Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr paź 22, 2025 7:54

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 809 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 54  Następna strona
 Radio Maryja sektą ? 
Autor Wiadomość
Wobec dziwacznej reakcji moderatora....jestem zmuszony powtórzyc pytanie

Cytuj:
Zlustrujmy wiec Rydzyka........szczególnie pod wzgledem finasowym....niech prawda wyjdzie na jaw. Jakos tego uczynic on nie chce..... [...]

Końcówka brzamiała.........CZYŻBY SIE CZEGOŚ OBAWIAŁ?

Widocznie tak........

Cz lut 24, 2005 22:02

Szkoda,że większość z was wyrobiła sobie zdanie o tym radiu na podstawie "wieści" z telewizji i gazety wyborczej.To źle świadczy.

Ktoś tu powiedział,że nie nastąpił krach gospodarczy po wejściu do UE.
Przede wszystkim Radio Maryja nigdy nie mówiło o żadnym krachu,a o zgubnych konsekwencjach wejścia do UE.Ceny towarów może nie wzrosły?Mam wrażenie ,że większość forumowiczów to zwykłe smarkacze,które nie muszą harować a jedzonko dostaną pod sam pysk.A dopłaty do UE?Co? może ktoś z Was mi przedstawi bilans wpłat i dopłat jak jesteście takimi znawcami.Chyba wszyscy tu czytali tą propagandową ulotkę Kwacha o super korzyściach wstąpienia do tego tworu nazywającego się eufemistycznie UNIĄ europejską.
Wystarczy przypomnieć sobie atak na Rocco Buttiglionego,tylko za to,że nie wstydzi się swojej wiary i nie bał się powiedzieć ,że homoseksualizm to grzech,by poznać prawdziwe oblicze UE.Nakazali mu zachować jego własne przekonania dla siebie.W związku z tym dlaczego oni nie zachowają swoich przekonań dla siebie?Dlaczego katolicy mają milczeć?
Dlaczego katolicy mają wstępowac do tej unii skoro panuje tam totalny relatywizm moralny--honoseksualizm,aborcja,prostytucja--w majestacie prawa.Tylko nie mówcie,że polscy katolicy będą ich nawracać i wnosić chrześcijańskie wartości,bo wydaje mi się,że to najpierw my powinniśmy się nawrócić,bo nasza kondycja duchowa jest nie najlepsza.

Ps.To bardzo dziwne,że ataki na Radio pojawiły się po ukazaniu tzw."listy wildsteina" i o możliwości przeprowadzenia lustracji?

Ps. 2Jak ktoś jest ateistą to niech sie nie wtrąca do spraw między katolikami.

Ps.3 Nie mówcie,że Radia słuchają " tylko babcie i dziadki" bo to nie prawda,a świadczy o waszym ograniczeniu intelektualnym i naiwności.A poza tym świadczy o waszym braku szacunku dla starszych.

Ps.4. Zresztą mam wrażenie,że na daremno to napisałem,bo jak ktoś jest uprzedzony,to i tak nie zrozumie.

Pt lut 25, 2005 9:44

Metalik tak trzymaj :) Radio Maryja słuchaja wszyscy ale się nie przyznają, bo jeżeliby nie słuchali to by nie gadali ;) tak więc jest oki :):):) ale co tam, zaraz się uwezmą na mnie, dlatego ide

Pt lut 25, 2005 9:53

Nie nazywajcie mi tu Jeziorańskiego patriotą,bo nim nie jest.
Jak ktoś nie zna historii to niech się nie wypowiada na jego temat.
Wystarczy sobie przypomnieć jego postawę w sprawie Jedwabnego,jak to sie trząsł cały i jęczał coś o przepraszaniu Żydów w imieniu Całego narodu polskiego.Tak się patriota nie zachowuje.Nawet niektórzy Żydzi przeciwni byli tym przeprosinom a taki Jeziorańsi bezczelnie nazywający się patriotą robi sobie kpiny z narodu.
Podobnie jest z Kuroniem i Miłoszem (pseudoautorytety)

Ps.Media bezczelnie manipulują sloganem,że nie wolno sie źle wypowiadać o zmarłych.Źle nie wolno mówić,ale PRAWDĘ trzeba nawet jak jest bolesna.Gdyby iść tokiem myślenia tych liberalno-lewackich mędrków to nie powinniśmy się źle wypowiadać ,np. o hitlerze czy stalinie.

