Autor |
Wiadomość |
Elbrus
|
 Re: Świadkowie Jehowy.
DanRism napisał(a): Swego czasu od jednego śJ pożyczyłem 2 zł (słownie: dwa złote), w pracy bo potrzebowałem, i na drugi dzień się o nie upomniał. Czyli postąpił niezgodnie z ewangelią. DanRism napisał(a): Chrześcijanin MA SIĘ angażować. Ale jeśli jest ŚJ to już nie ma (nie może/nie powinien)? DanRism napisał(a): Zastanawia mnie i zdumiewa jak to jest, że członek takiej organizacji (społeczności) nie widzi tego, że Wielu członków różnych "organizacji" czegoś nie widzi. DanRism napisał(a): np.takie intensywne chodzenie po ulicach i domach i rozdawanie broszur jest działalnością sekciarską. A intensywne ewangelizowanie jest działalnością nie-sekciarską?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
So maja 08, 2010 19:10 |
|
|
|
 |
jo_tka
|
Poproszę o skupianie własnych wypowiedzi w jednym poście - coraz częściej widzę serie 2-3 pod rząd...
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
So maja 08, 2010 21:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Tak jak mówiłem, wchodzenie w dyskusję ze śJ na temat wyznania jest raczej bezcelowe, pozbawione sensu. To tak jak z tym powiedzeniem: "Nie walcz z głupcem, najpierw zniży cię do swojego poziomu, potem pokona doświadczeniem". Nie obrażaj się za tego "głupca", tak brzmi cytat, w miejsce "głupca" można wstawić inne słowo, jakie chcesz. Np. "Nie walcz ze śJ, najpierw zrówna cię do swojego poziomu, potem pokona doświadczeniem". Można też powiedzieć "wyszkoleniem".
|
N maja 09, 2010 7:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
[/quote]A intensywne ewangelizowanie jest działalnością nie-sekciarską?[/quote]
A nie zauważasz takiej prawidłowości, że świadkowie Jehowy chodzą po domach z Biblią w ręku nie po to aby ewangelizować, ale po to aby ludzi "bić" nią po twarzach? Tak, dobrze czytacie, "bić". Nie dosłownie, ale poprzez atakowanie ich wyznania i próby ośmieszania rzekomej niewiedzy biblijnej katolików. Bo tak istotnie jest, często dana osoba jest bardzo wierząca i gorliwa religijnie ale nie jest szkolona w przerzucaniu się cytatami z Biblii, jak są uczeni śJ. Różnica między Kościołem Katolickim (i Wschodnim) a innymi wyznaniami o zabarwieniu chrześcijańskim, także śJ, jest taka, że my nie wyznajemy `kultu księgi`, my wyznajemy kult Chrystusa. Biblia (Pisma) jest dla nas tylko narzędziem, obok Pism mamy też odwieczną Tradycję Kościoła Chrystusowego. Czego nie mają śJ i wiele protestanckich, a raczej paraprotestanckich. Tam zbiór pism zwany Biblią jest Bogiem, żeby nie powiedzieć fetyszem. Pytasz czy ewangelizacja jest sekciarstwem... A wiesz chyba, że Osoba Chrystusa dla śJ nie jest tym samym dla nich, co dla nas? I mamy już Kościół Chrystusowy. Jaka to zatem ewangelizacja śJ?
|
N maja 09, 2010 7:51 |
|
 |
el55
|
DanRism napisał(a): Pytasz czy ewangelizacja jest sekciarstwem... A wiesz chyba, że Osoba Chrystusa dla śJ nie jest tym samym dla nich, co dla nas? I mamy już Kościół Chrystusowy. Jaka to zatem ewangelizacja śJ? Rozumkiem zatem że żydzi są sektą poniewaz oni w ogóle nie uznają Jezusa jak Syna tylko jako jakiegoś mniejszego proroka? No i muzułmanie również?
|
N maja 09, 2010 10:08 |
|
|
|
 |
Elbrus
|
DanRism napisał(a): Np. "Nie walcz ze śJ, najpierw zrówna cię do swojego poziomu, potem pokona doświadczeniem". Można też powiedzieć "wyszkoleniem". A ja powiem od siebie: nie korzystaj z katolickich stron apologetycznych, bo swoim populizmem przeganiają program wyborczy Samoobrony. Może być? DanRism napisał(a): Różnica między Kościołem Katolickim (i Wschodnim) a innymi wyznaniami o zabarwieniu chrześcijańskim, także śJ, jest taka, że my nie wyznajemy `kultu księgi`, my wyznajemy kult Chrystusa. (...) Tam zbiór pism zwany Biblią jest Bogiem, żeby nie powiedzieć fetyszem. Wyznanie wiary przeciętnego protestanta brzmi tak: - jest jeden Bóg: Biblia; ale w trzech postaciach: Pismo Święte, interpretacja zboru, no i na końcu JHWH DanRism napisał(a): Jaka to zatem ewangelizacja śJ? Ich ewangelizacja polega na przybliżeniu prawdy (oczywiście wg ich własnego poglądu) o Bogu. Podobnie robią i inne wyznania chrześcijańskie (my mówimy prawdę, to tamci przekłamują).
