoszą jakieś dobra, czy nie.

3. Solipsyzm - może być bardzo niebezpieczny dla Satanisty. Prezentowanie swoich zachowań, reakcji czy odczuć komuś kto jest prawdopodobnie o wiele mniej zharmonizowany niz ty. Jest błędem spodziewanie się, że ludzie dadzą ci tą samą uwagę, grzeczność i respekt które ty im naturalnie dajesz. Nie dadzą. Zamiast tego sataniści muszą spróbować zastosować regułę: "rób komuś to co on robi tobie". To działa na większości z nas i nie wymaga ciągłej uwagi by nie popaść w wygodną iluzję, że wszyscy są tacy jak ty. Jak to było powiedziane pewne utopie byłyby idealne tylko w społeczeństwie filozofów, ale pechowo (albo raczej na szczęście, z punktu widzenia Machiavellego) jesteśmy daleko od takiego stanu.

4. Samooszukiwanie się - jest już w "Dziewięciu Satanistycznych Deklaracjach" ale musi byc powtórzone tutaj. Następny grzech główny. Nie wolno nam składać honorów żadnej z prezentowanych nam "świętych krów", włączając w to role, które my jesteśmy spodziewani się zagrać. Wolno nam wdrożyć samooszukiwanie się tylko wtedy kiedy jest to dla nas radością, ale z ostrożnością. Ale wtedy to nie jest samooszukiwanie się!

5. Stadna Zgodność - to jest oczywiste wobec postawy Satanistycznej. Jest wszystko w porządku gdy zgadzamy się robić to co ktoś sobie życzy, jeżeli w końcu przynosi nam to jakąś korzyść. Ale tylko głupcy podążają zgodnie ze stadem, przyzwalając na niezależne od swojej osoby kierowanie sobą. kluczem jest mądre wybranie bycia panem zamiast bycia zniewolonym przez humory innych.

6. Brak Perspektyw - jeszcze raz, to jest to co może sprawis Sataniście wiele bólu. Nie możesz nigdy stracić z oczu tego kim i czym jesteś, i jaką groźbą mozesz byc przez twoja egzystencję. Teraz, każdego dnia, stwarzamy historię. Zawsze miej w umyśle szeroki obraz historyczno-socjalny. To jest ważny klucz zarówno do Mniejszej jak i Wiekszej Magii. Patrz na kształty i dopasowuj rzeczy do siebie, jeżeli chcesz by się sprawdziły. Nie poddawaj sie wpływowi nienaturalnych zachowań stada - wiedz, że działasz na innym poziomie, rozłącznym z reszta świata.

7. Zapominanie o Przeszłych Fascynacjach - uważaj, to jest jedna z dróg prania umysłów ludziom za pomoca akceptowania czegoś nowego i innego, gdy w rzeczywistości to jest coś co już było szeroko zaakceptowane, a teraz jest tylko zaprezentowane w nowym opakowaniu. Spodziewa się po nas, byśmy bredzili o geniuszu stworzenia czegos nowego i zapomnieli o oryginale. To prowadzi do społeczności jednorazowej.

8. Destruktywna Duma - to pierwsze słowo jest ważne. Duma jest wspaniała aż do punktu, gdy zaczynasz wylewać dziecko z kąpielą. Zasadą Satanizmu jest: jeżeli coś dla ciebie działą, to świetnie. Kiedy przestaje dla ciebie działać, kiedy zapędziłeś się w kozi róg, jedynym wyjściem jest powiedzieć "przepraszam, pomyliłem się, chciałbym to jakoś naprawić", a potem to zrób.

9. Brak Estetyki - to jest fizyczne zastosowanie Czynników Równowagi. Estetyka jest ważna w Mniejszej Magii i winna być uprawiana. Jest oczywistym, że nikt nie może gromadzić i kształtować przez dłuższy czas klasycznych standartów piękna, tak by nie były obrzydzone w środowisku konsumenckim, ale zwracanie uwagi na piękność i równowagę jest podstawowym narzędziem Satanistycznym i musi być stosowane dla większej efektywności magii. To nie jest tym co powinno być prawdopodobnie zadowolające, ale jest tym czym jest. Estetyka jest sprawą osobistą, odbiciem czyjejs natury, ale istnieją uniwersalne kanony zadowolenia i harmonii, którym nie mozna zaprzeczać.
mysle ze nie jest konieczny moj komentaz[/quote]

So lut 26, 2005 7:21
Zobacz profil WWW

Tak siędze sobie od prawie doby na forum i czytam....
Klapki mam na oczach straszliwe ale krótko coś i od siebie napisze.

Żeby cokolwiek wyjasniać trzeba by się cofnąć ku początkowi....ku równowadze i naturze. By cokolwiek mówić o szatanie trzeba by przytoczyć tu wiele z jego przymiotów<od czego się już powstrzymam>.
Sam szatan nie jest czarnym "bogiem" lecze jedynie zaprzeczeniem Boga.
Ateistycznym uosobieniem lecz nie rzadną osoba - poprostu siła stwożona dla dobra, która może służyć złu. Jest swego rodzaju narzedziem wolności jeżeli można tak powiedzieć. Jest on wspólnością wszystkich zepsutych duchów gdzie mówi o sobie "Moje imię to Legion albowiem jestesmy wielością".
Czymże jest zatem tzw. satanizm ? -Wyborem Drogi Odrzucenia -świadomym bądż nie - Wiedzą wykorzystywaną z egoistycznych pobudek.
Strzępem Poznania wyrwanym Bogu,którym sam Bóg się brzydzi.
Jest bezczeszczeniem Drzewa Poznania i zarazem odrzuceniem od Drzewa Życia.Jest odrzuceniem hierarchi wyższości, profanacją misteriów mądrości,zatraceniem w sobie.... Człowiek taki nie doświadcza niczego innego prócz strachu i dąży ku jedynej śmierci. Nad człowiekiem takim panuje jego własne ego , które pcha go do samo zniszczenia...

Jest to wstepne uogólnienie jednak jezeli kogoś zainteresuje spojrzenie własnie z poziomu "SK" to rozwine wypowiedż.
Teraz ide spać bo padam :)

Pn mar 14, 2005 18:18

W świetle Pisma Świętetgo wypowiedź przedmówcy nie jest zgodna ani z wiarą chrześcijańską ani z judaizmem
Szatan jest osobą bo został stworzony jako anioł - byt duchowy i osobowy

Pn mar 14, 2005 18:27

Niestety ale szatan jest starszy niż ewangelia :)

Pn mar 14, 2005 18:55

Dla twojej informacji - Pismo Święte nie składa się z samej Ewangelii

Pn mar 14, 2005 18:57

Ale młodszy niż Bóg i Jego Słowo...
nie prawda szatan byl dlugo przed judaizmem i przed napisaniem bibli wiec rowniez uwazam ze jest straszy od waszej wiary i od boga

Śr mar 16, 2005 9:21
Zobacz profil WWW

Cytuj:
Ale młodszy niż Bóg i Jego Słowo...
nie prawda szatan byl dlugo przed judaizmem i przed napisaniem bibli wiec rowniez uwazam ze jest straszy od waszej wiary i od boga

To znaczy, że jest dla ciebie bogiem?

Śr mar 16, 2005 9:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 495 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 33  Następna strona