Pt lut 25, 2005 10:08

Nie słucham, nie słuchałam i słuchać nie będę. Chyba że ktoś mnie z jakiegoś powodu zmusi do merytorycznej wypowiedzi na jego temat. Z bardzo prostego powodu zresztą - w ogóle nie słucham radia.

Niemniej uważam, że istnieje jakiś powód do niepokoju - skoro tyle pada opinii krytycznych, z różnych stron. Również ze strony osób, o których wiem, że troska o Kościół jest dla nich istotna, a nie personalne animozje.

Do mojego niepokoju - bo to radio mieni się rozgłośnią katolicką. Tak jak dotyczy mnie opinia o wypowiedziach mojej matki, brata czy przyjaciela - bo to moja matka, brat czy przyjaciel, tak i dotyczy mnie opinia na temat rozgłośni, która mówi że jest głosem katolickim - a więc również moim.

I jeśli są prawdą stwierdzenia, że padają na antenie wypowiedzi antysemickie, wrogie i nienawistne - to nie zgadzam się, żeby takie teksty i opinie były przypisywane mojemu Kościołowi.

Nie chcę mówić, czy są. Nie słyszałam. Ale uważam że mam podstawy do zaniepokojenia.

I jeszcze jedno - dopóki ktoś głosi swoje poglądy - wolno mu w moim pojęciu dużo więcej, granice są określone prawnie i zasadami moralnymi. Ale jeśli ktoś twierdzi, że jest głosem katolickim - to twierdzi, że wyraża moje poglądy. A ja nie zgadzam się, żeby mi przypisywać poglądy antysemickie, wrogie czy nienawistne. Już nie mówiąc o politycznych...

Nie będę wnikać w treści Radia Maryja. Nie mogę - nie jestem w stanie wnikać we wszystko. Nie jestem w stanie weryfikować każdej informacji. Dlatego bardzo bym chciała jasnego rozstrzygnięcia tej sytuacji przez osoby do tego powołane /czytaj: odpowiedzialne za Kościół w Polsce.

Niekoniecznie formalnej decyzji, bo być może nie ma takiej możliwości, ale przynajmniej wyważonej opinii. Nie opartej na emocjach, własnej urazie, przesądach i sloganach.

Odpowiedzialność bez wątpienia jest trudna i wymagajaca...

Pt lut 25, 2005 11:05
czy radio Maryja jest sektą? taki jest tytuł? :-)

na samym początku Belizariusz podał krótką charakterystykę sekty jako takiej - i nijak to ma się do RM - od tego postu mineło jednak tak wiele czasu, emocji i nastepnych wypowiedzi, że rozmowa nabrała wielu wątków....
z których najwazniejszym staje się wątek polityczny umiejscowiony na krawędzi kościoła (gdyż RM jako takie jest instytucja podlegającą pod jurysdykcje kościelną)
Dowiedziałem się podczas lektury mnóstwa rzeczy o RM i zadam Wam pytanie - czy RM i środowiska, które są mu bliskie nie mają prawa do głoszenia swych poglądów???

Nie zgadzam się z nimi, ale dopuszczam do siebie myśl, iż isnieją ludzie i środowiska, które takie poglądy posiadają (czy sa one głupsze czy mądrzejsze od naszych poglądów nie ma znaczenia) i posiadają również prawo ich publicznego głoszenia...

Dobrze się dzieje, iż ludzie z prawej strony sceny politycznej zaczynają coraz głosniej wypowiadać się przeciw głoszonym na natenie RM poglądom dotyczącym naszej historii i stosunków społecznych w naszym kraju.

RM i TV Trwam ma prawo do głoszenia swych poglądów - powiem więcej, ma prawo twierdzić iż są (w ich mniemaniu) to pogłądy katolickie i jedynie prawdziwe i jedynie słuszne (czy tak jest niech zdecyduje kościół, jak przed laty zdecydował o tym, aby odebrać "katolickość" tygodnikowi powszechnemu) - a my mamy prawo z tymi poglądami polemizować.

