Autor |
Wiadomość |
Blizbor
Dołączył(a): Pt maja 20, 2005 18:28 Posty: 384 Lokalizacja: Szczecin
|
a.R.E.k. napisał(a): Czy są jakieś dowody na to, że Słowianie wierzyli w reinkarnację?
Oczywiście. Wiara w wędrówkę duszy obecna jest w większości wierzeń etnicznych, u Słowian przejawiała się wiarą w to, że dusza odradza się w obrębie swojego rodu (dlatego też w czasach przedchrześcijańskich, ale i po chrzecie Polski istniał zwyczaj nadawania potomkom imion po przodkach np. po dziadkach lub pradziadkach... zwyczaj ten praktykowany jest zresztą do dzisiaj) lub plemienia (w sensie wspólnoty krwi, czyli narodu). Kolejnym dowodem jest chociażby powiedzenie, że "bociany przynoszą dzieci" - to jest wersja zchrystianizowana - pierwotnie chodziło o to, że ptaki te przynoszą nie dzieci lecz dusze które wcielają się w dzieci będące w łonie matki. Reinkarnacja w wierzeniach Słowian odbywa się właśnie w ten sposób, a nie tak jak w wierzeniach buddyjskich że w zależności od karmy, dusza może się odrodzić w człowieku lub w jakimkolwiek innym żyjątku... I jest to bardzo logiczne, bo odpowiada na pytanie kiedy człowiek otrzymuje duszę i skąd, ale też z drugiej strony gdyby się tak zastanowić to przecież gdyby dla każdego człowieka dusza "wytwarzała się" indywidualnie, to zaświaty już dawno by się przepełniły  No i nie możnaby się dowiedzieć, kim się było w poprzednim wcieleniu, a przecież ludzie poprzez regresję hipnotyczną potrafią takie wspomnienia z siebie wydobyć - inna sprawa, że można w to wierzyć lub nie, ale Ja akurat wierzę 
_________________ Kto podnosi broń ten walczy w świętym kręgu bogów - albo zwycięstwo, albo śmierć.
|
Pt wrz 26, 2008 20:45 |
|
|
|
 |
a.R.E.k.
|
Tak, masz rację (tylko w niektórych szczegółach bym się nie zgodził, ale bezpośrednio dotyczących reinkarnacji samej w sobie). Chciałem tylko się dowiedzieć czy taka wiara była obecna u naszych przodków i dziękuję za wyjaśnienie 
|
So wrz 27, 2008 10:35 |
|
 |
a.R.E.k.
|
A jeszcze. Co powiesz w kwestii tych męskich bóstw? Wydaje mi się, że jest ich więcej niż kobiecych...
|
So wrz 27, 2008 10:36 |
|
|
|
 |
Blizbor
|
a.R.E.k. napisał(a): A jeszcze. Co powiesz w kwestii tych męskich bóstw? Wydaje mi się, że jest ich więcej niż kobiecych...
Owszem 
_________________ Kto podnosi broń ten walczy w świętym kręgu bogów - albo zwycięstwo, albo śmierć.
|
So wrz 27, 2008 14:19 |
|
 |
a.R.E.k.
|
To powoduje brak równowagi między pierwiastkiem męskim i żeńskim.
|
So wrz 27, 2008 16:58 |
|
|
|
 |
Blizbor
|
a.R.E.k. napisał(a): To powoduje brak równowagi między pierwiastkiem męskim i żeńskim.
Wiccanie tak to postrzegają... rodzimowiercy zupełnie inaczej podchodzą do zagadnienia "równowagi we wszechświecie" i pierwiaski męskie czy żeńskie nie mają tu nic do rzeczy 
|
So wrz 27, 2008 18:41 |
|
 |
a.R.E.k.
|
Czy mógłbyś napisać jak to wygląda z Waszego punktu widzenia?
|
N wrz 28, 2008 12:24 |
|
 |
Blizbor
|
a.R.E.k. napisał(a): Czy mógłbyś napisać jak to wygląda z Waszego punktu widzenia?
Nie postrzegamy równowagi poprzez pierwiaski męskie i żeńskie, bo takie pojęcia w rodzimowierstwie nawet nie istnieją. U Nas chodzi bardziej o dualizm typu dobro/zło 
|
N wrz 28, 2008 18:11 |
|
 |
a.R.E.k.
|
Aha, ale jest równouprawnienie? Tzn. kobiety mogą być chyba kapłankami, bo oglądałem film o rodzimowiercach. Mój kolega bardzo się tym interesuje. Ja, szanuję, ale jakoś mnie do tego nigdy nie ciągło...
|
N wrz 28, 2008 18:22 |
|
 |
Cyryl
|
Tylko czemu ludzie mają oddawać cześć istotom nieoświeconym pozbawionym empatii?
|
N wrz 28, 2008 18:42 |
|
 |
a.R.E.k.
|
Dlaczego bogowie mieliby być pozbawieni empatii i nieoświeceni?
|
N wrz 28, 2008 18:59 |
|
 |
Cyryl
|
Ponieważ bogowie nie są ludżmi i takich cech nie posiadają.
|
N wrz 28, 2008 20:32 |
|
 |
Blizbor
|
a.R.E.k. napisał(a): Aha, ale jest równouprawnienie? Naturalnie, tak samo jak i u przedchrześcijańskich Słowian  To chrześcijaństwo sprowadziło kobietę do rangi "gorszej" istoty co jest wynikiem tego iż chrześcijaństwo jest religią pochodzenia semickiego, a w każdej semickiej religii i kulturze kobieta jest traktowana jako "istota gorsza". a.R.E.k. napisał(a): Tzn. kobiety mogą być chyba kapłankami, bo oglądałem film o rodzimowiercach.
Oczywiście że mogą 
|
N wrz 28, 2008 20:33 |
|
 |
a.R.E.k.
|
Hmm, grecy też uważali kobiety za gorsze, ale teraz ruchy neopogańskie dąrządo równouprawnienia. Kiedyś jednym z nielicznych krajów, gdzie kobieta miała prawa na równi z mężczyzną był Egipt. No teraz to się zmienia na gorsze, poprzez islam.
Co do bogów, to nie prawda, że nie posiadają ludzkich cech. Miłość itd. to nie są typowe cechy przypisane tylko ludziom.
|
Pn wrz 29, 2008 16:43 |
|
 |
Nemoconfidat
|
Wrócę do równouprawnienia płci. Warto tutaj zwrócić uwagę na pomnik Zbruczański. Gdzie zarówno w górnej jak i środkowej 2 osobi są męskie a dwie żeńskie. Równowaga więc jest zachowana
Cytuj: Co do bogów, to nie prawda, że nie posiadają ludzkich cech. Miłość itd. to nie są typowe cechy przypisane tylko ludziom.
A może to raczej My posiadamy niektóre cechy Bogów. 
|
Pn wrz 29, 2008 22:15 |
|
|
|