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
|
N maja 09, 2010 10:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
el55 napisał(a): DanRism napisał(a): Pytasz czy ewangelizacja jest sekciarstwem... A wiesz chyba, że Osoba Chrystusa dla śJ nie jest tym samym dla nich, co dla nas? I mamy już Kościół Chrystusowy. Jaka to zatem ewangelizacja śJ? Rozumkiem zatem że żydzi są sektą poniewaz oni w ogóle nie uznają Jezusa jak Syna tylko jako jakiegoś mniejszego proroka? No i muzułmanie również? Żydzi, chodzi o obecne wyznanie judaistyczne, są religią która wywodzi się od religii mojżeszowej, która odrzuciła Chrystusa jako mesjasza i Zbawiciela, Syna Bożego. Mówię `wywodzi się od mojżeszowej` bo tak naprawdę obecna religia Żydów odbiega od tej z czasów Patriarchów. Owszem, posługują się Torą ale równie dobrze posługują się Talmudem, nawet w większości. Z kolei muzułmanie też posługują się postaciami biblijnymi, dodatkowo ewangelicznymi, ale zarazem-to naistotniejsze- uznają chrześcijan za kłamców i za fałszerzy (podobnie jak śJ katolików i nie tylko). Dlaczego? Bo według ich nauczyciela Mahometa Chrystus nie umarł na krzyżu, a jego uczniowie kłamali. I oczywiście nie zmartchwychwstał, wg nich. Ale zarazem rzekomo szanują i uznają postać Jezusa, Jana i innych, w tym Maryję. Z nimi jest problem właśnie taki, że posługują się tymi samymi postaciami biblijnymi a zarazem całkowicie negując chrześcijaństwo. A zaznaczyć trzeba, że to religia 600 lat młodsza. Według mnie to inpiracja Biblią, Mahomet nasłuchał się albo naczytał Biblii i zniekształcił to, zakładając nową religię. Kto nim kierował? Można sobie samemu dopowiedzieć... A świadkowie Jehowy traktują Chrystusa jako wcielenie Michała Archanioła, w swych naukach doszli do tego, że ich glówną domeną jest walka z Krzyżem Chrystusowym, pod płaszczem rzekomego badania Pism (pal a nie krzyż). Itd.
Ostatnio edytowano N maja 09, 2010 10:28 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
N maja 09, 2010 10:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Wyznanie wiary przeciętnego protestanta brzmi tak: - jest jeden Bóg: Biblia; ale w trzech postaciach: Pismo Święte, interpretacja zboru, no i na końcu JHWH"
Zatem dlaczego nie są w Kościele Katolickim?
Co do stron apologetycznych. Moje refleksje i przekonania wynikają z moich długoletnich rozmyślań i z praktyki, doswiadczenia, jakie zdobyłem będąc czlonkiem Kościoła Katolickiego, rzymskokatolickiego. Choć strony apologetyczne są warte poczytania, je też czytywałem.
|
N maja 09, 2010 10:26 |
|
 |
Elbrus
|
DanRism napisał(a): bo tak naprawdę obecna religia Żydów odbiega od tej z czasów Patriarchów. Bo tak naprawdę każde wyznanie chrześcijańskie odbiega od nauki apostołów. DanRism napisał(a): Owszem, posługują się Torą ale równie dobrze posługują się Talmudem, nawet w większości. Katolicy posługują się Biblią, ale równie dobrze posługują się Katechizmem jako częścią uświęconej przez człowieka Tradycji, nawet w większości. DanRism napisał(a): w swych naukach doszli do tego, że ich glówną domeną jest walka z Krzyżem Chrystusowym Nic do roboty nie mają tylko walczyć z krzyżem (koniecznie katolickim)... To już ateiści są spokojniejsi. DanRism napisał(a): Elbrus napisał(a): Wyznanie wiary przeciętnego protestanta brzmi tak: Zatem Jakby co, to miał być żart. DanRism napisał(a): dlaczego nie są w Kościele Katolickim? Jedynymi protestantami jacy mogą (w przyszłości) "powrócić" do KK są: anglikanie (może także metodyści) i luteranie.
|
N maja 09, 2010 11:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wiem, wiem, po chwili się zorientowałem, że z tymi protestantami to był żart, ale zarazem napisałeś prawdę  Już nie chciałem poprawiać wpisu. I to, co napisałeś nie jest katolickim podejściem. Mój błąd. Katechizm nie zawiera ZMYŚLONYCH przez człowieka historii i nie zawiera nauk sprzecznych z Pismem i-podkreślam- starą Tradycją Koscioła. "Katechizm" jest tym, czym np. jakieś tzw. studium biblijne u swiadków Jehowy, komentarz i omówienie zasad i norm wiary katolickiej. "Nic do roboty nie mają tylko walczyć z krzyżem (koniecznie katolickim)... To już ateiści są spokojniejsi." A no jak widać nie mają...
|
N maja 09, 2010 11:13 |
|
 |
el55
|
DanRism napisał(a): Rozumkiem zatem że żydzi są sektą poniewaz oni w ogóle nie uznają Jezusa jak Syna tylko jako jakiegoś mniejszego proroka? No i muzułmanie również?