Tak mało pada tu słów o ewangelizacyjnej roli RM - jakby rok wyborów, wypowiedzi polityków całkowicie przysłoniły ten aspekt działalności radia...
Mało też jest wątków o tym, iż w TV Trwam więcej jest o historii polskiej kultury niż w kilku programach telewizji publicznej razem wziętych....

apropos..... zapewne w tych kanałach telewizyjnych (tak publicznych, jak i prywatnych) widzicie ludzi gadających głupoty.... czy to oznacza, że... w ramach równego traktowania mediów..... te także poddajmy cenzurze....
przecież wypowiedzi takiej pani profesor X, pana publicysty Y czy redaktora Z uwłaczają religi, moralności, dobrym obyczajom... chrześcijaństwu..... -
a mimo to... twierdzimy, iż tam mają prawo głosić swe poglady..... choć także chętnie nazwalibysmy ich "psycholami" ....
powiecie... że w kanałach publicznych i prywatnych nikt nie robi tego pod auspicjami kościoła - a ja odpowiem iz w RM także nie - gdyż RM i tv Trwam to nie cały kosciół polski i nie jedyne poglądy na prawej scenie politycznej (czy aby na pewno na prawej?).
to tak naprawdę część i naszego kościoła i czesć poglądów politycznych naszych rodaków :-)

gorsza cześć naszego kościoła? gorsza część naszych rodaków?
gorsza cześć poglądów politycznych?
śmiem twierdzić, że..... nie..... choć mi zupełnie obca

pozdrawiam serdecznie
Scriptor

Pt lut 25, 2005 11:15

Ja tylko nie rozumiem dlaczego wstytdem jest słuchanie radia Maryja. w końcu, żeby móc się na jakiś temat wypowiedzieć, trzeba w nim siedzieć choć trochę. Zresztą radio M. nie jest zle - muzyka jest ładna, a audycje śmieszne :)

Pt lut 25, 2005 15:48
Zobacz profil WWW
Głupstwo zdarzy się palnąć każdemu - nie w tym rzecz, Scriptorze.
Rzecz natomiast w tym, że działania RM w sprawach związanych z polityką dawno już przekroczyły granice dobrego smaku i zdrowego rosadku.
Również działania z nad granicy prawa cywilnego stawiają moralną ocenę działalności tej rozgłośni pod znakiem zapytania - i jednocześnie stawiają polski Kościól niejednokrotnie w bardzo trudnej sytuacji.
O "apetytach politycznych" o . Rydzyka - możesz poczytać sobie również w temacie "Radio Maryja".
godunow napisał(a):

Nie można szerzyć przekonania, że teraz przeżywamy najtrudniejsze czasy. Polityczna i społeczna wolność jest wezwaniem do dobrych czynów i takie się dokonują. Gdy idzie o dobro, zasada: "kto nie jest z nami, jest przeciwko nam", nie jest zasadą ewangeliczną. (...)Na tle tak zarysowanych zasad sytuacja wytworzona wokół Radia "Maryja", Ojca Rydzyka a także wiele osób z "Rodziny Radia Maryja", budzi poważne zastrzeżenia. Dotyczą one przede wszystkim metodycznych uchybień współpracy kościelnego Radia "Maryja" z hierarchią Kościoła, w tym także z własnymi przełożonymi, i posługiwanie się hałaśliwą metodą walki.Uniezależnienie się rozgłośni od merytorycznego wpływu Biskupa diecezjalnego, Prowincjała, a także Konferencji Episkopatu powoduje, że Rada Programowa Radia nie ma praktycznego znaczenia, zaś Radio podlega procesowi upolitycznienia. Powołany przeze mnie nieformalny zespół trzech biskupów do rozmów z kierownictwem Radia "Maryja", mimo podjętego dialogu, nie przynosi rezultatów. (...).

Inną cechą braku współpracy z Kościołem hierarchicznym jest pozornie duża samodzielność dyrektora Radia, a faktycznie jego izolacja i osamotnienie. Atakowany ze wszystkich stron nie może się doczekać spodziewanej pomocy. Jedni nie pomagają, bo zostali zlekceważeni, inni odtrąceni, a jeszcze inni po prostu nie mogą uznać, że wezwanie Ojca Rydzyka przez urząd jest prześladowaniem Kościoła.

"Hałaśliwa metoda walki", jaką w niektórych audycjach posługuje się Radio "Maryja", może nie zasługiwałaby na uwagę, gdyby nie lekceważenie autorytetów, w tym także zwykłych przepisów dotyczących obywateli. Nie idzie o ustawy naruszające prawo Boże lub naturalne, bo te muszą być zawsze bronione z godnością, ale o obywatelskie. Wielebny Ojciec Rydzyk, mimo popularności i poparcia wielkich rzesz, nie może żądać dla siebie przywilejów i stać ponad prawem. Sam słuchałem wypowiedzi Ojca Rydzyka wieczorem dnia 24 listopada br. i byłem upokorzony pychą, z jaką mówił o ministrze spraw wewnętrznych i administracji. Zarozumiałość nie przystoi sługom Chrystusa. (...)Przewielebny Ojcze, piszę ten list z wielkim bólem, ale także z miłością, którą kocham Kościół i Ojca Rydzyka w tym Kościele. (...)Ojcu Prowincjałowi ślę najlepsze pozdrowienia w Panu.
Józef Kardynał Glemp
Prymas Polski
Przewielebny
O. Edward Nocuń
Prowincjał Ojców Redemptorystów
ul. Karolkowa 49
01-203 WARSZAWA

viewtopic.php?p=9361#9361

Cytuj:
Kamerdyner Dziwisz
"Jak rozmawiam z Ojcem Świętym, to nigdy mi nie pozwalają być z nim sam na sam. Zawsze jakieś ucho słucha, co ten Rydzyk powie Ojcu Świętemu. Oni tam się nas boją" - skarży się swoim pracownikom Tadeusz Rydzyk. Za przeciwnika Radia Maryja i telewizji Trwam w Watykanie ojciec dyrektor uważa arcybiskupa Stanisława Dziwisza, osobistego sekretarza i najbliższego współpracownika papieża. Dlatego nazywa go kamerdynerem. W kontaktach z papieżem stara się pomijać Dziwisza. "Uważacie, że będę z kamerdynerem rozmawiał?" - pyta retorycznie swoich pracowników.

http://www.wprost.pl/ar/?O=55386
Niestety - rację ma Belizariusz ... :-(
O. Rydzyk zachowuje się tak, jakby próbował zamkąć sie we własnym światku, otoczając gronem oddanych sobie osób - niemalże jak guru sekty ... :-(
Najbardziej przykre jest to, że działa i przynosi ujmę Kościołowi Katolickiemu.
I sądzę, ze naprawdę wreszcie ktoś z hierarchii kościelnej winien nauczyć O. Rydzyka pokory - stosownymi środkami.
NA pewno - ustąpienie z działalności radiowej. Co więcej - od tego są kompetentne władze kościelne.

Pt lut 25, 2005 17:16

No to powiedz jakie są wg Ciebie te granice rzekomo przekroczone przez RM.

Dla mnie Józef Glemp nie jest żadnym autorytetem więc nie przekonałes mnie.

Czytasz Wprost na prawdę Ci współczuję.Ta gazeta zaraz po wyborczej to największy szmatłowiec.

Pt lut 25, 2005 17:49
viewtopic.php?t=150&start=90&postdays=0&postorder=asc&highlight=

Pt lut 25, 2005 18:15
Paradoksem jest, że większość osób wypowiadających się krytycznie pod adresem uczestników "okrągłego stołu", Nowaka-Jeziorańskiego, Kuronia - to ludzie, którzy w swych życiorysach mogą się pochwalić wysokimi stanowiskami w SD (przybudówka PZPR); głosowaniem "TAK" w Sejmie (za usuniętego S. Stomme, który był przeciw) za "wieczną przyjaźnią PRL ze ZSRR; którzy wyjeżdżali do ZSRR do placówek naukowych, badawczych (a wiadomo, że system nie puszczał nie swoich); którzy byli działaczami harcerskimi, lewicowcy fascynowani Abramowskim; którzy byli członkami Rady Konsultacyjnej przy Jaruzelskim i którzy głosili, że armia Radziecka jest gawarantem naszego bezpieczeństwa.... wiele by jeszcze wymieniać....
Zapomnieli i liczą, że inni zapomnieli??

Pt lut 25, 2005 22:36
Metalik tak trzymaj Uśmiech... Radio Maryja słuchaja wszyscy ale się nie przyznają, bo jeżeliby nie słuchali to by nie gadali Mruga 2 tak więc jest oki Uśmiech...Uśmiech...Uśmiech... ale co tam, zaraz się uwezmą na mnie, dlatego ide

work...ty to musisz słuchac tej rozgłośni........bo inaczej dostałbys eksmisje........