A zaznaczyć trzeba, że to religia 600 lat młodsza. Według mnie to inpiracja Biblią, Mahomet nasłuchał się albo naczytał Biblii i zniekształcił to, zakładając nową religię. Kto nim kierował? Można sobie samemu dopowiedzieć... A świadkowie Jehowy traktują Chrystusa jako wcielenie Michała Archanioła, w swych naukach doszli do tego, że ich glówną domeną jest walka z Krzyżem Chrystusowym, pod płaszczem rzekomego badania Pism (pal a nie krzyż). Itd. nie odpowiedziałeś na pytanie. czy jeśli ktoś nie uznaje Chrystusa za Syna bożego jest sektą?
|
N maja 09, 2010 12:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Po pierwsze, z bardziej naukowego punktu widzenia (socjologiczno-psychologicznego), świeckiego, społeczność-organizacja, która spełnia pewne warunki właściwe manipulacyjnym sektom, taką też sektą jest. ŚJ spełniają. Po drugie, sfera czysto religijna. Jezus Chrystus założył Kościół ("Kościoł mój") i ten Kościół ma trwać, a bramy piekielne go nie przomogą, jak czytamy. Zatem skoro Kościół już jest założony bo trwa od wieków, to każda organizacja założona wieki pózniej, w dodatku walcząca przeciw Kościolowi jest sektą, i to w złym rozumieniu. I zaznaczyć trzeba, że Kościół trwa mimo to, że są grzesznicy i niegodi pasterze, a nie dzięki nim. Bo czesto wytyka się, że w KK są pedofile, a niektórzy papieże byli kanaliami. Tak jest i było, ale pamiętajmy, że np. św.Piotr 3 razy zaparł się Chrystusa. A widział Go! Nie rozwijam już nawet wątku o prymacie Piotra, o sukcesji apostolskiej.
Aha, i jeszcze ściśle do Twego pytania bo za szybko odpisałem i trochę minąłem się z właściwym pytaniem... Jeżeli ktoś, organizacja, nie uznaje Jezusa za Syna Bożego to jest po prostu inną religią. Ale trudno mi odpowiedzieć na to bo`sekta` oznacza jakiś odłam jednej organizacji.
|
N maja 09, 2010 13:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
O sektach można poczytać np. tutaj: http://www.psychomanipulacja.pl/podstaw ... -sekty.htm"Ujęcie socjologiczne Sekta to grupa społeczna izolująca się od reszty społeczeństwa, mającą własną hierarchię wartości i zespół norm zachowania się, z silnie akcentowaną rolą przywódcy [P.T.Nowakowski, Sekty. Co każdy powinien wiedzieć, Tychy 1999, s. 10]. Ujęcie religioznawcze Sekta to grupa czy ruch religijny, wyodrębniony z jakiejś religii lub związek wyznaniowy, który oderwał się od któregoś z kościołów czy wspólnot religijnych i przyjął własne zasady doktrynalne, kultyczne oraz struktury organizacyjne."
|
N maja 09, 2010 14:16 |
|
 |
el55
|
DanRism napisał(a): Aha, i jeszcze ściśle do Twego pytania bo za szybko odpisałem i trochę minąłem się z właściwym pytaniem... Jeżeli ktoś, organizacja, nie uznaje Jezusa za Syna Bożego to jest po prostu inną religią. Ale trudno mi odpowiedzieć na to bo`sekta` oznacza jakiś odłam jednej organizacji. KK jest odłamem innej religii. czy to też jest sekta? (5) Stwierdziliśmy, że człowiek ten jest przywódcą sekty nazarejczyków, szerzy zarazę i wzbudza niepokoje wśród wszystkich Żydów na świecie. dz ap 24:5,14 14) To jednak wyznaję przed tobą: Według drogi, nazywanej przez nich sektą, Tak samo wszystkie odłamy :anglikanizm, protestantyzm, luteranizm itd. czy to wszystko sekty?
|
N maja 09, 2010 15:36 |
|
 |
el55
|
DanRism napisał(a): O "Ujęcie socjologiczne Sekta to grupa społeczna izolująca się od reszty społeczeństwa, mającą własną hierarchię wartości i zespół norm zachowania się, z silnie akcentowaną rolą przywódcy Nie chciałbym cie obrażać ale KK idealnie pasuje do tej definicji. Cytuj: Ujęcie religioznawcze Sekta to grupa czy ruch religijny, wyodrębniony z jakiejś religii lub związek wyznaniowy, który oderwał się od któregoś z kościołów czy wspólnot religijnych i przyjął własne zasady doktrynalne, kultyczne oraz struktury organizacyjne." to każda istniejąca religia tak działała. czyli wszystkie religie to sekty?
|
N maja 09, 2010 15:38 |
|
|
|