Pt lut 25, 2005 22:37
Ojciec Rydzyk utożsamia swoje myslenie ekonomiczne i polityczne z wolą Pana Boga. Dla swoich zwolenników jest większym autorytetem niż Prymas Polski, który wielokrotnie krytykował Radio Maryja - Zbigniew Nosowski, redaktor naczelny "Więzi"

Cytuj:
Ojcięc Swięty namawiał obie strony do negocjacji. Episkopat i Prymas montowali Okrągły Stół. To powiedzcie z Rydzykiem na czele, ze to sa zdrajcy - Lech Wałęsa

Cytuj:
W katolickim radiu ktos oczerniający drugą osobę na antenie słyszy w odpowiedzi " Bóg zapłać" i "Szczęść Boże". To jest przyzwalanie na język nienawiści - Zbigniew Nosowski

Cytuj:
Styl Radi Maryja jest zaprzeczeniem chrześcijańskiej odpowiedzialności za słowo - abp Życiński

Cytuj:
Mam pretensję do tych sfrustrowanych i zagubionych polityków, którzy wybrali sobie fale Radia Maryja do wyrażenia swojej prywatnej mądrości i którzy ranią niewinnych, bijąc na oślep. W przeszłości występowali w roli ideologów, szkoląc aktyw Stronnictwa Demokratycznego, a dziś wypowiadają krańcowo inne opinie niż Ojciec Święty w kwestiach Europy czy w kwestiach etyki społecznej. - abp Życiński

Reszte podała agniulka.

Konkluzja może byc tylko jedna........Radio Maryja jest stacja potrzebna, ale kierowana przez Rydzyka staje sie ostoja SEKCIARSTWA.

(...)

pozdrówka

Pt lut 25, 2005 23:50

Paradoksem jest, że większość osób wypowiadających się krytycznie pod adresem uczestników "okrągłego stołu", Nowaka-Jeziorańskiego, Kuronia - to ludzie, którzy w swych życiorysach mogą się pochwalić wysokimi stanowiskami w SD (przybudówka PZPR); głosowaniem "TAK" w Sejmie (za usuniętego S. Stomme, który był przeciw) za "wieczną przyjaźnią PRL ze ZSRR; którzy wyjeżdżali do ZSRR do placówek naukowych, badawczych (a wiadomo, że system nie puszczał nie swoich); którzy byli działaczami harcerskimi, lewicowcy fascynowani Abramowskim; którzy byli członkami Rady Konsultacyjnej przy Jaruzelskim i którzy głosili, że armia Radziecka jest gawarantem naszego bezpieczeństwa.... wiele by jeszcze wymieniać....
Zapomnieli i liczą, że inni zapomnieli??

Większość? Wymień przynajmniej 10 zwłaszcza tych związanych z RM--Jestem bardzo ciekawy.

So lut 26, 2005 10:15

Radio Maryja było jest i będzie. Dyskutować należy, poprawiać i konstruktywnie krytykować również. Ale bluzgi takie jak Wałęsy ("małpy", "psychole", "fanatycy"), Niesiołowskiego, Kuczoka w Newsweeku ("wrzód polo-katolickiego fanatyzmu") to tylko do Trybuny Ludu z okresu Bieruta się nadaje. Nie można takich wypowiedzi traktować poważnie. Kto tu zionie nienawiścią ? Radio Maryja, a może chór Wałęsów, Niesiołowskich, Kuczoków ?

Belizariuszu na szczęście są to opinie Nosowskiego, z Radiem Maryja bym ich nie utożsamiał.
Abp.Życińskiego nie będę komentował. Szkoda, że nie chce merytorycznie krytykować.
Może byś tak wymienił ciepłe słowa innych biskupów, bo GW uznaje tylko 2, może 3 ? Takiego bpa Frankowskiego, bpa Napierały, bpa Wielgusa, bpa Dydycza ? W Polsce jest ponad stu biskupów i głos Episkopatu jest szerszy niż okazują to media liberalne.

Na szczęście wszelkie "sekciarskie spekulacje" polskojęzycznych mediów z 2002 roku rozwiał Ojciec Święty pozdrawiając słuchaczy Radia Maryja. Niestety niektórzym, również na tym forum, wciąż odmawiają miejsca w Kościele jego wiernym synom. Tak nie można.

Zadaniem mediów katolickich jest poruszanie wszystkich wymiarów życia społecznego. RM nie stroni od tematów politycznych i zaprasza gości o różnych poglądach z większości partii (RKN, PP, PiS, PO, UPR, LPR, PSL, Samoobrony, Domu Ojczystego, ROP). Wszystkim wolno mówić, nawet Tygodnikowi Powszechnemu popierać polityków o poglądach niezgodnych z obyczajami i moralnością chrześcijańską. Radiu Maryja nie wolno prowadzić dyskusji, dawać głosu tym, którzy tego prawa zostali pozbawieni. Ale dlaczego nie wolno ?

Katolicy niszczą katolickie radio. Zobaczcie jak oni się miłują, można powiedzieć... Gdzie jest solidarność ?

So lut 26, 2005 14:41
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 809 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ... 54  Następna strona